Sergiu Al-George – scurtă biobibliografie

Publicat în Dilema Veche nr. 719 din 30 noiembrie – 6 decembrie 2017
Sergiu Al George – scurtă biobibliografie jpeg

● Se naște la 13 septembrie 1922, la Tîrgu Mureş.

● La 17 ani începe să înveţe sanscrita și tibetana pe cont propriu.

● În 1941 se înscrie la Facultatea de Medicină pentru a-și putea asigura traiul.

● În 1947, la 24 de ani, publică primul său articol, intitulat « Le mythe de l’atman et la genèse de l’absolu dans la pensée indienne ».

● În 1957 publică, în colaborare cu Arion Roşu, două studii în două mari reviste din străinătate: « Purna ghata et le symbolisme du vase dans l’Inde », la Paris, și « Indriya et le sacrifice des prana », la Berlin. În țară îi apare studiul « Le sujet grammatical chez Panini ».

● Tot în 1957, Sergiu Al-George devine membru fondator al Asociaţiei de Studii Orientale și publică studiul „Un manuscris tibetan în ţara noastră“.

● În 1958, după ce inventează primul stroboscop mecanic românesc pentru investigarea laringelui, scrie un Tratat de foniatrie şi traduce din rusă, împreună cu Arion Roşu, Istoria Indiei.

● În noaptea de 17 spre 18 decembrie 1958 este arestat în „lotul Noica“, împreună cu Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Vladimir Steinu, Dinu Pillat, Al.O. Teodoreanu ş.a., pentru posesia scrisorii Lettre à un ami lointain, trimisă de Emil Cioran lui Constantin Noica, și deținerea cărţii La Fôret Interdite (Noaptea de sînziene) de Mircea Eliade.

● Este condamnat la 7 ani de închisoare corecţională, 4 ani de interdicţie şi confiscarea totală a averii pentru uneltire împotriva ordinii sociale. Timp de trei ani a făcut muncă grea în Balta Brăilei.

● Este eliberat la marea amnistie din 1964.

● Între anii 1971-1973 ţine un curs regulat de Filozofie şi civilizaţie indiană, în calitate de lector extern, la Facultatea de limbi orientale din Bucureşti.

● În 1975 editează, împreună cu Idei Segall, prima carte din Colecţia „Bibliotheca Orientalis“ (Editura Ştiinţifică). Intitulat Filozofia indiană în texte, volumul conţine trei dintre cele mai reprezentative opere ale filozofiei indiene: Bhagavad-Gita, Samkhya-Karika şi Tarka-Samgraha.

● În 1976 îi apare Limbă şi gîndire în cultura indiană. Introducere în semiologia indiană.

● În 1981 publică, în colaborare cu Dorina Al-George, studiul medical „Extracte din seminţele de Zea mays, cu efect asupra răspunsului imun şi implicaţii în patogenia pelagrei“.

● Pînă în 1981, anul dispariţiei sale, lui Sergiu Al-George îi mai apar numeroase alte articole în revistele de specialitate din străinătate, mai puţin în ţară, studiile sale fiind publicate în Analele Congreselor de orientalistică ţinute la Weimar şi în India.

● Ultima sa carte, Arhaic şi universal. India în conştiinţa culturală românească, abordează problema gîndirii simbolice în filozofia indiană şi în cultura românească, cu referire la patru personalități ale culturii române: Eminescu, Brâncuşi, Blaga şi Eliade.

● Moare pe 10 noiembrie 1981, la București.

