Totul e un fel de jonglerie

Publicat în Dilema Veche nr. 830 din 16 - 22 ianuarie 2020
Totul e un fel de jonglerie jpeg

Anul trecut, în toamnă, cînd mama a fost internată de urgență la Spitalul Colțea, pentru niște probleme la inimă, credeam că, după cîteva zile de monitorizare și un tratament nou, va fi externată și totul va fi în regulă. După două-trei zile chiar se stabilizase și era din nou vioaie și optimistă, cum o știm de obicei. Cu o zi înainte de colonoscopie era atît de veselă și încrezătoare că nu îi vor descoperi nimic, încît ne atrăsese și pe noi în această stare. Fără să fi fost vreodată la vreun control, se tratase singură în ultimii doi ani de balonările și micile sîngerări la scaun avute. Toate tratamentele pe care și le-a administrat erau, cu certitudine, cele potrivite. „Am cel mult niște hemoroizi, dar îi am de cînd te-am născut pe tine“, spune mama cu siguranță de sine. Nici îngrijorarea medicului de gardă legată de anemia descoperită la sînge, semnele unui posibil cancer, nu i-au dat vreo urmă de îndoială.

Vestea unei tumori canceroase la colon a găsit-o singură în fața medicilor și a lăsat-o fără cuvinte pentru ceva timp. Mi-a povestit apoi despre discuția cu medicii și cum, pe holul spitalului, a aflat că, pe lîngă niște polipi, are și o tumoră de cinci centimetri ce trebuia operată cît mai repede.   

Povestea mamei nu este nici pe departe una singulară în România. Un studiu realizat de Asociația Pro Consumatori România în 2017 arată că 3 din 4 români își pun singuri diagnostic, în timp ce 7 din 10 români nu ajung la medic pentru controale de rutină, iar 30% din români nu au fost deloc la medic în ultimul an. Cînd vine vorba de diagnostice și tratamente, Google este cel mai căutat „doctor“, se pare: românii își iau informațiile de pe Internet sau de la cunoscuții apropiați. Chiar și Facebook pare o sursă de informare pe subiecte medicale. Deși e departe de Facebook și alte rețele sociale, mi-o amintesc pe mama căutînd pe Internet „ce scrie“ despre diverse afecțiuni. Despre simptomele de mai sus și-a făcut o părere „din cunoștințele ei generale“.

Șansa mamei, și a noastră, a fost că toată povestea cu inima ne-a adus la timp la spital, unde au pornit toate investigațiile. Astfel, cancerul la colon a fost descoperit în fază incipientă, iar tumora a putut fi eliminată la timp.

Cu toată zguduiala veștii, mama și-a păstrat optimismul și încrederea că o să fie bine pînă la urmă. Din nou, la cei 72 de ani ai ei, după un episod recent de hipertensiune și insuficiență cardiacă, ea „știa“ că n-o să facă nici chimioterapie. Pentru ea era o certitudine și credea fără tăgadă. După o operație complicată de patru ore și jumătate, s-a trezit a doua zi la terapie intensivă, iar doctorul povestea că n-a mai văzut de mult o pacientă care să îi zîmbească și să facă cu mîna, deși avea toate tuburile necesare pe ea. După o săptămînă cu diverse complicații, mai mult sau mai puțin obișnuite, a început să își revină. Însă nici în momentele cele mai grele ale recuperării nu a avut nici cea mai mică îndoială că va fi bine la capătul acestui drum. Că e doar o chestiune de timp pînă își va reveni. La toate îngrijorările medicului față de complicațiile făcute, ea le spunea că lucrurile vor evolua într-o manieră favorabilă. Fără nici o îndoială.

Spunea că nu degeaba i-a dat „semne“ inima, totul a fost ca să descopere la timp. Și așa a fost. Ultimele analize făcute în urma operației arată că e „curată“. Au reușit să curețe totul înainte să ajungă la metastaze (cred și sper că am folosit termenii corecți). Și da, nu e nevoie neapărat de chimioterapie, șansele de recidivă fiind foate mici. Bineînțeles, e sub monitorizare timp de cinci ani, însă și aici ea e sigură că va fi în procentul celor 80% la care cancerul nu recidivează. 

A petrecut Crăciunul acasă. A făcut sarmale și salată de boeuf ca de obicei și ne-am bucurat că sîntem împreună, parcă mai mult decît în alți ani.

