Simțire și nepăsare

Publicat în Dilema Veche nr. 973 din 1 decembrie – 7 decembrie 2022
image

Eram o întreagă companie, numai băieți de 18-19 ani. Ne întorceam de la instrucție. Să fi fost prin luna mai, că deja era destul de cald. Mărșăluiserăm printr-un cîmp prăfos, dar nu atît de mult încît să fim epuizați. Aveam deja luni bune de experiență în armată și învățaserăm cum să evităm consumul inutil de energie și să executăm în dorul lelii eventualele ordine mai neplăcute. Ofițerii o lăsaseră și ei mai moale cu instrucția. Nu mai eram mînjii din toamnă, abia veniți și greu de strunit. Ne mai obișnuiserăm unii cu alții. 

Așadar, eram doar puțin obosiți, atît cît să ne simțim corpul, și foarte însetați. Am dat peste o fîntînă și ne-am repezit să dăm drumul găleții înăuntru, să luăm apă. Pe ghizd era o cană de metal. S-a făcut ceva îmbulzeală în jurul ei. Cana a trecut din mînă în mînă. Cînd mi-a venit rîndul, înainte să duc cana la gură, m-am gîndit la felul cum beam unul după altul, zeci de oameni, fără nici o grijă, fără nici o măsură de precauție. „Și ce dacă – mi-am zis –, doar sîntem soldați în plină putere, tineri și sănătoși.” Am dat cu poftă apa pe gît. Era cam sălcie. Apa din multe fîntîni despre care atunci ni se spunea că ar fi extraordinară ar fi probabil astăzi considerată pur și simplu nepotabilă. La setea care îmi era, însă, am găsit un fel de voluptate chiar și în acel gust sălciu. În momentul acela simplu, pe care nu l-am uitat, m-a cuprins un sentiment intens de plenitudine. 

Se spune că tinerețea, la fel ca și copilăria, nu e conștientă de ea însăși, că abia mai tîrziu ajungi să ți le amintești cu nostalgie și să le apreciezi adevărata valoare. Chiar dacă oamenii mai în vîrstă îți atrag atenția asupra acestui lucru și spun că te invidiază pentru vîrsta ta, copil sau tînăr fiind, nu le dai mare atenție. Sînt vorbe care nu te pătrund, ba, de multe ori, ți se par chiar inutile, un fel de exprimări repetitive ale slăbiciunilor stupide caracteristice oamenilor mai bătrîni. Și de ce te-ar interesa teoriile despre tinerețe cînd ești tînăr, cînd tu chiar trăiești din plin tinerețea cea fără de bătrînețe? Să te oprești din drum ca să te gîndești la faptul că tinerețea se va duce și că vei ajunge chiar ca „moșii” care spun că te invidiază? Doar nu ești așa de prost. 

Ei bine, mai există și rare momente cînd bucuria vîrstei poate fi conștientizată și din interior. Cam așa ceva se întîmpla în mintea mea în timp ce beam apa din cana comună. Intrasem la facultatea dorită, nu aveam nici un fel de griji și, oricum, pe vremea aceea, viitorul nu prea conta. Comunismul părea instalat pe vecie, dar noi ne adaptaserăm cumva la mizeriile lui. Armata era și ea cît se poate de mizerabilă, dar mă simțeam eliberat de orice fel de responsabilități, astea erau, cel mult, pentru comandanți. Și ce contau mizeria și corvezile, cînd pe dinăuntru te simțeai liber ca o pasăre și capabil să sfidezi toate lucrurile neplăcute?

Priveam lumea de sus, cu seninătate, cu simțirea și cu nepăsarea tinereții. Mirosea a salcîmi înfloriți, bătăturile din bocanci nu mai dureau, celebra copcă de la gulerul tunicii era acum mereu descheiată, lăsîndu-mă să respir în voie, și dacă vreun superior mă punea s-o închei, învățasem s-o și deschei din aceeași mișcare, după ce individul își muta privirea de la mine. Murdăria de după instrucție făcea parte din natură, era doar țărîna patriei pe care „o serveam”, după cum ni se spunea. Lipsa apei calde din unitatea militară în care ne întorceam nu mai conta. Dușul cu apă rece devenise o obișnuință, chiar și iarna, era un exercițiu pe care-l practicam cu o plăcere urlătoare. Tot așa, ne obișnuiserăm și cu mesele proaste, primite la ore regulate, și cu absurditățile debitate de unii dintre ofițeri. Pricepuserăm că idioții, ca și absurdul, făceau parte, în mod inevitabil, din serviciul militar. Nici măcar arestul sau spălatul closetelor nu puteau diminua puterea emanată din interiorul unui suflet tînăr. Dacă cineva chiar reușea să ne deranjeze, să ne scoată din sărite, pe vremea aia aveam la dispoziție un întreg arsenal de înjurături pline de conținut, a căror pronunțare cu patos avea darul de a ne elibera de orice rău sau tensiune interioară.

