So Three Minutes Ago

Publicat în Dilema Veche nr. 929 din 27 ianuarie – 2 februarie 2022
So Three Minutes Ago jpeg

Nu se știe exact de unde provine termenul dandy. Știm doar că, în limba engleză, cuvîntul e atestat în jurul anului 1780, cu sensul adjectival de „minunat”, „splendid”, „de cea mai bună calitate”, și că, după o circulație largă în timpul căreia suferă o depreciere semantică, ajunge în vogă în Londra, la 1815, ca substantiv ce desemnează un bărbat exagerat de elegant și îngrijit, chiar efeminat. Prin urmare, în prezent, semnificația lui depinde mai degrabă de tonul cu care îl pronunțăm – apreciativ sau critic. Termenul și-a pierdut frecvența de utilizare, dar a supraviețuit în anumite formule. Un exemplu este expresia nice and dandy, unde sensul (ambivalent) depinde, din nou, de nuanțarea intonației. Pentru dandy, ca adjectiv, dicționarul Merriam-Webster oferă nu mai puțin de 91 de sinonime din toate registrele limbii, iar pentru substantiv (definit, destul de neutru, drept „un bărbat extrem de interesat de propria îmbrăcăminte și înfățișare”) înregistrează 10 sinonime, unele arhaice, ieșite din uz, între care figurează dude, buck, macaroni, beau, pretty boy și Beau Brummell. Important de adăugat că, deși au existat și forme de feminin, dandizette și dandilly, acestea nu s-au impus în limbă.

Nu am amintit întîmplător sinonimele de mai sus. Și în cazul lui dude, un americanism, originea rămîne necunoscută. Lingvistul David Crystal spune că lexemul a apărut brusc, în 1883, în New York, pentru a defini „un nou tip de tînăr american”, „un estet și un dandy – bărbatul foarte atent la cum se îmbracă, vorbește și se poartă”, un ins care adesea urmează moda englezească și imită pronunția britanică (astăzi, în Statele Unite, dude și-a extins sensul către ambele sexe, sugerînd familiaritatea sau camaraderia). Buck („cerb”/„căprior”) își ia numele de la pantalonii strîmți, făcuți din piele de cerb, pe care îi purtau tinerii șarmanți și inteligenți din upper și upper-middle classes. Macaroni se leagă de exotismul pastelor lungi, subțiri și cilindrice, ajunse în Marea Britanie la sfîrșitul secolului al XVIII-lea, odată cu tinerii care călătoriseră prin Italia și Franța și care aduceau acum obiceiuri noi; se spune că, pe la 1764, exista un club numit chiar așa, Macaroni Club, unde veneau tineri dornici să introducă în cultura engleză eleganța hainelor și comportamentului europenilor (în principal francezi). Beau, pretty boy și Beau Brummell se leagă strîns unul de altul. Provenit din franceză  („frumos”, „plăcut”), beau începe să fie folosit de britanici începînd cu anii 1680, cu sens critic. Întîlnim fie franțuzismul, prescurtare a lui beau garçon, fie calchierea sintagmei în forma pretty boy. În plus, numele primului dandy oficial englez, George Bryan Brummell (1778-1840), va fi folosit metonimic pentru tipologia al cărei (celebru) exponent a fost.

În serialul de comedie Seinfeld, Kramer rîde la un moment dat: „Uite la Jerry cum defilează cu haina lui de blană și poșeta... Da, e un dandy, un mare filfizon!” (a real fancy boy, spune Kramer). Conotația batjocoritoare (sesizabilă și în sinonimele lui filfizon din dicționarul lui Scriban – fante, fîrțîgău, firoscos, lifuroi, papalete, fasonel) nu lasă loc, în cultura noastră, nici măcar lingvistic, imaginației, fanteziei (fancy e o contragere a lui fantasy) de care se lasă condus un dandy. Una dintre cele mai importante anatomii ale dandismului – eseul biografic din 1845 al lui Jules Barbey d’Aurevilly, despre Brummell – menționează importanța aparenței: „Pentru un dandy,  a părea înseamnă a fi [...]. Un om erudit lasă impresia că a citit o mulțime de cărți pe care nici nu le-a deschis. Un dandy lasă impresia că arată mai frumos decît este: aparența devine suficientă” [...]. Să pari aristocrat e mai important decît să fii aristocrat”. Cu origini modeste, Brummell are succes social datorită talentului său de a părea aristocrat, pe care, paradoxal, nobilimea de la curtea regelui George al IV-lea îl invidiază și imită.

