Totul e un fel de jonglerie

Publicat în Dilema Veche nr. 830 din 16 - 22 ianuarie 2020
Totul e un fel de jonglerie jpeg

Anul trecut, în toamnă, cînd mama a fost internată de urgență la Spitalul Colțea, pentru niște probleme la inimă, credeam că, după cîteva zile de monitorizare și un tratament nou, va fi externată și totul va fi în regulă. După două-trei zile chiar se stabilizase și era din nou vioaie și optimistă, cum o știm de obicei. Cu o zi înainte de colonoscopie era atît de veselă și încrezătoare că nu îi vor descoperi nimic, încît ne atrăsese și pe noi în această stare. Fără să fi fost vreodată la vreun control, se tratase singură în ultimii doi ani de balonările și micile sîngerări la scaun avute. Toate tratamentele pe care și le-a administrat erau, cu certitudine, cele potrivite. „Am cel mult niște hemoroizi, dar îi am de cînd te-am născut pe tine“, spune mama cu siguranță de sine. Nici îngrijorarea medicului de gardă legată de anemia descoperită la sînge, semnele unui posibil cancer, nu i-au dat vreo urmă de îndoială.

Vestea unei tumori canceroase la colon a găsit-o singură în fața medicilor și a lăsat-o fără cuvinte pentru ceva timp. Mi-a povestit apoi despre discuția cu medicii și cum, pe holul spitalului, a aflat că, pe lîngă niște polipi, are și o tumoră de cinci centimetri ce trebuia operată cît mai repede.   

Povestea mamei nu este nici pe departe una singulară în România. Un studiu realizat de Asociația Pro Consumatori România în 2017 arată că 3 din 4 români își pun singuri diagnostic, în timp ce 7 din 10 români nu ajung la medic pentru controale de rutină, iar 30% din români nu au fost deloc la medic în ultimul an. Cînd vine vorba de diagnostice și tratamente, Google este cel mai căutat „doctor“, se pare: românii își iau informațiile de pe Internet sau de la cunoscuții apropiați. Chiar și Facebook pare o sursă de informare pe subiecte medicale. Deși e departe de Facebook și alte rețele sociale, mi-o amintesc pe mama căutînd pe Internet „ce scrie“ despre diverse afecțiuni. Despre simptomele de mai sus și-a făcut o părere „din cunoștințele ei generale“.

Șansa mamei, și a noastră, a fost că toată povestea cu inima ne-a adus la timp la spital, unde au pornit toate investigațiile. Astfel, cancerul la colon a fost descoperit în fază incipientă, iar tumora a putut fi eliminată la timp.

Cu toată zguduiala veștii, mama și-a păstrat optimismul și încrederea că o să fie bine pînă la urmă. Din nou, la cei 72 de ani ai ei, după un episod recent de hipertensiune și insuficiență cardiacă, ea „știa“ că n-o să facă nici chimioterapie. Pentru ea era o certitudine și credea fără tăgadă. După o operație complicată de patru ore și jumătate, s-a trezit a doua zi la terapie intensivă, iar doctorul povestea că n-a mai văzut de mult o pacientă care să îi zîmbească și să facă cu mîna, deși avea toate tuburile necesare pe ea. După o săptămînă cu diverse complicații, mai mult sau mai puțin obișnuite, a început să își revină. Însă nici în momentele cele mai grele ale recuperării nu a avut nici cea mai mică îndoială că va fi bine la capătul acestui drum. Că e doar o chestiune de timp pînă își va reveni. La toate îngrijorările medicului față de complicațiile făcute, ea le spunea că lucrurile vor evolua într-o manieră favorabilă. Fără nici o îndoială.

