Triumful efemer al brătianismului – Constituția de la 1923

Publicat în Dilema Veche nr. 990 din 30 martie – 5 aprilie 2023
image

Constituția de la 1923 este, în termeni politici, juridici şi simbolici, apoteoza lui Ioan I.C. Brătianu şi a variantei de liberalism pe care acesta o întruchipează. Dincolo de arhitectura revizuirii constituţionale se află realitatea unei continuităţi de adîncime: parlamentarismul imperfect al Vechiului Regat, întemeiat pe un primat al puterii executive, este păstrat ca formulă de guvernare. Statul român de după Unirea de la 1918 alege să se organizeze într-o manieră ce combină centralizarea, autoritarismul şi vocaţia etatistă. Victoria lui Ioan I.C. Brătianu este victoria unei viziuni asupra viitorului României înseşi.

În fapt, punctul de inflexiune imediat postbelic, cel fără de care legea fundamentală de la 1923 nu ar fi existat în forma ei ultimă, este înlăturarea cabinetului de coaliţie prezidat de Alexandru Vaida-Voevod. Este vorba de un precedent constituţional ce reafirmă valorile pe care se sprijină constituţionalismul imperfect de la noi: rolul central al Regelui ca factor de decizie politică şi posibilitatea puterii executive de a-şi alcătui majorităţile de guvernare, prin intermediul alegerilor marcate de ingerinţe administrative.

Demitarea Guvernului Vaida-Voevod, în primăvara anului 1920, este cu atît mai semnificativă cu cît ea pune capăt scurtului experiment care ar fi putut schimba natura regimului politic, de vreme ce cabinetul Vaida-Voevod este unul dintre foarte puţinele de la noi care se naşte pe o cale autentic parlamentară, nefiind efectul alegerii suveranului, ci rezultatul unui scrutin relativ liber şi corect. Dincolo de instabilitatea de care era acuzat, acest guvern ilustra o tendinţă de ruptură cu practicile anterioare: parlamentarismul imperfect de la noi putea fi corectat, pe această cale.

Demiterea este urmată de încredinţarea mandatului de preşedinte al Consiliului lui Alexandru Averescu. Odată cu acest act, secvenţa familiară a politicii româneşti era reafirmată ca regulă centrală a edificiului constituțional. Guvernul desemnat organiza alegerile, în vederea cîştigării lor. Votul popular era o formalitate menită să confere  legitimitate unei opţiuni deja exprimate. Cît despre mitul Averescu, ca ipostază a salvatorului ce regenerează România, acesta nu va supravieţui guvernării: potenţialul revoluţionar al lui Averescu se consumă rapid, iar partidul său este domesticit prin integrarea în sistemul unei noi rotative, sistem imaginat şi dominat de brătianism.

În cele din urmă, autenticul cîştigător al acestei perioade de instabilitate postbelică este  brătianismul, iar Constituția de la 1923 va servi ca document menit să garanteze  hegemonia sa politică. Brătianismul, cel care se năştea odată cu lunga guvernare de la 1876-1888, supravieţuia într-un mediu radical diferit. Acolo unde concurenţii conservatori eşuaseră, liberalismul centralist şi autoritar avea să triumfe. Victorios în faţa naţionalilor lui Iuliu Maniu şi a ţărăniştilor regăţeni, avînd în Partidul Poporului averescan o opoziţie docilă, Ioan I.C. Brătianu deţinea majoritatea ce putea da contur constituţional unei viziuni politice.

Revizuirea extinsă a Constituției de la 1866 este gîndită spre a adapta parlamentarismul imperfect unui nou mediu, modelat de votul universal masculin şi de reconfigurarea teritorială a statului. Temeliile brătianismului sînt cele familiare: recursul la autoritarism şi la neopatrimonialism, corupţia electorală şi economică, etatismul şi ambiţia centralizatoare. Toate acestea subsumate influenţei partidului care se confundă cu statul însuşi.

Constituția de la 1923 ar fi urmat să funcţioneze, în simbioză cu regimul legii electorale, ca un sistem permiţînd domesticirea votului universal. Promisiunile Declaraţiei de la Alba Iulia erau uitate, căci responsabilitatea cabinetelor şi transparenţa actului de guvernare erau simple elemente de decor constituţional. Brătianismul îşi impunea versiunea sa de autoritarism mascat prin proceduri legale.

În cele din urmă, istoria aplicării Constituției de la 1923 nu a fost legată decît parţial de hegemonia liberală. Restauraţia carlistă de după 1930 a înlocuit brătianismul cu propriul ei sistem clientelar. Metamorfoza liberalilor în era guvernării Tătărăscu este parte din acest proces de schimbare. Recursul la decretele-lege şi la starea de asediu eliminau, treptat, vestigiile libertăţii, în favoarea autocraţiei născînde. Constituția de la 1938, venită imediat după lovitura de stat carlistă, deschide un alt viitor.

Parlamentarismul imperfect de după 1923 avea să fie înlocuit de regimul concentrării puterilor. Restauraţia parţială şi fragilă de la 23 august 1944 va fi doar preludiul totalitarismului. Republica populară se înălţa pe ruinele trecutului ce devenea, de-acum, obiect al denunţului propagandistic. Monolitismul totalitar triumfa, dînd naştere unei alte  Românii.

Ioan Stanomir este profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.