Un dandy autentic se sustrage, așadar, realității. O „respinge” cu ajutorul hainelor mai ales, dar și al discursului spiritual și al pronunției. Inspiră noblețe și sugerează indiferență față de privilegiile de clasă. Se opune utilitarianismului, convenționalismului searbăd și anost, înserierii, lipsei de ornament. Se ivește și trăiește din magma fanteziei, precum orice „construct” artistic – din lumea dansului, muzicii, picturii –, numai că el se exprimă prin mijloace diferite. Îmbrăcămintea rămîne, în prezent, o formă majoră de comunicare. Pentru tineri, cu precădere, este crucial să își exprime sinele prin vestimentație, să fie fashionable, să fie stylish, carevasăzică. A fi opusul unui dandy înseamnă să nu ai nici un haz. Să fii a failure (un „eșec”), a disappointment (o „dezamăgire”), să fii mainstream („convențional”, „obișnuit”) – o teribilă jignire! Devii uncool, a loser, a lemon. Ori so last week, ba chiar so three minutes ago.

Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.

Comunismul se aplică din nou jpeg
Ale lumii două fețe
Oamenii n-au fost, poate, mai răi sau mai buni în istoria lor, dar instrumentele prin care au exercitat răul au variat considerabil, adică s-au dezvoltat.
p 10 jpg
Unidimensionala banalitate
Dacă România l-a ales pe Iliescu președinte în 1990, de ce s-ar mai fi făcut vreodată alegeri?
29903084942 33e7aa40d1 c jpg
Despre conceptul de „rău” din perspectiva diverselor teorii filosofice
Răul metafizic precum și cel empiric sînt explicate prin patru mari tipuri de teorii.
32851415932 5b1b685b66 c jpg
Hater-ul de Internet și hater-ul sub acoperire
„Hater”-ul, o persoană măcinată de anxietate și nemulțumiri, care își găsește o personificare a anxietăților și nemulțumirii ca poetul muza, a existat dintotdeauna.
1024px Don Chepito witnessing a boxing match between a black man and a white man MET DP869355 jpg
„Să te dezlănțui într-un mod controlat” – interviu cu Cătălin MOROȘAN
„E foarte bine să-ți dezvolți furia, dar trebuie s-o folosești în mod controlat, pentru că nu poți să încalci regulile. Și în ring, și în viață sînt reguli de respectat.”
p 1 jpg
O structură limbică arhetipală sau în miezul răului
Un copil nu are niciodată părinții pe care-i visează, doar copiii fără părinți au părinți de vis.
p 14 Parintele Rusu cu familia jpg
A fi cu „etichetă”
Un grăunte de răutate adîncă, izvorîtă din crunta răzbunare și din trufia unui slujbaș plenipotent al statului, a schimbat pentru totdeauna biografia peste veacuri a părintelui Rusu Petre.
p 21 sus WC jpg
Cele două fețe ale sufletului
Oricît de mult ne-ar plăcea să fim doar buni n-o să ne iasă, vom produce suferință și dacă ne-am propus, și dacă nu.
p 21 jos jpg
Fețe-fețe ale răutății
Cred că răutatea are o grămadă de fețe, ceea ce o face, deseori, greu de identificat. Sau ușor de confundat.
Bătălia cu giganții jpeg
Unde greșesc autoritățile
Oare, în loc ca autoritățile să încerce să deservească traficul auto, nu ar fi mai constructiv, ca să nu zic mai la îndemînă, să-l descurajeze sistematic?
951 t pag10 foto Alberto Grosescu jpg
Străzi Deschise. Un pariu pentru viitorul Bucureștiului
Avem nevoie de asta ca de aer! Sau și mai bine spus, avem nevoie de asta ca să mai avem ceva aer.
p 11 jpg
Un spațiu public sigur
Mai nou vedem o șansă în tehnologii de condus autonom; mai bine ar fi să mergem din nou autonom pe picioarele noastre.