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
„Nu ne mai facem bine”
Și eu am propria mea curiozitate, așa că încerc să aflu ce s-a schimbat aici, din perspectiva lor, este una dintre principalele teme de discuție.
p 10 jpg
România era țara mea bună, dar vitregă
Astăzi consider că România e țara în care mă pot întoarce cînd doresc, e „cartierul vecin”.
Palatul Culturii Iasi   Aerial jpg
Iași, mon amour contrarié
Iașiul îmi pare un cameleon. Apar întruna terase noi și e tonifiant. Vara asta am mîncat într-un gastrobar cu specific andaluz, cu o veselă aleasă cu gust, cu prețuri rezonabile și porții mărișoare.
640px Parliament 704254 jpg
Stai, cum adică avem o imagine bunicică la Bruxelles?!
Dar cum adică „nu creăm probleme” la Bruxelles, dacă în România sînt atîtea probleme? E simplu, grijile Bruxelles-ului sînt altele decît ale noastre.
p 12 WC jpg
Cum văd eu România? După 15 ani și de la 3.500 de kilometri distanță?
În cele cîteva limbi de circulație pe care le înțeleg, nu găsesc un sinonim în valoare absolută al cuvîntului „omenie”. Poate în el rezidă, totuși, logica speranței.
Bjc cv cs foto 089 jpg
Secretul stă la primărie
În România, m-am ocupat, vrînd-nevrînd, cu colecționarea de faze și impresii, să le spun ilustrate.
p 13 sus jpg
Cînd trăiești între aici și acolo
Am început, timid, să ies în afara granițelor, întrebîndu-mă deseori cum ar fi viața mea în altă parte, în momentul în care nimic nu mă mai reținea în România.
Page 428 Captured Romanians transported away (12239755986) jpg
Trei neîntoarceri
România are acum un chip ponosit, în tușe de gri și negru. Dar e OK pentru că e o Românie exterioară, din afara ta, e un context din care ai scăpat. High five.
Romania Parliament at night jpg
Sedarea românilor
n reacție, nu puțini români refuză calmarea și emigrează, seduși de melodia sirenelor potrivit cărora „în România, asta e!”, totul a „rămas la fel”.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Tribunalul Poporului
Vedem asta în fiecare zi: nimic din ceea ce se postează nu rămîne necorectat, necontestat, nejudecat, nesancționat. Mai devreme sau mai tîrziu – ca să fac o parafrază – fiecare are parte de cincisprezece minute de judecată publică.
p 10 jpg
Critica publică în online: virtuți și vicii
Am observat, de asemenea, și cum platometre digitale au fost utilizate pentru a instiga la ură, dispreț și sexism, pentru a delegitima această mișcare și a decredibiliza victimele violenței de gen.
p 11 Ostrakon WC jpg
Ostracizarea online ca dilemă liberală
Cu toate acestea, nu trebuie să uităm de pericolul pe care apelul la ostracizarea online îl deschide, ținînd cont de stimulentele pe care viața în mediul online ni le oferă în conjuncție cu impactul pe care emoțiile morale îl au la adresa modului în care interacționăm cu ceilalți
640px The Two Gossips (Les Deux Commères) MET DP808826 jpg
Gura satului global
Gura satului global nu este diferită de gura satului tradițional decît prin instrumentele sale.
640px Cyber bullying 122156 960 720 jpg
Cel fără de păcat – o sursă idiopatică?
Realitatea socială poate fi remarcabilă datorită ansamblului de creiere umane adunate pentru a influența evoluția societății în bine, și aici avem nevoie de etică – în lipsa acesteia, realitatea se poate transforma în factori și actori sociali maligni.
John George Brown The Bully of the Neighborhood jpg
Și cu copiii ce facem? Intruziune, expunere, violență, anulare
Spațiul virtual a căpătat dimensiuni tot mai mari în viața copiilor, marea lor majoritate preferînd o interacțiune mediată de un dispozitiv uneia reale.
p 14 sus jpg
J’accuse! Indignarea morală și ostracizarea digitală
Nu e mare lucru să ne gîndim mai mult înainte de a (re)acționa, cum nu e nici prea mare efortul de a încerca să vedem lucrurile dintr-o perspectivă mai largă, dincolo de interesele noastre imediate.
p 21 jpg
Linșajul contemporan
Strămoșii noștri nu aveau lideri, judecători sau poliție, dar aveau mijloace pentru a răspunde celor care încălcau normele sociale de a respecta autonomia celorlalți sau de a contribui în mod echitabil la bunăstarea socială
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce rol mai au valorile?
Am aflat că valorile sînt cele care ne dau un sens, iar acest lucru ne face să fim perseverenți și să depășim obstacolele.
p 10 sus jpg
Dihotomia fapte/valori a fost greşit înţeleasă
Valorile sînt ingredientele indispensabile ale realităţii sociale.
Elevi jpg
StateLibQld 2 198959 Planting a tree for Arbor Day at Ban Ban Springs State School, 1920 jpg
Tot ceea ce vreau să fiu
„Prietenia înseamnă să împarți punga de chips-uri cu celălalt.”
p 12 sus jpg
Mesajul corect
Într-o clinică de toxicomani e barometrul cel mai fidel al suferinței unei societăți.
640px Islamic   Garden Scene   1987 360 4   Art Institute of Chicago jpg
Valori, virtuți, viață în islam
Societățile musulmane sînt puternic condiționate de tradiții.
Social Media and Technology jpg
Social media și tribalizarea valorică
Viața noastră socială nu arată întotdeauna precum fluxul nostru de pe rețelele sociale.

Adevarul.ro

comisia europeana
Românii care vând sau cumpără bunuri rusești riscă amenzi de până la 30.000 de lei
Românii care vând sau cumpără bunuri rusești, chiar dacă acestea sunt aduse dintr-un alt stat decât Rusia, iar bunurile sunt supuse sancțiunilor UE, riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 30.000 de lei.
ips teodosie foto calin gavrilas
Teodosie se dezice de deputatul Aurel Bălășoiu. Reacția „călugărului-amant“
Arhiepiscopia Tomisului solicită dovezi care să demonstreze implicarea sa în scandalul iscat în jurul deputatului ex-PSD Aurel Bălășoiu. ÎPS Teodosie îl acuză pe „călugărul-amant” de calomnie.
Burleanu
România vorbelor goale: Naționala, batjocorită de niște oameni care una spun, alta fac
O trecere în revistă a declarațiilor oferite de Răzvan Burleanu, Mihai Stoichiță și Edward Iordănescu, de la începutul anului până acum, ne oferă un tablou șocant.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.