Spunea că nu degeaba i-a dat „semne“ inima, totul a fost ca să descopere la timp. Și așa a fost. Ultimele analize făcute în urma operației arată că e „curată“. Au reușit să curețe totul înainte să ajungă la metastaze (cred și sper că am folosit termenii corecți). Și da, nu e nevoie neapărat de chimioterapie, șansele de recidivă fiind foate mici. Bineînțeles, e sub monitorizare timp de cinci ani, însă și aici ea e sigură că va fi în procentul celor 80% la care cancerul nu recidivează. 

A petrecut Crăciunul acasă. A făcut sarmale și salată de boeuf ca de obicei și ne-am bucurat că sîntem împreună, parcă mai mult decît în alți ani.

Cred că fiecare dintre noi are tot felul de păreri și opinii. Pe care de multe ori le considerăm adevărate certitudini. Iar Internetul ne permite să ni le formăm și să le exprimăm, chiar cu tărie. Uneori, aceste așa-zise certitudini ne duc în fața unor situații care ne lasă fără glas. Atunci, un dram de îndoială ne poate salva din calea lor (ca să nu spun de la moarte, chiar). Alteori, tot ele, certitudinile strașnic formate, ne ajută să trecem peste perioade dificile. În cazul lor, îndoiala nu face decît să ne încurce. Cum jonglăm cu certitudinea și îndoiala ține de felul în care privim viața, de obișnuințele pe care le avem și, nu în ultimul rînd, de șansă.

Vera Ularu este specialistă în comunicare.

