„Un fel de a-ţi distruge viaţa asumat!“

Publicat în Dilema Veche nr. 658 din 28 septembrie-5 octombrie 2016
„Un fel de a ţi distruge viaţa asumat!“ jpeg

Trezit la 6. Pregătit copilul pentru şcoală. Soţul pentru serviciu. Dat de mîncare la pisici. Aerisit prin casă. Mici nimicuri. Zi de zi. La 8, ieşit pe uşă. Cu maşina – din Titan pînă dincolo de Băneasa. O provocare. Zi de zi. Serviciu. Întîlniri. Pauze scurte. Deadline-uri. Proiecte.

Pe seară, traversat Bucureştiul înapoi. Din Băneasa pînă-n Titan. O provocare. Ajungi acasă după ora 20. Un pahar de vin. Somn. A doua zi, de la capăt.

Carmen are 45 de ani. Este o femeie firavă, poartă ochelari şi are o sensibilitate pe care cu greu te lasă să o ghiceşti. N‑ai zice că „duce-n spate“, de ani de zile, programul „asumat“. Glumeşte, spunînd că are program de bărbat şi de femeie în acelaşi timp. O întreb dacă se întreabă uneori cum rezistă. „Nu, dar mă gîndesc permanent ce să fac ca să nu cedez. De exemplu, zilele trecute am fost să eutanasiem pisica surorii mele. Nu era în plan. Am întîrziat la un training. M-am dus doar în pauză să plîng, căci nu poţi rămîne neafectat, apoi au reînceput discuţiile cu partenerii de consorţiu, iar am plîns în pauză… Însă acest eveniment nu trebuia să mă perturbeze prea mult, pentru că aveam treburi de făcut şi nu m-ar fi iertat nimeni dacă nu le făceam. Singura preocupare în tot ce fac e să nu cedez. În locul în care muncesc eu au cedat pînă acum patru persoane. Eu nu-mi permit să cedez, pentru că am obligaţii – familia şi tot ce trebuie să duc în spate! Norocul meu cred că este faptul că descopăr la mine o capacitate de a mă adapta la stres, de a-mi asuma dificultăţile şi de a accepta că în viaţă trebuie să faci mai mult ce trebuie făcut, şi nu neapărat să cauţi să fii fericit. Un pic de experienţă, un pic de anduranţă…“

Aşadar, pe primul loc e job-ul. Îmi spune că celelalte griji nu pălesc, dar se obiectivează un pic faţă de ele. Faptul că fiica ei are examen anul acesta, moartea cuiva drag nu o lasă indiferentă, dar le priveşte ca pe niște lucruri care fac parte din viaţă şi peste care va trece oricum.

Week-end-ul o prinde pe Carmen cu toate treburile casei, care trebuie şi ele făcute: cumpărături, mîncare, curăţenie. Extrem de rar se vede cu prietenii. Extrem de rar înseamnă de trei ori pe an, iar atunci întîlnirile sînt programate cu săptămîni înainte.

Singurul lucru pe care spune că poate să-l facă împotriva stresului este o lună de concediu pe an. „Ne pregătim concediul cu luni înainte, ca totul să fie foarte bine organizat. E o lună în care mergem în lume, să vedem cum trăiesc alţii, să vedem locuri frumoase şi – ceea ce este cel mai important – să uităm că sîntem angajaţi. În concediu realizez ce om bun sînt, ce membru activ al societăţii pot fi. Mă bucur de natură, de o bucată muzicală… În viaţa de zi cu zi, adică sub stres, aceste lucruri sînt foarte departe.“

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

padure tropicala jpg
Animalul rar ce și-a făcut apariția în România. E cel mai rapid animal de pe Planetă, un prădător redutabil care a început să cuibărească tot mai des chiar și în zonele urbane
Este un animal superb, pe care mulți dintre noi nu l-am admirat până acum decât la televizor. Însă, s-ar putea să avem oportunitatea de a-l vedea îndeaproape, deoarece prezența lui a fost semnalată și în România, inclusiv în unele orașe!
cumparaturi Paste jpg
Cum să-ți gestionezi bugetul de Paște. 10 sfaturi extrem de practice pe care să le aplici
BCR promovează educația financiară de Paște prin tradițiile românești, cu 10 sfaturi utile pentru un buget echilibrat
 Centrul medical Medicana Turcia Istanbul FOTO Mircea-Cristian Maer jpg
Medicana, gigantul medical din Turcia, vizează România. Viitorul neurochirurgiei, explicat de dr. Atilla Yilmaz: „Stimularea cerebrală profundă schimbă vieți”
Grupul Medicana, unul dintre cei mai mari operatori privați de sănătate din Turcia, își extinde rețeaua de spitale în Europa și vizează România pentru următoarea investiție.
ierusalim lumina sfanta
La ce oră va ajunge în România Lumina Învierii de la Ierusalim, potrivit tradiţiei. Secretul bine păstrat din Sfântul Mormânt
Sâmbătă seara, Sfânta Lumină va fi adusă din Ierusalim de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, care va fi aşteptat la aeroport de reprezentanţii eparhiilor din toată ţara.
cuplu  foto   Shutterstock jpg
Relațiile cu diferențe mari de vârstă sunt tot mai frecvente în rândul Generației Z: „E doar un număr”
Tot mai multe persoane din Generația Z aleg să se implice în relații cu parteneri semnificativ mai în vârstă sau mai tineri decât ele.
Xabi Alonso Facebook jpg
Ilie Bolojan, captură video jpg
Parteneriatul strategic România–SUA. Nevoia unui dialog concret
Într-o Uniunea Europeană supusă în mod cotidian presiunilor propagandistice, și nu numai, ale Moscovei, și într-o lume în care echilibrul geopolitic devine din ce în ce mai volatil, România are nevoie de parteneri strategici reali dar și de lideri.
mesaje de paste pexels jpg
Mesaje de Paște 2025. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi
Anual, în preajma sărbătorilor de Paște, dorim să transmitem un mesaj care să ne reprezinte, prietenilor şi cunoştinţelor. Paștele e mai mult decât o sărbătoare religioasă, este o ocazie de a ne întâlni cu cei dragi, de a ne exprima recunoștința și de a celebra viața în toată splendoarea sa. Iată un
meteo
Cum va fi vremea în Sâmbăta Mare şi de Înviere. Unde plouă de Paşte
Temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în Sâmbăta Mare şi Paşte în toată ţara, dar şi ploi torenţiale în mai multe localităţi din Oltenia, vestul Munteniei şi Transilvania.