Stai, cum adică avem o imagine bunicică la Bruxelles?!

Publicat în Dilema Veche nr. 964 din 29 septembrie – 5 octombrie 2022
image

Vă spun din capul locului, cu riscul de a vă enerva: imaginea României la Bruxelles e bunicică, atîta cît e. Sîntem o țară UE care nu creează probleme, ba dimpotrivă, le mai și rezolvă uneori, așa cum s-a întîmplat în criza grîului ucrainean.

Dar cum adică „nu creăm probleme” la Bruxelles, dacă în România sînt atîtea probleme? E simplu, grijile Bruxelles-ului sînt altele decît ale noastre.

De pildă, o problemă pe care o avem noi, românii, cu România e creșterea fulminantă a AUR și euroscepticismul și el în creștere din subsidiar. Spaima cea mare e că riscăm să devenim un fel de teocrație ortodoxă analfabetă funcțional, cu o tendință centrifugă față de Uniunea Europeană. Dar credeți că Bruxelles-ul e foarte impresionat de AUR? Problemele lui sînt altele, ca de pildă țările cu crize de personalitate, care au început să iasă de-a dreptul din țîțînii statului de drept. „Premiantul” la acest capitol este Viktor Orbán, liderul unei Ungarii infestate de un autoritarism pe care l-am putea numi modern și creativ, dacă autoritarismului i s-ar putea aplica astfel de adjective. Orbán a reușit să blocheze sancțiunile referitoare la petrol destinate Rusiei mai multe săptămîni la rînd, în vară, de exemplu, nemaivorbind de felul cum și-a subminat propriul stat de drept. Și mai e și Polonia lui Kaczynski, Duda și Morawiecki, cu ideile ei mai speciale despre mecanismele Justiției și zonele libere de LGBT. A doua e doar amenințată de constrîngerile Bruxelles-lui, dar Ungaria e destul de aproape de blocarea unor fonduri europene în valoare de 7,5 miliarde de euro, propusă de Comisia Europeană.

Credeți că AUR impresionează, într-un asemenea peisaj? Succesul AUR s-a concretizat mai ales într-un scandal perpetuu, cu o serie de busculade pe la gardul Casei Poporului și prin alte părți, fără absolut nici o legătură cu guvernarea. Și cu o scădere în sondaje. Ceea ce ar însemna că, așa, 40% analfabeți funcțional cum sîntem, euroscepticismul nostru în creștere e mult mai mic decît al celor care au votat în funcții de decizie FIDESZ-ul lui Orbán sau Partidul Lege și Justiție al lui Kaczynski.

Dar să ne uităm asemănător și la o altă problemă a noastră, a românilor: eșecul formulei de guvernare PNL-USR. Sfîrșitul ei controversat, legat de reforma în Justiție promovată de useristul Stelian Ion. A fost vorba atunci de mecanismul de numire a procurorilor. În Polonia e mult mai simplu și mai grav: judecătorii pot fi sancționați oricînd, direct, de instanțe locale, în funcție de deciziile pe care le iau în diferite cazuri, contrar principiilor europene.

E adevărat, pentru noi, cei care am vrea ca lucrurile să se schimbe cît mai mult și mai repede în România, situația e departe de a fi roză. Guvernarea PNL-PSD a venit cu așteptări sumbre. Dar PNL și PSD au azi alte interese politice decît pe vremuri. Cel mai important dintre acestea se numește PNRR, Planul Național de Redresare și Reziliență – altfel spus, banii mulți și ușor de cheltuit oferiți de Bruxelles prin Fondul NextGen, post-COVID. E drept, stăm prost cu absorbția, suspiciunile că banii vor fi împărțiți între clienții politici rămîn. Dar PNRR-ul guvernării PNL-USR a fost aprobat și preluat de guvernarea PNL-PSD. Banii nu au fost blocați, ci au început să intre efectiv în conturile României.

Dacă comparația cu Ungaria nu pare convingătoare, putem compara România cu altceva: tot cu România, dar cea din epoca Dragnea-Dăncilă. Și nu e vorba de rățoielile celor doi la adresa Bruxelles-ului, ci de altceva, mult mai palpabil: faimosul PNDL, moșit prin 2013 de Dragnea, care a înlocuit o vreme, în mare parte, fondurile europene. Cele două etape au însemnat cam zece miliarde de euro, alocați într-un mod foarte criticabil și criticat. S-a ajuns pînă la asfalt pus într-un singur strat, direct pe pămînt, care putea fi rupt cu mîna.

Aprobat în toamna trecută, PNRR-ul vine cu o sumă asemănătoare pentru transporturi: 7,62 miliarde de euro. Bani europeni și nu din buzunarul propriu, care au șanse să fie cheltuiți cu mai mult folos. Cam ce-ar face o țară normală la cap acum, post-COVID.

În fine, a urmat ceea ce, dacă aș fi ideolog AUR, aș putea numi o pedeapsă divină obligatorie după molimă, fiindcă Biciul lui Dumnezeu nu lovește o singură dată. Dar, am uitat, AUR e mai preocupat să se pună permanent de-a curmezișul bunului-simț, oricît de incoerent trebuie să fii ca să faci asta. În fine, v-ați dat seama, e vorba de războiul din Ucraina. Dumnezeu, cu biciul lui, sau altcineva a împins România în această criză cu două atuuri: proximitatea geografică și o formulă de guvernare puțin dispusă să calce-n străchini într-o astfel de speță. Grîul ucrainean a început să circule pe liniile ferate românești și prin barjele de pe Dunăre pînă la Constanța. În România, la știri, s-au văzut cozile de la frontieră, vagoanele bune de fiare vechi care blocau liniile ferate și ele bune de fiare vechi. Cu ochii pe cifre, Bruxelles-ul a constatat însă că Portul Constanța e cea mai mare și mai bună supapă pentru cerealele ucrainene.

