Sonetele. Un Shakespeare existenţial

Publicat în Dilema Veche nr. 635 din 21-27 aprilie 2016
Sonetele  Un Shakespeare existenţial jpeg

Într-un mod care poate părea straniu, Sonetele, care erau la 1609, cînd au fost publicate, partea cea mai frivolă şi mai neserioasă din scrisul lui Shakespeare, sînt de mai bine de un secol încoace zona operei lui despre care se scrie cel mai mult. Mutaţia aceasta canonică a importanţei lor nu e totuşi greu de explicat.

Ştim despre ele că erau scrise, probabil toate, la 1598, cînd cîteva dintre ele sînt publicate în Pilgrim’s Progress. Cum ştim, de asemenea, că Venus şi Adonis, de la 1593, e primul lucru scris de Shakespeare, rezultă că gestaţia celor 154 de sonete a avut loc cîndva între 1593 şi 1598. Shakespeare avea, aşadar, în jur de treizeci de ani atunci cînd le-a scris; însă a ales să le publice mult mai tîrziu, la 1609, cu patru ani înainte să se retragă cu totul la Stratford upon Avon, cînd socotelile lui cu teatrul şi cu lumea literară erau practic încheiate. E limpede, aşadar, că, pe de o parte, sonetele acestea erau socotite de el cvasiinavuabile, implicînd o cotă de risc pentru reputaţia proprie şi, probabil, a altor persoane; pe de alta, e de asemenea evident că le socotea, literar vorbind, îndeajuns de valoroase pentru a risca scandalul de dragul lor, punîndu-le la dispoziţia editorului Thomas Thorpe.

După cum ştim, cele mai discutate lucruri în ce priveşte sonetele lui Shakespeare sînt următoarele: 1) identificarea „ordinii corecte“ în care Shakespeare le ar fi vrut publicate; 2) identificarea lui W.H., căruia ele îi sînt dedicate; 3) identificarea „Doamnei Brune“, a cărei figură e centrală în o parte din sonete; 4) identificarea bărbatului frumos şi blond (ori frumos sau blond), figură centrală în restul sonetelor. Nu o să intru în nici unul dintre jocurile acestea de identificare, complet neimportante în discutarea sonetelor qua poezie; mă mulţumesc să spun că sînt de acord cu R.P. Blackmur, care arată undeva că ordinea Sonetelor e la fel de fundamentală şi de puţin importantă ca ordinea Psalmilor biblici – orice ordine a lecturii e corectă, cîtă vreme relaţia personală cu textul e stabilită.

Ceea ce e uimitor în Sonetele lui Shakespeare e căldura umană, atît de concretă, atît de lesne sesizabilă, a prezenţei umane de dincolo de text. Pentru ochii noştri de cititori postmoderni, obişnuiţi să căutăm „omul făcut concret“, vorba lui Bacovia, faptul acesta pare cumva de la sine înţeles; însă ajunge să comparăm sonetele lui Shakespeare cu alte sonete din marea noastră tradiţie europeană de la sfîrşitul Evului Mediu sau din Renaştere pentru a fi numaidecît izbiţi de diferenţă. Nu există, în sonetele lui Shakespeare, nimic din lilialul, prea diafan pentru a fi cu adevărat uman, de la Petrarca; nimic din convenţionalul sonetelor lui Michelangelo, durate în limbă cu conştiinţa artistică şi cu tehnicitatea intensivă a sculptorului, dar mai degrabă artefacte decît texte vii şi calde; nimic din tristeţea retorică şi neoclasic-decorativă a sonetelor lui Garcilaso de la Vega; nimic din vortexul lingvistic genial, dar strict lingvistic, al lui Góngora. În schimb, în fiecare sonet shakespearian, te întîmpină un uman atît de firesc, de cald, de comunicativ, încît secolele interpuse între tine şi sursa textului dispar de îndată.

