Teoria şi practica tupeului

Publicat în Dilema Veche nr. 627 din 25 februarie - 2 martie 2016
Teoria şi practica tupeului jpeg

În copilăria mea de cititoare feroce a revistei franţuzeşti Pif (despre impactul ei asupra culturii româneşti s-au scris tomuri întregi, pe baza cărora resping, aici şi acum, orice acuză de neseriozitate în abordarea subiectului), mă foloseam de ceea ce învăţam din paginile ei ca să navighez între două limbi fără să ameţesc. Îmi amintesc, astfel, cum am descoperit cuvîntul „toupet“ – şi trebuie să mă fi marcat ceva teribil, dacă şi azi, peste un veac, BD-ul acela îmi vine în minte mai întîi, cînd e vorba de „tupeu“. Se numea La jungle en folie („Jungla nebună“, adică), era semnat de Chr. Godard şi Mic Delinx (nişte clasici, cum s-a scris în tomurile mai nainte invocate…) şi într-însul, adeseori, faptele eroilor (Joe le Tigre, Gros Rino etc.) erau comentate de o pereche de păsărele care şedeau pe marginea desenului. Una din ele spunea – despre scenă – o prostie, o gogoaşă, un comentariu care dovedea că nu a înţeles nimic. Șmecheria cititorului (mă prinsesem eu, după cîteva eşecuri) era să nu urmeze linia de interpretare sugerată de pasărea care, pe cît se făcea că le ştie pe toate, pe atît era de nepricepătoare. Și mai avea şi un moţ de pene în frunte, foarte-foarte colorat. A doua pasăre comenta, mereu, doar atît: „Joli toupet!“ – şi, iarăşi, trebuia să decizi dacă se referea la penele galben-fuchsia ale consorei sale sau la prostia infatuată din replica ei. Pentru că „toupet“ înseamnă şi „ciuf (de pene)“ – eventual chiar fals, şi tupeu… Grea misie, misia de cititor, fie şi de BD-uri franţuzeşti şi comuniste. (Spuneţi-i oricărui congener român de-al meu că Pif era o revistă comunistă şi vă va răspunde ca pasărea de-a doua: „Joli toupet!“) Aveai de ales între un sens literal şi unul figurat, între o lume (străină) şi o parabolă a lumii (noastre).

Aşa şi cu tupeul, îmi zic de-atunci încoace. Mă simt prinsă în aceeaşi schemă cînd trebuie, azi, adultă, amară şi abulică, să decid dacă replicile cu care sînt agresată (mult mai des decît poate naturelul meu naiv să îndure) reprezintă cazuri de tupeu (eventual, de „tupeu acut“) sau un amestec mai parşiv, mai nociv şi mai dificil de numit, de proastă creştere, infatuare, impostură, dispreţ faţă de celălalt şi o uriaşă, de neoprit plăcere de a‑ţi face mendrele… mendrele, ah, mendrele, ţaţo, mă-nebunesc mai ceva ca muzicile lui Pederaski! Şi mi se pare că asist la creşterea cantităţii de tupeu pe kilometru pătrat de existenţă, cu o viteză prea mare pentru obişnuinţele mele în materie de educaţie (sau de lipsa ei).

Altădată (în aceeaşi copilărie colorată cu Pif , de pildă), tupeul era rar (cutare băiat din bloc nu o saluta pe vecina care stătea toată ziua în geam: „Ce tupeu are!“, comentam şi noi, alături de mamele noastre, pentru că noi o salutam, chiar dacă tanti vecina nu ne răspundea şi ne pîra la aceleaşi mame de toate cele… mama mea zicea că şi tanti „avea tupeu“, să se bage mereu unde nu-i fierbea oala). Și a avea tupeu era ceva de rău. Se lăsa cu sesiuni de educaţie în familie, la fiecare după posibilităţi. Și mie mi se părea că înţeleg, în sfîrşit, ironia celei de-a doua păsări: „Joli toupet!“

