Te av bahtalo

Publicat în Dilema Veche nr. 754 din 2-8 august 2018
Te av bahtalo jpeg

M-am născut într-un oraș aflat în sud-estul țării, pe malul stîng al Borcei. Treci Dunărea cu bacul și ajungi la granița cu bulgarii, după cum repede ajungi și la Marea Neagră, așadar orașul nu te „sugrumă“, nu te ține sufocat – în ciuda prafului –, pentru că se deschide înspre toate zările. Asta o fi fost motivul pentru care o fi adunat, generos, multe nații, mulți aventurieri și mulți dezmoșteniți ai sorții. Urechea copilului din mine a înregistrat că în oraș trăiau români, țînțari (sau machidoni, ei bine, îmi amintesc că noi, copiii, ignoram cu superbie faptul că termenii arătau denumiri ale aromânilor, habar n-aveam că eram aceeași nație), greci, armeni, turci, țigani, bulgari, lipoveni etc.

Noi, copiii, ne jucam în devălmășie, nu a contat niciodată cu cine, dacă te jucai, te jucai și la revedere, pa, bonjour, nu conta dacă o făceai cu țigani, turci, greci, nimănui nu-i trecea prin cap să facă vreun comentariu. Împărțeam „Paparuda“, nu i așa, că doar ei, țiganii, făceau cărămizi, că doar ei erau cărămidari, „Plouă, plouă, / Babele se ouă“ cîntam, turbați de bucurie, fără să știm că asta ar putea însemna că femeile „cloceau“ cărămizile poate pentru a le usca, erau necesare la case, ei și, e puțin lucru?

Toți împărțeau orașul copilăriei mele egal și fratern. În melanjul acela de seminții, eram obișnuiți cu o întreagă coloratură de tenuri, dar și cu Babelul din piețe, tîrguri și bîlciuri. Știai că cineva din oraș e grec sau turc sau țigan sau român, pur și simplu, știai și gata, era pur constatativ, nu implica nici o altă judecată, după cum știai și că cineva e însurat cu o bulgăroaică sau că, bunăoară, Coana X e măritată cu un armean, cum era cazul bunicii mele materne.

Mamei mele însă cel mai mult îi plăceau, dintre toți, țiganii. Îmi amintesc și că mă tîra pe la toate tarabele argintarilor și ale aurarilor să-și cumpere cercei rotunzi și mari (pe care i-a purtat toată viața pînă i s-au despicat urechile), dar și să găsim mere pe băț sau acadele (vă amintiți zahărul ăla răsucit multicolor pe un băț de lemn, nu?). Dacă avea de făcut o treabă mai complicată în casă, o rezolva cu o dalică, dacă avea de reparat ceva (sau de dat ceva), vorbea cu un spoitor sau cu o spoitoriță. Treaba se rezolva cu precizie (cum, tot cu precizie, bunicul armean ar fi ales mai degrabă un țigan decît un român pentru ale lui negoțuri). Era convinsă că a moștenit o oală cu cocoșei și că era doar o chestiune de timp pînă să intre în posesia ei, după cum suspecta că bunica ar fi avut un strămoș țigan. Pentru că pe atunci nu era nimic peiorativ în asta, nimeni nu zicea rom. Odată (dămult, mai dă-dămult), la un bîlci (amplasat hă-hăăăt, unde și-a dus mutu’ iapa și țiganu’ cîrlanu’), o femeie frumoasă cu bănuți în părul negru și cu fuste înfoiate mi-a zis: „Pe unde calci noroc să ai!“ I-am zîmbit, mi-a zîmbit și mama mi-a zis că așa o să fie.

Nu știu cum s-a întîmplat, dar în timpul liceului am stat în gazdă la o familie de origine romă. Nu cred că atunci am băgat de seamă asta. Erau niște oameni buni, corecți, foarte (dar, foarte) curați și foarte muncitori, care își doreau, mai presus de orice, să nu se facă de rușine. De-abia mai tîrziu mi-am dat seama…, He, ce chestie. Pe bune și fără mișto? Pe bune, mînca-ți-aș. Atunci nu a contat. Era ca și cînd aș fi zis că am stat în gazdă la o familie de… sau de…, ce știu eu. Cred că nici acum nu contează asta decît ca o constatare. Și pentru că m-ați întrebat.

