Trotuarul, cîmpul de luptă pierdut de toţi

Adrian RISTA
Publicat în Dilema Veche nr. 655 din 8-14 septembrie 2016
Trotuarul, cîmpul de luptă pierdut de toţi jpeg

Dacă în faţa legii toţi sîntem egali, în faţa Codului Rutier toţi sîntem pietoni. Chiar dacă temporar sîntem şoferi, biciclişti, utilizatori de transport public, vatmani sau orice alt participant la trafic, tot pietoni sîntem pînă la urmă, cu toţii. Pînă şi persoanele care din diverse motive nu se pot deplasa decît în scaun rulant, tot pietoni sînt considerate, potrivit normelor legale. Această categorie a pietonilor îi include pe cei mai vulnerabili participanţi la trafic: persoanele în scaun rulant, persoanele în vîrstă cu mobilitate redusă, persoanele cu copii în cărucior, persoane cu dizabilităţi de auz sau de vedere etc. Pe de altă parte, fiind toţi pietoni, putem pune şi un semn de egalitate între cetăţean şi pieton. 

Nu de puţine ori, în dialogul public, se induce ideea unor tabere aflate în conflict. Conflictul este unul fals, avînd în vedere că taberele se întrepătrund de cele mai multe ori. Majoritatea bicicliştilor deţin şi permis de conducere, utilizatorii de transport în comun îl folosesc şi pe cel public (metrou, autobuz, tramvai etc.), dar şi pe cel privat (taxi şi, mai nou, Uber). În majoritatea oraşelor mari din lume se promovează transportul indermodal, care oferă şi cele mai multe variante de alegere pentru participanţi. Din această cauză nu doar conflictul este unul fals, ci inclusiv împărţirea oamenilor în categoriile de mai sus este greşită. Neînţelegerile din trafic sînt puse de cele mai multe ori pe seama celuilalt participant, chiar dacă vina aparţine de cele mai multe ori administraţiei. Conflictul real care ar trebui purtat este cel dintre cetăţean şi autoritatea care nu îi oferă o infrastructură coerentă.

Punctul de vedere al pietonilor rămîne de cele mai multe ori nereprezentat, neexistînd organizaţii care să vorbească doar pentru pietoni. Din această cauză, bicicliştii bucureşteni şi-au asumat, într-un fel poate greu de înţeles pentru unii, şi rolul de apărător al drepturilor pietonilor. Marşurile organizate în Bucureşti de către Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti şi OPTAR au avut ca mesaj principal „Vrem un oraş pentru oameni“. De altfel, prima acţiune referitoare la pistele ilegale, desfiinţate ulterior de Poliţia Rutieră, s-a numit „Pistă ilegală, bicicliştii o donează pietonilor“, toate pistele aflîndu-se pe trotuar.

În toată perioada în care numărul autoturismelor a crescut, s-a desfăşurat un adevărat asalt asupra teritoriului care trebuie să aparţină exclusiv pietonilor: trotuarul. Parcarea maşinilor pe trotuar în prezent nu mai ţine cont de nici o prevedere legală. S-a încetăţenit ideea că se poate parca oriunde, dacă se lasă un metru liber pentru circulaţia pietonilor, deşi realitatea legală este alta. Potrivit legii, parcarea pe trotuar este interzisă, excepţie făcînd doar locurile unde parcarea este permisă explicit (adică semnalizată). Dincolo de percepţii, realitatea arată mult mai grav. Trotuarele sînt ocupate de multe ori complet, şoferii îşi parchează maşinele pînă în zid, iar pietonii sînt forţaţi să circule pe carosabil. Pietonii au pierdut spaţiul care îi protejează şi sînt nevoiţi să se deplaseze printre maşini.

Am putea crede că vina aparţine şoferilor care parchează neregulamentar, care poate nu cunosc regulile de circulaţie, sau sînt alte cauze care să determine situaţia prezentă. Din nou, discuţia trebuie dusă spre autorităţi, şi anume spre lipsa de măsuri care să descurajeze utilizarea autoturismului personal în trafic. Una din aceste măsuri ar fi trebuit să fie încurajarea utilizării bicicletei şi determinarea Primăriei Generale să construiască piste pentru biciclete. Administraţia însă nu şi-a asumat riscul politic al supărării şoferilor, drept care în Bucureşti, dar şi în alte oraşe din ţară, pistele au fost trasate pe trotuar. După ce în tot acest timp trotuarul a fost ocupat de maşini parcate, administraţia a pus şi mai multă presiune pe acest spaţiu, luînd şi mai mult din libertatea de mişcare a pietonilor. Tot autorităţile locale au aprobat pe trotuare construcţii de toate formele şi destinaţiile, structuri de reclamă stradală, ghivece de beton, stîlpi, borduri, bolarzi şi alte obstacole. Nu s-a ţinut cont de normele de accesibilizare a spaţiului public, pietonul avînd de cele mai multe ori opţiuni limitate: ori să devină atlet, ori să fie descurajat în a merge pe trotuar.