Azi, tupeul ia forme din ce în ce mai puţin benigne. El se întinde de la mica proastă creştere a studenţilor (care-mi scriu mail-uri de tipul „î-mi (sic!) spuneţi vă rog cînd avem examen la dvs.?“, uitînd că programarea examenelor e consultabilă pe toţi pereţii, virtuali sau reali, ai Facultăţii, dar şi că se adresează unei persoane mai bătrîne ca ei – şi care mai e şi profesoara lor), la marea proastă funcţionare a instituţiilor statului, care se vede din detalii (după ce mi-au schimbat, cu 25 de ani în urmă, numele străzii pe care stau de mai bine de 40 de ani, oficiile de cadastru ale Primăriei mi-au cerut recent ca, pe cheltuiala mea, să le determin să opereze schimbarea de nume în documentele lor cadastrale). Și acestea sînt numai două exemple, destul de blînde faţă de altele, mă grăbesc să adaug. Ceea ce mă îngrijorează este că – fără a fi un cetăţean din cale-afară de umblat sau de activ, fără a avea o meserie care să mă expună din cale-afară lumii de toate felurile – depozitul meu de asemenea întîlniri cu tupeul se umple, zilnic, aproape, cu scene noi. Părintele studentului care mă ameninţă cu fel de feluri dacă nu îi dau notă de trecere comorii filiale („tremur viaţa mé“), mai tînărul meu coleg (incidental – fost student) care îmi spune că „aparţin unei paradigme depăşite“ (cerusem unui student parcurgerea bibliografiei despre tema lui de lucru), poştaşul care nu îmi aduce acasă corespondenţa pentru că „are scutire medicală de cărat greutăţi“, studentul care îmi cere consultaţii speciale pentru ca apoi să nu vină la întîlnire, colegul care nu îmi răspunde la salut a doua zi după ce nu mai fac parte din aceeaşi comisie oficială cu dom­ni­a-sa (nu pretind să salute el primul, deşi e bărbat, e mai tînăr ca mine şi eţetera, că nu sînt… chiar aşa de babă), superiorul care îmi cere să rezolv tabele Excel în seara (tîrzie) dinaintea deadline -ului de predare a „raportului“ (de care, întotdeauna, atîrnă soarta şcolii, că la noi toate sînt decisive, învăţămîntul fiind o prioritate naţională). E tupeu sau e altceva? Sînt aceste scene mai grele – pe un cîntar imaginar al relaţiilor sociale – decît proasta creştere a fetei care se vîră în faţa mea la bancă, pentru că eu respectam linia de confidenţialitate? Decît repezeala (de animăluţ neobişnuit cu uşile) a băietului care mi-o ia înainte pe culoare, izbindu-mă cu uşile batante pe care le lasă brambura după el? O fi tupeu, n-o fi tupeu? Mi-e greu să decid ce nume să-i dau. Şi mi-e dor de gratuitatea colorată şi feroce a Junglei nebune: acolo, cuvintele acopereau perfect realitatea.

