„Suportabila lejeritate de a fi“

Răzvan POPOVICI
Publicat în Dilema Veche nr. 496 din 15-21 august 2013
„Suportabila lejeritate de a fi“  jpeg

Care a fost, retrospectiv vorbind, cea mai semnificativă realizare în derularea Proiectului SoNoRo?

Reuşita cea mai mare a festivalului a fost reintroducerea muzicii de cameră în firescul şi în necesarul vieţii cotidiene şi crearea unui grup eterogen de aficionados SoNoRo. Iar obiectivul principal rămîne acela de a răspîndi efervescentul „virus“ SoNoRo în societatea românească, dar şi dincolo de graniţele ţării.

Ce simte interpretul Răzvan Popovici, cu partitura în faţă, la un pupitru dirijoral imaginar, cu ochii la public şi la partenerii de echipă (pe de o parte, prietenii-muzicieni de elită, nefamiliarizaţi însă cu spaţiul şi mentalitatea, iar pe de altă parte, tineri bursieri SoNoRo)?

Sentimentul este unul de jongleur cu energiile care se întîlnesc pe scenă. Dacă înţelegi lucrul acesta, combini aceste energii într-un fel personal – generozitatea deţine un loc crucial – care îi face pe toţi cei implicaţi să se simtă în pielea lor. Fiind vorba despre artişti umblaţi în lume, cu un mod cosmopolit şi viu de a privi viaţa, nu cred că mentalitatea românească e cu mult diferită de ce experimentează în alte ţări. Pe de altă parte, încrederea acordată bursierilor este atît de motivantă prin invitaţia de a împărţi scena cu artişti consacraţi, încît sînt plini de inspiraţie şi încîntaţi – aproape de fiecare dată se depăşesc pe ei înşişi.

Ce jertfă stă zidită la baza construcţiei numite SoNoRo?

Sînt tare ataşat de Bucureştiul propriu-zis, precum şi de o anumită comunitate „aborigenă“ a locului, încît niciodată nu am pregetat în demersul, uneori nebun, de a-mi dedica o bună parte a vieţii realizării unui festival pe măsura acestei pasiuni. Nu o consider deloc o jertfă, pentru că îmi place enorm atît să-l organizez, cît şi spiritul jucăuş-ludic aferent acestei activităţi. Un fel de „suportabila lejeritate de a fi“... 

Răzvan Popovici este violist şi directorul Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo. 

a consemnat Ruxandra MIHĂILĂ 

© Foto: Şerban Mestecăneanu

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

gaz ilariant Foto Shutterstock jpg
O tânără a rămas paralizată după ce a inhalat gaz ilariant. „Oamenii credeau că sunt beată”
O fostă barmaniță din Illinois (SUA) a inhalat atât de mult gaz ilariant, încât a rămas paralizată. I-a distrus sistemul nervos și i-a provocat leziuni neurologice grave.
Ilie Bolojan FOTO presidency.ro
Ilie Bolojan, despre prelungirea PNRR cu 18 luni: Propunerea trebuie adoptată de Parlamentul fiecărei țări
Președintele interimar Ilie Bolojan a vorbit miercuri, la bilanțul celor 100 zile de mandat despre propunerea de prelungire cu 18 luni a termenului până la care trebuie finalizate proiectele din PNRR, spunând că România nu ar trebui să depindă de această prelungire.
Andrii Portnov, foto UNIAN jpg
Primele ipoteze în cazul uciderii politicianului ucrainean Andrii Portnov la Madrid. Rolul serviciilor secrete ruse
Uciderea politicianului ucrainean Andrii Portnov, miercuri, la Madrid, a generat numeroase reacții și speculații, primele ipoteze conturând posibilitatea unui asasinat orchestrat de serviciile secrete ruse.
Bancnote lei bani FOTO Shutterstock jpg
În ce condiții poți înlocui bancnotele și monedele uzate sau deteriorate. Sfaturile specialiștilor
Banca Națională a României oferă posibilitatea de înlocuire a bancnotelor sau monedelor foarte uzate, dar doar în anumite condiții.
Echipa nationala a Spaniei, campioana EURO 2024 (EPA) jpg
donald trump tarife/ FOTO: X/@PopBase
Marile companii americane se grăbesc să se împrumute din Europa, de frica tarifelor lui Trump
Companii americane, de la Pfizer Inc. şi până Alphabet Inc., împrumută euro în volume fără precedent, căutând surse alternative de finanţare, în caz că piaţa de acasă va îngheţa din cauza tarifeor lui Trump.
fiica dragos bucur webp
Motivul pentru care fata cea mare a cuplului Dragoș Bucur - Dana Nălbaru nu mai locuiește cu ei: „Vine din când în când”
În urmă cu aproximativ doi ani de zile, Dragoș Bucur și Dana Nălbaru au decis să plece din agitația Capitalei și să înceapă o viață mult mai frumoasă și mai liniștită la țară. Își duc traiul în satul Moșteni-Greci, județul Argeș. Recent, juratul de la „Românii au talent” a explicat motivul pentru ca
George Simion FOTO Reuters
AEP respinge afirmațiile lui George Simion privind ingerințe externe în alegerile din 18 mai: „Acuzațiile sunt complet false și nefondate”
AEP a transmis miercuri, 21 mai, un comunicat oficial în care respinge acuzațiile lansate de liderul AUR, George Simion, potrivit cărora scrutinul prezidențial din 18 mai ar fi fost afectat de ingerințe din partea Republicii Moldova și Franței.
joseph hadad
Chef Joseph Hadad își spune adevărata poveste de viață! Cine este, de fapt și ce povestește despre copilăria din Israel
Este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați chefi din România. Are zeci de ani de experiență în gastronomie, restaurante de top și apariții televizate care l-au consacrat ca simbol al excelenței culinare. Dar cine este cu adevărat Chef Joseph Hadad?