Triumful efemer al brătianismului – Constituția de la 1923

Publicat în Dilema Veche nr. 990 din 30 martie – 5 aprilie 2023
image

Constituția de la 1923 este, în termeni politici, juridici şi simbolici, apoteoza lui Ioan I.C. Brătianu şi a variantei de liberalism pe care acesta o întruchipează. Dincolo de arhitectura revizuirii constituţionale se află realitatea unei continuităţi de adîncime: parlamentarismul imperfect al Vechiului Regat, întemeiat pe un primat al puterii executive, este păstrat ca formulă de guvernare. Statul român de după Unirea de la 1918 alege să se organizeze într-o manieră ce combină centralizarea, autoritarismul şi vocaţia etatistă. Victoria lui Ioan I.C. Brătianu este victoria unei viziuni asupra viitorului României înseşi.

În fapt, punctul de inflexiune imediat postbelic, cel fără de care legea fundamentală de la 1923 nu ar fi existat în forma ei ultimă, este înlăturarea cabinetului de coaliţie prezidat de Alexandru Vaida-Voevod. Este vorba de un precedent constituţional ce reafirmă valorile pe care se sprijină constituţionalismul imperfect de la noi: rolul central al Regelui ca factor de decizie politică şi posibilitatea puterii executive de a-şi alcătui majorităţile de guvernare, prin intermediul alegerilor marcate de ingerinţe administrative.

Demitarea Guvernului Vaida-Voevod, în primăvara anului 1920, este cu atît mai semnificativă cu cît ea pune capăt scurtului experiment care ar fi putut schimba natura regimului politic, de vreme ce cabinetul Vaida-Voevod este unul dintre foarte puţinele de la noi care se naşte pe o cale autentic parlamentară, nefiind efectul alegerii suveranului, ci rezultatul unui scrutin relativ liber şi corect. Dincolo de instabilitatea de care era acuzat, acest guvern ilustra o tendinţă de ruptură cu practicile anterioare: parlamentarismul imperfect de la noi putea fi corectat, pe această cale.

Demiterea este urmată de încredinţarea mandatului de preşedinte al Consiliului lui Alexandru Averescu. Odată cu acest act, secvenţa familiară a politicii româneşti era reafirmată ca regulă centrală a edificiului constituțional. Guvernul desemnat organiza alegerile, în vederea cîştigării lor. Votul popular era o formalitate menită să confere  legitimitate unei opţiuni deja exprimate. Cît despre mitul Averescu, ca ipostază a salvatorului ce regenerează România, acesta nu va supravieţui guvernării: potenţialul revoluţionar al lui Averescu se consumă rapid, iar partidul său este domesticit prin integrarea în sistemul unei noi rotative, sistem imaginat şi dominat de brătianism.

În cele din urmă, autenticul cîştigător al acestei perioade de instabilitate postbelică este  brătianismul, iar Constituția de la 1923 va servi ca document menit să garanteze  hegemonia sa politică. Brătianismul, cel care se năştea odată cu lunga guvernare de la 1876-1888, supravieţuia într-un mediu radical diferit. Acolo unde concurenţii conservatori eşuaseră, liberalismul centralist şi autoritar avea să triumfe. Victorios în faţa naţionalilor lui Iuliu Maniu şi a ţărăniştilor regăţeni, avînd în Partidul Poporului averescan o opoziţie docilă, Ioan I.C. Brătianu deţinea majoritatea ce putea da contur constituţional unei viziuni politice.

Revizuirea extinsă a Constituției de la 1866 este gîndită spre a adapta parlamentarismul imperfect unui nou mediu, modelat de votul universal masculin şi de reconfigurarea teritorială a statului. Temeliile brătianismului sînt cele familiare: recursul la autoritarism şi la neopatrimonialism, corupţia electorală şi economică, etatismul şi ambiţia centralizatoare. Toate acestea subsumate influenţei partidului care se confundă cu statul însuşi.

Constituția de la 1923 ar fi urmat să funcţioneze, în simbioză cu regimul legii electorale, ca un sistem permiţînd domesticirea votului universal. Promisiunile Declaraţiei de la Alba Iulia erau uitate, căci responsabilitatea cabinetelor şi transparenţa actului de guvernare erau simple elemente de decor constituţional. Brătianismul îşi impunea versiunea sa de autoritarism mascat prin proceduri legale.

