„Sîntem făcuţi să trăim împreună, unii pentru ceilalţi” - interviu cu Cristian IFTODE

Publicat în Dilema Veche nr. 926 din 6 – 12 ianuarie 2022
„Sîntem făcuţi să trăim împreună, unii pentru ceilalţi”   interviu cu Cristian IFTODE jpeg

Istoria generozității e lungă și complicată, așa că i-am propus lui Cristian Iftode, conferenţiar la Facultatea de Filozofie a Universităţii din Bucureşti, director al Departamentului de Filozofie Practică şi Istoria Filozofiei, și autorul cărții Viaţa bună. O introducere în etică (Editura Trei, 2021), o discuție aplicată despre cum ne găsim locul între „a avea” și „a da”, între pragmatism și bunătate.

Cît de mare e istoria bunătății, filozofic vorbind? Cum ați spune-o pe scurt?

Sînt dintre aceia care caută să împletească filozofia cu istoria ideilor şi arheologia conceptelor, aşadar întrebarea cu privire la o istorie filozofică a bunătăţii e una teribil de ispititoare pentru mine. Voi rezista, însă, tentaţiei de a însăila o naraţiune ce ar ocupa întregul spaţiu al interviului nostru, mulţumindu-mă cu evidenţierea unui aspect în fond complementar unei abordări filozofice sau strict culturale a temei. Trebuie spus că orientarea dominantă în filozofia europeană, timp de atîtea secole, a presupus legitimarea moralităţii pe baza unui principiu transcendent, fie că era vorba de Ideea platoniciană de Bine, de Dumnezeu ca sursă supremă şi garant al legii morale sau de Raţiunea pură ca surogat secular pentru divin. Asistăm, cel puţin în ultimele decenii şi în condiţiile unei imposibilităţi practice de a mai face filozofie morală relevantă azi fără a fi atenţi la datele produse de biologie şi neuroştiinţe, la o naturalizare a eticii, prilej cu care devenim mai interesaţi ca niciodată şi de o istorie naturală a bunătăţii. E vorba despre un întreg corp de cunoaştere în expansiune produs de etologie şi sociobiologie, atestînd posibilitatea altruismului în regnul animal, nu doar în specia umană, şi o înrădăcinare a valorilor morale fundamentale într-o empatie şi un simţ primar al corectitudinii pe care le putem întîlni, în anumite grade, şi la rude ale noastre, de pildă la primate precum cimpanzeii şi (mai ales) bonobo. Ar fi însă o teribilă greşeală să picăm în extrema cealaltă şi să credem că moştenirea noastră biologică ar constitui un temei suficient pentru a rezolva provocările de tot felul, dilemele etice şi complexitatea vieţii noastre morale. În aceste condiţii, resortul identităţii morale, mai simplu spus, dorinţa de a fi sau a deveni un anumit fel de persoană, una care face sau care nu ar face niciodată anumite lucruri, rămîne de cea mai mare importanţă. Acesta e fundamentul care, încă din Antichitate, corela îngrijirea de sine şi căutarea vieţii bune cu stringenţele traiului în societate şi dorinţa de a fi drept cu semenii tăi.

Cum se împacă o reprezentare a vieții bune cu plăcerea de a face bine pentru celălalt/ceilalți?

E vital să poată fi corelate la modul cel mai direct. Filozofia morală modernă s-a axat pe corectitudinea morală în raporturile cu ceilalţi, neglijînd cumva raportarea la sine a fiinţei umane şi antrenamentul moral prin care ajungem, gradual, nu doar să facem cu mai multă uşurinţă ceea ce socotim că e bine, dar să resimţim şi o reală bucurie interioară făcînd acest lucru, în locul unei rezistenţe lăuntrice. Iar aceasta e tocmai puntea de legătură între orizontul vieţii bune, presupunînd armonie sufletească, sentimentul împlinirii de sine, şi judecarea noastră de către semeni drept oameni de nădejde în comunitate, apreciaţi pentru trăsăturile lor de caracter, nu doar pentru cîte o acţiune punctuală. Diagnosticul formulat pe vremuri de Nietzsche atesta această dublă criză a filozofiei morale moderne, de legitimare a valorilor şi de motivare a indivizilor în a respecta regulile formulate pe baza valorilor moştenite din tradiţia iudeo-creştină. Dar marea problemă o constituia subînţelegerea altruismului ca excluzînd orice formă de interes propriu, o înţelegere problematică din atîtea motive, self-defeating, cum spun englezii. Întoarcerea la vechiul tipar aristotelician de concepere a moralităţii, corelată cu datele din ştiinţe cu privire la modul în care e deja „setat” creierul nostru în materie de morală, cred că ne salvează din acest impas istoric. Cartea mea apărută acum o jumătate de an la Editura Trei, Viaţa bună. O introducere în etică, încearcă să fie o pledoarie în această direcţie.

