Turismul românesc - file din poveste

Alin BURCEA
Publicat în Dilema Veche nr. 545 din 24-30 iulie 2014
Turismul românesc   file din poveste jpeg

Turismul românesc este azi... aşa cum este! Multă lume, din păcate, e nemulţumită, şi, tot din păcate... are şi motive.

La munte s-au construit multe unităţi, mai puţin hoteluri mari, mai mult hoteluri mici şi pensiuni. Dar... nu avem domeniu schiabil, nu avem pîrtii şi, cel mai rău, nu avem agrement.

De ce să nu meargă românii în Austria, unde au cum să-şi petreacă timpul, şi să meargă la Predeal, unde găseşti cu greu o parcare, stai la coadă la telescaun şi nu ai decît trei pîrtii mari şi late!

Balneo? E frumos, în cîteva locuri, arată bine, dar sînt puţine unităţi bune, majoritatea sînt prăpădite, pentru că au fost contractate cu Casa de Pensii, unde tarifele sînt mici, la fel profitul şi, implicit, investiţiile! Herculane e praf, a reuşit Iosif Armaş să îl distrugă de tot. Nu înţeleg de ce AVAS nu se sesizează.

Litoralul, evident, arată mult mai bine ca acum 25 de ani. Nu avem însă prea mult agrement şi nu am reuşit, în aceşti ani, să gîndim mai nimic, pentru extinderea reală a sezonului cu lunile mai şi septembrie. În cei 25 de ani, am avansat, este adevărat, însă puţin şi în paşi de melc... Păcat! Turiştii străini cred că sînt mai puţini acum decît înainte de 1989.

Este evident faptul că am pierdut toate ţările din Est – Ungaria, Cehia, Slovacia – care, înainte de 1989, veneau la Marea Neagră sau la munte. Astăzi, cetăţenii acestor ţări se duc în Grecia – unde nu au putut să meargă pînă în 1989 –, cu tarife, din păcate, mai mici.

Cum era înainte de 1989?

Păi, aveam ONT Carpaţi... astăzi, un cipriot, care l-a „cumpărat“ numai pentru acţiunile la Marriott, l-a adus la faliment.

Ca ghid ONT, pe engleză, franceză şi spaniolă, între 1983-1988, am avut, este adevărat, „relaţii“ cu multe grupuri, în special din Anglia. Era o mare „viermuială“ la ONT, se puneau pile cine şi ce grup să ia, erau străini care veneau în Bucureşti, pentru turism, destul de mulţi, într-un cuvînt, era mişcare turistică. Astăzi, nu mai avem, pe bulevardul Magheru, nici măcar un magazin de suveniruri, ce să mai vorbesc despre un Centru de Informare.

Cei care mergeau să lucreze ca ghizi la ONT o făceau pentru a intra în contact cu străinii şi, desigur, pentru bani. Dacă făceai şi schimb valutar, evident, riscant, puteai cîştiga 1500-3000 de dolari pe grup, în funcţie de grup. Dacă erai „cuminte“ şi te mulţumeai numai cu tips-ul de la sfîrşit, aveai 300-400 de dolari, care erau foarte buni. Dar cine era „cuminte“? În 1988, dolarul era 70 de lei, deci, dacă primeai, să zicem, 400 de dolari, aveai 28.000 de lei. Puteai să îţi iei o Dacie bună la mîna a doua, sau o garsonieră semicentrală.

Oricum, pentru un student era extraordinar, aveai cheltuielile rezolvate pe timpul unui an universitar. Din 1987 pînă în 1989, am lucrat ca ghid şi la ITHR Bucureşti, cu „mogulii“ Ion Antonescu, Sorin Nicolescu, oameni tineri şi azi, foarte tineri atunci. Am lucrat pe grupuri mari, grupuri care mergeau, în general, pe Valea Prahovei, cu bugete mari, de 600-800 de lei pentru două zile. Erau două mese festive, era „spaţiu“ de manevră, pentru ca noi, ghizii, să plecăm încărcaţi cu salam, roţi de caşcaval, lăzi de vin şi 1000-1500 de lei de persoană.

De unde? Păi, din... buget, de unde să fie, era partea noastră pe care o primeam de la bucătărie.

