Singur e cel mai sigur

Publicat în Dilema Veche nr. 571 din 22-28 ianuarie 2015
Singur e cel mai sigur jpeg

Nu e prima dată cînd facem un Dosar despre piaţa românească de artă şi despre artiştii independenţi. Am arătat şi cu alte ocazii cum lucrurile nu par să funcţioneze satisfăcător nici pentru artişti, nici pentru public, în condiţiile în care, în lipsa finanţărilor (la noi doar proiectele mamut primesc sprijinul cuvenit, fie că e vorba de Catedrala Mîntuirii Neamului, fie de Festivalul Internaţional „G. Enescu“), a infrastructurii, a viziunii din partea instituţiilor, artiştii sînt, dincolo de perioada de creativitate în sine, pe cont propriu.

S-au închis cinematografe şi biblioteci; dispar muzee; finanţările sînt puţine şi se dau întotdeauna cu scandal sau în regim de semitransparenţă (vezi CNC şi AFCN), ICR-ul… de fapt, nimeni nu prea mai ştie ce face ICR-ul după ce Guvernul Ponta – perfect  incompetent din punct de vedere cultural – l-a trecut, ca pe o pedeapsă politică, în subordinea Senatului; asociaţiile şi uniunile de creaţie nu acordă burse de creaţie sau rezidenţe (la ce bun o Uniune a Scriitorilor, spre exemplu, dacă nu e în stare să ofere o singură bursă de creaţie unui tînăr scriitor?); casele de înregistrări (A&A Records fiind o excepţie) nu se mai aventurează de mult să producă albume în afara genurilor muzicale comerciale; publicaţiile, atîtea cîte mai sînt, nu-şi permit să plătească fotografi, graficieni sau ilustratori; premiile se acordă în regim de circuit închis, şefii îşi premiază subordonaţii şi viceversa, sau se acordă după criteriile de gust ale aceloraşi jurii etc.

Aşa stînd lucrurile, fiecare creează şi se descurcă cum poate, cu resurse personale sau private, prin sistemul de crowdfunding, cu ajutorul mai mic sau mai mare al prietenilor, avînd însă la îndemînă cel mai eficient şi mai ieftin instrument de conexiune şi promovare dintre toate – Internetul, cel care stă la baza unui concept, în arte şi în activismul social, dar mai nou şi în politică şi în alte domenii, concept numit do-it-yourself (DIY).

Pînă la urmă, arta proliferează ca un virus, în orice mediu, din underground (depozite, subsoluri), pînă în online (YouTube, Facebook, Bandcamp, Soundcloud). Dosarul de faţă încearcă să analizeze şi să dezvăluie felul în care artiştii creează şi-şi răspîndesc singuri arta cu mijloace, pe canale şi în locuri neconvenţionale (de unde şi atributele: underground, experiment, alternativ, indie, punk), poate cu vizibilitate redusă, dar fără constrîngeri şi avînd controlul întregului proces. Pentru că, de cele mai multe ori, singur e cel mai sigur.

Pagina de autor a lui Marius Chivu aici.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

taiere buletin jpg
Indignare pe TikTok. Val de români din diaspora își taie pașapoartele de supărare că nu a ieșit președinte Simion
Supărați pe rezultatul votului de duminică, românii din Italia, Spania, Marea Britanie sau Germania își distrug pașapoartele și buletinele și spun că vor renunța la cetățenia română.
par vopsit vopsea istock jpg
Cum să scapi repede de petele de vopsea. Ai nevoie de un produs banal pe care îl ai în frigider
Atunci când vrem să ne vopsim părul dar nu suntem dispuși să cheltuim prea mulți bani, o metodă simplă la care apelează foarte mulți oameni este, pur și simplu, să ne vopsim acasă. Însă, acest lucru poate veni însoțit de diverse accidente minore, pe care trebuie să știm cum să le corectăm!
Israelul a anunțat că vreia să preia controlul în Fâșia Gaza FOTO Shutterstock jpg
Marea Britanie, Canada şi Franţa ameninţă Israelul cu sancțiuni
Liderii Marii Britanii, Canadei şi Franţei au ameninţat luni cu sancţiuni împotriva Israelului în cazul în care acesta nu oprrește noua ofensivă militară în Fâșia Gaza şi nu ridică restricţiile privind ajutoarele, punând şi mai multă presiune pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu, potrivit Reuters.
Functie telefon, foto Shutterstock jpg
O nouă pană de curent în Spania: serviciile de urgență 112, internetul și telefonia fixă, afectate
O avarie în rețeaua Telefónica a lăsat fără curent o parte din liniile de telefonie fixă și internet din Spania, marți dimineață, 20 mai. Blackout-ul a afectat inclusiv serviciile de urgență 112 în mai multe comunități autonome.
mecanic service auto jpeg
Inspecții la BMW, Porsche, Mercedes-Benz, Hyundai și Renault. Ce suspiciuni are Consiliul Concurenței
Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile a șase importatori auto, în cadrul investigațiilor declanșate din oficiu pe piața serviciilor de întreținere și reparare a autovehiculelor și/sau pe piața distribuției de piese de schimb pentru autovehicule din România.
pisica laptop istock jpg
Motivul pentru care pisica se întinde pe tastatura laptopului. Ce mesaj încearcă să transmită
Nenumărați români au acasă animale de companie, iar cele mai populare alegeri din țara noastră rămân câinii și pisicile. Și poate că deja am observat cu toții un anumit comportament destul de neobișnuit, atunci când vine vorba despre felinele noastre.
Marius Sumudica (Sportpictures) jpg
Marius Șumudică, out de la Rapid? Cine ar urma să vină în Giulești
Tehnicianul ar fi ajuns la saturație la clubul vișiniu.
SUA au decis să ofere Ucrainei 31 de tancuri Abrams FOTO EPA-EFE
SUA au dat undă Australiei să livreze tancurile sale Abrams în Ucraina
Autoritățile australiene au început încărcarea pe o navă de marfă a primului dintre cele 49 de tancuri Abrams scoase din uz destinate Ucrainei, după ce SUA au aprobat transferul deși au exprimat obiecții în privat, a relatat luni Australian Broadcasting Corporation (ABC).
Macron și Erdogan FOTO Reuters
Salutul bizar dintre Erdogan și Macron: președintele Turciei l-a ținut de deget, secunde în șir, pe liderul francez
Vinerea trecută, la summitul Comunităţii Politice Europene care a avut loc la Tirana, în Albania, preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au avut cea mai ciudată strângere de mână, care a stârnit mare vâlvă, scrie Le Figaro.