Într-așa o stare de spirit, nici cana din care beam toți nu putea să ne facă vreun rău. Microbii, dacă or fi fost, aveau să moară cu siguranță. Și doar noi nu eram armata otomană, nu eram turcii care străbăteau o țară străină, pîrjolită și cu fîntînile otrăvite. Apa aia sălcie era a noastră și noi eram prieteni cu rîul și cu ramul, că doar așa ne învățaseră și profesorii, și ofițerii. Lumea era a noastră.

Foto: wikimedia commons



image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Luis Lazarus Foto Facebook
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe candidatul suveraniștii REPORTAJ
Călin Georgescu a fost luni pe buzele multor politicieni de la Strasbourg, unde are loc o nouă sesiune a Parlamentului European. Dincolo de mesajele de uimire ale europarlamentarilor români, șochează faptul că până și lideri ai SOS consideră că preferatul românilor „sare calul” prea des.
pisica john blocata conducta profimedia (2) jpg
Operațiune de salvare neobișnuită! O pisică blocată într-o conductă le-a dat de furcă pompierilor
Pisica John a fost salvată cu ajutorul pompierilor, după ce a stat cu capul în jos mai multe ore
referendum vot lulea marius dorin
Avem un referendum validat, ce facem cu el? La câte astfel de adunări au fost chemați românii și ce au schimbat ele ANALIZĂ
Deși România a organizat mai multe referendumuri, impactul lor asupra politicii reale a fost adesea limitat. Cu excepția celui din 2003 pentru aderarea la NATO și UE, multe astfel de inițiative au rămas doar simbolice, fără a aduce schimbări semnificative în legislație sau guvernare.
dieta longevitate jpg
Cum să trăiești mai mult și mai sănătos, fără diete și exerciții stricte. Înțelepciunea chinezească
Conform cercetătorilor chinezi, adoptarea unor obiceiuri simple și echilibrate poate fi cheia pentru a îmbătrâni sănătos, fără boli grave. Mai multe studii evidențiază beneficiile unor practici naturale care nu doar promovează longevitatea, ci contribuie la reducerea declinului cognitiv.
Daria  Konovalova profimedia jpg
O șatenă celebră a venit îmbrăcată în furou, pe covorul roșu! A atras toate privirile
Daria Konovalova (36 de ani) s-a asigurat că toate privirile erau ațintite asupra ei când a participat la evenimentul inaugural amfAR din Las Vegas, zilele trecute.
Drumul Hunedoara Caraș Severin pe Valea Cernei Foto Daniel Guță (35) JPG
Ținutul zăpezilor din Munții Poiana Ruscă, traversat de drumul marmurei. Șoseaua se oprește în mijlocul pădurii, într-un loc de poveste
Ninsorile au așternut un strat de consistent de zăpadă în Munții Poiana Ruscă, în ținutul traversat de „drumul marmurei”, la limita județelor Hunedoara, Caraș-Severin și Timiș. Iarna, locul din munți este căutat de turiști, însă povestea șoselei care se oprește în pădure a stârnit controverse.
Dovezi ale apei în cea mai veche crustă marțiană cunoscută - meteoritul „Frumusețea Neagră” Colaj space-com
Descoperire șocantă: Un meteorit vechi de 4,45 miliarde de ani sugerează prezența apei termale pe Marte
A existat viață extraterestră în apa fierbinte de pe Marte acum miliarde de ani? Meteoritul marțian „Frumusețea Neagră”, descoperit pe Pământ, nu în spațiu, sugerează că pe Planeta Roșie ar fi existat condiții hidrotermale în trecut.
femeie trista jpg
Care este cel mai periculos loc pentru femei, conform unui raport global al ONU. Din ce cauză mor zilnic 140 dintre reprezentantele sexului frumos
Un raport global ONU dezvăluie amploarea violenței domestice.Aproximativ 140 de femei și fete mor zilnic în întreaga lume din cauza partenerului sau a unui membru al familiei, conform unui raport publicat de UN Women.
Magazin de lux Eliseevsky din Moscova FOTO Profimedia
Cine profită, de fapt, de pe urma taxelor lui Trump și cum va fi afectată industria bunurilor de lux
Zilele de glorie pentru unele branduri consacrate par să apună, având în vedere planurile lui Donald Trump de impunere a unor taxe usturătoare, ceea ce arată că viitorul nu este atât de strălucitor.