Singulus și urmașii lui

Adriana SAVU
Publicat în Dilema Veche nr. 892 din 13 -19 mai 2021
Singulus și urmașii lui jpeg

Vocabularul unei limbi, spun antropologii ╚Öi lingvi╚Ötii, reprezint─â o cheie c─âtre cultura respectivului popor sau popula╚Ťii, ├«n cel mai larg sens al termenului ÔÇ×cultur─âÔÇŁ. C─âut├«nd astfel de chei ajunge cineva preocupat de studiul adul╚Ťilor f─âr─â partener ╚Öi f─âr─â copii s─â povesteasc─â despre cum doi dintre urma╚Öii latinescului singulus ÔÇô single ╚Öi singur(─â) ÔÇô au dezvoltat de-a lungul secolelor ÔÇ×personalit─â╚ŤiÔÇŁ diferite, cum ar spune Mona Baker, specialist─â ├«n traductologie.

Single (woman) a traversat, sub diferite forme lexicale, aproape o jum─âtate de mileniu purt├«nd conota╚Ťiile ambivalente create ╚Öi ├«ntre╚Ťinute de doctrina englez─â de drept comun numit─â ÔÇ×covertureÔÇŁ (ÔÇ×acoperireÔÇŁ). Conform acesteia, identitatea legal─â a femeii c─âs─âtorite (feme covert) se dizolva complet ├«n cea a b─ârbatului, rezult├«nd un fel de protec┼úie social─â prin lipsire de drepturi legale. Pe de alt─â parte, femeia f─âr─â b─ârbat (feme sole), nec─âs─âtorit─â vreodat─â, divor╚Ťat─â sau v─âduv─â, de╚Öi mai vulnerabil─â din punct de vedere social ╚Öi economic, avea dreptul s─â de╚Ťin─â propriet─â╚Ťi, s─â ├«ncheie contracte ╚Öi s─â deschid─â procese ├«n nume propriu.

├Än prezent, single beneficiaz─â de o bogat─â familie lexical─â, multe rude semantice ╚Öi tot felul de spiridu╚Öi moderni (╚Öi mondeni) care lucreaz─â pentru ├«mbun─ât─â╚Ťirea imaginii sale. Are forme de adjectiv, verb ╚Öi substantiv ╚Öi a fost d─âruit cu o mul╚Ťime de sufixe care au produs noi substantive. Singleness, singlehood ╚Öi singledom au cam acela╚Öi sens, respectiv starea sau calitatea de a fi single (sau unmarried). Singleton se suprapune peste single, mai ales c├«nd se refer─â la traiul de unul singur ca alegere personal─â. Singlism a fost lansat de psiholoaga american─â Bella DePaulo pentru a desemna stereotipizarea ╚Öi discriminarea persoanelor care tr─âiesc ├«n afara mariajului ╚Öi/sau a cuplului (singles). Tot DePaulo a lansat ╚Öi sintagma single-at-heart care se refer─â la persoana a c─ârei prim─â op╚Ťiune ar fi s─â tr─âiasc─â ├«n afara rela╚Ťiilor maritale sau romantice, persoana st─âp├«n─â pe propria via╚Ť─â, autosuficient─â (self-sufficiency e de bine) ╚Öi iubitoare de solitudine. Termenul a prins relativ repede fiind congruent cu ideea ÔÇ×vestic─âÔÇŁ a sinelui independent, a individului autonom, separat de ceilal╚Ťi. Single mai are ca rude semantice pe solo dweller, live-aloner (vezi Marjorie Hillis) ╚Öi self-partnered (vezi Emma Watson), dar ┼či pe alone ┼či lonely de care se dezice ori de c├«te ori are ocazia. ├Än fine, proasp─ât lansat ├«n lume, alonement a fost ├«nregistrat ca marc─â ┼či se dore┼čte a reprezinta ÔÇ×o mi╚Öcare cultural─â ├«n jurul timpului [de calitate] pe care ├«l petrecem de unii singuriÔÇŁ.