Ioana Bot este profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Nu mai citiți nimic!
Noua lege a Educației face cititul opțional, un prim pas înainte de a scoate cu totul educația din școală. În locul reformei, s-a ales abandonul.
3251104421 3a5f60ad8c k jpg
„Porții mici și gustoase”
Oamenii vor continua să citească, dar acea lume veche a dispărut. Hîrtia – dispare. Știrile – dispar.
CeMaFac ro, #TuCeFaciAcum?, taxiuri gratuite jpeg
Ce citesc tinerii adulți între BookTok și wattpad
Știm ce se citește, ce se caută, ce așteptări au și ne-am însușit și un limbaj specific.
p 1 jpg
Liste alternative
Mulți citesc literatura străină în original, în special în limba engleză, chiar și atunci cînd au la dispoziție traducerile românești.
p 12 jpg
Alfabetul imaginilor pentru cultura din spatele blocului
Sînt picături într-un ocean, sticle cu răvașe aruncate-n mare.
p 13 jpg
Gîndirea critică morală și alte fantezii de deșteptat copiii
Cum educăm, cum ne autoeducăm și cum ne lăsăm astăzi educați pentru a ne forma abilitățile morale de mîine?
p 14 jpg
Lecturi alternative din romanul românesc modern
Care ar trebui să fie scopul acestor lecturi formatoare? Să creeze oameni care să funcționeze moral?
Mîntuirea biogeografică jpeg
În capul mesei și în băncile dintîi
Ambiția pare să fie una dintre cele mai dilematice și contrariante trăsături de caracter.
p 10 sus jpg
Jocuri şi poturi ale ambiţiei
Ambiţia devine o poftă de mărire şi faimă pe care nimic nu ar putea-o vreodată ostoi.
Silk route jpg
Ambîț strategic Made in China
Supremația Chinei este pe cît de „inevitabilă“, pe atît de „naturală“.
p 12 jpg
De-a dreapta și de-a stînga ambiției: a plăcea oamenilor sau lui Dumnezeu?
Adevăratul creștin este un străin pentru această lume, adevărata lui țintă fiind viața cerească.
p 10 jos jpg
Scurte considerații psihologice despre ambiția la români
Ambiția nu este pozitivă (bună/funcțională) sau negativă (rea/disfuncțională).
p 1 jpg
Radio Itsy-Ambitsy
„Dacă eu n-am putut, măcar tu să poţi. Răzbună-mă, copile, şi o să fiu fericit. O să pot închide ochii cu inima împăcată.”
p 14 WC jpg
Ieșirea din „Machu Kitschu” / (Supra-)realism socialist
Replica din Bucureşti, realizată în 1951, deşi se aseamănă izbitor ca planimetrie şi tipologie a decoraţiei cu cele de la Moscova, este semnificativ mai joasă decît acestea.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 Ion D  Sirbu jpg
Amicul Dexter & amicul Sinister
Văd în Ion D. Sîrbu un fel de „ambasador” necesar acelora dintre noi care au obosit să tot empatizeze cu colaboratorii Securității.
p 11 J  Habermas WC jpg
Între think-tank și Denk-Panzer: intelectualul german
Sincronizarea limbajului educațional cu îmbogățirea limbajului specializat este imposibilă.
p 12 sus WC jpg
Turma minților independente
Multe se iartă în America. Mai multe decît în Europa.
p 23 jos jpg
Rusia și cultura ei (neo)imperială sau despre cum se autoîndeplinesc profețiile politice
În realitate, nimeni nu-i pune la colț pe clasicii ruși, fie ei scriitori, compozitori sau poeți.
p 22 jos jpg
Ecou (nu prea) îndepărtat. Intelectualii și puterea la 1996
Ar fi util cititorului dilematic de azi să vadă cum gîndeau acest subiect, acum aproape 30 de ani, stîrniți de revista noastră, trei intelectuali români majori: Ștefan Augustin Doinaș, Livius Ciocârlie și Ion Vianu.
E cool să postești jpeg
Un examen de conștiință
MeToo poate însemna mai mult decît mediatizare, scandal, procese: poate fi un real examen de conștiință.
p 10 sus Alyssa Milano WC jpg
MeToo, scurt istoric
Incriminarea hărțuirii sexuale nu a început cu mișcarea MeToo, iar cazul Weinstein nu a fost primul.
p 11 jpg jpg
De ce stîrnește abuzul sexual atîtea reacții contradictorii?
Reacția la trauma sexuală este una socială, cu rădăcini și ramificații profunde.
p,12 jpg
#MeToo, din nou. Tot despre putere, recunoaștere, dar și hermeneutică
Încercările de delegitimare a mișcării #MeToo înseamnă și o lipsă de recunoaștere a victimelor abuzurilor sexuale și conferă putere abuzatorilor.

Adevarul.ro

image
Bătaie generală la Untold, în faţa scenei la concertul lui David Guetta VIDEO
În cea de-a treia zi a Festivalului Untold, când au fost prezente peste 95.000 de persoane din peste 100 de ţări ale lumii, a izbucnit o bătaie între mai mulţi tineri, în timpul concertului lui David Guetta. Filmarea a devenit virală pe Internet.
image
Pericolul frumos „ambalat“ care îi transformă pe tineri în victime. „Inima lor ajunge ca la 80-90 de ani“
Vârsta pacienţilor la care medicii au ajuns să trateze accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut a scăzut dramatic în ultimii ani. Produsele foarte populare printre tineri, consumate de la vârste mici, duc la un astfel de deznodământ.
image
Luptă contracronometru pentru a salva balena beluga blocată în râul Sena. Mamiferul refuză hrana VIDEO
Oficialii francezi încearcă cu disperare să salveze o balenă beluga blocată în râul Sena, cu o injecţie cu vitamine pentru a-i stimula apetitul. Observatorii ştiinţifici spun că balena pare să fie vizibil subnutrită, iar salvatorii speră totuşi să o ajute să-şi recapete apetitul şi energia necesară pentru a se întoarce pe mare.

HIstoria.ro

image
„Răceala diplomatică” dintre Bulgaria și România
Per ansamblu, climatul diplomatic de la sfârșit de secol XIX poate fi definit ca fiind „destins”. O dovadă o constituie și vizita lui Carol I, însoțit de fruntașul liberal D. A. Sturdza (un adept al Triplei Alianțe), la Sankt Petersburg, în iulie 1898, unde s-a bucurat de o foarte bună primire.
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.
image
Stalin îl întreabă pe Jukov dacă va putea apăra Moscova
Îngrijorat de înaintarea germanilor și de cucerirea Solnechnogorsk (23 noiembrie 1941), Stalin l-a întrebat pe Jukov dacă va putea menține Moscova. Jukov a răspuns afirmativ, cu condiția trimiterii a încă două armate și furnizării a 200 de tancuri, dar Stalin a replicat că nu mai existau tancuri.