S-o luăm pe Doamna Brună, de pildă. Ar fi fost normal, în contextul epocii, ca ea să fie lilială precum Laura, să zicem, în orice caz, la fel de lipsită de căldură biologică precum toate marile doamne ale poeziei europene din epocile imediat subsecvente eroticii mistice a trubadurilor. Nu se iubea atunci cu corpul – ci numai cu sufletul. Singurul sexualism admis era cel sufletesc, pe care John Donne, de altfel, l-a şi reprezentat la modul propriu în versuri strălucitoare şi dezumanizate. Ei bine, Doamna Brună nu doar că e sexualizată, dar îşi trăieşte la vedere sexualitatea – aflăm despre ea, din sonete, că e căsătorită, că îşi înşală soţul cu autorul sonetelor, iar pe autorul sonetelor cu mulţi alţii. E un animal sexual de o veselă şi sănătoasă promiscuitate, fără îndoială scandaloasă în ochii contemporanilor lui Shakespeare (şi înţelegem de ce a judecat drept o imprudenţă publicarea lor), însă seducătoare pentru cititorul modern, pentru care prezenţa corpului în literatura europeană, de la Povestirile din Canterbury şi Gargantua şi Pantagruel pînă la Teatrul lui Sabbath, să zicem, e nu doar una dintre filiaţiile ei majore, ci şi una dintre cele mai seducătoare.

Prezenţa umană, aşadar. Caldă, erotică, uneori; melancolică, saturniană, atrabilară, alteori; făcută întotdeauna sensibilă în imagini extraordinare, a căror forţă de insolitare e încă vie, la mai bine de patru secole. Această prezenţă umană, atît de magnetică, atît de ataşantă, explică de ce pentru noi, postmodernii, pentru care umanizarea literaturii e însăşi condiţia ei de existenţă, Sonetele sînt ceea ce ele nu au putut fi pentru contemporanii lui Shakespeare: adică un Shakespeare esenţial, la fel de fundamental ca marile lui texte dramatice.

Radu Vancu este poet şi traducător.

Foto: wikimedia commons

p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.
p 11 WC jpg
„Pastorala americană prin excelență”
Am ajuns să văd sărbătoarea și ca pe o ocazie de a face un exercițiu de recunoștință.
p 12 sus WC jpg
Discurile
Cărțile m-au învățat să fiu om, iar discurile m-au învățat cum să rămîn.
image png
Mă bucur de re-cunoștință, mă bucur de uitare
Recunoștința ar trebui să fie un proces reciproc în prietenii strînse.
image png
Despre recunoștință ca virtute socială
Recunoștința nu este doar o potențială datorie morală, ci și o genuină virtute socială.
image png
Scheletul din vitrină
Sînt curios la ce profesori se referă și, mai ales, ce-i făcea atît de buni în ochii lui.
p 14 sus Invidia jpg
A mușca mîna care te hrănește
Invidia primitivă este obstacolul ce stă în calea trăirii iubirii și recunoștinței.
image png
Tu cîte like-uri ai primit azi?
Cum ne exprimam aprecierea, empatia, gratitudinea?
p  10 cu like in dreapta sus flip jpg
Un simbol pentru liniștea noastră
O să dureze mai mult, dar o să ne bucurăm mai mult de ea.
image png
Like me
TikTok-ul e oglinda cea mai fidelă a ceea ce sîntem.

Adevarul.ro

image
Dezvăluiri. Liderul Hamas i-a vizitat pe ostatici într-un tunel din Gaza
Liderul mișcării islamiste palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, i-a vizitat pe israelienii răpiți și duși într-un tunel din Gaza, dezvăluie un ostatic eliberat în weekendul trecut.
image
Doi români care au comis o crimă în Franța au fost arestați 20 de ani mai târziu. Cum au reușit să se ascundă două decenii
Polițiștii din Barcelona, Spania, au arestat doi români după 20 de ani de căutări. Aceștia au ucis un tânăr în 2003, în Franța și de atunci se ascundeau în Catalonia.
image
Fenomen bizar și rar pe litoralul românesc: Marea Neagră s-a retras zeci de metri spre larg
După ultima furtună de cod roșu, de la sfârșitul săptămânii trecute, cu valuri de 10 metri, linia apei s-a retras, în unele zone, dincolo de digul de protecție al plajei din stațiunea Mamaia.

HIstoria.ro

image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.