Un spaniol în România

Alberto Nieto
Publicat în Dilema Veche nr. 582 din 9-15 aprilie 2015
Un spaniol în România jpeg

În 2010, urma să termin facultatea de inginerie în construcţii şi, în acelaşi timp, lucram la firma părinţilor mei ca instalator. Atunci am decis să fac o schimbare la care mă gîndeam de mult timp: să am o experienţă internaţională, care să mă ajute să-mi formez o viziune mai amplă asupra viitorului apropiat. Participarea la Erasmus m-am gîndit că ar fi cea mai bună opţiune. 

Primul pas a fost informarea despre posibilele destinaţii pentru care aş fi putut opta în cazul în care aş fi fost acceptat. Pe listă se regăseau ţările tipice în care obişnuiau să meargă majoritatea studenţilor: Franţa, Italia, Danemarca şi Portugalia. Erau şi cîteva ţări mai puţin cunoscute, care nu prezentau interes pentru mulţi studenţi: România, Polonia şi Cehia. În acel moment, am început să caut mai în detaliu pe Internet şi prin intermediul prietenilor informaţii despre aceste trei destinaţii. 

Din discuţiile cu anumite cunoştinţe am înţeles că Polonia şi România intraseră recent în Uniunea Europeană şi primeau fonduri europene pentru a-şi îmbunătăţi şi consolida infrastructura. Acest lucru a atras multe companii de construcţii spaniole, care şi-au centrat atenţia asupra lor. Mai mult, am aflat că, în România, limba vorbită e asemănătoare celei spaniole şi costul de viaţă e mai scăzut faţă de alte ţări occidentale. Aveam mare interes să cunosc partea de est a Europei, care părea îndepărtată pentru mulţi dintre noi şi era definită prin imaginea şi prejudecăţile care existau, în general, din exterior. Toate acestea au făcut ca alegerea mea finală să fie România. 

În august 2010 am sosit la Bucureşti pentru primul meu pas spre adaptare: un curs intensiv de limba română. Am fost repartizaţi în trei grupe de studiu. Italienii şi francezii au avut grupe separate şi li s-a predat în limbile proprii. Pentru a treia grupă s-a predat în engleză şi în ea eram spanioli, portughezi, doi belgieni, o bulgăroaică şi un austriac. Nivelul de limbă engleză al spaniolilor fiind destul de redus, a devenit şi mai dificil pentru noi să învăţăm, dar, cu toate aceastea, am reuşit să finalizăm cursul. 

La sfîrşitul lunii septembrie, am plecat din Bucureşti către universitatea mea gazdă Erasmus: Universitatea „Transilvania“ din Braşov. Experienţa personală aici a fost pozitivă. Din punct de vedere academic, cursurile au fost o bună completare pentru cîteva dintre materiile pe care le-am studiat anterior. Nivelul multora dintre profesori era destul de ridicat, datorită faptului că, pe lîngă cursurile pe care le susţineau la universitate, lucrau în paralel la companii din domeniu. Mai mult, majoritatea profesorilor, inclusiv cei mai în vîrstă, vorbeau cel puţin o limbă străină – în general, engleză, franceză sau germană –, ceea ce nu este obişnuit la noi. Cît despre studenţi, mi-a atras atenţia faptul că participarea acestora la cursuri era destul de ridicată în comparaţie cu cea din Spania. 

Relaţia cu studenţii şi profesorii a fost excelentă, aceştia fiind foarte deschişi şi ospitalieri cu străinii. Mulţi dintre ei aveau rude sau prieteni în ţara mea de origine şi vorbeau limba spaniolă. Am început să comunic în engleză în aproximativ două săptămîni. După opt luni, mulţumită colegilor şi prietenilor, am început să stăpînesc şi limba română. M-a ajutat faptul că am locuit la căminul studenţesc în primele luni. 

În cele zece luni de mobilitate, mi-am terminat cursurile cu succes, am călătorit în mai mult de 15 ţări, am cunoscut sute de persoane de naţionalităţi diferite, am învăţat două limbi străine şi m-am adaptat unei noi culturi. Mi-am găsit un post în sectorul construcţiilor, ca angajat al unei firme de construcţii spaniole în România, ce are contractat un proiect de lucrări de drumuri.  

Alberto Nieto este absolvent al Universidad de Cordoba din Spania, Escuela Universitaria Politecnica Superior de Belmez. A beneficiat de o mobilitate de studiu Erasmus la Universitatea „Transilvania“ din Braşov, Facultatea de Construcţii, specializarea Căi Ferate, Drumuri şi Poduri, timp de două semestre (2010/2011).  

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.