Un poem alterat îmbolnăvește 13 persoane de melancolie

Publicat în Dilema Veche nr. 424 din 29 martie - 4 aprilie 2012
Un poem alterat îmbolnăvește 13 persoane de melancolie jpeg

Cel puțin 13 oameni s-au intoxicat weekendul trecut după ce au participat la lectura publică a unui poem alterat, după sursele de la Institutul Catalan de Sănătate (ICS). Din cei 13 afectați cu „tulburare vitală, durere de suflet si o dragoste dezlanțuită pentru o persoană nedeterminată, poate un ideal”, printre alte simptome, cel puțin 6 plîngeau în continuare duminică după amiază în Spitalul Sant Pau și „căutau răspunsuri în amurg”, după spusele doctorilor care i-au tratat.

Trandafirul deșertului, localul din Barcelona unde s-a ținut lectura publică a poemului alterat, a fost închis azi dimineață. „Poezia este o armă încarcată de viitor, și dacă ajunge pe mîini nepotrivite, puii mei, uite ce se-ntîmplă! Din fericire, azi mai sînt puțini iubitori de poezie și nu trebuie să ne gîndim la o pandemie,” a explicat unul dintre polițiștii care au închis localul. Poemul, care, din motive evidente, nu poate fi reprodus aici, începea cu versurile „Nu lăuda frumusețea mea deteriorată” și se termina cu expresia „sumbru izvor”.

Departamentul de intoxicații alimentare al ICS-ului a deschis o investigație ca să determine, prin comentariu de text, care dintre versuri a fost cel care i-a scufundat în acea adîncă stare de durere pe toți participanții la lectura publică. Poetul amator, autorul poemului respectiv, este în cercertări și va fi obligat să justifice toate figurile stilistice folosite în textul lui. Astfel se va afla dacă ele au fost copiate de undeva și dacă poetul are capacitatea să-și deschidă inima în localuri publice sau dacă ar trebui sa se mulțumească cu păstrarea propriilor versuri într-un sertar și să se simtă mereu neînțeles, veșnic neajutorat.

Persoanele intoxicate pot să vorbească numai folosind un „limbaj înflorit”

„Cînd am ieșit din cafenea, am inceput să mă simt ciudat, dar odată ajuns acasă am simțit o neliniște care părea să-mi rupă sufletul în două”, a spus unul dintre cei afectați. De-atunci, n-a fost capabil să treacă peste amărăciunea în care s-a scufundat, nici să renunțe la „limbajul înflorit”. La celălalt capăt al firului, recunoaște că s-a gîndit să-și curme viața. „Privit din exterior, pare  oribil să mori, dar poate că e, de fapt, singura scăpare din această confuzie generală care este viața, pe care o putem considera ca o sumă a tuturor lucrurilor care de fapt nu s-au întîmplat”. Înainte să închidă, a mai spus: „N-am cum să nu-mi notez frumusețea acestui moment pe carnețelul meu, salcîm înflorit”.

Nu toți cei afectați au mers din proprie inițiativă la spital, mulți dintre ei au sfătuiți de rude, care i-au găsit ciudați. „Soțul meu a fost foarte pătruns de un vers al lui Petrarca pe care l-au citit la lectura aia, s-a îmbrăcat ca unu' din Evu' Mediu și a-nceput să recite Marisa, simt pentru tine un foc înghețat iar dinții tai strălucesc precum un calorifer domestic”... și alte chestii tipice lui Petrarca, dar folosite foarte nefericit. Trebuia să aleg între a-i da o pereche de palme și a-l duce la spital. Pentru a nu-l întrista și mai tare, l-am dus la spital”, a spus ea. Unul dintre cei afectați spune întruna „Mă simt cu totul vineri”, ceea ce i-a obligat pe medici să improvizeze un mic for literar pentru a interpreta ce vrea să spună poetul și astfel să-l poată diagnostica.

Nu este primul caz de poezie în stadiu terminal apărut în ultimele săptămîni. În noiembrie trecut, poliția a interceptat în portul Barcelonei un transport de poeme de Machado falsificate, construite pe baza unor sentimente false.

Un text de Kike García, tradus de Elena Borrás García și Claudiu Komartin

Sursa: http://www.elmundotoday.com/2012/02/un-poema-en-mal-estado-intoxica-a-13-personas-de-melancolia/

Foto: Marius Chivu

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Ionel Ganea. FOTO Mediafax Foto / Leczki Jozsi
Ce pedeapsă îl paște pe Ionel Ganea, după drama pe care a produs-o în propria familie. Copilașul său e în continuare în comă
Băiețelul de 2 ani al fostului fotbalist se zbate între viață și moarte de o săptămână.
droguri 2, foto DIICOT jpg
Cum a ajuns un bar dintr-o comună izolată un cuib al traficanților de droguri. Codul secret pe care îl foloseau clienții
Patronul unui bar dintr-o comună aflată la peste 180 de kilometri de București făcuse împreună cu barmanița o rețea de trafic de droguri de mare risc, în frunte cu cocaina și 2-MMC. Cei doi au fost prinși după ce au fost denunțați și ulterior au vândut droguri unui investigator sub acoperire.
bloc apartamente FOTO Shutterstock jpg
Prăbușire a numărului de tranzacții imobiliare în aprilie: „Lumea nu mai face credite din cauza incertitudinilor”
Datele oficiale ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată că în luna aprilie 2025 numărul tranzacțiilor a scăzut semnificativ față de luna anterioară. Printre motive se numără incertitudinile economice și alegerile prezidențiale.
Kaylee Castleberry lumanari animale (2) jpg
Par animale reale, dar sunt făcute din ceară!
La prima vedere, ai putea crede că ai dat peste o fotografie cu un homar proaspăt fiert sau un crab uriaș surprins în mișcare. Dar ceea ce pare o creatură marină vie este, de fapt, o operă de artă din ceară, realizată de Kaylee Castleberry (31 de ani), o artistă autodidactă din sudul Texasului. Ea c
Sebastian Stan, certat de mama lui inainte de Premiile Oscar, foto EPA EFE  jpg
Celebrul actor român Sebastian Stan îndeamnă la vot şi dezvăluie pe cine susţine în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale
Actorul Sebastian Stan, nominalizat la Premiile Oscar, a transmis un mesaj prin care îi îndeamnă pe români la vot, dar dezvăluie şi pe cine şi-ar dori ca preşedinte.
George Simion și Nicușor Dan FOTO Profimedia
Cât de populari sunt George Simion și Nicușor Dan pe rețelele sociale: „Ambii comunică prin intermediul susținătorilor, dar într-un mod diferit”
George Simion este unul dintre cei mai populari politicieni, iar pe rețelele de socializare este lider în cifre la urmăritori. Nu la fel de bine stă contracandidatul său în cursa finală prezidențială, Nicușor Dan.
Hakan Fidan foto FB Hakan Fidan jpg
Turcia anunţă „reuniuni trilaterale” la Istanbul, în locul negocierilor de pace
Un oficial turc a anunţat că pentru vineri, 16 mai, la Istanbul urmează să aibă loc „întâlniri trilaterale”, în locul negocierilor directe de pace
vecerdea
Reprezentanți ai partidului AUR și simpatizanți ai acestora și ai candidatului independent Călin Georgescu participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație“ în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
De ce generează alegerile prezidențiale cea mai multă emoție: „Nu va câștiga unul sau celălalt, ci va pierde unul sau celălalt”
Alegerile prezidențiale sunt diferite de alte scrutine pentru cǎ votul pentru culoarea politica se transforma în unul emoțional. Actuala divizare are însă rădăcini mai adânci în societatea românească, punctează experții.