Și noi am învățat enorm simplificînd lucrurile

Publicat în Dilema Veche nr. 900 din 8 – 14 iulie 2021
Și noi am învățat enorm simplificînd lucrurile jpeg

Sever Voinescu: Ca realizator al emisiunii TV Garantat 100%, simţiţi că aveţi, printre altele, şi această misiune de a transmite valori culturale, atitudini culturale, de la o generaţie la alta, că sînteţi deopotrivă cineva care vede ce e de păstrat din trecut şi încearcă să transfere către viitor? Simţiţi, în acest sens, că trebuie să „predaţi” ceva?

Cătălin Ştefănescu: (...) Simţeam că predam, în sensul pe care-l amintiţi dvs., cu ceva ani în urmă, dar acum nu mai simt lucrul ăsta şi mi se pare că simţeam greşit în anii aceia. (...) Ce vreau, ce vrem să facem (împreună cu ceilalţi doi colegi cu care realizez emisiunea asta, un producător şi un montor, sîntem trei cu totul) este exact ceea ce se numeşte „popularizare”. Publicul Televiziunii Române e un public foarte divers, atît generaţional, cît şi din punct de vedere sociologic, înseamnă tot ce se poate găsi în ţara asta. Cred că intrăm într-o formă uneori chiar ridicolă, într-o formă se asumare de responsabilităţi care există într-o teorie, dar în practică nu e de găsit deloc. Nu cred că se poate face educaţie per se la televizor, dar cred că se poate face forma asta de popularizare. Cred că se putea face educație înainte, acum 30-40 de ani, dar nu cred că se mai poate face acum. Cred că serviciul acesta, şi-l gîndesc ca pe un serviciu, datoria aceasta de a populariza lucruri e esenţa a ceea ce înseamnă televiziune publică la ora asta. Sau, dacă există cineva la o televiziune comercială care-şi permite luxul să facă aşa ceva, cred că are acelaşi tip de misiune.

O să spun în două vorbe ce înţeleg prin popularizare, dîndu-vă un exemplu. Înseamnă foarte mult şi e un exerciţiu sănătos să-ţi calci pe orgoliu şi să faci ce ai de făcut acolo în slujba celor care te urmăresc, neurmărind în mod direct să arăţi cît ştii, pentru că asta poţi să faci cu prietenii la bere, ci făcîndu-ţi un fel de datorie. O poveste care cred că spune mult despre lucrurile acestea e următoarea, şi vă rog s-o luați ca pe un exemplu, sînt nenumărate altele. Unul dintre invitaţii noştri la emisiune a fost eticianul Peter Singer, o personalitate şi un personaj, ambele controversate, cineva despre care în lumea occidentală se vorbeşte într-un anumit fel. Acolo se exercită spiritul critic. Nu vreau să idealizez spaţiul occidental, dar exerciţiul dezbaterii la ei e mult mai vechi şi lumea de acolo dezbate într-un mod mai calm, mai liniştit, mai asumat. La noi, cînd Peter Singer a venit în România, s-a spus că „a venit diavolul”. Dincolo de toată povestea asta, am primit cîteva mesaje în care eram acuzat că n-am abordat un set de probleme, iar problemele astea erau probleme filozofice, de strictă specialitate. Am încercat să răspund că nu asta e treaba noastră, că ceea ce urmăream era, în primul rînd, să încercăm să scoatem imaginea asta de demonizare a unui gînditor și, în al doilea rînd, să încercăm să explicăm ce e aia etică, dincolo de ceea ce am învăţat noi la orele sinistre de învățămînt politic pe care mulți dintre noi le-am prins la şcoală, în care ni se vorbea despre „etică şi echitate socialistă”. Am încercat să explicăm, deci, ce e aia etică din perspectiva felului în care o înţelegem astăzi, ce înțelegem prin probleme etice și ce înseamnă să le depășim. E tot ce mi-am permis, în aşa fel încît să trăiesc cu speranţa că cei care urmăresc o emisiune de felul acesta se lămuresc, măcar un pic, fie că omul care e invitat acolo nu este un „monstru sinistru”, aşa cum au citit în anumite publicaţii sau au văzut la anumite posturi de televiziune, fie că, dacă tot nu le place omul, măcar aud nişte lucruri care le-ar putea rămîne în minte. Dacă vă amintiţi vechile reviste Pif, unul dintre personajele de acţiune din paginile lor era Dr. Justice, care avea un maestru japonez de care-şi amintea în nişte flashback-uri. Şi maestrul lui japonez îi spunea de fiecare dată: „Nu căuta să înţelegi, ci măcar ţine minte”. Exact asta încercăm să facem la Garantat 100%. Poate că repetarea unui set de cuvinte induce la un moment dat cuiva interesul să meargă un pas mai departe. (...)

c lstefanescu 2 jpg jpeg

Despre predat nu cred că poate fi vorba. Cred că lumea în care ne găsim la ora asta e lipsită de conştiinţa predării sau a primirii, a preluării, de fapt. (...)

