Trei emhașesuri inedite

Publicat în Dilema Veche nr. 742 din 10-16 mai 2018
Uluiri & revelații jpeg

Cînd am aflat de acest Dosar, am zis „da“ imediat. Tocmai devenisem beta-tester al unui motor nou de căutare, Alexandria 2.0, conectat la 72 de biblioteci din întreaga lume, cu ajutorul căruia pot răscoli toate cărțile cuprinse în acestea. Am scris în cîmpul de căutare „Mircea Horia Simionescu“ și am apăsat pe „search“. În doar cîteva secunde am descoperit 424 de opere necunoscute mie, în care este menționat autorul român (sau o persoană cu același nume). Prin urmare, am decis să pun la dispoziție publicului larg rezumatele a trei dintre ele. Iată-le:

Prof. Dr. Mircea H. Simionescu, Mic tratat de smuls zîmbete. În scurta carte a profesorului Simio­nescu, tiz al autorului român și prodecan al facultății de anatomie de la Universitatea din Praga, emeritul om de știință prezintă sumar cele șapte metode cunoscute de smuls zîmbete: cu forța, cu binișorul, cu vorba bună, cu repeziciune, pe furiș, într-un moment de neatenție, cerebral. În partea a doua a cărții, autorul oferă exemple practice. Tragic: momentul în care un zîmbet smuls cu vorba bună de pe fața unei precupețe se rupe într un colț și trebuie aruncat la gunoi. Volumul este însoțit de desenele graficianului suprarealist Miroslav Vlticka, care, deși frumoase ca compoziție, nu contribuie cu nimic la o mai bună înțelegere a practicilor descrise de autor. (Editura Rosicky & Fiul, Karlovy Vary, 1936)

Mario Aldini, Fericirea e dincolo. Povestea unui cuplu de bătrîni dintr-un sătuc din sudul Italiei. El e aproape orb, ea e paralizată. Într-o zi, realizează că nu mai știu unde e fericirea. O caută în toate cotloanele casei, bătrînul se aventurează chiar și în pod. Degeaba. Fiica cuplului, un vecin binevoitor, șeful poliției locale, patronul ziarului Il Corriere della Notte, un turist american și un marinar se alătură căutării, dar nu au succes. Bătrîna își amintește că ultima dată văzuse fericirea în șifonierul moștenit de la bunica sa. Se caută în șifonier, dar în el nu-i nici urmă de fericire. Un copil din sat se oferă să le-o dea pe a lui, însă cuplul refuză. După două săptămîni de căutări, o bucată din fericire este găsită în spatele sobei de fontă și pusă la loc în șifonier. Mircea Horia Simionescu are o apariție trecătoare în cartea lui Aldini: în timpul cău­tărilor, marinarul găsește în bibliotecă Biblio­grafia generală, primul volum din trilogia sa Ingeniosul bine temperat. Îl deschide, dar nu găsește în el decît o gînganie moartă. „O carte minunată, păcat că n-a scris-o cineva mai talentat“, constată Tănase Ciocan în gazeta Răcnetul Mizilului după lectura cărții lui Aldini. (Editura Spectacles, Le Havre, 1988)

Jean Dupont, Ultimul drum al transatlanticului Tănăsescu. Povestea fascinantă a ultimului drum al transatlanticului Tănăsescu, construit de magnatul Traian Tănăsescu în 1926, este relatată de jurnalistul francez Jean Dupont, care a strîns mărturiile tuturor celor 842 de persoane aflate la bordul navei în acea călătorie. Plecînd din portul Constanța, uriașul vapor își croiește drum prin strîmtoarea Bosfor, lărgită special pentru această trecere de un detașament de geniști ai armatei turce, străbate fără peripeții Mediterana („Deși era un calm rău-prevestitor, pînă la urmă nu s-a întîmplat nimic rău“, își amintește medicul navei, algerianul Bouakh Shakarat), trece prin Gibraltar, unde sînt trase 44 de salve de tun în cinstea sa, și se avîntă în Oceanul Atlantic. Poposește pentru cîteva ore la Reykjavik, la rugămintea pasagerului Mircea Horia Simionescu, care dorește să fotografieze o focă, face o escală la New York, unde primarul Jimmy Walker îl decorează pe căpitan cu ordinul „Podul din Brook­lyn“, acostează în mai multe insule din Caraibe (delicios momentul în care soția guvernatorului din Barbados decide să-l părăsească pe acesta pentru un matelot portughez), și se oprește în cele din urmă în largul coastei Uruguayului, de unde se urcă la ceruri în uralele locuitorilor din Montevideo. (Editura Corado & Colorado, St. Malo, 2004) 

