Spune-mi o poveste (ca să-ți spun cine ești)

Publicat în Dilema Veche nr. 777 din 10-16 ianuarie 2019
Spune mi o poveste (ca să ți spun cine ești) jpeg

Am observat că, de multe ori, proverbul „Spune mi cu cine te aduni ca să ți spun cine ești“ este parafrazat, mai în glumă, mai în serios, pentru a pune mici etichete celor din jurul nostru. L-am găsit, de exemplu, în construcții de genul: spune-mi ce mănînci, cu ce te îmbraci, cu ce te încalți, ce animal de companie ai, ce ruj folosești etc. ca să-ți spun cine ești.

Bineînțeles că nu poți cunoaște pe cineva în funcție de rujul sau pantofii pe care îi poartă. Dar, în zilele noastre, cînd socializarea virtuală a explodat, cîtă greutate mai poartă însuși proverbul vechi? Mai poți fii sigur de personalitatea cuiva în funcție de bulele virtuale în care se învîrte? Cînd contează „vizibilitatea“, like-ul sau numărul de distribuiri pe care le au postările noastre – cît de bine mai putem cunoaște pe cineva în funcție de persoanele „cu care se adună“?

Cu toate acestea, cred că expunerea virtuală, atunci cînd are conexiuni cu realitatea, poate dezvălui cîte ceva autentic despre noi – și anume atunci cînd povestim. Fie că împărtășim cu ceilalți o întîmplare recentă, precum un gest frumos din partea unui străin sau un zîmbet al vînzătoarei care ne-a înseninat ziua, fie că povestim despre bormașina vecinului sau despre o amintire din copilărie sau din vacanță, povestea (virtuală sau spusă la un pahar între amici) lăsă să se întrevadă cîte ceva din sensibilitățile noastre. Ce ne întristează, ce ne amuză, ce ne enervează sau ce ne emoționează – toate sînt mici indicatori ai felului cum percepem, de fapt, lumea din jurul nostru.

Poți descoperi, așadar, un om din poveștile pe care ți le spune? Poate că nu cu desăvîrșire, dar cu siguranță poți căpăta o imagine a culorilor prin care vede el viața. Și, cu siguranță, ascultînd poveștile altora, te vei îmbogăți cu nuanțe pe care, probabil, altfel nici nu le-ai fi observat.

Căci poveștile, chiar cînd par a fi banale, sînt mai mult decît o simplă trăncăneală: duc cu ele cheile de la sufletul povestitorului. Iar uneori, cînd rezistăm tentației de a ne spune propriile povești și dăm ascultare poveștilor celorlalți, putem descoperi că multe dintre acele chei se potrivesc de minune propriului nostru suflet.

Ilustrație de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

INSTANT NICUSOR DAN SEDIU 030 INQUAM Photos George Calin jpg
Nicușor Dan, victorie zdrobitoare în toate cele şase sectoare ale Capitalei. Unde a obținut cele mai multe voturi
Candidatul independent Nicuşor Dan a câştigat alegerile în toate cele şase sectoare ale Bucureştiului. La alegerile de duminică, 18 mai 2025, 1.091.406 persoane au votat în Capitală.
Șofer de camion, Foto ilustrativă. Freepik.com.
Lecția dură a unui șofer român după 10 ani în străinătate: „Mi s-a schimbat gândirea, am crezut că fac bani rapid"
Munca de șofer pe camioane în străinătate este adesea văzută ca o oportunitate rapidă de a câștiga bani buni, mai ales pentru mulți români care caută un trai mai bun.
harta diaspora rezultate alegeri
Harta votului din diaspora. Simion a câștigat în străinătate. Nicușor Dan, susținut masiv în afara Europei de Vest
Potrivit datelor centralizate din secțiile de votare din străinătate, Nicușor Dan a obținut majoritatea voturilor în 83 de regiuni ale lumii, în timp ce liderul AUR a fost preferat în doar 11 regiuni, în Europa de Vest.
George Simion și a recunoscut înfrângerea Foto Captură video George Simion Facebook jpg
George Simion și-a recunoscut înfrângerea: „A fost voința poporului român”
George Simion, liderul AUR și contracandidatul lui Nicușor Dan în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, a făcut primele declarații publice după încheierea votului de duminică, 18 mai.
Cristina Neagu Facebook jpg
Nicusor Dan și Ilie Bolojan FOTO FacebookNicusor dan jpg
Ilie Bolojan l-a felicitat pe Nicușor Dan, câștigătorul alegerilor prezidențiale: „Mulțumim, România!”
Preşedintele interimar Ilie Bolojan l-a felicitat pe Nicușor Dan, câștigătorul alegerilor prezidențiale, și le-a mulțumit celor care au participat în număr mare la vot. „Mulțumim, România!”, a transmis acesta.
Gigi Becali FOTO Inquam Photos / Stefan Constantin
Becali a mers să-l consoleze pe Simion după alegeri: „Nimeni nu se aștepta”. Cele 3 greșeli pe care i le reproșează
Gigi Becali s-a întâlnit duminică seară, după alegerile prezidențiale, cu George Simion. Patronul FCSB le-a spus reporterilor că a venit la Parlament „să consolăm băiatul”.
INSTANT NICUSOR DAN SEDIU 030 INQUAM Photos George Calin jpg
Ce a spus Nicușor Dan după confirmarea oficială a victoriei: „E victoria voastră! România începe, de mâine, o nouă etapă”
Seară istorică în București. Nicușor Dan a fost confirmat oficial drept noul președinte al României, după o revenire spectaculoasă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Victoria sa a fost întâmpinată cu bucurie și entuziasm de mii de susținători, adunați în Parcul Cișmigiu.
Anamaria Gavrilă FOTO Inquam / George Calin
Așteptările șefei POT de la Nicușor Dan. Mesajul transmis de Anamaria Gavrilă
Anamaria Gavrilă, lidera POT, a transmis ce așteptări are de la Nicușor Dan, candidatul care a câștigat alegerile prezidențiale.