Sînt „românii” solidari?

Publicat în Dilema Veche nr. 940 din 14 – 20 aprilie 2022
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

De la începutul războiului s-a tot scris și vorbit despre faptul că „românii” s-au comportat exemplar, demonstrîndu-și solidaritatea față de refugiații urcraineni, în mare parte femei și copii. Pe mine, una, acest termen generic, de știri – „românii” –, mă scoate din minți: „românii au petrecut la mese îmbelșugate de Crăciun”, „românii preferă vacanțele în străinătate”, „românii au dat năvală în supermarket-uri ca să cumpere ulei” etc. Cine sînt, frate, „românii” ăștia? Corect ar fi să spunem: voluntari, membri ai unor organizații, dar mai ales multe persoane particulare, oameni de rînd, anonimi și-au arătat solidaritatea față de refugiați. I-au așteptat la graniță cu ceai cald, sandviciuri, chiar și cu jucării, le-au asigurat transportul între diferite orașe din țară și din afara ei, i-au primit în casele lor, proprietari de pensiuni le-au oferit camere pe gratis, proprietari de restaurante le-au oferit meniul zilei pe gratis, medici de la cabinete veterinare le-au îngrijit animalele de companie pe gratis. Mulți care nu putut ajuta cu ceva concret au donat bani. Puteți urmări toate aceste exemple mai degrabă de generozitate sau de bunătate umană decît de solidaritate pe grupul de pe Facebook „Uniți pentru Ucraina” care e cu adevărat impresionant. Însă au apărut și alte discuții colaterale – de ce îi ajutăm pe ai lor și nu i-am ajutat niciodată pe ai noștri? De ce „românii” au avut o reacție de respingere și de intoleranță față de refugiații din Siria, acolo nu mureau oameni, acolo nu era tot război? Imediat s-au dat și răspunsuri – ura față de poporul rus („libertate ne-a adus”?), moștenită de la generațiile anterioare, vecinătatea contează, e altceva dacă unui vecin îi ia foc casa și nu ne interesează că o casă a luat foc în cartierul Berceni, refugiații din Ucraina sînt în general femei și copii, albi, frumoși, ortodocși, în vreme ce refugiații sirieni erau niște bărbați dubioși, musulmani. Și încă ceva – conștientizarea faptului că puteam fi noi în locul lor sau, în varianta mai pesimistă, „că ne vine și nouă rîndul”. Discuțiile au continuat, multe și diverse. Ce vrem să demonstrăm cu toată această solidaritate? Că sîntem mai buni decît alții? Vrem să demonstrăm ceva Occidentului? Americanilor? Foarte mulți dintre cei care au ajutat cum au putut, individual sau prin organizații, fac parte din acea latură hai să-i zicem „progresistă” a societății, sînt aceiași care au participat la protestele #rezist, aceiași care și-au îndemnat semenii să meargă să se vaccineze și au susținut campanii pro-vaccin. Este solidaritatea față de refugiați o nouă „cauză”? Avem nevoie de astfel de „cauze” într-o lume care pare să se ducă de rîpă, sînt ele indispensabile ca să putem supraviețui? Sîntem generoși pentru că așa e natura noastră, a „românilor”, sau pentru noi înșine, ca să ne putem privi admirativ în oglindă? Și ce mai reprezintă, de fapt, solidaritatea în societatea modernă? Cum se manifestă ea?

La o parte dintre aceste întrebări încearcă să răspundă Dosarul de față. Cît despre „români”, nu vom ști niciodată dacă sînt mai solidari sau nu decît „francezii”, „nemții” sau „polonezii”. Calitățile și defectele unei nații sînt relative, desigur, deși generația mea a învățat în școala comunistă că „românii” sînt harnici, viteji și ospitalieri și avem o imagine din start eronată a poporului căruia îi aparținem. Important este să fim în primul rînd oameni.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

parcare aeroport 2 jpg
O nouă parcare pentru pasageri la Aeroportul Otopeni. Când va începe construcția celei de-a doua
Compania Națională Aeroporturi București anunță că va da în folosință marți, 20 mai 2025, o nouă parcare la Aeroportul Otopeni. Parcarea are suprafața de 20.265 mp și este situată în proximitatea Terminalului Plecări.
20250514 Nestle SOLGAR foto jpg
La capitolul vitamine, femeile preferă sănătatea, bărbații performanța. O piață de sute de milioane de lei anual
Principalul motor al consumului de suplimente alimentare îl reprezintă femeile active din mediul urban, cu venituri peste medie și un nivel ridicat de educație și care nu doar că investesc conștient în propria sănătate, ci iau decizii informate și pentru ceilalți membri ai familiei .
20250514 Nestle SOLGAR foto jpg
Românii dau sute de milioane de lei pe multivitamine, dar caută și altfel de suplimente alimentare. Ce preferă femeile și ce preferă bărbații
Principalul motor al consumului de suplimente alimentare îl reprezintă femeile active din mediul urban, cu venituri peste medie și un nivel ridicat de educație și care nu doar că investesc conștient în propria sănătate, ci iau decizii informate și pentru ceilalți membri ai familiei.
Leu euro bancnota FOTO Shutterstock
Leul s-a apreciat cu 7 bani după victoria lui Nicuşor Dan
Leul s-a apreciat luni cu 7 bani, apropiindu-se tot mai mult de nivelul de 5 lei, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).
image jpeg
Livia Graur s-a îngrășat în vacanță! „Nu mai intru în…” Cum a votat vedeta Prima TV în Bari?
Livia Graur a votat la Bari, unde se află în vacanță cu fiica ei, Renata.
urs romania ursi ursoaica foto shutterstock
Mesaje Ro-alert transmise populației după ce un urs a intrat în curtea mănăstirii Sinaia
Un urs a fost văzut luni, 19 mai, în curtea mănăstirii Sinaia. Cei aflați în împrejurimi au fost avertizați prin mesaj RO-ALERT să evite zona şi să nu se apropie de animal, să nu îl hrănească şi să nu îl fotografieze.
Premierul marcel Ciolacu si a dat demisia  4 mai 2025  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
Tensiuni în PSD înaintea Consiliului Naţional de marţi. Se poate decide dacă intră la guvernare sau merge în opoziţie
Conducerea PSD se reuneşte, luni, de la ora 18.00, într-o şedinţă informală, de la ora 18.00, la Vila Lac, pentru a discuta strategia cu care va intra în Consiliul Politic Naţional de marţi, în privinţa participării la viitoarea guvernare, potrivit unor surse social-democrate.
Votul în diaspora. FOTO Inquam Photos / Alex Nicodim
Cum arată prezența la votul din 18 mai față de alegerile prezidențiale din ultimii ani
Alegerile prezidențiale din acest an, care au adus au adus la urne un număr record de alegători în diaspora, au avut o miză diferită față de anii precedenți.
image png
Secretul longevității. Cum a ajuns o femeie la vârsta de 117 ani. Ce aliment banal consuma de trei ori pe zi
Maria Branyas Morera, considerată cea mai vârstnică persoană de pe planetă timp de un an și jumătate, a trăit 117 ani, dar cercetătorii spun că organismul ei funcționa ca al unei persoane cu 17 ani mai tinere.