Prin compara┼úie, singur(─â), care a r─âmas sub form─â de adjectiv precum str─âbunul latin, are o familie lexico-semantic─â modest─â ÔÇô singurel/singuric─â, singuratic(─â), ├«nsingurat(─â), singur─âtate ÔÇô ai c─ârei membri reflect─â ╚Öi ├«ntre╚Ťin schemele mentale ale rom├ónilor ╚Öi asocierile aproape invariabil negative. Diferen╚Ťele dintre single(ness), alone(ness) ╚Öi lonely(~iness), pe care vorbitorii de englez─â se gr─âbesc s─â le sublinieze, s├«nt mai greu de exprimat ├«n limba rom├ón─â. Singur(─â) este singur(─â), iar singur─âtatea acoper─â tot. Solitudinea, dac─â se ├«ntreab─â cineva, nu ajut─â cu nimic fiind doar o reflexie a singur─ât─â╚Ťii.

Dac─â ne ├«ntoarcem ├«n timp ├«n col╚Ťul nostru de Europ─â, Dan Horia Mazilu ne avertizeaz─â c─â ar fi ÔÇ×cel pu╚Ťin neconvenabilÔÇŁ s─â folosim expresia ÔÇ×femei singureÔÇŁ cu referire la v─âduvele secolelor trecute deoarece ea ar trimite mai degrab─â la prostituate. Tot el ne spune c─â v─âduv─â, sub diferite forme lexicale, se (auto)numea nu doar femeia care ╚Öi-a pierdut b─ârbatul prin deces, ci ╚Öi femeia divor╚Ťat─â sau p─âr─âsit─â, cea m─âritat─â care nu avea copii, cea nec─âs─âtorit─â care avea copii, ba chiar ╚Öi ÔÇ×╚ŤiitoareaÔÇŁ al c─ârei protector murise l─âs├«nd-o ÔÇ×v─âduv─â nenuntit─âÔÇŁ. Leonida Colescu, cel care a organizat ╚Öi condus recens─âm├«ntul din 1899, atr─âgea aten╚Ťia c─â datele de stare civil─â ar fi putut fi denaturate de faptul c─â ÔÇ×femeile nec─âs─âtorite, c├«nd ajung la o v├«rst─â ├«naintat─â, au obiceiul de a se declara drept v─âduve, mai ales dac─â au ╚Öi copii naturaliÔÇŁ.

├Än prezent, conota┼úiile aproape exclusiv negative ale lui singur(─â) s├«nt ├«ntre╚Ťinute prin utilizarea sa ├«n c├«teva tipuri de discursuri: legal-administrativ, care subliniaz─â vulnerabilitatea ╚Öi nevoia de asisten╚Ť─â a ÔÇ×familiilor ╚Öi persoanelor singureÔÇŁ, psihoterapeutic, care eviden╚Ťiaz─â deficite psihologice ╚Öi nevoia de terapie pentru cei singuri, precum ╚Öi cel din industria ├«nt├«lnirilor ╚Öi a socializ─ârii ├«n scop matrimonial dezvoltat─â pe ideea c─â singura existen╚Ť─â acceptabil─â este cea ├«n pereche.

Cercet─ârile recente arat─â c─â societatea rom├óneasc─â, prin segmentul s─âu mai t├«n─âr, se schimb─â ├«ncet, dar sigur, trec├«nd de la o construc╚Ťie a sinelui preponderent ├«n rela╚Ťie cu ceilal╚Ťi (sine interdependent) la cea a sinelui independent. ├Än acest context, singur(─â) ar putea avea ╚Öanse de emancipare semantic─â, mai ales cu ajutorul unor eventuali spiridu╚Öi ai vocabularului.

Adriana Savu este doctorand─â ├«n Sociologie la SNSPA, Bucure╚Öti.

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.