„Trebuie să simţi oamenii, locurile şi regulile nescrise“ - trei întrebări pentru Cristina LIBERIS

Publicat în Dilema Veche nr. 600 din 13-19 august 2015
„Trebuie să simţi oamenii, locurile şi regulile nescrise“   trei întrebări pentru Cristina LIBERIS jpeg

Jurnalismul înseamnă în primul rînd oameni. Ce fel de oameni vă inspiră? 

Îmi plac oamenii frumoşi şi sinceri. Tot ei mă şi inspiră, indiferent de funcţie, de pregătire sau de religie. Sinceritatea înseamnă încredere, naturaleţe şi comunicare reală. Cineva ar putea spune că e destul de dificil să mai găseşti, mai ales la ora actuală, astfel de oameni. Dificil, dar nu imposibil. Am avut parte de ei şi mi-au rămas aproape. Tot ceea ce am realizat pînă acum a fost şi datorită lor, încrederii reciproce. Mă inspiră totodată oamenii care dovedesc o cunoaştere profundă a lucrurilor, dar rămîn în plan secund şi nu îi vei vedea la diverse talk-show-uri vorbind despre toate şi nimic. Jurnalismul înseamnă obiectivitate, chiar dacă ea s-a mai pierdut pe parcurs şi parcă mergem legaţi la ochi, după principiul „Populus vult decepi, decipiatus“ – „Oamenii vor să fie înşelaţi, aşa că lasă-i să fie înşelaţi“. 

Credeţi că, la rîndul său, jurnalistul trebuie să inspire oamenii, societatea? În ce mod? 

Sigur că da. Ar trebui să inspire prin tot ceea ce face, să încerce să schimbe răul în bine, imposibilul în posibil. Menirea jurnalistului este aceea de a-i inspira pe tineri să se descopere, să se dezvolte, să creeze, să îşi folosească imaginaţia şi talentele cu care au fost înzestraţi. Brunea-Fox spunea: „Eu cred că reporterul trebuie să fie peste tot; şi nu numai peste tot, dar să fie şi primul. Indiferent că doarme în plasa de bagaje din tren, s-a întîmplat şi asta, indiferent că trece prin lapoviţă şi zăpadă sau că e nevoie să meargă pe sub apă (şi asta mi s-a întîmplat)… Un reporter trebuie să le încerce pe toate. Eu cred că un reporter cere să binemerite la titlul ăsta, trebuie să fie pretutindeni, să fie totdeauna în frunte, să se întreacă cu alţii sau să se întreacă pe sine. Şi asta pînă moare“. 

Aţi fost în zone de conflict unde totul ţine mai degrabă de o frustă şi deloc confortabilă realitate. Aţi avut, totuşi, momente în care aţi depins şi de inspiraţie? 

Cred că în mai toate momentele am depins de inspiraţie. Niciodată nu am putut să fac un lucru care nu m-a inspirat. Sau dacă am fost nevoită să îl fac, nu mi-a ieşit aşa cum ar fi trebuit. Trebuie să simţi oamenii, potenţialul lor, locurile şi regulile nescrise. 

Cristina Liberis este jurnalistă. 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
Horoscop marți, 8 aprilie. Nativii unei zodii primesc promisiunea unor recompense materiale
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de marți, 8 aprilie.
Robert De Niro   shutterstock 1498511723 jpg
Robert De Niro va fi celebrat la cea de-a 78-a ediţie a Festivalului de la Cannes
Celebrul actor american Robert De Niro va primi un trofeu Palme d'Or onorific la ceremonia de deschidere a celei de-a 78-a ediţii a Festivalului de la Cannes (13-24 mai), au anunţat, luni, 7 aprilie, organizatorii evenimentului.
Traian Basescu FOTO Inquam / George Calin
Traian Băsescu spune cum l-ar fi abordat pe Donald Trump daca acum era președintele României. Ce ar fi trimis la Casa Alba
Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit, luni, 7 aprilie, despre scandalul declarațiilor emisarului Dragoș Sprînceană, legate de relația României cu SUA și UE.
dragos sprinceana medalie waltz foto facebook jpg
Dragoș Sprînceană, despre aşa-zisul său mandat de emisar: „Domnul Ciolacu are dreptate. Tehnic, sunt doar un simplu cetățean care ajută România”
Dragoș Sprînceană a lămurit situaţia sa de „emisar special” în relaţia cu Donald Trump, după ce premierul Marcel Ciolacu a transmis că acesta este „un simplu cetăţean” care s-a oferit să facă lobby în SUA, fără a avea un mandat oficial.
Recesiune SUA FOTO Shutterstock
SUA riscă o „iarnă nucleară economică” din cauza taxelor lui Trump. Avertismentul unui miliardar american
Un miliardar care îl susține pe Donald Trump l-a îndemnat pe președintele american să pună pe pauză noile tarife comerciale anunțate recent, avertizând că altfel riscă „o iarnă nucleară economică auto-provocată”.
pricopsitu png
Legătura dintre Dragos Sprînceană și Mișu Pricopsitu, ex-consilierul lui Orban care a „spart” 30.000 de euro în Nuba
Dragos Sprînceană, fostul model pentru Botezatu ajuns emisar al României în SUA, este nașul unui personaj cunoscut tabloidelor de la noi: Mihai Gabriel Popescu, poreclit și Mișu Pricopsitu’. Fostul consilier al lui Ludovic Orban a devenit celebru pentru nota de plată dintr-un club din Mamaia.
Igor Dodon Oleg Ozerov FOTO Facebook jpg
Prorusul Igor Dodon, discuții cu ambasadorul rus la Chișinău. Ce critici i-a adus președintei proeuropene Maia Sandu
Fostul președinte prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu ambasadorul Rusiei desemnat la Chișinău, Oleg Ozerov.
Donald Trump FOTO AFP
Ultimatum: Trump amenință China cu un tarif suplimentar de 50% dacă nu-și retrage taxele anunțate ca răspuns la măsurile SUA
Donald Trump a ameninţat luni că va creşte tarifele pentru importurile americane din China cu încă 50%, dacă Beijingul nu renunţă, până marți, 8 aprilie, la noile taxe impuse asupra importurilor din Statele Unite.
autobuz Sibiu foto Tursib jpg
Un şofer de autobuz din Sibiu s-a ales cu maxilarul fracturat, după ce a fost bătut de un călător. Poliţiştii îl caută pe agresor
Incident şocant în Sibiu, unde un şofer de autobuz s-a ales cu maxilarul fracturat în trei locuri şi are nevoie de cinci săptămâni de îngrijiri medicale, după ce a fost bătut de un călător.