Singulus și urmașii lui

Adriana SAVU
Publicat în Dilema Veche nr. 892 din 13 -19 mai 2021
Singulus și urmașii lui jpeg

Vocabularul unei limbi, spun antropologii și lingviștii, reprezintă o cheie către cultura respectivului popor sau populații, în cel mai larg sens al termenului „cultură”. Căutînd astfel de chei ajunge cineva preocupat de studiul adulților fără partener și fără copii să povestească despre cum doi dintre urmașii latinescului singulus – single și singur(ă) – au dezvoltat de-a lungul secolelor „personalități” diferite, cum ar spune Mona Baker, specialistă în traductologie.

Single (woman) a traversat, sub diferite forme lexicale, aproape o jumătate de mileniu purtînd conotațiile ambivalente create și întreținute de doctrina engleză de drept comun numită „coverture” („acoperire”). Conform acesteia, identitatea legală a femeii căsătorite (feme covert) se dizolva complet în cea a bărbatului, rezultînd un fel de protecţie socială prin lipsire de drepturi legale. Pe de altă parte, femeia fără bărbat (feme sole), necăsătorită vreodată, divorțată sau văduvă, deși mai vulnerabilă din punct de vedere social și economic, avea dreptul să dețină proprietăți, să încheie contracte și să deschidă procese în nume propriu.

În prezent, single beneficiază de o bogată familie lexicală, multe rude semantice și tot felul de spiriduși moderni (și mondeni) care lucrează pentru îmbunătățirea imaginii sale. Are forme de adjectiv, verb și substantiv și a fost dăruit cu o mulțime de sufixe care au produs noi substantive. Singleness, singlehood și singledom au cam același sens, respectiv starea sau calitatea de a fi single (sau unmarried). Singleton se suprapune peste single, mai ales cînd se referă la traiul de unul singur ca alegere personală. Singlism a fost lansat de psiholoaga americană Bella DePaulo pentru a desemna stereotipizarea și discriminarea persoanelor care trăiesc în afara mariajului și/sau a cuplului (singles). Tot DePaulo a lansat și sintagma single-at-heart care se referă la persoana a cărei primă opțiune ar fi să trăiască în afara relațiilor maritale sau romantice, persoana stăpînă pe propria viață, autosuficientă (self-sufficiency e de bine) și iubitoare de solitudine. Termenul a prins relativ repede fiind congruent cu ideea „vestică” a sinelui independent, a individului autonom, separat de ceilalți. Single mai are ca rude semantice pe solo dweller, live-aloner (vezi Marjorie Hillis) și self-partnered (vezi Emma Watson), dar şi pe alone şi lonely de care se dezice ori de cîte ori are ocazia. În fine, proaspăt lansat în lume, alonement a fost înregistrat ca marcă şi se doreşte a reprezinta „o mișcare culturală în jurul timpului [de calitate] pe care îl petrecem de unii singuri”.

Prin comparaţie, singur(ă), care a rămas sub formă de adjectiv precum străbunul latin, are o familie lexico-semantică modestă – singurel/singurică, singuratic(ă), însingurat(ă), singurătate – ai cărei membri reflectă și întrețin schemele mentale ale românilor și asocierile aproape invariabil negative. Diferențele dintre single(ness), alone(ness) și lonely(~iness), pe care vorbitorii de engleză se grăbesc să le sublinieze, sînt mai greu de exprimat în limba română. Singur(ă) este singur(ă), iar singurătatea acoperă tot. Solitudinea, dacă se întreabă cineva, nu ajută cu nimic fiind doar o reflexie a singurătății.

Dacă ne întoarcem în timp în colțul nostru de Europă, Dan Horia Mazilu ne avertizează că ar fi „cel puțin neconvenabil” să folosim expresia „femei singure” cu referire la văduvele secolelor trecute deoarece ea ar trimite mai degrabă la prostituate. Tot el ne spune că văduvă, sub diferite forme lexicale, se (auto)numea nu doar femeia care și-a pierdut bărbatul prin deces, ci și femeia divorțată sau părăsită, cea măritată care nu avea copii, cea necăsătorită care avea copii, ba chiar și „țiitoarea” al cărei protector murise lăsînd-o „văduvă nenuntită”. Leonida Colescu, cel care a organizat și condus recensămîntul din 1899, atrăgea atenția că datele de stare civilă ar fi putut fi denaturate de faptul că „femeile necăsătorite, cînd ajung la o vîrstă înaintată, au obiceiul de a se declara drept văduve, mai ales dacă au și copii naturali”.

