Sîntem ceea ce mîncăm?

Iuliana ALEXA
Publicat în Dilema Veche nr. 476 din 28 martie - 3 aprilie 2013
Sîntem ceea ce mîncăm? jpeg

...aşa se pare, cel puţin de la Brillat-Savarin încoace. În Fiziologia gustului (1825), naşul savarinei de azi enunţă cîteva principii – la vremea aceea, pur intuitive – ce se vor dovedi adevărate după cercetările biochimiei moderne. Între altele, Savarin trece drept părintele dietei sărace în carbohidraţi. El spunea că zaharurile şi făina albă în exces cauzează obezitate. Nimic mai adevărat...

Secolul al XIX-lea este, de altfel, momentul de început al preocupării moderne pentru nutriţie. Dacă acum aproape 200 de ani, dietetica era o idee marginală, expresie mai curînd a rafinamentului facultativ, a subiectivităţii asumate, libere de ideologie şi un discurs al plăcerii gratuite, astăzi ea este o adevărată ideologie, un text ştiinţifico-normativ de care nu scapi dacă vrei să pari rafinat. Azi nu mai mănînci oricum, fără să fii taxat drept ignorant dacă nu respecţi principiile unei nutriţii bune. A mînca într-un anumit fel a devenit semn al educaţiei şi criteriu de excluziune. La ora la care calitatea vieţii şi valoarea ei supremă sînt aici şi acum, la ora la care religiile pierd teren şi neuroştiinţele ne spun că gîndurile, conştiinţa noastră imponderabilă, toate acestea nu sînt altceva decît o reflectare a biologicului, mîncarea capătă o altă importanţă. „Omul e ceea ce mănîncă“ – scria Feuerbach. Vulgar sau nu, acesta e adevărul...

Bisericuţe gastronomice

În excelentul dosar dedicat alimentaţiei, revista franţuzească Philosophie magazine (nr. 50 din iunie 2011) descrie perfect stilul de hrănire actual: fiecare are acum acces la preparate adaptate vîrstei şi nevoilor nutriţionale. „Borcănaşe cu piureu de fructe pentru bebeluşi, pizza congelată pentru adolescenţi, carne pentru bărbaţi şi salate uşoare pentru femei.“ Segregarea e mai mult decît o modă. Este un dictat cultural, cu şanse de persistenţă. Slow food – contracurentul pentru fast food – predică acum bucuria comensalismului, plăcerea degustării şi a socializării în jurul mesei. Slow food exaltă produsul local şi abhoră mondializarea mîncării. O întoarcere la rădăcini, o ideologie a artizanalului şi a creativităţii la scară mică. Au şanse să prindă rădăcini?

Chestiune de preferinţă. Mondializarea pare la fel de tentantă. Cum să nu fii măcar curios în materie de fusion cuisine – amestecul mozaicat de sushi japonez cu quinoa peruan, din care poţi decela şi una, şi alta. Sau stilul Tex-Mex, ingrediente americane şi mexicane. Nouvelle cuisine – trend franţuzesc ce pune accent pe prezentarea alimentelor şi pe cantitatea lor (mai mică) – flatează deopotrivă gustul, văzul şi sănătatea. Interogaţia etică nu e mai puţin prezentă în ziua de azi: vegetarianismul extrem, vegan – refuzul de a mînca animale sacrificate – introduce o nouă dimensiune: cea a moralităţii actului hrănirii. Postul este, pentru religioşi, înfrînarea temporară, cu scop de purificare spirituală (încheiată, confirmată, sancţionată ulterior definitiv şi irevocabil prin „glasul“ către Petru: „Sculîndu-te, Petre, junghie şi mănîncă“ – Faptele Apostolilor, cap. 10). Dar astăzi, moralitatea e plasată altundeva, în gestul plin de semnificaţii al uciderii animalului. E moral sacrificiul animalului? Cu sau fără anestezie? Întrebările par naive, dar ele deschid noi căi de reflecţie etice. Omul e specia dominantă – are el dreptul să şi beneficieze, fără restricţie, de toate celelalte specii-resurse? Ce alte consecinţe derivă din dreptul uman absolut de a „junghia şi a mînca“?

