Un poem alterat îmbolnăvește 13 persoane de melancolie

Publicat în Dilema Veche nr. 424 din 29 martie - 4 aprilie 2012
Un poem alterat îmbolnăvește 13 persoane de melancolie jpeg

Cel puțin 13 oameni s-au intoxicat weekendul trecut după ce au participat la lectura publică a unui poem alterat, după sursele de la Institutul Catalan de Sănătate (ICS). Din cei 13 afectați cu „tulburare vitală, durere de suflet si o dragoste dezlanțuită pentru o persoană nedeterminată, poate un ideal”, printre alte simptome, cel puțin 6 plîngeau în continuare duminică după amiază în Spitalul Sant Pau și „căutau răspunsuri în amurg”, după spusele doctorilor care i-au tratat.

Trandafirul deșertului, localul din Barcelona unde s-a ținut lectura publică a poemului alterat, a fost închis azi dimineață. „Poezia este o armă încarcată de viitor, și dacă ajunge pe mîini nepotrivite, puii mei, uite ce se-ntîmplă! Din fericire, azi mai sînt puțini iubitori de poezie și nu trebuie să ne gîndim la o pandemie,” a explicat unul dintre polițiștii care au închis localul. Poemul, care, din motive evidente, nu poate fi reprodus aici, începea cu versurile „Nu lăuda frumusețea mea deteriorată” și se termina cu expresia „sumbru izvor”.

Departamentul de intoxicații alimentare al ICS-ului a deschis o investigație ca să determine, prin comentariu de text, care dintre versuri a fost cel care i-a scufundat în acea adîncă stare de durere pe toți participanții la lectura publică. Poetul amator, autorul poemului respectiv, este în cercertări și va fi obligat să justifice toate figurile stilistice folosite în textul lui. Astfel se va afla dacă ele au fost copiate de undeva și dacă poetul are capacitatea să-și deschidă inima în localuri publice sau dacă ar trebui sa se mulțumească cu păstrarea propriilor versuri într-un sertar și să se simtă mereu neînțeles, veșnic neajutorat.

Persoanele intoxicate pot să vorbească numai folosind un „limbaj înflorit”

„Cînd am ieșit din cafenea, am inceput să mă simt ciudat, dar odată ajuns acasă am simțit o neliniște care părea să-mi rupă sufletul în două”, a spus unul dintre cei afectați. De-atunci, n-a fost capabil să treacă peste amărăciunea în care s-a scufundat, nici să renunțe la „limbajul înflorit”. La celălalt capăt al firului, recunoaște că s-a gîndit să-și curme viața. „Privit din exterior, pare  oribil să mori, dar poate că e, de fapt, singura scăpare din această confuzie generală care este viața, pe care o putem considera ca o sumă a tuturor lucrurilor care de fapt nu s-au întîmplat”. Înainte să închidă, a mai spus: „N-am cum să nu-mi notez frumusețea acestui moment pe carnețelul meu, salcîm înflorit”.

Nu toți cei afectați au mers din proprie inițiativă la spital, mulți dintre ei au sfătuiți de rude, care i-au găsit ciudați. „Soțul meu a fost foarte pătruns de un vers al lui Petrarca pe care l-au citit la lectura aia, s-a îmbrăcat ca unu' din Evu' Mediu și a-nceput să recite Marisa, simt pentru tine un foc înghețat iar dinții tai strălucesc precum un calorifer domestic”... și alte chestii tipice lui Petrarca, dar folosite foarte nefericit. Trebuia să aleg între a-i da o pereche de palme și a-l duce la spital. Pentru a nu-l întrista și mai tare, l-am dus la spital”, a spus ea. Unul dintre cei afectați spune întruna „Mă simt cu totul vineri”, ceea ce i-a obligat pe medici să improvizeze un mic for literar pentru a interpreta ce vrea să spună poetul și astfel să-l poată diagnostica.

Nu este primul caz de poezie în stadiu terminal apărut în ultimele săptămîni. În noiembrie trecut, poliția a interceptat în portul Barcelonei un transport de poeme de Machado falsificate, construite pe baza unor sentimente false.

Un text de Kike García, tradus de Elena Borrás García și Claudiu Komartin

Sursa: http://www.elmundotoday.com/2012/02/un-poema-en-mal-estado-intoxica-a-13-personas-de-melancolia/

Foto: Marius Chivu

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.