Sergiu Al-George – scurtă biobibliografie

Publicat în Dilema Veche nr. 719 din 30 noiembrie – 6 decembrie 2017
Sergiu Al George – scurtă biobibliografie jpeg

● Se naște la 13 septembrie 1922, la Tîrgu Mureş.

● La 17 ani începe să înveţe sanscrita și tibetana pe cont propriu.

● În 1941 se înscrie la Facultatea de Medicină pentru a-și putea asigura traiul.

● În 1947, la 24 de ani, publică primul său articol, intitulat « Le mythe de l’atman et la genèse de l’absolu dans la pensée indienne ».

● În 1957 publică, în colaborare cu Arion Roşu, două studii în două mari reviste din străinătate: « Purna ghata et le symbolisme du vase dans l’Inde », la Paris, și « Indriya et le sacrifice des prana », la Berlin. În țară îi apare studiul « Le sujet grammatical chez Panini ».

● Tot în 1957, Sergiu Al-George devine membru fondator al Asociaţiei de Studii Orientale și publică studiul „Un manuscris tibetan în ţara noastră“.

● În 1958, după ce inventează primul stroboscop mecanic românesc pentru investigarea laringelui, scrie un Tratat de foniatrie şi traduce din rusă, împreună cu Arion Roşu, Istoria Indiei.

● În noaptea de 17 spre 18 decembrie 1958 este arestat în „lotul Noica“, împreună cu Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Vladimir Steinu, Dinu Pillat, Al.O. Teodoreanu ş.a., pentru posesia scrisorii Lettre à un ami lointain, trimisă de Emil Cioran lui Constantin Noica, și deținerea cărţii La Fôret Interdite (Noaptea de sînziene) de Mircea Eliade.

● Este condamnat la 7 ani de închisoare corecţională, 4 ani de interdicţie şi confiscarea totală a averii pentru uneltire împotriva ordinii sociale. Timp de trei ani a făcut muncă grea în Balta Brăilei.

● Este eliberat la marea amnistie din 1964.

● Între anii 1971-1973 ţine un curs regulat de Filozofie şi civilizaţie indiană, în calitate de lector extern, la Facultatea de limbi orientale din Bucureşti.

● În 1975 editează, împreună cu Idei Segall, prima carte din Colecţia „Bibliotheca Orientalis“ (Editura Ştiinţifică). Intitulat Filozofia indiană în texte, volumul conţine trei dintre cele mai reprezentative opere ale filozofiei indiene: Bhagavad-Gita, Samkhya-Karika şi Tarka-Samgraha.

● În 1976 îi apare Limbă şi gîndire în cultura indiană. Introducere în semiologia indiană.

● În 1981 publică, în colaborare cu Dorina Al-George, studiul medical „Extracte din seminţele de Zea mays, cu efect asupra răspunsului imun şi implicaţii în patogenia pelagrei“.

● Pînă în 1981, anul dispariţiei sale, lui Sergiu Al-George îi mai apar numeroase alte articole în revistele de specialitate din străinătate, mai puţin în ţară, studiile sale fiind publicate în Analele Congreselor de orientalistică ţinute la Weimar şi în India.

● Ultima sa carte, Arhaic şi universal. India în conştiinţa culturală românească, abordează problema gîndirii simbolice în filozofia indiană şi în cultura românească, cu referire la patru personalități ale culturii române: Eminescu, Brâncuşi, Blaga şi Eliade.

● Moare pe 10 noiembrie 1981, la București.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Smartphone cu aplicația TikTok FOTO Shutterstock jpg
Alegerile din România și Republica Moldova, amintite în rapoartele Meta și TikTok. Câte conturi false au fost eliminate
Compania Meta a publicat un raport privind dezinformarea, în care face referire și la alegerile prezidențiale din România, anulate. Un raport similar a fost publicat și de platforma TikTok, care precizează că a blocat un număr uriaș conturi de spam și conturi false în țara noastră.
ANPC jpg
Gândaci și produse expirate în restaurante și magazine controlate de ANPC. Piedone: „Ia uite gândăcelul! Ia uite câți sunt!... V-am spus că au familie”
Comisarii de la Protecția Consumatorului au efectuat o serie de controale riguroase în Arad, descoperind multiple nereguli la restaurante, patiserii, supermarketuri și alte unități comerciale.
pasare jpg
Ai un IQ fantastic dacă răspunzi corect în 7 secunde. Unde este pasărea?
Crezi că ai o vedere extraordinară? Atunci, pune-ți ochii și creierul la încercare cu această iluzie optică uimitoare! Doar adevărații genii vizuale pot descoperi pasărea ascunsă în doar 7 secunde.
Victor Ponta lansare 7 FOTO INQUAM
Reacția lui Ponta după ce Nicușor Dan a vorbit despre negocieri de retragere: „Încă un blat împotriva României”
Fostul premier și șef PSD, Victor Ponta, a reacționat la declarațiile contracandidatului său Nicușor Dan, privind posibile negocieri cu Crin Antonescu și Elena Lasconi, acuzând un blat „împotriva României și a votului românilor”.
ancelottiproces jpg
Carlo Ancelotti s-a prezentat de mână cu soția, fiul și cu avocatul la tribunalul din Madrid
După ce aseară a calificat-o pe Real Madrid în finala Cupei Spaniei, antrenorul italian Carlo Ancelotti, 65 de ani, s-a prezentat azi la tribunal.
shutterstock 1245164644 jpg
Mii de ruși se mută în teritoriile ucrainene ocupate: „Acordul de pace este o alegere între libertate și moarte”
Puținii locuitori rămași în orașul-port ucrainean Berdiansk, situat la Marea Azov, au oferit pentru The Telegraph mărturii despre traiul sub ocupație. Orașul e aproape pustiu, iar atracțiile sale turistice au fost transformate în facilități militare.
benzina pompa jpg
Preţurile la carburanţi astăzi, 2 aprilie 2025. Cu cât s-a scumpit benzina și motorina
Românii care alimentează astăzi, 2 aprilie 2025, vor resimți o nouă creștere a prețurilor la carburanți, în contextul unei evoluții constante a tarifelor pe piața internă.
Maradona (EPA) jpg
Conferinta de presa la sediul Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 89 Petre Roman FOTO  Inquam Photos / Octav Ganea
Petre Roman, după ce a fost trimis în judecată, în dosarul „Mineriada”: „E o acuzaţie absurdă. (...) Această încadrare este extrem de ciudată”
Petre Roman, respinge acuzațiile din dosarul „Mineriada”, considerându-le nefondate și extrem de ciudate din punct de vedere juridic, mai ales încadrarea la „infracţiuni împotriva umanităţii”, şi spune că acţiunile sale au fost justificate în acel context social, cu totul diferit de cel de azi.