Administraţia centrală a făcut acelaşi lucru şi prin refuzul de a adopta un regulament de ridicare a autovehiculelor parcate ilegal. Deşi legea obliga Guvernul să adopte măsurile încă din 2007, nu s-a întîmplat decît atunci cînd a fost obligat de o hotărîre judecătorească. Nu a contat culoarea politică sau situaţia economică şi toate guvernele au ales să ignore problema încălcării drepturilor pietonului, adică ale cetăţeanului. Aş mai adăuga aici lipsa de accesibilitate pentru persoanele cu nevoi speciale (rampe de acces pe trotuar, semnale acustice la semafoare etc.).

Infrastructura eficientă în acest sens este cea care separă clar categoriile de participanţi la trafic şi cea care eliberează trotuarul de restul obstacolelor. O formă de dorit este cea în care trotuarul este vecin cu pista de biciclete prin delimitare şi diferenţă de nivel. În acelaşi timp, pista pentru biciclete se poate proteja prin amenajarea parcării între pistă şi carosabil, între parcare şi piste trebuind să existe un spaţiu de siguranţă. În acest fel, unul din factorii nocivi în circulaţie, respectiv maşinile parcate, devine o pavăză pentru biciclişti şi pietoni. Circulaţia maşinilor, bicicletelor şi pietonilor nu ar mai găsi atîtea puncte de intersecţie, iar aceste puncte de intersecţie nu ar mai constitui cauze ale conflictelor în trafic.

Pentru Bucureşti şi pentru multe alte oraşe din ţară urmează o perioadă dificilă, respectiv aceea de adoptare a Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă. Aceste planuri sînt documente strategice de dezvoltare a infrastructurii de transport, adoptate administrativ prin hotărîri de consilii locale, respectiv de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Pe scurt, este vorba despre dezvoltarea oraşelor pe următoarele zeci de ani.

Dincolo de soluţiile tehnice ce urmează a fi adoptate, cel mai important aspect este implicarea cetăţenilor în consultarea publică. În continuare există o reticenţă a administraţiilor locale în a-şi informa şi asculta propriii cetăţeni, iar aceştia vor trebui să se zbată pentru a fi auziţi. Reversul medaliei ar fi să lăsăm şi de data asta politicienii să imagineze dezvoltarea oraşelor, deşi experienţa ne arată că acest lucru este chiar periculos. De această dată nu mai este vorba doar despre o disponibilitate a administraţiilor de a implica membrii comunităţii în decizie, ci despre o obligaţie legală ce trebuie respectată. Iar dacă la început spuneam că se poate pune semnul egal între pieton şi cetăţean, e necesar ca la aceste discuţii şi consultări să participe un număr cît mai mare de pietoni. 

Adrian Rista este avocat. Este membru al Comunităţii Bicicliştilor din Bucureşti.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Puțini români știu cât de sănătos este! Peștele gustos și plin de vitamine pe care mulți îl evită
Este un pește destul de ușor de găsit, care poate fi pregătit în nenumărate feluri. Cu toate acestea, mulți români îl evită, fără să știe cât de util este, de fapt, pentru sănătate! Are un conținut ridicat de vitamina D și are un gust foarte bun!
Rebelii sirieni au descoperit laboratoare de droguri în Siria FOTO Captură Video France 24
Secretele comerțului ilicit cu droguri al regimului Assad. Rebelii sirieni au descoperit cantități uriașe de captagon
Rebelii sirieni conduși de gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care au preluat controlul asupra capitalei Damas după fuga lui Bashar al-Assad, au descoperit depozite uriașe de droguri destinate exportului la periferia Damascului.
prajitura1 jpeg
Desertul perfect pentru masa de sărbători! Este o rețetă tradițională foarte ușor de făcut
Este o rețetă delicioasă, tradițională și perfectă pentru masa de sărbători! Este vorba despre faimoasa prăjitură tăvălită prin cocos, un desert de vis, care se pregătește foarte ușor!
petarde jpg
Avertismentul unui renumit medic ieșean: „Explozia unei petarde te poate băga direct în sala de operații. Mai bine nu le folosiți!”
Un tânăr de 17 ani, elev în clasa a XII-a la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui a ajuns la spital rănit de o petardă care i-a explodat în mână. Astfel de accidente au loc în fiecare an în prejma sărbătorilor de iarnă, chiar dacă folosirea produselor pirotehnice de acest gen este interzisă.
porc craciun
Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”
Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.