A, și pentru că veni vorba. De ce zic țiganii „mînca-ți-aș…?“. Păi, pentru că e așa, ca o garanție a cuvîntului de onoare. Mai clar: ei consideră impură partea inferioară a corpului (de aceea și poartă fuste și pantaloni lungi mereu, de exemplu); ei bine, și atunci, dacă el îți zice că e dispus să îți înghită partea ta impură, dacă ajunge să vrea să se spurce pentru tine, cu alte cuvinte, ei, asta… chiar e lucru mare pentru el. Cel puțin, eu așa am înțeles.

După cum am înțeles și că au mirajul pustiei, și darul călătoriei, al aventurii, dar și fascinație în fața iubirii. Și că pot fi liberi, neavînd nimic, pentru că atunci cînd Dumnezeu a împărțit darurile și binecuvîntările, romul a venit fără sac: Păi, ție unde să-ți pun? Dacă n-ai sac? Lasă, Doamne, pune-mi mie la ceilalți, că mi iau eu partea mea de la ei, da’ acuma, vezi bine, am înțelege că ar fura, dar, la fel de bine, am putea înțelege și altceva: că se mulțumește cu ce ar putea fi partea lui, aceea care e nepusă deoparte, ci doar… misplaced, să zicem. Carevasăzică, pusă doar vremelnic în altă parte, ținută de altul la păstrare pentru el, adică. N-are sac, nici măcar un loc al lui, nici țărișoară (unde să him numai noi dă noi), știm asta.

Știm și de ce se zice „a te muta ca țiganul cu cortul“, dar și „a te deprinde ca țiganul cu ciocanul“. Nu prea știu eu de ce se zice „să te îneci ca țiganu’ la mal“, pentru că pe mine nu m-a lăsat nici unul baltă.

Dar da, înțeleg că au existat și că există situații în care romii s-au făcut de rîs, s-au făcut de rușine, și asta e, și pentru ei, și pentru noi, ceilalți, gagiii, o rușine. Că ne facem că nu știm teoria ferestrelor sparte sau, cu alte cuvinte, ne facem că nu știm că dezordinea atrage delincvența. Derapajele sînt derapaje, asta e clar și explicațiile sînt multe. Dar e posibil ca, deși numeroase, nu toate cauzele derapajelor societății să le aparțină rromilor*.

Și tot pentru că veni vorba, ce faci cînd auzi: Cînd văd păsări călătoooare / Ce n aș daa să zbor… Eu zic: ce-i al lor e al lor. Nu știu cum s-ar putea întîmpla să nu fii impresionat cînd asculți „Gelem, gelem“. Sau „Ederlezi“. Sau „Hora staccato“ în interpretarea lui Grigoraș Dinicu. Sau cum ai putea rămîne nepăsător la cîntecele lui Fărîmiță Lambru, ale lui Siminică sau ale lui Zavaidoc. Sau cînd știi că Barbu Lăutarul l-a impresionat pe Franz Liszt. Dar dacă vezi o femeie frumoasă coz, cu flori și cocoșei în păr, îmbrăcată în fuste lungi cu sute de pliuri, cum să nu te minunezi că e atît de frumoasă? Că doar și Pușkin a făcut-o, în plus, „a te deprinde ca țiganul cu scînteia“ înseamnă, dincolo de „a fi deprins cu o viață plină de nevoi“, și altceva, cică bărbații care se iubesc cu femei rome reușesc să facă foc în pădure fie și doar din două lemne și-o iască.

Cît despre mine, îmi doresc să mai aud Te av ba(k)htalo, Să fii norocos! Că norocos ăsta aici ar însemna și fericit, și liber, iată, dar și să am o fustă mov cu 500 de pliuri, făcută din vreo douăzeci de metri de material. Și, dacă nu cer prea mult, cu mărul mușcat.

V-am zis, mie îmi plac toate națiile și semințiile. De altfel, nici nu prea pricep cum s-ar putea altfel. Nu pricep nici cum e posibil să-ți dai voie să emiți păreri despre vreo seminție sau alta dintre cele ale pămîntului. E loc pentru toată lumea sub soare.

Știu din orașul ăla mic de pe malul stîng al Borcei, nu v-am zis?

Ohara Donovetsky, absolventă a Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, este doctor în filologie și scriitoare. Cea mai recentă carte publicată: Casting pentru ursitoare, Polirom, 2018.