Alex Tocilescu este scriitor. Cea mai recentă carte: Adevărata carte cu pisicile lui Tocilescu, Editura ART, 2017.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Dar dacă ești tînăr, sărac și bolnav?
Salvează tinerețea – vîrsta la care se spune că poți orice – chiar orice nenoroc sau chiar orice nefericire?
p 10 jpg
Povara tinereții
Copilăria se încheie, adesea, abrupt, după o vacanță de vară – tinerețea se consumă lent, se îngemănează cu bătrînețea firesc, insesizabil.
16781709398 92dac8f6bb c jpg
Primăvară în decembrie
„Femeile au devenit mai puțin interesate de machiaj și mai mult de frumusețea în ansamblu, cea care radiază din interior spre exterior, spre ideea de wellness.”
p 11 jpg
Note despre „încă”
De-ar fi să trebuiască să cred totuși în ceva și tot n-aș (putea) crede în Dumnezeu! Intuiție, vanitate, consolare – ține aceasta de vîrstă?
p 12 jpg
Tinerețea are coloană sonoră
Sînt părți de suflet în legătură cu care vom fi mereu subiectivi.
640px Pierre Auguste Renoir The Boating Party Lunch jpg
Simțire și nepăsare
Se spune că tinerețea, la fel ca și copilăria, nu e conștientă de ea însăși, că abia mai tîrziu ajungi să ți le amintești cu nostalgie și să le apreciezi adevărata valoare.
p 13 jpg
Oase ușoare ca ale păsărilor
Îi privesc atentă pe oamenii foarte tineri.
2722374996 d24e7fdf0e c jpg
Tinerii bătrîni și bătrînii tineri Cum mai măsurăm tinerețea?
Cred că merită să pledăm și, mai mult, e destul de limpede faptul că nu există o compartimentare netă a tinereții și a bătrîneții dată de vîrste și condiții, ci ele există simultan, în orice moment al vieții.
50294010101 132de799e7 c jpg
Anii ’90
Anii ’90 s-au încheiat pe 31 decembrie în Piaţa Revoluţiei, cînd deasupra noastră şi sub egida PRO TV-ului s-a înălţat un înger kitsch.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Învățături fără dezvăț
Trăim o vreme în care toți credem cu tărie că educația este esențială.
p 10 credit C  Hord jpg
p 11 credit C  Hord jpg
Pedagogia juridică între învăț și dezvăț
Avizele Consiliului Legislativ, în măsura în care ar fi urmate, sînt o bună premisă pentru creșterea calității legilor adoptate de Parlament.
p 13 credit C  Hord jpg
Seducția. Didactica nova?
Profesorul trebuie să fie el însuși seducător.
p 14 credit C  Hord jpg
Nu mai mîngîiați cercul!
Orice rol este făcut dintr-o continuă modelare a sensibilităţii interioare.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Jurnal de glande și hormoni
Glandele endocrine și hormonii sînt o bună metaforă a importanței lucrurilor „mărunte”.
DS jpg
Minunatele isprăvi ale Adrenalinei (basm suprarenal)
Avea în ea atîta energie fata asta cît să transforme repausul într-un motor puternic.
640px Human mind, Human Universals png
p 11 sus jpg
Despre iubire, cu rigla si compasul. O încercare de endocrinologie euclidiană
Omul de știință stă drept, rezistă seducției misterioase și pune problema clar: în ce constă chimia acestei biologii?
p 12 sus jpg
Despre iubire și alte droguri
Iubirea romantică motivează o serie nesfîrșită de alegeri individuale și joacă un rol fundamental în elaborarea planurilor noastre de viață.
p 13 Hans Holbein, Henric al VIII lea WC jpg
Hormonii: „dirijorii” lichizi care ne schimbă corpul fizic și istoria
În epoca de formare a operei italiene, rolurile feminine erau interpretate de bărbați castrați, deveniți astfel eunuci.
640px Bloodletting 1 298x300 jpg
Profilul hormonal
Hormonii îți schimbă comportamentul sau comportamentul îți modifică profilul hormonal?
All Art is Erotic (Unsplash) jpg
Avem erotism în arta românească?
Cum rămîne totuși cu senzația că eroticul și erotismul au ocolit arta românească?
E cool să postești jpeg
Logica bunului-simț
De ce este logic să avem bun-simț chiar într-o societate care își pierde din ce în ce mai mult această noțiune?
p 10 jpg
Drumul în sus
E adevărat că bunul-simț nu poate fi construit fără simțul comun.

Adevarul.ro

Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
Horoscopul zilei, 3 decembrie. O zodie se va confrunta cu probleme mari
Horoscopul zilei pentru ziua de sâmbătă, 3 decembrie, este realizat de astrologul Click, Lorina, și vine cu predicții complete pentru toate zodiile.
Becali
Lucian Bode la Consiliul JAI FOTO Facebook Lucian Bode
Ce este Consiliul JAI, care decide dacă România poate sau nu să adere la Schengen
Consiliul JAI este format din miniștri de Interne, responsabili cu migrația, gestionarea frontierelor și cooperarea polițienească, însă nu toate statele membre UE au aceeași repartizare a sarcinilor între miniștri.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.