Încercăm, de la o săptămînă la alta, să explicăm, încercăm, poate că nu e foarte corect să formulez aşa, dar încercăm să punem zahăr pe medicament. Încercăm să vorbim despre lucruri care nu sînt acceptate în mod obişnuit ca noţiuni culturale, exemplele precise ar fi în cazul ăsta întîlnirile cu activişti sociali, cu medici, cu cercetători din ştiinţele exacte. Dacă o să faceţi un sondaj pe stradă în România, o să vedeţi că cercetarea ştiinţifică nu intră în sfera culturii pentru mulţi dintre compatrioţii noştri şi nu este deloc vorba de faptul că trăim într-o lume de proşti. E vorba despre o responsabilitate a tuturor, pe care o împărţim; noi, cei trecuţi de o anumită vîrstă, într-o măsură mai mare. (...)

Ce încercăm să facem la emisiunea aceasta este să ţinem un discurs care seamănă cu discursul practicat la televiziuni publice din alte ţări. Ne uităm foarte des la televiziuni publice din Germania, din Franţa, din Anglia şi la televiziunea publică americană, PBS. (...) În ceea ce priveşte subiectele, încercăm să simplificăm cît mai mult şi să deschidem, astfel, gustul publicului pentru ceva. Îmi dau seama, de exemplu – și de asta îşi dă seama toată lumea de aici –, ce reacţie produce o întîlnire între Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu la noi la emisiune, într-un subiect extrem de delicat în societatea românească. Daţi-vă seama ce mesaje poţi să primeşti în urma unei asemenea emisiuni. E o dezlănţuire de energie la care nu v-aţi aştepta. Într-o situaţie de felul ăsta, în care se vorbeşte despre credinţă, despre divinitate, despre lucruri care pe noi ne împart imediat, pentru că fie sîntem de partea celor care spun că un om care trăieşte o formă de credinţă e un primitiv, fie sîntem de partea celor care spun că un ateu este un om fără valoare pentru societatea în care trăieşte. La extremele astea se poartă dialogul în mod obișnuit, iar noi încercăm, dacă se poate, să mai îndulcim felul acesta de energie, felul acesta de întîlnire între oameni. Și încercăm să punem problema în aşa fel încît lucrurile care se discută să atingă lumea care se uită la noi într-un fel foarte simplu. E un efort să faci așa ceva, credeţi-mă pe cuvînt. Și noi, cei trei care facem emisiunea, am învățat enorm simplificînd lucrurile şi am descoperit astfel că, pe de o parte, avem un public tînăr alături de noi, ceea ce nu e deloc specific pentru postul public de televiziune, și, pe de altă parte, ne menținem publicul divers destul de constant. (...)

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii culturale Garantat 100% la TVR.

Foto: Ciprian Hord

sponsori 4 jpg jpeg
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Creșteri și descreșteri
Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, „Ce-am fost și ce-am ajuns”.
Sever jpg
Cazaban jpg
„Adame, unde ești?“ Imagini și simboluri ale căderii omului
Semnificativ foarte este faptul că Adam și Eva nu au rămas cu rezultatul artizanatului lor grăbit și ipocrit, legat de conștiința propriei vini.
Stoica jpg
Ungureanu jpg
Bătaia cea ruptă din rai
Toată această conştiinţă a violenței creează o imagine a societății românești
Popa jpg
Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei
Sigur, Putin încearcă să justifice ideologic acest război, însă justificările sale sînt străvezii, inconsistente, necredibile.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.
997 t foto AN Stermin jpg
p 12 adevarul ro jpg
„Turiști mai puțini, impact economic mai mare” interviu cu Andrei BLUMER
Să caute destinații mai puțin populare și cu o ofertă bogată de experiențe în natură.
997 t foto Cosman jpeg
„One dollar” și o sticlă de apă
„One dollar”, atît este prețul unei sticle de apă de 0,5 litri în Cambodgia.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 jpg
Surpriza Bizanțului vesel
Nu s-a vorbit niciodată despre sexul îngerilor, în timpul asediului de la 1453 chiar nu avea nimeni timp de așa ceva.
p 13 jpg
„Cred că Cehov e mulțumit de spectacolul nostru“
Cehov este generos, are multe fațete și poți să-i montezi spectacolele în modalităţi stilistice foarte diferite.
p 14 jpg
E cool să postești jpeg
Să-ți asculți sau nu instinctul?
Totuși, urmînd ispita de a gîndi rapid, nu cădem oare în păcatul gîndirii pripite, în fapt un antonim pentru gîndire?

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.