Trei pianiste și o brățară din argint

Ilinca POP
Publicat în Dilema Veche nr. 633 din 7-13 aprilie 2016
Trei pianiste și o brățară din argint jpeg

În mare parte din timp, în fetiță creștea o mare furie și ură cînd punea mîna pe pian. Nu putea să-și lase unghiile lungi sau să le picteze, era nevoită să repete măcar două ore pe zi, iar profesoara ei era o femeie în vîrstă cu multe pisici și la fel de multe pretenții. Această femeie în vîrstă, de origine macedoneană, fusese de o frumusețe rară, provenind dintr-o familie care avusese un conac imens cu mulți cai și o livadă. Era și încă este o mare pianistă.

Fetița obișnuia să citească cît era ziua de lungă, mai ales din cărțile lui Nae Ionescu, din care nu înțelegea și nu își amintește cu precizie mai nimic, cărți prin care s-a îndrăgostit, însă, de perioada interbelică în care Bucureștiul era Micul Paris, perioadă în care toți marii scriitori, poeți și filozofi își petreceau timpul cu frumoase doamne în rochii minunate. Una dintre aceste frumoase doamne era Cella Delavrancea. Cella a fost iubita lui Nae Ionescu pînă cînd moartea acestuia i-a despărțit, în 1940. A fost pianistă, una din cele mai cunoscute din toate timpurile din țara noastră. Dar fetița nu știa nimic despre asta pe atunci. Știa doar că prin muzică reușea să evadeze, să călătorească în timp și spațiu, departe de cerințele rigide și lipsite de sensibilitate ale sistemului de învățămînt preuniversitar. Cînd a înțeles asta a început să-și petreacă tot timpul cîntînd la pian, citind și desenînd.

Lecțiile de pian s-au terminat în clasa a opta. Cinci ani mai tîrziu, cînd am împlinit optsprezece ani, mama mi-a dăruit ceva foarte special. Mi-a spus că obișnuia să aparțină unei mari artiste și că ar trebui să se întoarcă tot la o artistă. Era vorba despre o brățară masivă din argint, grea, cu aspect egiptean și două stele în cinci colțuri gravate pe interior, de o parte și de alta a încheieturii. Mi-a zis că e un obiect magic și că o primise de la nași-sa, care fusese asistentă medicală. Ăsta e un aspect important al poveștii, pentru că nașa asistentă a maică-mii a fost alături de Cella în ultimii ei ani de viață. Așa că Cella s-a gîndit să își arate recunoștința dăruindu-i această brățară, care a ajuns, din mînă în mînă, pînă la mine.

Cînd mi-am dat seama că am brățara Cellei Delavrancea, imaginația mea a început să lucreze ca un motor cu reacție. Fetița care îl citea toată ziua pe Nae Ionescu era în delir – mă uitam la brățară și mă gîndeam – poate-i de la el, poate a purtat-o la marile petreceri ale vremii, poate a purtat-o la concerte, poate a purtat-o cînd făcea sex! Poate chiar ea a gravat stelele în cinci colțuri, poate în timpul unui ritual vrăjitoresc! Poate chiar e un obiect magic, poate și eu sînt magică atunci cînd o port. Așa că am purtat-o la petreceri, nunți, lansări de tot felul, expoziții și alte evenimente, pînă cînd mi s-a făcut teamă că aș putea să o pierd. Asta e problema cu obiectele magice de care ne atașăm, devin de neînlocuit. Pentru că sînt conexiunea noastră cu un timp, loc, uneori cu o altă epocă pe care o construim noi înșine, într-un colaj mental de elemente disparate în care recunoaștem un ceva interior. Era ca un secret pe care știam doar eu că îl am, ca și cînd felinarele de pe drumul spre casă al marilor bețivi ai anilor ‘30 luminau dinăuntrul meu cînd o purtam.

Acum ceva timp, cînd profesoara mea în vîrstă cu multe pisici a făcut șaptezeci și ceva de ani, am vizitat-o purtînd brățara Cellei. Știți – i-am zis, cu mîndrie – Știți, brățara asta a fost a Cellei Delavrancea, marea pianistă. A! Cella – mi-a răspuns, zîmbind îngăduitor – Da, cum să nu o știu pe Cella, ea a fost profesoara mea de pian.

Ilinca Pop studiază, în prezent, Arhitectură la Universitatea Ion Mincu. Se ocupă de conceptul grafic al revistei de literatură contemporană Zona Nouă, din Sibiu, și desenează ocazional pe coperțile Casei de Editură Max Blecher, din București.

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.