So Three Minutes Ago

Publicat în Dilema Veche nr. 929 din 27 ianuarie – 2 februarie 2022
So Three Minutes Ago jpeg

Nu se știe exact de unde provine termenul dandy. Știm doar că, în limba engleză, cuvîntul e atestat în jurul anului 1780, cu sensul adjectival de „minunat”, „splendid”, „de cea mai bună calitate”, și că, după o circulație largă în timpul căreia suferă o depreciere semantică, ajunge în vogă în Londra, la 1815, ca substantiv ce desemnează un bărbat exagerat de elegant și îngrijit, chiar efeminat. Prin urmare, în prezent, semnificația lui depinde mai degrabă de tonul cu care îl pronunțăm – apreciativ sau critic. Termenul și-a pierdut frecvența de utilizare, dar a supraviețuit în anumite formule. Un exemplu este expresia nice and dandy, unde sensul (ambivalent) depinde, din nou, de nuanțarea intonației. Pentru dandy, ca adjectiv, dicționarul Merriam-Webster oferă nu mai puțin de 91 de sinonime din toate registrele limbii, iar pentru substantiv (definit, destul de neutru, drept „un bărbat extrem de interesat de propria îmbrăcăminte și înfățișare”) înregistrează 10 sinonime, unele arhaice, ieșite din uz, între care figurează dude, buck, macaroni, beau, pretty boy și Beau Brummell. Important de adăugat că, deși au existat și forme de feminin, dandizette și dandilly, acestea nu s-au impus în limbă.

Nu am amintit întîmplător sinonimele de mai sus. Și în cazul lui dude, un americanism, originea rămîne necunoscută. Lingvistul David Crystal spune că lexemul a apărut brusc, în 1883, în New York, pentru a defini „un nou tip de tînăr american”, „un estet și un dandy – bărbatul foarte atent la cum se îmbracă, vorbește și se poartă”, un ins care adesea urmează moda englezească și imită pronunția britanică (astăzi, în Statele Unite, dude și-a extins sensul către ambele sexe, sugerînd familiaritatea sau camaraderia). Buck („cerb”/„căprior”) își ia numele de la pantalonii strîmți, făcuți din piele de cerb, pe care îi purtau tinerii șarmanți și inteligenți din upper și upper-middle classes. Macaroni se leagă de exotismul pastelor lungi, subțiri și cilindrice, ajunse în Marea Britanie la sfîrșitul secolului al XVIII-lea, odată cu tinerii care călătoriseră prin Italia și Franța și care aduceau acum obiceiuri noi; se spune că, pe la 1764, exista un club numit chiar așa, Macaroni Club, unde veneau tineri dornici să introducă în cultura engleză eleganța hainelor și comportamentului europenilor (în principal francezi). Beau, pretty boy și Beau Brummell se leagă strîns unul de altul. Provenit din franceză  („frumos”, „plăcut”), beau începe să fie folosit de britanici începînd cu anii 1680, cu sens critic. Întîlnim fie franțuzismul, prescurtare a lui beau garçon, fie calchierea sintagmei în forma pretty boy. În plus, numele primului dandy oficial englez, George Bryan Brummell (1778-1840), va fi folosit metonimic pentru tipologia al cărei (celebru) exponent a fost.

În serialul de comedie Seinfeld, Kramer rîde la un moment dat: „Uite la Jerry cum defilează cu haina lui de blană și poșeta... Da, e un dandy, un mare filfizon!” (a real fancy boy, spune Kramer). Conotația batjocoritoare (sesizabilă și în sinonimele lui filfizon din dicționarul lui Scriban – fante, fîrțîgău, firoscos, lifuroi, papalete, fasonel) nu lasă loc, în cultura noastră, nici măcar lingvistic, imaginației, fanteziei (fancy e o contragere a lui fantasy) de care se lasă condus un dandy. Una dintre cele mai importante anatomii ale dandismului – eseul biografic din 1845 al lui Jules Barbey d’Aurevilly, despre Brummell – menționează importanța aparenței: „Pentru un dandy,  a părea înseamnă a fi [...]. Un om erudit lasă impresia că a citit o mulțime de cărți pe care nici nu le-a deschis. Un dandy lasă impresia că arată mai frumos decît este: aparența devine suficientă” [...]. Să pari aristocrat e mai important decît să fii aristocrat”. Cu origini modeste, Brummell are succes social datorită talentului său de a părea aristocrat, pe care, paradoxal, nobilimea de la curtea regelui George al IV-lea îl invidiază și imită.