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Omul sfințește locul?
Un loc banal, dar cu oameni calzi, primitori, devine în memorie un loc minunat, la fel cum un loc unde am avut experiențe proaste legate de oamenii de acolo se poate transforma într-un loc detestabil. Totuși, ce înseamnă pînă la urmă spiritul locului?
p 10 sus Martin Heidegger jpg
Locul mîndru, locul relevat, locul primit de la primărie
În arhitectură locul construirii este parte în diferite ecuații de ordine; de la căsuța din Pădurea Neagră la templu, de pildă, la Martin Heidegger, considerat inspiratorul unei întregi direcții din arhitectura contemporană.
p 11 Casa lui Marguerite Duras la Neauphle jpg
Turism ficțional
Oamenii dragi care nu mai sînt devin și ei niște personaje ficționale, ca și locurile în care i-am însoțit.
Oprirea, s  Mandrestii Noi, r n Sangerei, Republica Moldova Bus stop, Mandrestii Noi Village, Sangerei District, Republic of Moldova (50098746828) jpg
O capsulă a viitorului
Dar dacă nu am apucat să cunosc o altă Moldovă decît pe cea din copilăria mea și dacă Moldova copilăriei mele e dată uitării, nu e cumva Moldova din mine un fel de capsulă a timpului?
p 12 sus jpg
Pe teren
Așadar, uneori, locul despre care scrii e vedeta, dar – de cele mai multe ori – locul nu poate fi separat de oameni, de poveștile lor, de viața lor. Se influențează reciproc.
p 13 jpg
Tango
Tangoul a fost și opera exilaților. Iar eu de oamenii aceia mă simt legat mai mult decît de oricare alții, chiar dacă nu am fost niciodată nici în Argentina, nici în Uruguay și încă îmi caut curajul să-mi împlinesc destinul de a merge acolo chiar la căderea cortinei.
Sozopol view jpg
Cum ne-am petrecut vacanța de vară – fragmente de jurnal –
Pînă la Histria nu sîntem cruțați aproape deloc, drumul e dur, pietre mici și ascuțite supun pneurile unui atac permanent, dar, cum-necum, reușim să ajungem.
p 14 jpg
Ghid practic: cum să ajungi acasă
Pariul scrisului a apărut de-abia cînd mi-am zis că e cazul să mă implic cu orașul în care m-am născut.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Nu mai citiți nimic!
Noua lege a Educației face cititul opțional, un prim pas înainte de a scoate cu totul educația din școală. În locul reformei, s-a ales abandonul.
3251104421 3a5f60ad8c k jpg
„Porții mici și gustoase”
Oamenii vor continua să citească, dar acea lume veche a dispărut. Hîrtia – dispare. Știrile – dispar.
CeMaFac ro, #TuCeFaciAcum?, taxiuri gratuite jpeg
Ce citesc tinerii adulți între BookTok și wattpad
Știm ce se citește, ce se caută, ce așteptări au și ne-am însușit și un limbaj specific.
p 1 jpg
Liste alternative
Mulți citesc literatura străină în original, în special în limba engleză, chiar și atunci cînd au la dispoziție traducerile românești.
p 12 jpg
Alfabetul imaginilor pentru cultura din spatele blocului
Sînt picături într-un ocean, sticle cu răvașe aruncate-n mare.
p 13 jpg
Gîndirea critică morală și alte fantezii de deșteptat copiii
Cum educăm, cum ne autoeducăm și cum ne lăsăm astăzi educați pentru a ne forma abilitățile morale de mîine?
p 14 jpg
Lecturi alternative din romanul românesc modern
Care ar trebui să fie scopul acestor lecturi formatoare? Să creeze oameni care să funcționeze moral?
Mîntuirea biogeografică jpeg
În capul mesei și în băncile dintîi
Ambiția pare să fie una dintre cele mai dilematice și contrariante trăsături de caracter.
p 10 sus jpg
Jocuri şi poturi ale ambiţiei
Ambiţia devine o poftă de mărire şi faimă pe care nimic nu ar putea-o vreodată ostoi.
Silk route jpg
Ambîț strategic Made in China
Supremația Chinei este pe cît de „inevitabilă“, pe atît de „naturală“.
p 12 jpg
De-a dreapta și de-a stînga ambiției: a plăcea oamenilor sau lui Dumnezeu?
Adevăratul creștin este un străin pentru această lume, adevărata lui țintă fiind viața cerească.
p 10 jos jpg
Scurte considerații psihologice despre ambiția la români
Ambiția nu este pozitivă (bună/funcțională) sau negativă (rea/disfuncțională).
p 1 jpg
Radio Itsy-Ambitsy
„Dacă eu n-am putut, măcar tu să poţi. Răzbună-mă, copile, şi o să fiu fericit. O să pot închide ochii cu inima împăcată.”
p 14 WC jpg
Ieșirea din „Machu Kitschu” / (Supra-)realism socialist
Replica din Bucureşti, realizată în 1951, deşi se aseamănă izbitor ca planimetrie şi tipologie a decoraţiei cu cele de la Moscova, este semnificativ mai joasă decît acestea.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 Ion D  Sirbu jpg
Amicul Dexter & amicul Sinister
Văd în Ion D. Sîrbu un fel de „ambasador” necesar acelora dintre noi care au obosit să tot empatizeze cu colaboratorii Securității.

Adevarul.ro

image
O influenceriţă urmărită de milioane de fani, acuzată că şi-a ucis iubitul. Tânăra mai fusese arestată pentru că l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, în vârstă de 26 de ani, este o influenceriţă şi model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestată pentru crimă, după ce şi-a înjunghiat mortal iubitul, în timp ce se certau.
image
Cum a primit un şofer aer în loc de combustibil la o benzinărie din Argeş. Ce nereguli a descoperit Protecţia Consumatorului
O pompă de combustibil la staţia Fuel One din comuna argeşeană Căteasca contoriza costul cantităţii de combustibil livrate, ca şi când ar fi fost distribuită în mod real, însă în fapt containerul de combustibil era gol, au descoperit după un control efectuat miercuri 10 august inspectorii de la CJPC Argeş.
image
Şoferiţa din Iaşi care a ucis patru muncitori pe şosea, acuzată de omor calificat. Declaraţii uluitoare
O echipă a firmei Citadin din subordinea Primăriei Iaşi se afla la o lucrare, într-o noapte de iunie, când a fost spulberată de maşina condusă de o femeie în stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost răniţi.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.