Un subiect care ne interesează pe toți

Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
AMSandu NOU jpg

Începerea anului școlar m-a găsit anul acesta în altă parte. Nepoțica mea, pe care am însoțit-o în prima ei zi de școală, știa exact ce o să se întîmple cînd o să ajungă în imobilul din micul orășel elvețian. Avuseseră deja niște întîlniri din august, repetaseră cum se va desfășura drumul cu autobuzul care o va lua în fiecare dimineață din stația de lîngă casă. Ai ei aveau deja o listă de lucruri de cumpărat de care vor avea nevoie cei mici pentru activitățile școlare. Am ascultat-o pe învățătoare vorbindu-le părinților și copiilor după ce au intrat în sala de clasă. Nimeni nu părea nici stresat, nici speriat de ceea ce urmează. Nici un festivism, nici o cuvîntare oficială. Au fost anunțați și că vor exista două persoane care se vor ocupa de clasa de 15 elevi, fiecare dintre ele cîteva zile din săptămînă. Nimeni n-a întrebat de ce. Doar emoțiile se simțeau în aer. Sigur că e complicat pentru părinții care lucrează și nu găsesc locuri la after school, mai ales că miercurea e zi liberă, în care copiii pot să facă alte lucruri.

Nu idealizez în nici un caz vreun sistem de învățămînt sau de orice alt fel. Nici unul nu e perfect, dar cu siguranță unele pot fi mai blînde, mai „umane”, și pot inspira mai multă de încredere decît altele. 

Mi-am dat seama că, de foarte multă vreme, la noi, nimeni nu pare mulțumit de ce se întîmplă în școală. Fie că e vorba despre părinți, despre profesori, despre copii. Programa, programul, legile, birocrația, lipsa condițiilor, numărul mare de copii în clase, presiunea examenelor, învățatul pentru note, lipsa de legătură între ce se învață și viața reală. Acestea sînt doar cîteva dintre problemele discutate în parc, la bancă, la salonul de coafură. Nu contează, fiecare dintre noi se intersectează cu nemulțumirile din școală într-un fel sal altul. Așa că mi s-a părut un subiect bun de dezbatere și de pus față în față personajele principale ale poveștii: profesorii, părinții și elevii. Toți cei invitați au răspuns la aceeași întrebare: „Ce ne (mai) dorim de la școală?”. 

Pentru oricine se întreabă azi care ar fi punctele nevralgice ale învățămîntului nostru, Dosarul de acum ar putea fi o radiografie lucidă și actuală. 

Le mulțumesc tuturor invitaților mei pentru textele lor, care fac puțină lumină în desișul acestui subiect sensibil, care n-are cum să ne lase indiferenți pe nici unul dintre noi, pentru că de școală depind viața cetății și funcționarea ei. 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

O grupare din Ialomița a speriat autoritățile din Spania Foto DIICOT jpg
O grupare din Țăndărei a speriat autoritățile din Spania. Cu banii obținuți din tâlhării, și-au cumpărat imobile şi mașini de lux în România
Autoritățile române și spaniole au desfășurat, recent, percheziții la locuințele mai multor persoane din orașul Ţăndărei (Ialomiţa), într-un dosar în care se fac cercetări pentru grup infracțional organizat, furt sau tâlhărie.
Jean Noël Barrot/ FOTO: X@jnbarrot
Algeria cere ca 12 oficiali francezi aflați la post să părăsească țara, după arestarea unor algerieni în Franța
Algeria a cerut plecarea a 12 oficiali francezi, ca reacție la arestarea a trei algerieni în Franța, printre care și un angajat al consulatului algerian.
fagiolinicolo jpg
cleaning 5476953 1280 jpg
Cum a ajuns o mamă să își taxeze soțul cu 2.700 de dolari pe săptămână pentru treburile casnice. Video viral
O femeie din SUA a stârnit o mulțime de reacții pe internet, după ce a publicat un filmuleț în care arată cu cât ar merita să fie plătită pentru munca din gospodărie. Amber Egan este mamă a trei copii și spune că dacă și-ar factura soțul, ar ajunge la o sumă impresionantă săptămânal.
Reabilitare reţea de termoficare București radet termoenergetica santier tevi caldura FOTO Facebook   Nicușor Dan jpg
Ajutorul de stat pentru termoficarea Capitalei, majorat de Comisia Europeană
Ajutorul de stat pentru „Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului București”, a fost majorat de Comisia Europeană cu 16 milioane de euro, a anunțat luni Consiliul Concurenței.
Maia Sandu intrevedere delegatie SUA jpeg
Maia Sandu, discuții la Chișinău cu o delegație a Congresului SUA despre atacurile hibride ale Moscovei
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu o delegație a Congresului SUA, formată din republicani și democrați, aflată în vizită la Chișinău. Discuțiile au vizat, inclusiv riscurile generate de atacurile hibride ale Federației Ruse.
Mănăstirea Florești jpg
Ruta mănăstirilor din zona Moldovei: destinații ideale, în perioada Paștelui, pentru cei aflați în căutarea unor comori culturale și spirituale mai puțin cunoscute
Turiști din întreaga țară și din străinătate vizitează în fiecare an, în perioada Paștelui, sărbătorit pe 20 aprilie în 2025, mănăstirile din zona Moldovei și în special din Bucovina. În timp ce unele lăcașuri de cult sunt preferate de către vizitatori, platforma de turism cultural „România Atractiv
calendar jpg
Angajații vor avea trei minivacanțe. Care sunt acestea și unde vor putea pleca, în funcție de buget
Dacă ești bugetar sigur te pregătești de vacanţa de Paşte cu gândul că şi în luna mai, dar şi în iunie vei mai avea câte o minivacanţă. Îți oferim câteva idei despre unde poți pleca cu familia sau cu prietenii, în funcție de bugetul tău.
horoscop saptamanal 30 mai 6 iunie 2021 jpeg
4 zodii care trag lozul norocos în luna mai. Viața lor se va schimba la 180 de grade după Paște
Imediat după Paște, viața anumitor nativi se va schimba radical. Ei sunt norocoșii care trag lozul câștigător în luna mai și vor ajunge pe culmile succesului până la sfârșitul anului 2025. Iată ce le rezervă astrele pentru următoarea perioadă.