În prezent, conotaţiile aproape exclusiv negative ale lui singur(ă) sînt întreținute prin utilizarea sa în cîteva tipuri de discursuri: legal-administrativ, care subliniază vulnerabilitatea și nevoia de asistență a „familiilor și persoanelor singure”, psihoterapeutic, care evidențiază deficite psihologice și nevoia de terapie pentru cei singuri, precum și cel din industria întîlnirilor și a socializării în scop matrimonial dezvoltată pe ideea că singura existență acceptabilă este cea în pereche.

Cercetările recente arată că societatea românească, prin segmentul său mai tînăr, se schimbă încet, dar sigur, trecînd de la o construcție a sinelui preponderent în relație cu ceilalți (sine interdependent) la cea a sinelui independent. În acest context, singur(ă) ar putea avea șanse de emancipare semantică, mai ales cu ajutorul unor eventuali spiriduși ai vocabularului.

Adriana Savu este doctorandă în Sociologie la SNSPA, București.

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Liceul – o instituție
A devenit cumva liceul o instituție care să-i pregătească pe adolescenții de acum în mod real pentru viață?
p 10 jpg
Greva din învățămînt. Cîteva gînduri despre solidaritate
Mie, ca părinte și om care nu plănuiește să părăsească în curînd România, greva din aceste zile îmi dă un soi speranță.
p 11 jpg
image png
Foști copii, viitori adulți
Elevii de azi, mai ales cei din mediul urban, văd traseul școlar orientat către o țintă prestabilită: facultatea.
image png
„Părinții tăi știu ce vrei să faci?”
Din adolescență îmi aduc aminte mai degrabă de cărți și de personaje decît de oameni și întîmplări.
image png
"Liceenii" și liceenii
Atunci, de ce ne purtăm acum ca și cum am fi fost? Și, mai mult, ca și cum ne e dor să fim ceea ce n-am fost?
p 13 jpg
După douăzeci de ani
La finalul anului şcolar e întotdeauna linişte.
image png
Concert pentru o școală bună
Întîmplarea asta m-a lovit, ca sabia colonelului Lawrence din proza lui Eliade, drept în creștet.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Creșteri și descreșteri
Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, „Ce-am fost și ce-am ajuns”.
Sever jpg
Cazaban jpg
„Adame, unde ești?“ Imagini și simboluri ale căderii omului
Semnificativ foarte este faptul că Adam și Eva nu au rămas cu rezultatul artizanatului lor grăbit și ipocrit, legat de conștiința propriei vini.
Stoica jpg
Ungureanu jpg
Bătaia cea ruptă din rai
Toată această conştiinţă a violenței creează o imagine a societății românești
Popa jpg
Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei
Sigur, Putin încearcă să justifice ideologic acest război, însă justificările sale sînt străvezii, inconsistente, necredibile.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.

Adevarul.ro

image
De ce ne sângerează gura uneori după ce mâncăm ananas
Ananasul este o gustare răcoritoare bogată în vitaminele C și B6, printre alte beneficii dietetice, dar conține și o enzimă atât de puternică încât este folosită și în bucătărie pentru frăgezirea cărnii, relatează IFL Science.
image
Mercenarii Wagner „violează, răpesc și torturează soldații ruși”. Afirmația uluitoare a unuia dintre ofițerii lui Putin VIDEO
Locotenent-colonelul Roman Venevitin, care a fost capturat în apropierea orașului ucraineant Bakmut, a susținut că a fost torturat de mercenarii Wagner, în ciuda faptului că era de aceeași parte a războiului Rusiei .
image
Suspectul în cazul uciderii fetei de 12 ani, agresor recidivist. Și-a bătut iubita până a băgat-o în spital
Ilie Marcel Șerbiuc, bărbatul căutat pentru uciderea fetei de 12 ani, Ana Maria Constantin, și-a bătut o iubită de a băgat-o în spital. El și-a agresat și mama.

HIstoria.ro

image
Povești despre teatrul bucureștean
Iubim teatrul și ne mândrim cu actorii săi din toate generațiile. Azi aflăm povești despre teatrul bucureștean de la primele încercări, pe vremea lui Caragea Vodă, și până la apariția Teatrului Național din București.
image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.