Strivirea liberalismului şi sfîrşitul libertăţii sub comunism

Publicat în Dilema Veche nr. 791 din 18-24 aprilie 2019
Strivirea liberalismului şi sfîrşitul libertăţii sub comunism jpeg

Istoricii şi specialiştii în ştiinţe politice au o problemă majoră atunci cînd sînt puşi să califice orientarea politică reală a unor partide precum Partidul Naţional Liberal în perioada interbelică, din cauza unor tendinţe iliberale, protecţioniste şi chiar antidemocratice (forţarea sistematică a victoriei în alegeri, cu sprijin masiv din partea structurilor Ministerului de Interne, cenzura aplicată presei, regimul stării de asediu etc.). De multe ori poziţionarea politică a PNL în anii 1920 şi 1930 a ieşit din cadrele liberalismului clasic european, ceea ce i-a determinat mai ales pe unii cercetători străini să vorbească despre un antiliberalism şi despre un partid (PNL) mai mult naţional (sau naţionalist) decît liberal.

Totuşi, prin forţa lucrurilor, după 1938, PNL (aripa Dinu Brătianu) – la fel ca şi Partidul Naţional Ţărănesc al lui Iuliu Maniu – a fost împins de succesive regimuri autoritare şi dictatoriale (dictaturile carlistă, legionară şi antonesciană) într-o opoziţie care a însemnat şi apărarea unor importante principii liberale şi democratice. În acelaşi timp, trebuie spus că mai mulţi liberali şi ţărănişti au ales să colaboreze cu aceste guvernări autocratice. După un scurt interludiu (între august 1944 şi martie 1945), ideea de democraţie liberală a ajuns să fie din nou pusă în pericol, de data aceasta de către forţele prosovietice din jurul Partidului Comunist Român, reunite în BPD. Din nou, liberalii lui Constantin (Dinu) Brătianu s-au regăsit în opoziţie, militînd pentru afirmarea libertăţii şi a pluralismului politic, chiar dacă sciziunea produsă de oportunistul Gheorghe Tătărescu a afectat PNL într-o mai mare măsură decît desprinderile din PNŢ orchestrate şi încurajate de PCR. Inclusiv din acest motiv, PNŢ a fost „vioara întîi“ în anii 1945-1947 în cadrul opoziţiei democratice, iar în PNL au fost mult mai activi liderii tineretului naţional liberal în frunte cu Mihail Fărcăşanu. Represiunea i-a silit pe unii la exil, în timp ce alţii au sfîrşit în universul concentraţionar comunist.

De la începutul lui 1946 s-au alăturat taberei ce apăra valorile democraţiei de tip liberal şi social-democraţii lui Constantin Titel Petrescu, care au refuzat să se alăture coaliţiei procomuniste şi au format Partidul Social-Democrat Independent. Deşi aceste trei partide – PNL, PNŢ, PSDI – s-au prezentat separat în alegerile de la finele lui 1946, tentative de coordonare au existat; în plus, vocile lor au fost consonante în ceea ce priveşte fidelitatea faţă de valorile democratice, lucru cu atît mai demn de semnalat cu cît în perioada interbelică socialiştii fuseseră critici constanţi ai guvernărilor PNL şi PNŢ.

Începînd din 1947, practic întreaga conducere centrală a acestor partide, precum şi elita politică de la nivel judeţean au fost supuse persecuţiei, fiind victimele mai multor valuri de arestări şi încarcerări. Alături de Dinu Brătianu, Iuliu Maniu, Ion Mihalache, au pierit în sistemul penitenciar comunist şi social-democraţii Ion Flueraş şi Iosif Jumanca – foşti membri ai Consiliului Naţional Român Central la 1918. Au fost închişi şi importanţi oameni de cultură care fuseseră integraţi în sus-amintitele partide – istoricii Gheorghe Brătianu (ucis la Sighet), Victor Papacostea (PNL), Gheorghe Zane (PNŢ). În plus, intelectuali relativ bine integraţi în sistemul politic comunist, dar care în anii 1930 avuseseră legături cu PNŢ – îndeosebi cu aripa sa de stînga –, au intrat şi ei în vizorul instanţelor politico-ideologice şi al poliţiei secrete.