p 1 jpg
„Ce nu înțelegeți voi este că…”* – 11 lecții despre oraș
Pietonizarea e permanentă. A merge pe carosabil, chiar dacă temporar ți se dă voie, e aproape umilitor.
951 t pag12jos foto C Dragan jpg
În Suedia, două roți sînt mai bune decît patru
Municipalități suedeze au început să reducă drastic numărul locurilor de parcare din centru, înlocuindu-le cu parcări pentru biciclete.
p 13 jpg
Libertatea de a nu folosi mașina
Noua libertate este de a nu fi blocat în trafic, de a nu plăti rate la mașină, de a nu fi vulnerabil la fluctuațiile prețului petrolului.
1024px Bucharest Citaro bus 4374 jpg
În ce fel de oraș vrem să trăim?
Dacă alegi să optimizezi infrastructura pentru pietoni, mutînd accentul de pe autovehiculul individual, atunci vei aloca bugetul unor proiecte prin care crești capacitatea de transport în comun.
Paris patrimoine jpg
„În ceea ce privește mobilitatea urbană, cel mai important e să lupți împotriva izolării” – interviu cu Carlos MORENO
Administrațiile locale se confruntă cu această mare provocare de a oferi o alternativă la mașina personală care să fie acceptabilă pentru un număr mare de cetățeni.
Viețile netrăite jpeg
Cît de ficționale sînt țările și spațiile în care trăim?
Liniștea și familiaritatea sînt suficiente sau devin prea puțin cînd vine vorba de promisiunea unui altfel?
Drepnea
Jumătate mișcare, jumătate siguranță
Locurile sînt sinonime cu niște stări psihice, sînt legate de întregi constelații de lucruri trăite, sunete, imagini, intensități care au înscris acel teritoriu pe harta mea emoțională.
Neuhausen (Erzgeb ), die Schlossgasse JPG
În satul Noulacasă
Acest sat se numește Neuhausen, iar mie, în română, îmi place să-i spui Noulacasă.
mare
Un lac între munți
Am știut că atunci, acolo, sînt fericit și că e un loc în care o să mă întorc întotdeauna cînd o să mă pierd, cînd o să-mi fie foame, sete sau o să mă rătăcesc.
p 11 jos jpg
Aici, între cei doi poli ai vieții mele
Cred că pentru mine e esențial să pot oscila între două stări sau două locuri sau două universuri sufletești.
p 12 Paris, Cartierul Latin WC jpg
Orașe uriașe
Mă văd întors în Paris, trăind liniștit viața altora, recunoscător celor care se poartă frumos cu mine, pînă cînd alții, nou-veniți, încep să îmi fie recunoscători că mă port frumos cu ei.
25869202527 80595838cf c jpg
4 case x 4 mașini
Mașina pe care mi-aș fi luat-o putea funcționa drept criteriu de delimitare a unor intervale (micro)biografice.

Adevarul.ro

image
Şofer omorât în bătaie la Bacău pentru că a atins din greşeală cu maşina oglinda unei dubiţe
O crimă înfiorătoare a avut loc miercuri seara pe o stradă în Bacău, după o acroşare în trafic şi un scurt scandal. Doi bărbaţi au fost deja reţinuţi, după ce victima a fost găsită pe asfalt, fără suflare.
image
O actriţă româncă adoptată de un cuplu britanic şi-a revăzut mama la 34 de ani după ce a fost lăsată într-un orfelinat
O actriţă foarte apreciată în Marea Britanie şi fostă prezentatoare la BBC Radio York şi BBC Country File Live, Adriana Ionică are o poveste de viaţă tulburătoare şi demnă de un film.
image
SARS-CoV-2 continuă să facă „pui“. Ultimul este şi cel mai infecţios
Noua subvariantă BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infecţioasă decât varianta Omicron şi provoacă deja îngrijorări în rândul specialiştilor independenţi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.