„Avem carne...“

Mai puţin abstractă este constatarea că, actualmente, carnea e un aliment riscant. „Alimentaţia – prea bogată în Omega-6 – şi condiţiile de creştere contribuie la fragilizarea sănătăţii animalelor“, spunea nutriţionistul Laurent Chevallier, într-o anchetă a revistei Psychologies Franţa, 2011. „Ele trebuie vaccinate, tratate cu vitamine şi alte medicamente. În Franţa, cam 200 de tone de antibiotice se folosesc anual în medicina veterinară, ceea ce face din această ţară a doua consumatoare de antibiotice animale la nivel european. (Am o curiozitate personală: oare calul românesc o fi bio?!)

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură (FAO) spune că 20% din emisia de gaze cu efect de seră vine din industria alimentară producătoare de carne. Aşadar, carnea pe care o mîncăm e mult mai mult decît ceea ce privim în farfurie. Sînt oamenii conştienţi de acest fapt? Culpabilitatea – iată o consecinţă neanticipată a nutriţiei moderne.

Să devenim vegetarieni?

Ce nesărată viaţă... Dar de ce? Dominique Lestel, filozof şi etolog, scrie în Apologie du carnivore (Fayard, 2011) că vegetarianismul devine prea de tot o ideologie puritană, normativă în exces şi care nu duce la nimic bun. Mai nimerit ar fi consumul moderat şi ocazional de carne, oarecum ceremonios, scos în afara normei. O ocazie, ceva de savurat. Aceasta este şi sugestia lui David Servan-Schréiber, neuropsihiatru francez – decedat recent, din păcate –, preocupat de efectele alimentelor asupra sănătăţii. În 2008, el scria în cartea sa – Anticancer (devenită, între timp, bestseller, şi tradusă în româneşte la Editura Elena Francisc Publishing) că, în bucătăria modernă, alimentele „grele“ au devenit norma, în vreme ce, în trecut, ele erau folosite pe post de condiment. Laurent Chevallier spune şi el că regimul vînătorilor şi culegătorilor, de la care am moştenit noi fiziologia digestivă sănătoasă, era unul de fructe şi legume asezonate cu proteină animală... bio. Animale care păşteau inocente pe cîmpiile fără erbicide, din trecut. Şi mai bine, spun nutriţioniştii, ar fi să renunţăm la carne, dar să ne luăm proteinele din lapte, peşte, ouă. Curentul are şi un nume terminat în „-ism“, ca orice ideologie: flexitarism.

Flexitarism să fie...

...dar s-o ştim şi noi. Nutriţie conştientă, deci. Rafinamentul digestiv contemporan se referă şi la gust, şi la chimie. Alicamentele sînt alimente-design, îmbogăţite în nutrienţi necesari pentru sănătate. Bifidus, Omega-3 – aceste cuvinte fac deja parte din conversaţia zilnică. „Light, vă rog“ – înseamnă că n-avem nevoie de stimulări grosiere, sîntem rafinaţi şi consumăm subdivizii ale mărcilor. Elevarea spiritului în aceast context? „Vinul este, pentru mulţi intelectuali, o substanţă mediumnică“, scria Barthes. Trupul şi spiritul sînt unul şi acelaşi lucru, şi acesta pare să fie un (alt) adevăr ultim. Introspection cannot overcome biology – spunea şi Robert Burton, specialist american în neuroştiinţă. No, it can’t. Atunci, să facem bine să mîncăm bine, pentru a gîndi corect.

Iuliana Alexa este redactor-şef la revista Psychologies, România.