Fiind student la Facultatea de Turism, în primul an am lucrat ca ajutor de ospătar la Restaurantul Scoica din Jupiter. Era faimos, cîntau celebrul Cornel Varban şi Elena Cârstea, care erau în mare vogă, cu care eu, student de 19 ani, m-am împrietenit! Am lucrat ca „extra job“ şi la Barul Paradis din Jupiter, vreme de două sezoane. Am nişte amintiri extraordinare legate de program, de vedetele care evoluau acolo, pînă la ora 2-3 noaptea, de modul în care te înscriai pe listă să poţi intra la spectacol! Erau trei baruri celebre în Sud, Internaţional din Olimp, sub „bagheta“ lui Viorel Păunescu, Paradis din Jupiter, condus de Ion Petcu, şi Barul Calypso din Venus.

Oameni de spectacol, cîntăreţi celebri, balerine... Era ceva... era altceva! Cred că am fi putut să evoluăm, de atunci şi pînă acum, mult mai bine! Cum este posibil ca, în 1988, să fi avut cîteva baruri mari, cu spectacole de Cabaret, şi astăzi să nu avem nici unul?

Nu, nu am nici o explicaţie... afară de aceea că sîntem români din Balcani...

Alin Burcea este proprietarul Agenţiei de turism Paralela 45.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

caine pixabay jpg
Îți pupi câinele? Recunosc gestul tău de dragoste? Răspunsul te-ar putea surprinde!
Sărutul este una dintre cele mai frecvente modalități prin care oamenii își exprimă iubirea, dar te-ai întrebat vreodată dacă și câinele tău percepe acest gest la fel?
teo trandafir colaj facebook jpg
Ce s-a ales de fostul soț a lui Teo Trandafir. Au divorțat după doar 6 luni de la nuntă: „Recunosc, am iubit un bou”
Teo Trandafir și Constantin Iosef s-au iubit nebunește, însă povestea lor de dragoste s-a încheiat în 2012. Viața celor doi s-a schimbat radical de atunci, iar cei care o îndrăgesc pe celebra prezentatoare Tv se întreabă ce s-a ales de fostul ei soț.
Textar Virtual Academy 3 jpg
Platforma de școlarizare Textar Virtual Academy dorește să combată numărul scăzut al tehnicienilor auto calificați
Textar Virtual Academy este o nouă platformă de școlarizare care are ca scop reducerea deficitului de competențe din industria pieselor de schimb pentru automobile.
descoperire pompeii spa jpg
Ingineria unică din spatele unui grandios „spa” descoperit sub metri de cenușă în Pompeii
Peste 2000 de ani a fost îngropată adânc sub metri de rocă vulcanică și cenușă până când o echipă de arheologi au ajuns la ceea ce până acum mai mult se intuia: spectaculosul lux în care trăiau bogătașii din Pompeii. Experții o numesc o descoperire „unică într-un secol”. Nu
image png
Șase morți și 31 de răniți în urma unui incendiu care a devastat un hotel dintr-o renumită stațiune de schi
Un incendiu a izbucnit la un hotel dintr-o stațiune de schi din nord-vestul Turciei. Șase persoane au murit și alte 31 sunt rănite.
FOTO Adrian Vestea Facebook jpg
Rută alternativă pentru DN1: un drum care trece prin Valea Doftanei și Brădet va fi reabilitat
Lucrările de construcţie a alternativei rutiere la DN 1 vor fi demarat în curând, a anunțat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.
Accident mortal în Timiș Foto Opinia Timișoarei jpg
Momentul impactului dintre două mașini, în care a murit o persoană. Două accidente au avut loc în cateva ore, în aceeași intersectie din Timiș
O femeie, în vârstă de 80 de ani, a murit, luni, iar alte două persoane au fost rănite în urma unui accident, între două maşini, produs în localitatea Giroc, din judeţul Timiş.
anastasia  jpg
Fetița care a murit la creșa ilegală din Medgidia a fost înmormântată. Ce arată primele date din anchetă
Anastasia, fetița de nici doi anișori care a murit vineri, în urma unui accident stupid, la o creșă ilegală din oraș, a fost înmormântată luni.
WhatsApp Video 2025 01 21 at 09 00 22 mp4 thumbnail png
Incendiu violent la o societate din Slatina. Flăcările au cuprins aproximativ 10.000 pătrați. Pompieri din Dolj, Argeș și Vâlcea, chemați în ajutor
Un incendiu violent a izbucnit, marți-dimineață, la o societate din municipiul Slatina, situată pe strada Pitești. Populația din zonă a fost avertizată prin mesaj Ro-Alert. Acționează pompieri din Olt, iar în sprijin au fost chemați și pompieri din Vâlcea, Dolj și Argeș.