Table pe vapor

Publicat în Dilema Veche nr. 639 din 19-25 mai 2016
Table pe vapor jpeg

Zvîrr! Zvîrrrrrr! Șase-doi… n-ai ce face, mai stai una! Stau, mă, stau. Că parcă aș avea unde să plec… Zvîrrr!  Cinci-trei.  Na,  c-am  plecat  –  și acu’ chiar te-nchid de tot. Bine, mă, te-ai găsit  să  faci  tu  pe  deșteptul  după  cîte marțuri ți-am dat ieri, de nu te spală de rușine toată Dunărea… Zvîrrr…

Delta  Dunării,  ora  șase  dimineața. Liniștea deltei e spartă în mii de cioburi de sunetul zarurilor care se rotesc în veterana cutie de table a lui nea Nelu, pontonierul. Sunetul zarurilor se înfige adînc în creștet și mă trezește totdeauna mai devreme decît aș fi vrut (și aș fi putut) să dorm.

„Cazinoul“ e pe puntea superioară, fix deasupra cabinei mele. Sunetul zarurilor este deseori acompaniat de scîrțîitul mesei și al băncilor, atunci cînd jucătorii se angrenează prea tare sau cînd se pregătesc să arunce. Zarurile sînt descîntate și rugate de fiecare dată… și totuși – de ce mereu „Hai, fetele!“? După zuruitul zarurilor urmează de regulă pocnetul sec al tablelor mutate pe tablă. Sînt în anii 1990, iar în fiecare an merg într-o campanie de măsurători prin Delta  Dunării.  De  obicei  plecăm  la  finele lui iulie cu un ponton-dormitor, tras de o mică șalupă, navigăm agale  prin toată  delta.  Ne  întoarcem  pe  la  jumătatea lui octombrie. Mereu cu sufletele pline de frumusețea naturii, nenumăratele aventuri. Dar nu și de liniște. O coloană sonoră a unei asemenea campanii ar trebui  marcată  de  muzicile  perioadei  hippie, amestecate însă cu sunetul aproape continuu al zarurilor și tablelor. Marinarii, alături de unii colegi, se încing mereu într-un maraton din care, după două luni și jumătate, rămîn teancuri de caiete cu scoruri, dovezi ale performanțelor extraprofesionale. În Sulina, Sfîntu Gheorghe, Portița sau Jurilovca numărul competitorilor crește, adevărate campionate cu echipe care joacă acasă și în deplasare. Evident, și numărul chibiților e mai mare, dar prin porturi lumea se mai mută și prin crîșme. Așa aflu că există diferite  stiluri  de  a  juca  table:  serios  sau la zeflemea, cu pasiune, cu ură, cu multă politețe, cu dorința răzbunării sau chiar și un pic lingușitor… La colegii mei Gigi și Coco, alături de marinari, văd diferite tactici de atac sau defensivă, atît de necesare pentru împlinirea unei strategii de adevărat campion. La drum, cînd navigăm cu șalupa și  pontonul,  jocul  de  table  mă urmărește  permanent.  Dacă  nu

lucrăm  pe  plaje  (atunci,  slavă  Domnului, nu are cum să joace nimeni), măsurăm vitezele de curgere a Dunării la diferite adîncimi și luăm și probe de aluviuni transportate de fluviu pe fundul apei.

Evident, fiind cel mai tînăr, ajung în echipa care măsoară vitezele apei. Echipa e condusă de o colegă mai rea de gură și stăm la pupa șalupei. De cîte ori șalupa se oprește într-un punct, după ce aruncă ancora, marinarii opresc motorul, vin lîngă  noi  și  își  reiau  jocul  de  table. Veteranii stau în prova și lasă capcana de sedimente pe fundul Dunării, o scot apoi din  apă  după  un  sfert  de  oră  și  repetă operațiunea. Ei sînt departe de sunetul tablelor – dar și de gura colegei mele. Lasă  că  mă  fac  eu  mare  și  mă  mut  și  eu la prova… Colega mea îi ceartă pe marinari, încearcă să le explice că sunetul zarurilor este urît, iar jocul de table nu este demn pentru o persoană manierată. Nea Mitică și Pavel, ambii localnici din Deltă, o ascultă politicos, apoi se întorc la tablele lor. Din nou zvîrrr… de data asta parcă și cu mai multă sete.