Foto: Alessandro Galantucci, flickr

________________________________

* Delia Grigore, doctor în antropologia culturii rrome, crede că: Mai mult decît atît, în condiții de criză economică, așadar de luptă pentru resurse, de criză socială, așadar a ierarhiilor și conceptelor, de criză morală, asadar a valorilor si credintelor, cine altcineva ar putea fi tras la răspundere pentru situația în care se află societatea dacă nu foștii sclavi, rromii, veșnici țapi ispășitori ai tuturor frustrărilor, nereușitelor și temerilor poporului majoritar de succes. Starea de sclavie în care s-au aflat rromii mai mult de o jumătate de mileniu a condus la o lipsa de reprezentare socială a acestora, sclavii fiind considerați în exteriorul speciei umane. Aflați pe listele de tîrguieli ale boierilor, între o pereche de boi și un mănunchi de tingiri, dar și pe foile de zestre ale fetelor, în rînd cu parcelele de pămînt, rromii robi erau mai degrabă victimele unei non-percepții. Ei nu erau percepuți ca oameni, ci ca obiecte de schimb, parte a averii stăpînilor lor. Dr. Delia Grigore – Rromanipen – Fundamente ale identității rrome în Tradiții rrome: http://www.scritub.com/sociologie/TRADITII-RROME52734.php

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Proteste Georgia Tbilisi democratie Uniunea Eurpeană UE FOTO profimedia 0940987552 jpg
Războiul hibrid al lui Putin în Europa. Asaltul Rusiei asupra Georgiei și României
În timp ce atenția lumii era captată de evenimentele din Damasc, Kremlinul își adâncea influența în două dintre cele mai vulnerabile state din vecinătatea sa: România și Georgia, scrie Wall Street Journal.
Monedă romană de aur cu efigia lui Brutus (© Numismatica Genevensis SA / news.artnet.com)
Istoria unei monede romane de aur cu efigia lui Brutus, cel mai cunoscut dintre asasinii lui Cezar
O monedă romană din aur, foarte rară și cu efigia lui Brutus, cel mai cunoscut dintre asasinii lui Iulius Cezar, a fost vândută la licitație la Geneva, pentru suma de 1,98 milioane de euro, a anunțat Numismatica Genevensis, organizatoarea licitației, potrivit AFP.
repartizare posturi titularizare   foto alina mitran (1) jpg
Titularizare 2025. Calendarul examenului: înscrieri, inspecții, probe. Care este marea noutate
Metodologia cadru privind mobilitatea personalului didactic care predă în preuniversitar în anul școlar 2025-2026 a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit deciziei, proba scrisă a examenului de Titularizare are loc pe data de 15 iulie 2025.
Selena Gomez, Justin Bieber  foto   Instagram jpg
Cum a întârziat Justin Bieber logodna Selenei Gomez luni de zile
Iubirea vedetei americane pentru producătorul muzical Benny Blanco este cunoscută de toată lumea, însă logodna lor n-a devenit publică decât după câteva luni. De ce?
Survivorr e1732526004318 1200x676 webp
Surpriză de proporții! Cine sunt concurenții de la Survivor România 2025. Imagini exclusive de la filmările celui mai îndrăgit show
Survivor România 2025 promite să aducă noi provocări și un mare suspans pe micile ecrane, iar fanii emisiuni sunt nerăbdători să afle cine sunt noii concurenți care vor lupta pentru titlul de supraviețuitor al junglei. Iată cine va participa în următorul sezon.
WhatsApp Image 2024 12 13 at 11 46 48 c4e66a03 jpg
Un bunic de 91 de ani a dezvăluit rețeta familiei sale de desert, de Crăciun. Este foarte simplu de făcut
Cu doar șase ingrediente banale, budinca de pâine a bunicului Joe este ușor de preparat și la îndemâna oricui. El folosește doar patru felii de pâine, stafide, ouă, lapte și zahăr.
sala constanta handbal jpg
Situație explozivă la CSM Constanța. Directorul clubului, Andrei Talpeș, explică totul
Situația la CSM Constanța este explozivă. Clubul nu a mai primit bugetul promis de la primărie și sportivii și tehnicienii sunt neplătiți de mai multe luni. Directorul grupării, Andrei Talpeș, a emis un comunicat de presă în care a explicat ce se întâmplă și care sunt dedesubturile.
test cancer prostata jpg
Simptomul care ar putea arăta prezenţa cancerului de prostată
Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent tip de cancer în rândul bărbaților, după cancerul de piele.
Foto: Muzeul Municipiului București
Expoziția „Pe pământ și pe apă: locuitorii Deltei Dunării acum 6.500 de ani”, vernisată la Palatul Suțu
O expoziție despre viața locuitorilor Deltei Dunării de acum 6.500 de ani, care valorifică cercetările făcute într-un sit arheologic preistoric din localitatea Maliuc, în cadrul unui proiect organizat de statul francez și autoritățile române, a fost vernisată, miercuri, la Palatul Suțu.