Timişoara

Nicolae ROIBU
Publicat în Dilema Veche nr. 626 din 18-24 februarie 2016
Timişoara jpeg

„Ne-am asumat cu entuziasm, dar şi cu multă seriozitate şi responsabilitate, candidatura pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Timişoara este oraşul de avangardă al României, cel mai dinamic în ultimii ani şi cel mai puternic economic după Bucureşti, cosmopolit, european, multicultural şi, prin urmare, după părerea noastră şi, cu tot respectul pentru ceilalţi competitori, oraşul cu cele mai multe atuuri pentru obţinerea acestui titlu. În acest context, intrarea noastră în cea de-a doua etapă a competiţiei este o recunoaştere a acestei vocaţii europene a Timişoarei, a faptului că îndeplinim toate criteriile cerute. Mai mult, în această reţetă a succesului trebuie să menţionăm şi solidaritatea, energia şi eforturile făcute de întreaga comunitate, asumarea proiectului de către aceasta deoarece prin implicarea masivă a timişorenilor, am reuşit să selectăm conceptul cel mai potrivit şi viitoarele programe.

Sînt încrezător în reuşita Timişoarei şi pentru că am dovedit în implementarea proiectelor cu finanţări europene că sîntem capabili de performanţă şi avem expertiza necesară pentru tot ceea ce presupune susţinerea unui proiect major şi complex cum este acesta.“

Nicolae Robu, primarul oraşului Timişoara

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Kash Patel  Foto AFP jpg
De la Edgar Hoover la Kash Patel. Cum s-a transformat imaginea șefului FBI
Departe de sobrietatea care i-a caracterizat pe predecesorii săi, Kash Patel, actualul director al Biroul Federal de Investigații al SUA (FBI), pare să fi transformat instituția într-o extensie a propriei scene publice.
Case de vacanta ifetine de un euro in Italia
Secretele din spatele caselor ce se vând cu 5 lei în Italia. Un cunoscut vlogger arată capcanele și pașii legali de făcut
Mii de străini, printre care și români, au profitat de ofertele din Italia, țara în care se vând nenumărate locuințe cu un preț modic – un euro. Vloggerul Cosmin Avram explică într-un videoclip viral ce se ascunde în spatele acestor oferte.
citit carte barbat istock jpg
Cărțile de dezvoltare personală pe care toată lumea ar trebui să le citească
Dezvoltarea personală este un proces continuu care presupune auto-reflecție, învățare și creștere. O parte importantă a acestui proces constă în alegerea resurselor potrivite pentru a ne ajuta să evoluăm.
Sarcopenia ne împiedică să mai slăbim eficient după 40 de ani Foto Fit2Fat2Fit
Greșeala tăcută care te împiedică să slăbești după 40 de ani și ce poți face chiar de azi
După 40 de ani, nu doar metabolismul încetinește – ci începi să pierzi masă musculară fără să-ți dai seama. Nutriționistul spaniol Pablo Ojeda explică de ce nu reușești să slăbești, chiar dacă „faci totul ca la carte”, și cum îți poți reactiva organismul pentru a obține rezultate reale.
act vanzare alaska jpg
Cum a pierdut Rusia Alaska și ce a câștigat America?
Atunci când Casa Albă permite Kremlinului să schimbe granițele altor state, invocând „drepturile istorice” asupra teritoriilor respective, este esențial să ne amintim că o parte din teritoriile actuale ale Statelor Unite a fost, cândva, rusă.
Richard Nixon jpg jpeg
Cum a anticipat Nixon renașterea autoritarismului rus și războiul din Ucraina
În martie 1992, la puțin timp după destrămarea Uniunii Sovietice și cu doar doi ani înainte de moarte, fostul președinte american Richard Nixon redacta un memoriu intern în care avertiza, cu o claritate profetică, asupra riscurilor ce aveau să urmeze dacă reformele democratice din Rusia nu reușeau.
lucratori santier constructii pixabay jpg
Dezamăgirea angajatorilor din construcții: „Îi învățăm meserie și pleacă în altă parte, și pentru 100 lei în plus”
Să găsești angajatul potrivit și să mai fie și loial a ajuns aproape un obiectiv de neatins, se plâng angajatorii din domeniul construcțiilor, care spun că cea mai mare problemă nu mai este lipsa calificării, ci fluctuația extremă de personal.
Boring2 jpg
În inima Texasului rural, Elon Musk își ridică imperiul: promisiuni, neliniști și o comunitate între două lumi
La doar 30 de minute est de Austin, pe măsură ce autostrăzile aglomerate se transformă în drumuri de țară și orizontul se deschide peste câmpiile Texanului Central, începe o poveste atipică despre tehnologie, politică și transformare socială.
Colaj Candidati alegeri 2025  Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi Foto Inquam Photos
Ce este sistemul, dușmanul invocat de candidații la prezidențiale. Analist: "Balaurul din basme"| ANALIZA
„Lupta împotriva sistemului” a devenit tema pricipală a campaniei prezidențiale, fiind remarcată în cazul mai multor candidați, care se prezintă în diferite moduri în opoziție cu acesta. În același timp, „sistemul” este definit în mai multe moduri, în funcție poziția candidatului.