O  dată  însă  am  crezut  că  am  scăpat. La finalul lucrului la un punct de măsurători, cînd marinarii scoteau ancora din apă, unul dintre colegii mai mari vine repede să își ia un pachet de țigări din lada în care țineam toate proviziile strategice, care nu trebuiau să se ude. Ridică rapid capacul lăzii, fără să observe cutia de table de pe marginea acesteia. Pleoscăitul cutiei căzute în apă e pentru mine ca o muzică divină. Colegul – cînd își dă seama ce a făcut – se aruncă în apă și scoate cutia – din care zarurile și piesele (pulurile, dacă țin minte bine) plecaseră deja spre Marea cea Mare. Am scăpat! Dar nu a fost să fie… După vreo trei ore de liniște, ne întîlnim cu altă șalupă, iar marinarii noștri fac rost de la colegii lor  de  o  pereche  de  zaruri.  Piesele?  Pînă la Sulina, la Magazinul Pieței, jocurile vor continua, dar cu sticluțe de esență de rom (negrele) și cutii de probe de suspensii (albele). Pocnetele lor pe tabla de joc mă fac să regret piesele clasice. E  noapte.  Sunetul  zarurilor  îmi însoțește  pașii  și  la  retragerea  în cabină, de regulă mult după miezul nopții. Iar nopțile cu lună nouă și cu cer înstelat par rupte dintr-un film despre călătorii în spațiu. Coloana sonoră adaugă însă o altă dimensiune. Nu pot să nu mă gîndesc: vor fi jucînd oare table călătorii spre diferitele colțuri ale galaxiei?

Șah? Nu am jucat niciodată. Și nici colegii mei,  nici  marinarii  cu  care  am lucrat.  Iar  în  parc  nu  prea  apuc  să  stau. Deocamdată.

Adrian Stănică este jurnalist și cercetător ştiinţific la Institutul Naţional de Geologie şi Geoecologie Marină.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Gigi Becali FOTO Inquam Photos / Stefan Constantin
Becali a mers să-l consoleze pe Simion după alegeri: „Nimeni nu se aștepta”. Cele 3 greșeli pe care i le reproșează
Gigi Becali s-a întâlnit duminică seară, după alegerile prezidențiale, cu George Simion. Patronul FCSB le-a spus reporterilor că a venit la Parlament „să consolăm băiatul”.
INSTANT NICUSOR DAN SEDIU 030 INQUAM Photos George Calin jpg
Ce a spus Nicușor Dan după confirmarea oficială a victoriei: „E victoria voastră! România începe, de mâine, o nouă etapă”
Seară istorică în București. Nicușor Dan a fost confirmat oficial drept noul președinte al României, după o revenire spectaculoasă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Victoria sa a fost întâmpinată cu bucurie și entuziasm de mii de susținători, adunați în Parcul Cișmigiu.
Anamaria Gavrilă FOTO Inquam / George Calin
Așteptările șefei POT de la Nicușor Dan. Mesajul transmis de Anamaria Gavrilă
Anamaria Gavrilă, lidera POT, a transmis ce așteptări are de la Nicușor Dan, candidatul care a câștigat alegerile prezidențiale.
Cele patru zodii norocoase, foto Shutterstock jpg
Zodiile care de astăzi vor avea parte de un nou început. Ce îi așteaptă pe acești nativi
Începând de astăzi, două zodii vor simți o schimbare puternică de energie, ca și cum un nou capitol s-ar deschide în viața lor. Fie că e vorba de carieră, relații sau dezvoltare personală, acești nativi primesc undă verde din partea astrelor pentru a porni pe un drum diferit, mai curajos și mai asum
BeFunky collage (88) jpg
Chec cu cacao și căpșuni, rețeta pe care o vei pregăti toata vara. Ce trebuie să adaugi pentru un desert pufos și aromat. VIDEO
Pufos, aromat și ușor de preparat, acest chec cu căpșuni și cacao promite să devină desertul preferat al sezonului cald. Din ingrediente accesibile și cu un efort minim, se obține un desert savuros, perfect pentru zilele de vară. Bonus: se pregătește rapid, fără etape complicate.
02 biserica jpeg
Istoria neștiută a Palatului Cotroceni: distrus de cutremure, ars de foc și zguduit de lupte politice
Vreme de peste trei secole, la Cotroceni s-au luat cele mai importante decizii pentru țară: fie că a fost mănăstire, locuință princiară sau sediu oficial al Președinției României. Fiecare epocă și-a lăsat asupra sa amprenta.
Donald Trump si Vladimir Putin FOTO AFP
Trump și Putin urmează să aibă discuția telefonică anunțată de președintele SUA, pentru a „pune capăt băii de sânge” din Ucraina
Luni, 19 mai, va avea loc discuția telefonică dintre președintele Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin, pentru a „pune capăt băii de sânge” din Ucraina.
Nava mexicană Cuauhtémoc s a lovit de podul Brooklyn FOTO  Profimedia jpg
Ce s-a întâmplat cu nava-școală a Marinei mexicane înainte de a lovi podul Brooklyn
Cel puțin două persoane au fost ucise și aproximativ 20 rănite sâmbătă seara, când o navă-școală a Marinei Mexicane, aflată într-un turneu internațional de onoare, s-a izbit de un stâlp al Podului Brooklyn din New York, au declarat oficialii, relatează CNN.
INSTANT NICUSOR DAN SEDIU 030 INQUAM Photos George Calin jpg
Ce scrie presa internațională despre victoria lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale
Alegerile din România au reprezentat un subiect de interes pentru presa internațională, întrucât le-au tratat ca „breaking news” şi cu relatări de tip „live text”. Bloomberg a subliniat faptul că Nicușor Dan a „zdrobit ambiţiile unui susţinător al lui Donald Trump”.