Un dandy autentic se sustrage, așadar, realității. O „respinge” cu ajutorul hainelor mai ales, dar și al discursului spiritual și al pronunției. Inspiră noblețe și sugerează indiferență față de privilegiile de clasă. Se opune utilitarianismului, convenționalismului searbăd și anost, înserierii, lipsei de ornament. Se ivește și trăiește din magma fanteziei, precum orice „construct” artistic – din lumea dansului, muzicii, picturii –, numai că el se exprimă prin mijloace diferite. Îmbrăcămintea rămîne, în prezent, o formă majoră de comunicare. Pentru tineri, cu precădere, este crucial să își exprime sinele prin vestimentație, să fie fashionable, să fie stylish, carevasăzică. A fi opusul unui dandy înseamnă să nu ai nici un haz. Să fii a failure (un „eșec”), a disappointment (o „dezamăgire”), să fii mainstream („convențional”, „obișnuit”) – o teribilă jignire! Devii uncool, a loser, a lemon. Ori so last week, ba chiar so three minutes ago.

Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a primit un loc în primul rând FOTO EPA EFE jpg
Zelenski a primit un loc în primul rând la funeraliile Papei, în pofida protocolului de la Vatican
Prezența președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în primul rând la funeraliile Papei Francisc, alături de lideri de stat precum Donald Trump și Emmanuel Macron, indică o îndepărtare de la protocolul Vaticanului ca delegațiile să fie așezate în ordine alfabetică
BeFunky collage (79) jpg
Cheesecake cu blat de morcovi, rețeta specială care a făcut furori pe TikTok. Ce ingredient trebuie să adaugi pentru o textură densă și o aromă unică. VIDEO
Un preparat spectaculos, care îmbină textura densă și aromată a tortului de morcovi cu finețea unei creme de brânză clasice. Cheesecake-ul cu blat de morcovi devine astfel un desert cu adevărat special, ce cucerește prin arome calde de scorțișoară, nucșoară și ghimbir, completate de o glazură fină.
image png
Cine este femeie pe care Vladimir Putin a trimis-o să-l reprezinte la funerariile Papei Francisc. Ce vârstă are și cu ce s-a ocupat în tinerețe
La funeraliile Papei Francisc, desfășurate la Vatican, au fost prezente elitele politice ale lumii, însă Vladimir Putin a lipsit. Liderul de la Kremlin a ales să fie reprezentat de Olga Liubimova. Cine este, însă, această femeie?
Novak Djokovic (EPA) jpg
Șoc la Madrid: Djokovic, eliminat încă din turul 2 de Matteo Arnaldi
Novak Djokovic a suferit o înfrângere neașteptată la turneul Masters 1000 de la Madrid, fiind eliminat încă din turul al doilea de italianul Matteo Arnaldi.
image png
Președintele interimar Ilie Bolojan, loc privilegiat lângă Donald Trump la funeraliile Papei
Ilie Bolojan a participat, alături de alți șefi de state și guverne, la ceremonia de înmormântarea a Suveranului Pontif.
image png
Premierul Ciolacu, impresii de la funeraliile Papei Francisc. „A găsit mereu alinare pentru cei suferinzi”
Primul ministrul Marcel Ciolacu s-a aflat sâmbătă printre oficialii lumii întregi la funeraliile Papei Francisc, de la Vatican.
netflix pixabay jpg
Filmul de pe Netflix care a captivat o lume întreagă. Povestea misterioasă e inspirată din fapte reale
Netflix a lansat recent „iHostage”, un thriller olandez regizat de Bobby Boermans, care dramatizează o situație reală de luare de ostatici petrecută în 2022 într-un Apple Store din Amsterdam. Producția a avut un mare succes și s-a clasat pe locul 1 în topul Netflix din România.
IN ID290707 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Bolojan impresionat de grădinarii de la Cotroceni: „Dacă nu ai echipe puternice şi nu ai oameni serioşi, n-ai făcut nimic”
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a povestit cum o plimbare prin curtea Palatului Cotroceni l-a făcut să reflecteze la importanţa muncii de echipă în orice domeniu, inclusiv în politică.
Horoscopul dragostei, foto Shutterstock  jpg
Horoscopul săptămâna 27 aprilie - 3 mai. Zodiile care au toate șansele să își întâlnească marea dragoste
Săptămâna 27 aprilie - 3 mai vine cu schimbări importante pe plan sentimental. Cinci semne zodiacale vor simți că iubirea înflorește din nou, datorită unor mișcărilor astrale intense.