În ce fel se (re)scrie istoria noastră între „a avea” și „a da”?

Generozitatea rămîne una dintre virtuţile etice cardinale şi un registru de probare directă a ipotezei altruismului din empatie. Astăzi ştim, pe baza cercetărilor cu privire la „amorsare” (priming), că există o serie întreagă de coordonate situaţionale care pot influenţa, pozitiv sau negativ, disponibilitatea noastră de a fi generoşi. Cel mai important rămîne, însă, acest fapt: asigurarea creştină cum că „dăruind vei dobîndi” îşi găseşte confirmarea în zona psihologiei experimentale, dovedind că a dărui ne împlineşte ca fiinţe umane, ne aduce bucurie şi conferă sens vieţilor noastre. Sîntem făcuţi să trăim împreună, unii pentru ceilalţi.

Poate conviețui pragmatismul lumii de azi cu ideea de generozitate?

Într-adevăr, e una dintre marile provocări ale timpului nostru. Pragmatismul e prevalent azi şi în domeniul filozofiei, legînd în mod direct orice aport cognitiv de efectele sale în plan practic. Posibilele „aplicaţii” ale unei teorii ajung să legitimeze şi să dicteze relevanţa oricărei cercetări, ceea ce desigur că se poate întoarce chiar împotriva progresului în cunoaştere. Dar, în opinia mea, pragmatismul conduce la impas moral doar dacă e corelat cu individualismul acerb şi ultracompetitiv, însă coexistă de minune şi cu importanţa acordată echipelor de cercetare, şi cu redistribuirea mai echitabilă a bunurilor, şi cu acţiunile caritabile.

Poți învăța să fii bun, te poți antrena pentru asta?

Aceasta e una dintre întrebările cardinale, care separă apele în istoria eticii. Eu cred că la fel de adevărat cum este faptul că identitatea personală se configurează de la bun început într-un spaţiu moral, pe o hartă cu repere valorice de ordin etic, este şi acela că nimeni nu se naşte subiect etic, ci devine astfel, dacă ştie cum să se îngrijească de sine însuşi. Iată de ce acord atîta importanţă, pe urmele lui Foucault, noţiunii de subiectivare etică şi chiar de autocreaţie, adică procesului de constituire a sinelui ca subiect practic şi reflexiv al unei conduite de viaţă. „Plierea” noastră pe nişte reguli de conduită se cuvine să meargă mai departe de respectul formal, dacă vrem să rezistăm în situaţii în care lăcomia sau ambiţiile noastre de putere nemăsurată par să se sustragă oricăror sancţiuni publice. Regulile trebuie să fie încorporate, „metabolizate” ca reflexe motivaţional-atitudinale generînd stabilitate exemplară în conduită. Educaţia morală e cea care continuă şi potenţează impulsurile noastre naturale de bunătate, generozitate sau întrajutorare. În aceste condiţii, marele pariu al eticii virtuţii e tocmai posibilitatea exersării şi convertirii înclinaţiilor naturale lăudabile în trăsături de caracter propriu-zise, presupunînd exersarea zilnică a atenţiei, a empatiei, a discernămîntului. Da, bunătatea se învaţă, şi nu doar de ochii lumii, însă e un proces care solicită timp îndelungat şi eforturi permanente, mult după „cei şapte ani de-acasă”. La polul opus, simţul moral se poate atrofia, dacă ne obişnuim cu derularea zilnică a ştirilor despre catastrofe de mediu, nedreptăţi strigătoare la cer, impostură şi lipsă obiectivă de şanse. Resemnarea fatalistă e poarta deschisă indiferenţei morale, în timp ce distribuirea şi delegarea răspunderii morale altora constituie drumul sigur în această direcţie.

Parabola bunului samaritean mai e de actualitate?

Parabola despre ajutorul pe care ţi-l oferă străinul, mai curînd decît cel de-un neam cu tine, e mai de actualitate ca oricînd, într-o eră a bulelor şi camerelor de ecou ce atestă revitalizarea tribalismului şi a moralei „închise”, făcînd extrem de delicate şi discuţiile despre suveranism. Să nu uităm, în aceste condiţii, nici de rezultatele cam jenante produse de un faimos experiment de psihologie morală condus în 1973 de Darley şi Batson la Seminarul teologic de la Princeton, cînd mare parte dintre studenţii la Teologie care se grăbeau să ajungă în sala unde urmau să predice chiar despre parabola bunului samaritean nu s-au oprit să ajute actorul îmbrăcat ponosit şi întins pe culoar, văitîndu-se că a suferit o criză şi cerînd ajutor... Lecţia e să fim mereu conştienţi de existenţa unui decalaj între ceea ce spunem că trebuie făcut şi ceea ce facem efectiv în viaţa de zi cu zi.

