„Tu-l mai ţii minte pe Cristian Panait?“

Loredana NOVAK
Publicat în Dilema Veche nr. 576 din 26 februarie - 4 martie 2015
Teatrul Elisabeta, suc de mere de Mălîncrav, De ce eu? jpeg

Cam aşa a sunat întrebarea lui Tudor Giurgiu în iulie 2011, la prima noastră discuţie. Nu „cazul Panait“, nu „povestea cu procurorul Panait“… Nu. „Îl ţii minte?“ Ca şi cum l-am fi cunoscut personal, am fi fost toţi trei prieteni şi în vreo studenţie comună am fi tocat boem subiectele vremii la un pahar de vin. Probabil nu mi-aş fi amintit momentul, dacă n-aş fi retrăit de cîteva ori această senzaţie pe parcursul anilor în care s-a legat povestea. 

Cînd eu m-am implicat în proiect, regizorul pătrunsese deja în intimitatea lui Cristian Panait. Începuse căutările, îşi răsfirase curiozităţile în toate direcţiile din care puteau veni răspunsuri. Îi aflase pasiunile, spaimele şi micile manii. Erau… doi dinamovişti – Tudor şi Cristian – care rezonau în chestiuni mult mai profunde de atît, fără să se fi întîlnit vreodată. Eu (stelistă, de altfel) abia începeam să-i descopăr pe amîndoi, într-un fel de interdependenţă. 

Pentru un scenarist, e firesc să simtă o anumită frustrare dacă nu a fost prezent de la începutul documentării. Sigur, preluam din capul locului toate informaţiile. Dar, uneori, mai expresive decît o mărturisire pot fi un oftat, o tăcere sau o privire. Emoţii care – evident – nu se repetă, la o eventuală reluare a discuţiei. 

Şi totuşi, cred că în cazul nostru faptul că am pornit de la niveluri diferite de cunoaştere – şi, inevitabil, de implicare afectivă – a funcţionat. Tudor se ataşase de omul pe care urma să-l ficţionalizeze. Pentru mine, cred că a fost de la început Cristian Panduru. Personajul. Susţinut puternic de repere reale, dar născut cu un destin propriu. Yin şi Yang – între trăiri adevărate şi ficţiune. 

Apoi, pe măsură ce am început şi eu să cercetez, s-a produs un adevărat transfer energetic. Nu absorbeam pur şi simplu informaţiile, le receptam senzorial. Mă transpuneam treptat în universul în care Tudor intrase deja. S-a întîmplat să aflu că anumite lucruri pe care mi le imaginasem, ca scenarist – un loc, o replică, un gest –, existaseră în realitate. Chiar la început, ţin minte că am descris într-o scenă casa mătuşii lui Cristian (în care nu intrasem pînă-n acel moment, dar aveam senzaţia că simţisem deja scîrţîitul parchetului sub picioare). Tudor a exclamat surprins: „Exact aşa era!“. 

Era esenţial să înţelegem nu doar faptele, ci şi contextul, tot parcursul interior al lui Cristian din ultima perioadă de viaţă. Dar

pentru a le radiografia, ci pentru a desluşi resorturile psihologice care ne puteau ajuta

un personaj credibil, profund, într-o atmosferă autentică. 

În 2002, moartea tînărului procuror a stîrnit valuri în societatea românească. Jurnaliştii au căutat răspunsuri. Dar – să ne amintim – pe atunci informaţiile din şi despre dosare nu circulau nici pe departe cu graţia şi însufleţirea din ziua de azi. Pecetea „strict secret“ le înnăbuşea avîntul. Fiecare informaţie venea cu un pachet viguros de speculaţii. Cu aproape un deceniu mai tîrziu – cînd s-a intensificat documentarea pentru film – presiunea mai scăzuse un pic pentru cei direct implicaţi în caz. Dar încă aveau rezerve să vorbească. Astfel că fiecare adevăr obţinut reprezenta o victorie în sine, indiferent dacă avea să ne fie sau nu de folos. 

Ca să înţelegem ce s-a petrecut la Bucureşti, era important să desluşim enigmele unei afaceri zăgăzuite într-un judeţ de la graniţă. Şi în cazul acesta a funcţionat dictonul „Follow the money“ („Ia urma banilor“). Sume provocatoare de tahicardie au convulsionat, printr-un efect de domino, destinele unor oameni care nici n-ajunseseră vreodată în preajma banilor. Încet-încet, se contura un univers care dusese la sufocare un om tînăr, puternic, plin de speranţă. Un univers populat de colegi, şefi, prieteni, neprieteni. 

Dar odată ce am înţeles legile după care funcţiona această lume, era important să-i închidem elegant poarta, să o lăsăm în urmă şi să ne detaşăm. Pentru a putea crea o altă lume. O… ficţiune cu respect pentru adevăr. Un film care nu spune doar povestea unui om. Un film în care mulţi îşi vor regăsi, probabil, propriile apăsări, revolte, reacţii faţă de ceea ce ne-am obişnuit să numim „sistem“. Un termen general pentru o realitate care ne afectează pe fiecare la un nivel profund personal. 

De ce eu?. 

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.