Sfîrșit(ul)

Gabriela Paula FLOREA
Publicat în Dilema Veche nr. 761 din 20-26 septembrie 2018
Sfîrșit(ul) jpeg

Fie c─â vine scris la sf├«r╚Öitul unui basm, fie c─â este nerostit la sf├«r-╚Öi-tul unei vie╚Ťi, sf├«r╚Öitul poate fi greu de ├«n╚Ťeles. De cele mai multe ori, pentru ca ceva s─â ├«nceap─â, altceva trebuie s─â se sf├«r╚Öeasc─â.

Dup─â o via╚Ť─â protejat─â ├«ntr-un mediu ├«nchis, lipsit de vreun contact direct cu pericolul din lumea exterioar─â, aproape ca ├«ntr-un glob de sticl─â, un f─ât ├«╚Öi poate tr─âi propria na╚Ötere ca pe un sf├«r╚Öit. Atunci, ├«ntregul s─âu univers se n─âruie. Dup─â ce a fost ├«mbr─â╚Ťi╚Öat de p├«ntecul mamei timp de mai bine de dou─â sute de zile, dintr-odat─â, p─âm├«ntul pe care el se afla p├«n─â atunci ├«ncepe s─â ├«i zboare de sub picioare. Ca ├«ntr-un cutremur, pere╚Ťii casei primitoare ╚Öi c─âlduroase ├«n care locuia de at├«ta timp ├«ncep s─â ├«l apese, s─â ├«l preseze ca ├«ntr-o menghin─â. Simte c─â nu mai este binevenit, p├«n─â c├«nd este ├«mpins afar─â. Pentru el, ÔÇ×afar─âÔÇť ├«nseamn─â abisul din craterul ce se ├«ntrez─âre╚Öte printr-o lumini╚Ť─â, o lumini╚Ť─â ca aceea de la cap─âtul tunelului, poate. Pentru cei din afar─â, cutremurul pe care ├«l tr─âie╚Öte viitorul nou-n─âscut, p├«n─â atunci doar un f─ât, nu este altceva dec├«t o serie de contrac╚Ťii uterine, iar lumini╚Ťa de la cap─âtul tunelului nu este altceva dec├«t lumina dat─â de neonul din sala de opera╚Ťii unde se nasc copii zi de zi, ori lumina zilei atunci c├«nd lucrurile se ├«nt├«mpl─â mai repede dec├«t s ar fi a╚Öteptat p─ârin╚Ťii. Pentru el, aceasta este defini╚Ťia Sf├«r╚Öitului. Pentru p─ârin╚Ťi, este o ultim─â etap─â prin care, la sf├«r╚Öitul ei, vor putea atinge materializarea iubirii dintre ei, miracolul vie╚Ťii. Acela╚Öi eveniment cu perspective ├«n antitez─â.

De-a lungul timpului, trecem prin multe sf├«r╚Öituri ╚Öi poate prin tot at├«tea ├«nceputuri: sf├«r╚Öitul vie╚Ťii intrauterine ÔÇô ├«nceputul trezirii la lumea exterioar─â c─âminului matern, sf├«r╚Öitul copil─âriei ÔÇô ├«nceputul adolescen╚Ťei, sf├«r╚Öitul adolescen╚Ťei ÔÇô ├«nceputul maturit─â╚Ťii ╚Öi sf├«r╚Öitul maturit─â╚Ťii ÔÇô ├«nceputul sf├«r-╚Öitului vie╚Ťii. Ce se ├«nt├«mpl─â cu un f─ât ╚Ötim, sf├«r╚Öitul lui ├«nseamn─â ├«nceputul nou-n─âs-cutului, dar ce se ├«nt├«mpl─â cu un om atunci c├«nd se stinge pe patul de spital nu ╚Ötim.

├Än cultura oriental─â, Sf├«r╚Öitul este ├«n╚Ťeles ca o transformare ÔÇô ├«ntunericul ├«n lumin─â, ziua ├«n noapte, frigul ├«n c─âldur─â etc. Dar care ar fi momentul ├«n care unul se sf├«r╚Öe╚Öte pentru ca opusul s─âu s─â ├«nceap─â? ├Än medicin─â, aceast─â grani╚Ť─â este atins─â, poate, de chirurg, ├«n momentul ├«n care ╚Ťine ├«n m├«n─â inima s─ân─âtoas─â preluat─â de la un om care a sf├«r╚Öit ├«ntr-un accident, pentru a o transplanta la un altul cu o malforma╚Ťie cardiac─â ce ├«i amenin╚Ť─â via╚Ťa. Altfel, ├«n ochii altor medici care nu doar trateaz─â boli, ci s├«nt ╚Öi sprijin pentru pacientul cu boal─â cronic─â ├«n etapa final─â a vie╚Ťii, sf├«r╚Öitul ├«nseamn─â deces.

Dac─â pornim de la premisa c─â un om tr─âie╚Öte at├«ta vreme c├«t va fi g├«ndit de c─âtre cel pu╚Ťin o persoan─â, atunci nu doar Arhimede, Platon, Alighieri, Curie, Hemingway, Quine sau al╚Ťii continu─â s─â existe ├«n c├«mpul con╚Ötiin╚Ťei colective chiar ╚Öi dup─â dispari╚Ťia lor fizic─â, ci ╚Öi str─âbunicul colegului care a murit pe front ├«n cel de-al Doilea R─âzboi Mondial. ├Än ciuda faptului c─â, cel mai probabil, Aristotel sau chiar Dumnezeu nu vor cunoa╚Öte vreodat─â Sf├«r╚Öitul ├«n acest sens, str─âbunicul, cel mai probabil, va lua sf├«r╚Öit ├«ntr una din urm─âtoarele genera╚Ťii pentru c─â nu va mai fi cine s─â ├«l g├«ndeasc─â.

Chiar dac─â unele amintiri din copil─ârie ne vin spontan ├«n minte, pe altele le c─âut─âm ├«n mod voit pentru a le retr─âi. Le reproducem pentru a tr─âi din nou bucuria, genuin ╚Öi inocent ca atunci, astfel ├«nc├«t s─â spunem c─â s├«ntem din nou copii. Dac─â este vorba despre momente nepl─âcute, se instaleaz─â amnezia pentru a le reprima con╚Ötient sau incon╚Ötient. Pozi╚Ťiona╚Ťi ├«n rolul de adult, consider─âm c─â acele evenimente s-au ├«nt├«mplat de mult, drept urmare, au luat sf├«r╚Öit.

Fie c─â este vorba de o transformare, de o schimbare a st─ârii de fapt la un moment dat sau de dispari╚Ťia unei persoane din c├«mpul con╚Ötiin╚Ťei colective, de o amnezie, voluntar─â sau nu, ori de marcarea finalului unei pove╚Öti, semnifica╚Ťia Sf├«r╚Öitului rezid─â ├«n ochii celui care ├«l prive╚Öte. 

Gabriela Paula Florea este medic generalist, specialist ├«n terapie CranioSacral─â ╚Öi Eliberare SomatoEmo╚Ťional─â.

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.