De pildă, profesorul Iorgu Iordan – important membru al Comitetului Naţional Antifascist – a fost înlăturat în iunie 1952 de la direcţiunea Institutului de Lingvistică. După demitere, Iorgu Iordan – care la 13 iunie 1952 a suferit un atac ce i-a afectat ochii – a fost cuprins şi de panica unei percheziţii domiciliare urmată de arestare şi, din acest motiv, şi-a ars cîteva sute de scrisori de mare relevanţă documentară. La puţin timp (13 septembrie 1952), organele de Securitate – care îl arestaseră pe Ioan G. Botez, profesor şi fost important membru PNŢ-Iaşi – îl chestionau la interogatoriu pe acesta din urmă în mod special despre Iorgu Iordan. Trebuie spus că şi alte persoane reţinute au fost interogate despre trecutul politic al profesorului de lingvistică, chiar mai de dinainte. A fost o lecţie sinistră, parte a pedagogiei infernale comuniste care i-a îndemnat la prudenţă, conformism şi supunere pe mulţi intelectuali care au devenit conştienţi că, în cazul frondei sau al retragerii în turnul de fildeş, se pot expune mai lesne acuzaţiilor de „liberalism“, „cosmopolitism“, „revizionism“ etc. Reputatul istoric şi balcanolog Victor Papacostea – fost deţinut politic – a rezistat la începutul anilor 1960 tentaţiei de a se adapta şi de a ocupa funcţii înalte în birocraţia culturală, însă alţii au făcut pactul cu noul regim. Aneantizarea opoziţiei politice de dinainte de 1947 a făcut imposibil un front comun între foştii oameni politici democraţi (supravieţuitori ai Gulagului) şi firava disidenţă din anii 1970 şi 1980.

Dincolo de reprimarea partidelor istorice şi a foştilor săi membri, în România comunistă a existat o persecuţie sistematică a spiritului liberal, a spontaneităţii, a autonomiei individuale, a celor cu impulsuri de întreprinzător (revocarea funcţionării mandatarilor după foarte puţin timp de la legalizare spune multe despre „ortodoxia“ regimului marxist-leninist de la Bucureşti). După 1989, regruparea şi reconversia nomenclaturii, precum şi tradiţiile nu foarte solide ale liberalismului autohton au determinat poate profilul regimului politic postdecembrist şi al economiei de piaţă. 

Cristian Vasile este cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie „N. Iorga“; Academia Română. Cea mai recentă carte publicată: Viaţa intelectuală şi artistică în primul deceniu al regimului Ceauşescu, 1965-1974 (Humanitas, 2014).

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

shutterstock 2395327839 jpg
3 semne de avertizare în timpul unui interviu de angajare. Sosirea prea devreme arată „prea multă nerăbdare‟
Participarea la un interviu de angajare, fie el virtual sau față în față, presupune respectarea unui set de reguli și bune practici care îți pot crește șansele de succes.
Alexandra Catalina asistenta Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov jpeg
A lăsat o carieră de 17 ani pentru Serviciul de Ambulanţă
Eroi nu sunt numai în filme. Sunt şi printre noi, gata să ne sară în ajutor în cele mai negre zile. Chiar şi tu poţi fi unul. Nu mă crezi? Îţi dovedeşte unul dintre asistenţii medicali ai Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov care a început ca simplu voluntar.
Tradarea in cuplu este scuzabila sau nu  Sursa foto shutterstock 2412908799 jpg
Trădarea în cuplu este scuzabilă? Experţii au răspunsul
Trădarea într-o relaţie reduce încrederea între parteneri şi provoacă un dezechilibru emoţional. Este posibil ca înşelarea în cuplu să fie justificată în anumite situaţii? O serie de specialişti americani au dat explicaţii.
pierre trudeau jpg
Actrița medaliată de Barack Obama care a refuzat căsătoria cu un prim-ministru. „Creierul meu era îndrăgostit, nu și corpul meu”
Una dintre cele mai bine vândute artiste din toate timpurile a trăit o poveste de dragoste despre care a vorbit în detaliu în cartea autobiografică. Ar fi putut fi soția unui prim-ministru, dar, deși foarte îndrăgostită a refuzat cererea în căsătorie.
Perchezitii Gagauzia FOTO Gagauzia 24 jpeg
Tone de combustibil și mulți bani. Ce au găsit procurorii la perchezițiile făcute la oamenii bașcanei Găgăuziei
Contabilul companiei familiei Ilia Uzun, vicepreședintele Comitetului Executiv al Găgăuziei, a fost reținut, iar soția sa, care administrează societatea ce deține mai multe benzinării în sudul Republicii Moldova, este cercetată în libertate, potrivit structurilor judiciare, care au anunțat că au ri
WhatsApp Image 2024 11 23 at 08 57 12 jpeg
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o foloseșe armata lui Putin
Încă de la sfârșitul anilor 2000, Federația Rusă a dezvoltat racheta Bulava, din care o parte ar fi fost găsită în așa-numita „nouă” rachetă Oreșnik.
tren iarna viscol zapada cfr calatori foto shutterstock
Patru trenuri de călători au fost blocate de viscol, iar altul a fost anulat. Arbori căzuţi, drumuri impracticabile şi mii de locuinţe fără energie
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş a intervenit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în cazul a patru trenuri de călători blocate de visol pe sectorul Deda (judeţul Mureş) - Gălăuţaş (judeţul Harghita).
Romania nationala (Sportpictures) jpg
trafic tara iarna jpg
Situația traficului în țară. Pe ce drumuri se circulă cu dificultate. Probleme pe calea ferată
Centrul Infotrafic al Poliţiei Române a informat, sâmbătă, că la ora 7,00 erau semnalate precipitaţii sub formă de ninsoare, carosabilul fiind pe alocuri acoperit cu zăpadă pe mai multe drumuri din judeţele