Foto L. Muntean

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Libertățile lui Niță
Dosarul de față marchează un secol de la acea Constituție și o privește cu luciditate.
constitutia din 1923 2 jpg
Triumful efemer al brătianismului – Constituția de la 1923
Constituția de la 1923 este, în termeni politici, juridici şi simbolici, apoteoza lui Ioan I.C.Brătianu
img jpg
De la formă la forță: starea de asediu
O altă Constituție urma să fie proclamată la sfîrșitul lui februarie 1938, instaurînd formal autoritarismul carlist.
p 11 Carol al II lea WC jpg
Între bovarism și realitate tradiții constituționale la centenar
Constituția din 1923 e mai mult un abandon al constituționalizării și, în felul ei, un pas precar spre maturizare.
p 12 Juliu Maniu WC jpg
p 13 Statuia lui Ion I C  Bratianu WC jpg
Cît de liberală putea fi Constituția din 29 martie 1923?
Din punct de vedere politic, adoptarea Constituției României Mari reprezintă un considerabil succes al PNL.
culisele promulgarii constitutiei din 1923 bataie ca in filme in jpg
A fost suficient să vi se prezinte chestiunea femeilor...
Dl. V. Pella: Ce legătură are igiena cu drepturile politice ale femeilor?
Mîntuirea biogeografică jpeg
Azi, cu gîndul la mîine
Preocuparea pentru sustenabilitate are, în tot cazul, o natură problematizantă, interogativă, deschisă, care nu poate decît să placă „omului cu dileme”.
Green office space jpg
Despre sustenabilitate, azi
Consumul sustenabil nu presupune, implicit, o renunțare la consum, ci presupune, mai degrabă, o schimbare a comportamentului consumatorilor
p 14 Uzina electrica Filaret WC jpg
Electrificarea Bucureștiului
Orașul București a fost iluminat succesiv cu: lumînări de seu, păcură, uleiuri grele, petrol și electricitate.
Construction workers raising power lines   DPLA   fd565d9aa7d12ccb81f4f2000982d48a jpg
Uzina de Lumină – o istorie de peste un secol
Drept urmare, Uzina de Lumină a continuat să funcționeze doar ocazional, în caz de avarii în sistem, pînă în 1973, cînd, după 74 ani, și-a încheiat definitiv funcționarea.
p 10 jpg
În numele generațiilor viitoare
Cum privim spre generațiile viitoare?
p 12 WC jpg
Monahismul. Sustenabilitatea perenă
Tensiunile legate de ceea ce numim acum sustenabilitate și reziliență au existat dintotdeauna, fără îndoială.
p 11 BW jpg
Sfîrșitul războiului cu natura
Tăiem păduri în timp ce aducem în țară și îngropăm sau ardem mii și mii de tone de deșeuri.
marius jpg
Ecranul vieții noastre
Era anul 1923 cînd un imigrant rus, pe nume Vladimir K. Zworykin (1888-1982), angajat al unui centru de cercetare american din Pittsburg, a patentat iconoscopul, prima cameră de televiziune electronică.
p 10 Truta WC jpg
Mica/marea istorie a TVR
Un tezaur fabulos, aș zice, o adevărată mină de aur pentru cineva care s-ar încumeta să scrie o istorie extinsă a televiziunii din România.
p 11 Preutu jpg
„Televiziunea nu trebuie concurată, trebuie folosită”
Cultul personalității liderului se resimțea și în cele două ore de program TV difuzate zilnic.
Family watching television 1958 cropped2 jpg
p 13 Negrici jpg
Ecranism și ecranoză
Din nou, patologia ecranozei. Se întrevede oare vreun leac pentru această psihoză de masă?
p 14 Ofrim jpg
Cutia cu spirite
La începuturile cinematografiei, spectatorii nu suportau să vadă prim-planuri cu fețe de oameni, cu mîini sau picioare.
p 15 Wikimedia Commons jpg
Artă cu telecomandă sau jocurile imaginii
Arta strînge în jurul ei, dar o face pe teritoriul ei, în condițiile ei. Pentru lucrarea de artă fundalul e muzeul, galeria, biserica, cerul liber; pentru televizor, e propria ta amprentă, intimă și unică.
E cool să postești jpeg
O oglindă, niște cioburi
Pe de altă parte, blamînd lipsa de valori și societatea pervertită, nu vorbim și despre o comoditate a pesimismului?
p 10 WC jpg
Pe vremea mea, valoarea n-avea număr!
Valoarea mea s-a redus deodată la impactul asupra „bateriei“ corpului unui om.
p 11 jpg
„Privatizarea” valorilor: o narațiune despre falșii campioni ai bunului-simț
Mulți cred că generația mea e anomică. Nu e adevărat, și pe noi ne ajută istoria, în felul nostru.

Adevarul.ro

image
Regrete printre românii care au trecut la Hidroelectrica. Au fost atrași cu un preț mic, dar situația se schimbă
Cele mai multe contracte expiră în curând, iar oamenii se plâng că nici măcar nu au fost notificați de furnizor.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.