Un parameci pe Marte

Publicat în Dilema Veche nr. 405 din 17-23 noiembrie 2011
Un parameci pe Marte jpeg

Atît cît pot înţelege eu de la savanţi şi de la filozofi, realitatea a fost dintotdeauna o simplă ipoteză de lucru cu reguli valabile doar pentru un timp şi doar în interiorul unui anume sistem de referinţă. Doi paşi mai înapoi şi ceea ce ieri şi acolo credeai că-i real, azi şi aici vezi că a fost doar o iluzie. Poate şi de aceea sînt mai degrabă un slujitor credincios al frumosului – fie acesta şi mărunt –, decît al marelui adevăr.

OK, dacă realitatea e ceea ce există în afara propriei mele conştiinţe, independent de aceasta, de ce Dumnezeu mi-aş bate prea mult capul să înţeleg un lucru despre care ştiu din start că-i de neînţeles? Şi cu ce alt „aparat“ credibil de măsurare decît propria-mi conştiinţă, despre care pînă şi bunul-simţ îmi spune că-i oarecum defectă din fabricaţie, capabilă să înregistreze doar între nişte parametri predefiniţi, limitaţi, predispusă erorilor?

Încerc să ies din zona teoriilor şi să-mi imaginez o situaţie de maximum de realitate. Îmi pot imagina, de exemplu, cazul unui parameci pe Marte. Unicelular, asexuat, la care nici nu se poate pune vreo secundă problema vreunei conştiinţe individuale. În jurul lui, un neant de „realitate adevărată“, nici urmă de conştiinţă care s-o altereze. Parameciul e liber, n-are nevoie de sex pentru a se înmulţi, nu poate fi manipulat, e oarecum nemuritor – atîta vreme cît ştiinţa nu a înregistrat vreun parameci care să moară de bătrîneţe; la momentul potrivit, acesta se împarte în doi indivizi absolut identici cu primul. V-ar conveni să trăiţi în această realitate?

Înapoi pe Pămînt, să ne închipuim că stăm în biroul unui poliţai de la rutieră care urmăreşte, pe mai multe monitoare, traficul din intersecţiile oraşului. Teoretic, camerele fixe înregistrează realitatea brută, obiectiv, fără să aleagă ce se vede (deşi şi asta-i discutabil – cine, de ce şi înspre ce a fixat camera?... dar să nu ne pierdem!). Dacă am fi în locul poliţaiului şi-am privi non-stop la camere, măcar şi pentru o scurtă perioadă de timp, am putea avea acces la o parte din „realitatea adevărată“. Vom fi în stare s-o privim? Mă tem că nu. Fiecare dintre noi îşi va alege un criteriu personal, în funcţie de interesul propriu, după care va urmări scenele: şoferi care trec pe roşu, călcîndu-i pe pietoni pe bombeu, femei blonde sau brunete, bărbaţi cu sau fără iPhone, haine oarecare sau de firmă, maşini scumpe sau ieftine etc. Şi fiecare va vedea, pînă la urmă, tot doar ceea ce vrea să vadă.

Obişnuim să invocăm des accesul la realitate ori de cîte ori ne convine, ori de cîte ori vorbim de alte cuvinte mari, precum „libertate“, „adevăr“, cînd, prin asociere cu acestea, ne plîngem de „manipulare“. Înjurăm, de exemplu, televiziunile care ne ascund adevărul, care ne manipulează. Dar cine ne obligă să ne uităm la acele televiziuni? Nu cumva şi acestea sînt într-un fel manipulate de gusturile şi de opţiunile noastre? Eu unul mă tem că, de fapt, ne place să fim manipulaţi şi să manipulăm, tocmai pentru că avem o conştiinţă care se joacă întruna cu realitatea, făcînd-o, dacă nu mai frumoasă, măcar mai acceptabilă.

