Un posibil fenomen

Publicat în Dilema Veche nr. 759 din 6-12 septembrie 2018
Un posibil fenomen jpeg

Festivalurile sînt, probabil, cel mai bun lucru care s-a întîmplat literaturii române în ultimul deceniu.

Creșterea și înmulțirea lor, deschiderea internațională, diversificarea evenimentelor și activităților, mixarea literaturii cu alte arte, toate acestea au avut ca efect imediat o împrospătare a cîmpului literar și chiar a pieței de carte fără de care imaginea de ansamblu ar fi fost abia atunci cu adevărat tristă. Să nu uităm că România este țara în care interesul pentru carte și literatură refuză să crească, laolaltă cu oricare dintre celelalte domenii/produse, așa cum se întîmplă peste tot în Europa, unde consumul de masă, inclusiv pentru produse culturale, este într-o perpetuă, chiar dacă uneori ușoară, creștere. La noi, idealul pare a fi să nu scădem. Or, în acest context, festivalurile sînt manifestările care pompează adrenalină într-un corp altfel anemic.

Într-o eventuală istorie a festivalurilor literare românești, fenomenul acestor manifestări/celebrări publice ale literaturii ar trebui pus pe seama „ieșirii în străinătate“ a scriitorilor români care, odată cu înmulțirea traducerilor propriilor cărți de la începutul anilor 2000, au fost invitați „afară“ și, astfel, au văzut și au simțit pe propria piele ce înseamnă un festival literar: efervescența, entuziasmul și spectacolul, dezbaterile, dialogul și lecturile, contactul cu publicul și remunerația pentru micul show personal. De aceea, nu cred că exagerez dacă spun că, la începuturile lor, festivalurile literare de la noi au fost cópii, adică forme care și-au creat în timp fondul. Cei care au mers pe la astfel de festivaluri le-au văzut nu doar crescînd, dar și rafinîndu-se, îndepărtîndu-se de modelele pe care inițial le-au copiat. În timp, odată cu înmulțirea edițiilor, au căpătat și un caracter de mîndrie locală, dat fiind că cele mai bune dintre ele s-au dovedit cele din provincie, unde scriitorii din Capitală abia așteaptă să fie invitați.

Am gîndit Dosarul de față deopotrivă ca pe o formă de analiză a unui posibil fenomen (există o amplă anchetă în care unsprezece preşedinţi ai celor mai mari festivaluri literare de la noi răspund unui set de întrebări despre foloasele unui festival și despre specificitățile fiecăruia în parte – N.B.: au fost invitați la această anchetă mai mulți, dar nu toți au răspuns) și ca o celebrare a acestui minunat tip de manifestare. Mai ales că acum, odată cu toamna, vor avea loc ediții noi ale unora dintre cele mai consistente și interesante festivaluri literare de la noi: LitVest la Timișoara (26-29 septembrie), FILIT la Iași (3-7 octombrie), „Poets in Transylvania“ la Sibiu (11-14 octombrie) și FILTM tot la Timișoara (24-27 octombrie). Voi la care mergeți?

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

adevarul ro  Investe te la bursa  i ob ine beneficiu de tip dobânda jpg
Efect de domino, după noile tarife ale lui Donald Trump: bursele din întreaga lume au deschis „pe roşu”. Reacția mediului de afaceri din România
La nivel global, piaţa bursieră, inclusiv cea de la Bucureşti, a suferit pierderi semnificative joi dimineața, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele două luni, după ce Donald Trump a anunţat noi creşteri ale taxelor vamale.
carne de miel paste 2019 friptura miel jpeg
Cât a ajuns să coste carnea de miel, înainte de Paște! Prețurile nu sunt pentru toate buzunarele
Carnea de miel se vinde deja în marile piețe sau pe site-urile de profil. Un reporter Click! a mers în Piața Obor, din București, unde câțiva comercianți ofereau spre vânzare și miei proaspăt sacrificați. Prețul pentru un animal întreg ajunge la 600 de lei.
avioane f 16 pixabay jpg
România își întărește aviația militară cu o nouă escadrilă de F-16. Olanda va transfera definitiv 18 aeronave către MApN
Olanda a adus 18 avioane de luptă pentru antrenamente în România, unde se află singurul centru de pregătire pentru F-16 din Europa şi, potrivit unui acord de colaborare, acestea vor fi transferate definitiv către MApN, făcând posibilă înfiinţarea celei de-a patra escadrile de astfel de aeronave.
hq720 jpg
The Foundations of European Values: What Unites and Divides Us?
European values—rooted in democracy, human rights, and the rule of law—originate from ancient Greece and Rome, evolving through the Enlightenment and modern political institutions like the EU. However, cultural and historical differences shape their interpretation across Europe, with Western nations
vreme ploi jpg
Vremea se răcește brusc de sâmbătă. Un nou ciclon aduce frig, lapoviță și ninsori, inclusiv în București
Meteorologii avertizează că un ciclon lovește România, aducând ninsori și lapoviță în mai multe zone ale țării.
Colaj Candidati alegeri 2025  Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi Foto Inquam Photos
Câți bani au tocat principalii candidați la prezidențiale pentru promovarea online. Cine conduce topul cheltuielilor
Sumele cheltuite anul acesta de principalii cinci candidați la alegerile prezidențiale din luna mai pentru promovarea pe rețelele de socializare deținute de Meta diferă mult de la unul la altul.
alegeri prezidentiale 2024 tur 1 olt   foto alina mitran (39) jpg
AEP, apel pentru o campanie corectă și transparentă, care să răspundă așteptărilor democratice ale cetățenilor
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis mai multe precizări înaintea debutului campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din luna mai. Autoritatea a avut și un îndemn pentru candidați.
www airliners net Matt Kostelnick 2012 TAROM Romania Airbus A310
Zbor TAROM Paris-București, anulat din cauza unei frânări de urgență la decolare. Ce s-a întâmplat cu pasagerii
Un incident neașteptat a avut loc pe Aeroportul Charles de Gaulle din Paris, miercuri, 2 aprilie 2025, când zborul TAROM pe ruta Paris-București a fost anulat din cauza unei frânări de urgență efectuate de pilotul aeronavei.
batrana in portbagaj mehedinti foto actualmehedinti
Scenă neobișnuită surprinsă pe o șosea din România. Bătrână transportată în portbagajul unei mașini: „Era mama soacră”
O scenă cel puțin neobișnuită a fost surprinsă în trafic, în județul Mehedinți, unde un șofer a fost filmat transportând o femeie în vârstă în portbagajul mașinii.QG