Transpiraţie şi inspiraţie

Iuliana ALEXA
Publicat în Dilema Veche nr. 600 din 13-19 august 2015
Transpiraţie şi inspiraţie jpeg

„Inspiraţie“ a ajuns un cuvînt la modă. Şi, la fel ca multe alte cuvinte la modă (

, „dezvoltare personală“ etc.) spune multe şi prea puţin. Vorbim de „inspiraţia“ artistului (care deodată a depăşit blocajul şi a prins de coadă ideea), despre persoane care ne „inspiră“… 

Despre publicaţiile

care ne complexează pentru că nu avem bani să cumpărăm ceea ce ne recomandă se spune că sînt „aspiraţionale“. Adică ne fac să aspirăm la ceva opulent şi scump şi să înghiţim în sec. Despre Oprah Winfrey se spune că a inspirat o mulţime de oameni să facă ceva bun (nu ştiu ce, dar sigur au făcut ulterior ceva bun). Aşadar, ea a fost un model pentru cei care au copiat ceva din comportamentul ei. Cred că la asta se referă cei care vorbesc despre personaje care „inspiră“. Nu e nimic rău în asta, e foarte bine să ai pe cine imita dacă nu ştii unde te afli şi vezi că respectivul a ajuns bine. Îţi dă senzaţia că poţi face şi tu la fel. Minunat. Sau măcar te scoate din depresie, te însufleţeşte, te inspiră. 

Nu prea sînt de acord cu ideea de inspiraţie şi atît în materie de creativitate şi artă. Creativitatea a început a fi studiată abia recent cu instrumentele (corecte) ale neuroştiinţei şi s-a renunţat la teorii lipsite de fundament (cum e cea a lui Freud, a sublimării). 

Ideea cu 1% inspiraţie şi restul transpiraţie este confirmată de studierea spiritelor celor mai creative din istorie. Leonardo Da Vinci dezvoltase propriile tactici de rezolvare a unei probleme de creativitate. El spunea că, pentru a crea ceva nou, trebuie să priveşti problema, realitatea, altfel. Numea această tehnică „Saper vedere“. Să te eliberezi de ochelarii limitativi ai experienţei şi să priveşti lumea ca un copil. Şi inspiraţia va apărea. Nici Einstein nu era un mare fan al inspiraţiei şi gîndea mult, nota şi mai mult, selectînd intensiv dintre propriile sale idei. Are cam 248 de lucrări publicate. Edison are peste 3000 de caiete în care nota asiduu idei, descoperite după moartea sa. Uneori dormea în atelier pentru a nu rata vreo idee care îi venea la ceas tîrziu din noapte. Bach scria o cantată în fiecare săptămînă. Mozart a scris peste 600 de piese. 

Aşadar, un bun predictor pentru inspiraţie este transpiraţia. Cantitatea determină calitatea după un timp. Nu se poate altfel. Trebuie să cercetezi, să munceşti, să-ţi concentrezi atenţia pe ceva. Creierul devine creativ după o mai lungă perioadă de concentrare pe un domeniu. Cum devine? Asta e ceva mai misterios, dar nu chiar incomprehensibil. Analogia, gîndirea divergentă, chiar accidentul creativ stau la originea unor mari descoperiri. Alexander Fleming a descoperit penicilina prin observarea mucegaiului (el nu căuta un antibiotic, a fost o descoperire sub semnul serendipităţii); Alexander Graham Bell a inventat telefonul gîndind analogic (membrana timpanului i-a folosit drept model). 

Aşadar, pentru a înţelege mai bine realitatea, e cazul să nu ne mai pierdem în cuvinte (metafore, mai precis). „Inspiraţia“ este azi pentru studiul creativităţii ceea ce era „sexul îngerilor“ ori „eterul“ pentru gîndirea filozofică din alte vremuri: ceva depăşit adică, sau un mod eronat de a pune problema. Teoria chibritului. 

