Trebuie să protejăm şi să reinventăm librăriile locale

Jeanette WINTERSON
Publicat în Dilema Veche nr. 462 din 20-26 decembrie 2012
Trebuie să protejăm şi să reinventăm librăriile locale jpeg

În 1946, primul slogan al Consiliului Artelor a fost „Ce-i mai bun pentru cei mai mulţi“. Ar trebui să ne punem întrebări despre bugetele de austeritate şi despre ce-şi poate permite sau nu Marea Britanie. Pe măsură ce guvernul nostru ne informează că această economie distrusă nu-şi poate permite să le plătească un salariu minim celor mai săraci cetăţeni, oare ce le putem oferi noi? Îşi pot duce copiii în parc, ar putea înota, practica sporturi în cadrul unui centru de recreere sau pe un teren de fotbal. Într-adevăr, aceste lucruri sînt importante. Dar la fel de importantă este existenţa unei biblioteci ca centru al unei reţele de servicii culturale, pentru copii care nu au unde să meargă, copii care nu au cărţi sau o cameră proprie, pentru părinţi stresaţi, pentru studenţi care au nevoie de un loc de studiu şi găsesc aici mai mult decît le poate oferi Google, pentru oameni în vîrstă care doresc un loc sigur în afara casei, pentru comunităţi şi grupuri de lectură, pentru cursuri sau discuţii şi, desigur, pentru computere şi IT.

Bibliotecile de pe teritoriul Marii Britanii încearcă să ofere cît mai mult comunităţilor pe care le deservesc şi în mod special cetăţenilor cu salarii scăzute şi resurse puţine. Există, totuşi, confuzie în jurul rolului bibliotecilor. Ce sînt ele? Cum ar trebui să se schimbe şi să evolueze? Ce loc au într-o lume modernă bazată pe Internet, unde cartea în sine ar putea să dispară?

Cînd privim la ultimele tăieri bugetare din Newcastle, putem observa de unde porneşte această confuzie – „Biblioteci, timp liber şi cultură“. Dar cultura nu-i totuna cu timpul liber – deşi ai nevoie de timp liber pentru a avea îndeletniciri culturale –, iar bibliotecile nu sînt timp liber în modul în care un centru sportiv reprezintă acest lucru. Bibliotecile pornesc cu cel mai înalt scop – de a educa prin intermediul unei cărţi. Primele biblioteci publice erau ambiţioase şi mîndre. [...]

Dacă ne dorim ca bibliotecile să înflorească şi să-şi ocupe locul lor – cel pe care-l consider a fi locul firesc într-o societate modernă –, nu le putem pune în competiţie pentru resurse cu centre sportive sau obliga să supravieţuiască devenind depăşite cultural, dar relevante din punct de vedere social, înlocuind toate cărţile cu terminale de calculatoare. [...]

Fie încetăm să ne mai contrazicem şi cădem de acord că bibliotecile fac tot ce pot pentru a se reinventa şi că, beneficiind de puţin ajutor – financiar şi ideologic –, pot aparţine viitorului, fie le lăsăm să se scufunde pînă cînd dispar, deoarece devin irelevante pentru vieţile oamenilor. 

(fragmente dintr-un discurs ţinut de scriitoarea britanică Jeanette Winterson la conferinţa de inaugurare a Reading Agency, apărut şi pe site-ul http://www.guardian.co.uk/books/2012/nov/23/protect-our-libraries-jeanette-winterson

traducere din limba engleză de Horia VÂRLAN

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Creșteri și descreșteri
Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, „Ce-am fost și ce-am ajuns”.
Sever jpg
Cazaban jpg
„Adame, unde ești?“ Imagini și simboluri ale căderii omului
Semnificativ foarte este faptul că Adam și Eva nu au rămas cu rezultatul artizanatului lor grăbit și ipocrit, legat de conștiința propriei vini.
Stoica jpg
Ungureanu jpg
Bătaia cea ruptă din rai
Toată această conştiinţă a violenței creează o imagine a societății românești
Popa jpg
Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei
Sigur, Putin încearcă să justifice ideologic acest război, însă justificările sale sînt străvezii, inconsistente, necredibile.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.
997 t foto AN Stermin jpg
p 12 adevarul ro jpg
„Turiști mai puțini, impact economic mai mare” interviu cu Andrei BLUMER
Să caute destinații mai puțin populare și cu o ofertă bogată de experiențe în natură.
997 t foto Cosman jpeg
„One dollar” și o sticlă de apă
„One dollar”, atît este prețul unei sticle de apă de 0,5 litri în Cambodgia.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 jpg
Surpriza Bizanțului vesel
Nu s-a vorbit niciodată despre sexul îngerilor, în timpul asediului de la 1453 chiar nu avea nimeni timp de așa ceva.
p 13 jpg
„Cred că Cehov e mulțumit de spectacolul nostru“
Cehov este generos, are multe fațete și poți să-i montezi spectacolele în modalităţi stilistice foarte diferite.
p 14 jpg
E cool să postești jpeg
Să-ți asculți sau nu instinctul?
Totuși, urmînd ispita de a gîndi rapid, nu cădem oare în păcatul gîndirii pripite, în fapt un antonim pentru gîndire?

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cazul înfiorător al elevului ucis în timp ce mergea spre şcoală. Daune uriaşe acordate de judecătorii din Neamţ
Judecătorii din Neamţ s-au pronunţat într-un dosar penal, acordând daune uriaşe după ce un elev a fost ucis când mergea spre şcoală. În accident au mai fost răniţi alţi doi adolescenţi
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.