În fine, dincolo de ciorba la plic cu arome identic naturale de filozofie, în care (m-)am amestecat inconştient mai sus, ceea ce vreau să spun e că „adevărata realitate“ e plicticoasă. Mai mult, sincer vorbind, cred că aceasta nu interesează cu adevărat pe nimeni. 

Florin Lăzărescu este scriitor şi scenarist, autorul blogului http://florinlazarescu.com

Foto: Florin Lăzărescu

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Ilie Bolojan FOTO Presidency
Ce le-a spus Ilie Bolojan eurodeputaților români la întâlnirea de la Cotroceni. În ce funcție se vede după prezidențiale
Președintele interimar, Ilie Bolojan, a avut luni o întâlnire cu mai mult de jumătate dintre europarlamentarii români la Palatul Cotroceni. Ilie Bolojan i-a anunțat că se întoarce la Senat și că își dorește o colaborare mai strânsă pe teme de politică externă, susțin surse politice pentru Adevărul.
mihaela bilic gateste jpeg
Mihaela Bilic dezvăluie reţeta japoneză perfectă pentru longevitate: „Stimulează metabolismul și accelerează circulația”
Regimul de trai sănătos şi longevitatea sunt două dintre aspectele cărora tot mai multe persoane încep să le acorde importanţă. Printre numeroasele sugestii din partea experţilor, este și cea a medicului nutriţionist Mihaela Bilic, care recomandă o reţetă japoneză foarte celebră.
hurezeanu mae UE jpg
Hurezeanu, la Consiliul Afaceri Externe ale UE: A cerut consolidarea regimului de sancțiuni privind acțiunile hibride ale Rusiei
Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a participat luni, 14 aprilie 2025, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care s-a desfășurat la Luxemburg.
silicon valley
Miliardarii din Silicon Valley vor să construiască un oraș tehnologic în Balcani
„Orașul IT” ar trebui să aibă o suprafață de 40 km pătrați, investiția fiind estimată la circa 500 de milioane de dolari care ar acoperi, în primă etapă, construcția a până într-o mie de locuințe.
Filmul care a cucerit topul Netflix, foto Shutterstock jpg
Unul dintre cele mai iubite seriale de pe Netflix are un nou sezon. A ajuns pe locul 2 în topul celor mai vizionate producții, la câteva zile de la premieră
Pe data de 10 aprilie 2025, Netflix a lansat cel de-al șaptelea sezon al unuia dintre cele mai iubite seriale. Format din șase episoade, noul sezon a plasat seria pe locul doi în topul celor mai vizionate producții de pe platforma de streaming.
Victor Ponta lansare 5 FOTO INQUAM
Victor Ponta, iritat de întrebările jurnalistului RFI: „Vorbiți ca un candidat din partea soroșistă. Călin Georgescu e un patriot”
„Rețeaua Soros care a parazitat România e o rețea ilegitimă”, iar „Călin Georgescu este un patriot”, spune candidatul independent la alegerile prezidențiale Victor Ponta, într-un interviu tensionat la RFI.
titanic adobestock jpg
Cauzele care au dus la dezastrul de pe Titanic. Materiale de proastă calitate pentru voiajul bogătașilor peste ocean
Pe 15 aprilie 1912, vasul britanic de pasageri Titanic se scufunda în apele Atlanticului de Nord, în urma coliziunii cu un iceberg. În jur de 1457 de pasageri au murit. Specialiștii au analizat cauzele care au dus la producerea tragediei.
Sumudica facebook jpg
Kaja Kallas FOTO EPA-EFE
UE avertizează liderii europeni să nu meargă la parada de 9 Mai a lui Putin. Cine a fost invitat
Principalul diplomat al Uniunii Europene, Kaja Kallas, i-a avertizat luni, 14 apriie 2024, pe liderii europeni să nu participe la festivitățile militare organizate de Moscova pe 9 mai, invitându-i în schimb să își manifeste solidaritatea cu Ucraina.