În lumea tot mai complexă de azi, cu tot mai multă informaţie şi tot mai mult zgomot (înţeles ca „ceea ce bruiază informaţia“), devine crucial să ne precizăm termenii, sistemul de gîndire în care ne mişcăm, ceea ce vrem să definim. Limbajul ne poate polua gîndirea, ne putem pierde în polisemii frumoase, dar destul de inutile.

Acestea fiind spuse, vă doresc inspiraţie!  

Psychologies România.  

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Victor Ponta lansare 5 FOTO INQUAM
Ce şanse mai are Victor Ponta după ce s-a „autodenunţat” pentru inundaţiile din 2014. „Este aproape distrus”
Declarația lui Victor Ponta privind responsabilitatea sa în legătură cu inundațiile din 2014 a declanşat un adevărat tsunami în spațiul public. Deși ocupa o poziție favorabilă în unele sondaje privind alegerile prezidenţiale, acest „autodenunţ” i-ar putea face pe mulţi să se răzgândească.
Trafic de droguri la granita foto politia romana jpg
Rețea de traficanți de droguri de mare risc, prinsă în flagrant la graniță. Substanțele erau ascunse în două mașini
Patru persoane au fost reținute de procurorii DIICOT Satu Mare după ce au fost prinse în flagrant în timp ce încercau să introducă în România droguri de mare risc.
image png
Cum arată acum femeia care și-a făcut 9 operații estetice în doar 6 ore. Transformare uluitoare la 65 de ani! FOTO
Frumusețea nu are vârstă, mai ales în epoca lumii moderne, când tehnologia ne pune la dispoziție atât de multe metode de întinerire, multe reprezentate ale sexului frumos profită de ele. Află povestea Lisei, o femeie în vârstă de 66 de ani care și-a recăpătat frumusețea și tinerețea.
02 3 Landscape   Smiley, Alex Velea, Connect R   Nu Ma Ierta   DCDG jpg
Smiley, Alex Velea și Connect-R lansează piesa „Nu mă ierta” și marchează începutul unei colaborări istorice
Muzica românească trăiește un moment istoric: Smiley, Alex Velea și Connect-R, trei dintre cei mai apreciați și influenți artiști ai ultimelor două decenii, lansează „Nu mă ierta”, o piesă cu puternic impact emoțional și prima mostră dintr-un proiect muzical de excepție.
horoscop webp
Horoscop vineri, 11 aprilie. Un nativ rupe complet legătura cu cei care-i trădează încrederea
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de vineri, 11 aprilie.
mihai lasca deputat aur foto
„Bătăușul” Mihai Lasca și-a anunțat candidatura pentru șefia CJ Bihor. „Împotriva clanului condus de anti-românul Bolojan”
Mihai Lasca, fost deputat AUR, și-a anunțat din nou candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor, lansând un atac dur la adresa lui Ilie Bolojan și a partidelor de guvernare.
Aleksei Navalnîi la tribunal condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare FOTO EPA-EFE / MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE
Putin îi vânează pe jurnaliștii care au colaborat cu Navalnîi, acuzați de „extremism”. Proces cu ușile închise
Parchetul rus a cerut joi condamnarea la aproape şase ani de închisoare a patru jurnalişti acuzaţi de colaborare cu organizaţia „extremistă" a fostului opozant Aleksei Navalnîi, mort într-o închisoare din Rusia în 2024.
Ion Luca Caragiale
O carte poștală trimisa de Ion Luca Caragiale
Muzeul „Ion Luca Caragiale” din Ploiești publică pe pagina de Facebook a instituției o carte poștală trimisa de Caragiale, prietenului sau Petre Missir, la 27 iunie 1909.
Honorius Prigoana
Honorius, fiul cel mare al lui Silviu Prigoană, l-a dat în judecată pe tatăl său mort. Ce spera să obţină
Un dosar mai puţin obişnuit s-a aflat pe masa magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 3 București luna trecută. Este vorba despre cel în care Honorius, fiul cel mare al lui Silviu Prigoană, a vrut să-l execute silit pe tatăl său... post-mortem.