Dacă ar fi s-o desfacem, ca pe o ceapă, cum mai arată o viață bună?

În cartea menţionată mai devreme vorbesc despre un triunghi al vieţii bune, însă metafora cepei ne ajută să evităm simplificările abuzive. Nu există viaţă bună fără un sentiment al libertăţii personale, convertind impulsul primar de a spune NU oricărei disciplinări impuse din exterior într-o autodisciplină asumată în cunoştinţă de cauză, singura cale prin care puterea obişnuinţelor noastre reformate poate prevala asupra puterii circumstanţelor şi presiunilor sociale de tot felul. Libertatea, iată o foaie a cepei. Trebuie să existe apoi autenticitate, şi din nou aş vedea o tranziţie de la un concept primar de autenticitate ca exprimare dezinhibată a presupusului sine „adevărat”, către un demers de autostilizare a naturii noastre, fără a supralicita posibilităţile efective de autocreaţie. Iar apoi, desigur, e vorba de fericire, înţelegînd prin aceasta capacitatea antrenată de a echilibra polul hedonist al maximizării stării de bine cu acela aristotelician al proiectului de viaţă, de care depinde sentimentul reuşitei personale, al împlinirii. Rămîne însă adevărat faptul că nimeni nu poate duce singur o viaţă bună, lucru ce corelează direct căutarea personală a fericirii cu capacitatea noastră de a face mai bună viaţa celorlalte persoane, ca şi de a construi şi menţine relaţii umane durabile, de calitate, bazate pe respect, admiraţie şi afecţiune mutuală.

interviu realizat de Ana Maria SANDU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

horoscop jpg
Zodii care vor avea parte de un miracol la începutul lunii februarie. Au parte de protecție Divină și urmează 6 luni de noroc pe toate planurile
Astrologia anunță vești fantastice pentru trei zodii care vor începe luna februarie sub o stea norocoasă. Aceste semne zodiacale vor beneficia de o protecție Divină, iar următoarele șase luni vor aduce realizări impresionante pe toate planurile
COVID 19/ Trump suspendă călătoriile din Europa către SUA jpeg
Discursul lui Trump reprezintă „un puternic şut în fund” pentru Europa. Declarația ministrului francez al Apărării
Discursul rostit luni de Donald Trump la învestirea sa în calitate de preşedinte al SUA constituie "un puternic şut în fund pentru capitalele europene", a declarat marți ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.
Banner Bella Santiago
La ce emisiune vor să mai participe Bella Santiago și Nicu Grigore, cuplul de la Power Couple: „Aș vrea să mergem și la...”
Bella Santiago și Nicu Grigore, concurenți la „Power Couple” sezonul 2, sunt căsătoriți din 2017, cu toate că au făcut nunta abia în 2023. Cântăreața și soțul ei au mărturisit că probele din cadrul show-ului găzduit de Dani Oțil au fost grele, însă, recent, au dezvăluit că ar mai accepta o mică prov
sauna jpg
10 secrete ale scandinavilor pentru o viață săntosă! Află-le și tu!
Stilul de viață scandivan este sănătos și ascunde secrete care te pot inspira și pe tine.
Djokovici Alcaraz jpg
LIVE / Meciul începutul de an: Djokovici - Alcaraz, în sferturi la Australian Open
Între Djokovici și Alcaraz este o distanță de 16 ani.
anglia png
Motivul pentru care o româncă stabilită în Anglia dorește să revină în țară. „Eu sunt de patru ani jumătate aici”
Nenumărați români aleg să plece dincolo de hotare în căutarea unui trai mai bun, însă, câteodată, se lovesc de probleme la care nici nu s-ar fi gândit.
profimedia 0683847339 jpg
Ucraina a arestat trei comandanți, pe care îi acuză de neglijență pe frontul din Harkov
Serviciul de securitate al Ucrainei a arestat trei comandanți care sunt acuzați de neglijență în legătură cu organizarea necorespunzătoare a apărării în regiunea Harkov, unde rușii au lansat o ofensivă în mai 2024, relatează presa ucraineană.
uitare_shutterstock 364310372 jpg
Ce cauze duc la uitare?
Problemele cu memoria pot fi frustrante, dar nu toate ar trebui să te îngrijoreze. Uneori, ele pot fi un semnal al unor probleme de sănătate care pot fi tratate. Iată ce condiții ar putea contribui la uitare și ce poți face pentru a-ți îmbunătăți memoria.
femeie haine dulap shutter jpg
Ingredientul din bucătărie pe care trebuie să-l pui în dulap. Păstrează mirosul frumos al hainelor și ține moliile la distanță
Bicarbonatul de sodiu, un ingredient bine-cunoscut pentru utilizările sale multiple în bucătărie și curățenie, poate deveni și aliatul tău de încredere în îngrijirea hainelor.