Ne e clar pentru ce din România toate cele de mai sus se văd, pe drept cuvînt, altfel decît de la Bruxelles. Dar nu sînt deloc convins că sîntem un stat eșuat, în disoluție și așa mai departe, chiar dacă am ratat o mulțime de șanse – PNDL-ul lui Dragnea e doar un exemplu. Sîntem măcar avantajați de prostiile pe care le fac cei din jur. Despre Bulgaria, cealaltă repetentă a UE și eterna noastră colegă din ultima bancă, nu mai vorbesc. „Guvernul Harvard” al acesteia s-a făcut praf ca o glumă tristă, pozițiile discutabile față de războiul din Ucraina sînt și ele o surpriză neplăcută și așa mai departe. Și din nou, undeva, în băncile din mijloc ale clasei UE, au apărut alți chiulangii, care aruncă cu cocoloașe de hîrtie în Bruxelles.

Dureros, șansa României e, acum, ca de atîtea alte dăți, pe undeva prin nefericirea celor din jur. Nu știu dacă există destine istorice, și mai ales dacă țările pot avea așa ceva, dar exercițiul pe care l-am făcut, de a încerca să mă uit la noi înșine, împreună cu dumneavoastră, cu un ochi din afară, încearcă să ne facă să ne adecvăm ambițiile la ceea ce putem. Sau e posibil.

Iulian Comanescu este consultant de comunicare, stabilit din 2020 la Bruxelles, unde lucrează cu oameni politici și instituții.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

melbourne  Sursa Wikipedia jpg
Provocările vieții românilor mutați în Australia: „Văd mai mulți canguri decât urși pe stradă”
Australia, țara - continent aflată la cel puțin 12.000 de kilometri de România, a stârnit interesul a numeroși români în căutarea aventurii sau a unei vieți mai bune. Un român din Australia a relatat experiențele „exotice” de aici, oferind și sfaturi celor care gândesc să se mute aici.
durere de stomac 2473263261 jpg
Ce simptom banal care apare după ce mâncăm poate semnala cancerul de stomac
O simplă balonare după masă poate fi mai mult decât un simptom de disconfort trecător. Atunci când acestea persistă și sunt însoțite de o pierdere semnificativă în greutate, este esențial să nu le ignori
Viața la țară în România Colaj Mutat la țară - viața fără ceas Facebook
„Părinții nu mai vor la bloc și insistă să cumpăr o casă la țară”. Visul idilic al multor pensionari care poate deveni un coșmar
Mutarea la țară după o viață petrecută în orașul poluat și aglomerat este un vis pentru mulți pensionari din România. Mulți idealizează viața la țară, fără a lua în considerare provocările, mai ales pentru persoanele trecute de prima tinerețe.
image png
Postul Paștelui 2025 - Cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o rostești
În perioada postului Paștelui credincioșii nu trebuie să fie atenți doar la alimentație, ci și la spiritualitate. Conexiunea cu Dumnezeu ar trebui să primeze nu doar în perioada postului, ci în fiecare zi. Este cunoscut faptul că rugăciunea te ajută să îți consolidezi relația cu divinitate, motiv pe
image png
Care este cea mai pitorească pistă de biciclete din Europa. Peisajele se schimbă rapid, de la păduri dense și munți până la orașe medievale. Trece prin trei țări
Cu o lungime de peste 125 km, acest traseu trece prin trei țări: Germania, Belgia și Luxemburg, și poartă cu sine amintiri ale unor vremuri tumultoase.
cub horoscop bani
Horoscop miercuri, 2 aprilie. O zodie va face bani ușor, iar alți nativi vor lega noi prietenii
Un nativ are șanse mari de a lega noi prietenii. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de miercuri, 2 aprilie.
Maldive foto 2 unsplash jpg
Distracție în paradisul din Maldive cu doar 30 de euro. Un vlogger ne arată ce nu vor agențiile de turism să știm
Vloggerul Cosmin Avram a ajuns în Maldive, un adevărat paradis turistic la care cei mai mulți români nici nu îndrăznesc să viseze. În loc să plătească sute sau chiar zeci de mii de euro pentru o singură noapte, românul a găsit cazări mai ieftine decât pe litoralul românesc
familie nou nascut   foto pixabay jpg
13 fraze dăunătoare pe care le spunem adesea copiilor noștri. Acestea fac daune ireparabile
Creșterea unui copil este o călătorie plină de momente frumoase, dar și de provocări. Ca părinți, trebuie să fim conștienți de puterea cuvintelor noastre.
Lidia Buble, foto Instagram jpg
Anunțul prin care Lidia Buble și-a speriat fanii: „Am vrut să știți asta de la mine”
Lidia Buble, una dintre cele mai iubite și apreciate artiste din România, a spus, pe 1 aprilie, că se retrage din industria muzicală. Anunțul a fost făcut de aceasta prin intermediul rețelelor de socializare.