În cele din urmă, istoria aplicării Constituției de la 1923 nu a fost legată decît parţial de hegemonia liberală. Restauraţia carlistă de după 1930 a înlocuit brătianismul cu propriul ei sistem clientelar. Metamorfoza liberalilor în era guvernării Tătărăscu este parte din acest proces de schimbare. Recursul la decretele-lege şi la starea de asediu eliminau, treptat, vestigiile libertăţii, în favoarea autocraţiei născînde. Constituția de la 1938, venită imediat după lovitura de stat carlistă, deschide un alt viitor.

Parlamentarismul imperfect de după 1923 avea să fie înlocuit de regimul concentrării puterilor. Restauraţia parţială şi fragilă de la 23 august 1944 va fi doar preludiul totalitarismului. Republica populară se înălţa pe ruinele trecutului ce devenea, de-acum, obiect al denunţului propagandistic. Monolitismul totalitar triumfa, dînd naştere unei alte  Românii.

Ioan Stanomir este profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București.

Foto: wikimedia commons

Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.
997 t foto AN Stermin jpg
p 12 adevarul ro jpg
„Turiști mai puțini, impact economic mai mare” interviu cu Andrei BLUMER
Să caute destinații mai puțin populare și cu o ofertă bogată de experiențe în natură.
997 t foto Cosman jpeg
„One dollar” și o sticlă de apă
„One dollar”, atît este prețul unei sticle de apă de 0,5 litri în Cambodgia.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 jpg
Surpriza Bizanțului vesel
Nu s-a vorbit niciodată despre sexul îngerilor, în timpul asediului de la 1453 chiar nu avea nimeni timp de așa ceva.
p 13 jpg
„Cred că Cehov e mulțumit de spectacolul nostru“
Cehov este generos, are multe fațete și poți să-i montezi spectacolele în modalităţi stilistice foarte diferite.
p 14 jpg
E cool să postești jpeg
Să-ți asculți sau nu instinctul?
Totuși, urmînd ispita de a gîndi rapid, nu cădem oare în păcatul gîndirii pripite, în fapt un antonim pentru gîndire?
p 10 jpg
Gîndirea artificială pripită: cu ChatGPT la taclale
Gîndirea pripită este un termen folosit pentru a descrie procesul de luare a deciziilor sau de trage concluzii în modul rapid și fără o analiză sau o examinare adecvată.
p 11 Petre Gheorghiu in rolul lui Zaharia Trahanache jpg
Pentru o istorie a „puținticăi (ne)răbdări”
Carol al II-lea: mare pripit, dacă ne luăm după renunțările la renunțările la Tron.
p 12 jpg
Altul mai bun nu avem
Observ că ne trăim viețile de cîtva timp ca într-un proces penal.
p 13 jpg
Judecata pripită, gîndirea automată
Permanent ni se cere acţiune rapidă, reacţie promptă. Şi cînd ne mai gîndim?
p 14 sus jpg
Antidotul judecății pripite
Judecata pripită, aș mai remarca, e nu doar extrem-subiectivă, ci și rareori inocentă, dar ăsta e un subiect pe care o să-l eludez de data asta.
640px Three Democratic bosses of Maryland seated and drinking from mugs   L  to R   George(?) N  Lewis, John S  Kelly, John J  Mahon LCCN2006683418 jpg
O lume a incluziunii e ca un sat mai mare
O lume inclusivă e poate ca un sat mai mare, care se construiește împreună, nu prin demonizare și nu pe Internet.

Adevarul.ro

image
Preotul care a jignit iubitorii de animale primește replica unui călugăr: „Ele nu l-au izgonit pe Iisus“
Mesajele publicate de preotul Matei Vulcănescu despre iubitorii de animale au stârnit controverse. Un călugăr de la Schitul Straja din Hunedoara arată de ce animalele trebuie iubite și nu disprețuite.
image
Fetiță lăsată de părinți în apă fierbinte, moartă în chinuri. Soții criminali au contestat arestarea
Doi soți din Călărași au fost trimiși în judecată pentru omor calificat, pentru că și-au lăsat fiica de 2 ani și 10 luni să moară în chinuri. În rechizitoriul procurorilor se menționează că fetița s-a aflat în agonie timp de mai multe ore.
image
Cum sunt relațiile în care femeia e mai în vârstă decât bărbatul
Într-o lume încărcată de prejudecăţi, rolul bărbatului într-o relație de cuplu este văzut ca fiind acela de a oferi protecție și stabilitate familiei și partenerei.

HIstoria.ro

image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.
image
Crucificarea lui Hristos i-a apărut în vis lui Salvador Dalí
Dalí a precizat că a avut un vis în care i-a fost dezvăluită importanța înfățișării lui Hristos astfel.