Cred că fiecare dintre noi are tot felul de păreri și opinii. Pe care de multe ori le considerăm adevărate certitudini. Iar Internetul ne permite să ni le formăm și să le exprimăm, chiar cu tărie. Uneori, aceste așa-zise certitudini ne duc în fața unor situații care ne lasă fără glas. Atunci, un dram de îndoială ne poate salva din calea lor (ca să nu spun de la moarte, chiar). Alteori, tot ele, certitudinile strașnic formate, ne ajută să trecem peste perioade dificile. În cazul lor, îndoiala nu face decît să ne încurce. Cum jonglăm cu certitudinea și îndoiala ține de felul în care privim viața, de obișnuințele pe care le avem și, nu în ultimul rînd, de șansă.

Vera Ularu este specialistă în comunicare.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Cropat Radu Theodoru la o intalnire a gruparii Vlad Tepes in februarie 2025 FOTO Facebook jpg
Ce li se pregătea românilor prin proiectul „Geția”: „Se va confisca tot. Se va naționaliza tot. Va fi jihad” STENOGRAME
Robertin-Adrian Dinu, liderul Comandamentului Vlad Țepeș, organizație care funcționa ca un sistem paramilitar, paralel cu instituțiile statului român, ai cărei membrii sperau să schimbe constituția și numele țării cu ajutorul rușilor, explica ce va urma după demararea proiectului Geția.
Cheile Cibului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (79) JPG
Fenomenele stranii petrecute în Cheile Cibului. Toți oamenii din sat și-au împodobit casele cu cruci și icoane
Cheile Cibului, un sat izolat din Munții Apuseni, a fost în trecut locul unor evenimente tulburătoare. Acum își întâmpină oaspeții într-o înfățișare pitorească, cu gospodării împodobite de cruci, icoane și monumente religioase.
image png
Puterea uimitoare a cojilor de ouă. Un îngrășământ natural care îți va transforma grădina într-un paradis
De câte ori ai aruncat coji de ouă la gunoi fără să te gândești cât de utile sunt pentru grădină? Acestea reprezintă un îngrășământ natural incredibil de eficient, care întărește plantele, îmbunătățește solul și respinge dăunătorii.
seminte chia jpg
De ce tot mai mulți oameni au ajuns să consume semințe de chia cu lămâie. Ce beneficii are acest amestec
Poate că deja mulți dintre noi am auzit despre cât de benefice pentru sănătate sunt semințele de chia. Iar de-a lungul lumii, tot mai mulți oameni combină aceste semințe cu lămâie, pentru a se bucura de efectele pozitive pe care acest amestec le poate avea asupra organismului.
Sealandafterfire2 jpg
Singura țară din Europa cu un singur locuitor. Are doar 550 metri pătrați
Sealand, cunoscută oficial ca Principatul Sealand, este considerată cea mai mică țară din lume, situată pe o platformă marină abandonată din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la aproximativ 12 kilometri de coasta Suffolk din Marea Nordului.
Condimentele și ierburile sunt extrem de benefice pentru sănătate Colaj DMS
Șapte condimente care reduc inflamațiile și îmbunătățesc digestia. Alimentul cu cel mai ridicat conținut de fier în doze reduse
Nutriția devine un subiect din ce în ce mai important în societate, pe măsură ce crește conștientizarea impactului pe care îl pot avea anumite deficiențe alimentare asupra sănătății.
image png
Cum să îndepărtezi, fără prea mari bătăi de cap, etichetele de pe borcane
De multe ori, atunci când vrei să reutilizezi borcanele sau sticlele, te lovești de o problemă frustrantă: etichetele care nu vor să se desprindă. Fie că sunt etichete de la borcane de zacuscă, gemuri sau miere, reziduurile lipicioase rămân adesea pe sticlă sau pe metal, iar orice tentativă de îndep
image png
Cum să ascuți foarfecele cu ajutorul foliei de aluminiu? Un truc simplu care te ajută să economisești timp și bani!
Ați încercat vreodată să tăiați ceva cu foarfece contondente? Este frustrant, nu-i așa? E ca și cum ai încerca să feliezi o roșie cu un cuțit de jucărie – complet ineficient. În loc să te enervezi pentru alegerea nefericită a instrumentului sau să te grăbești să cumperi un set nou de foarfece
carmen constantin romanca austria foto arhiva personala jpeg
Româncă, despre sistemul de educație din Austria: „Profesorii n-au interesul ca tu să termini liceul”
Carmen Constantin, o jurnalistă din Piteşti stabilită de șapte ani cu familia în oraşul austriac Linz, are doi copii și a vorbit pentru „Adevărul” despre regulile stricte din sistemul de educație din Austria, total diferite față de România.