Selecţia cadrelor pentru domeniul cultural-ştiinţific în comunism

Publicat în Dilema Veche nr. 887 din 8 - 14 aprilie 2021
Selecţia cadrelor pentru domeniul cultural ştiinţific în comunism jpeg

Practici informale similare legate de favorizarea cuiva, inclusiv la numirea într-o funcţie, au traversat regimurile politice. Sistemul comunist a adus însă ceva nou: o draconică verificare prin dosarul de cadre, din care nu lipseau autobiografia şi cercetarea partinică a candidatului la o funcţie în PMR/PCR sau în aparatul de stat.

Numirile de la institutele de cercetare

Mihai Ralea şi alţi autori interbelici au tot vorbit despre celebrele „intervenţii“ ale prietenilor şi cunoştinţelor odată ce se întîmplă ca cineva din cercul lor apropiat să ajungă în funcţii de decizie. În comunism, tot acest sistem a cunoscut transformări şi a ajuns să fie numit Pile, cunoştinţe, relaţii – o abreviere a titulaturii partidului unic, PCR. Ralea – un supravieţuitor al mai multor regimuri, ocupînd şi funcţii înalte – a devenit deputat şi după război din partea Frontului Plugarilor, formaţiune membră a BPD, bloc ce reunea forţele prosovietice din jurul PCR. Peste puţin timp, Ralea ajungea la conducerea Institutului de Istorie şi Filosofie şi apoi a celui de Psihologie. Partidul Naţional Popular (PNP) – considerat un paravan „intelectual-civic“ al PCR – i-a avut pe lista de candidaţi pentru alegerile din 1946 inclusiv pe Andrei Oţetea, Petre Constantinescu-Iaşi şi G. Călinescu, toţi trei ocupînd după 1948 poziţia de director al unui institut de cercetare din domeniul umanist.

Institutul de Istoria Artei a stat de la începuturile sale sub semnul personalităţii profesorului George Oprescu, care a ocupat diverse funcţii de conducere după 1945 în birocraţia cultural-artistică agreată de autorităţi. Iniţial, în toamna lui 1944, presa comunistă îşi exprimase rezerva faţă de opţiunile estetice şi artistice ale profesorului de istoria artei. Cu toate acestea, G. Oprescu a luat poziţie de timpuriu în favoarea Partidului Comunist: la 16 februarie 1945 a semnat alături de un grup de profesori universitari o scrisoare prin care acuza Guvernul Rădescu pentru dezastrul moral şi politic pe care l-a adus şi solicita instituirea unui cabinet prosovietic. A fost importantă pentru menţinerea sa în diverse poziţii de conducere relaţia apropiată cu Mihai Ralea, ministrul Artelor (între 1945 şi 1946), aderarea la sus-amintitul Partid Naţional Popular, precum şi donaţiile sale în interes public, cu motivaţia accesului mai lesnicios al „maselor populare“ la creaţiile artistice.

Facultatea de Filosofie şi noile sale cadre

Leonte Răutu, şeful Direcţiei de Propagandă a CC al PCR/PMR, a devenit profesor de filosofie (de marxism-leninism) şi şef de catedră la Facultatea de Filosofie, avînd un rol decisiv în selectarea profesorilor, viitorii săi „colegi“. În 1948, Ministerul Învăţămîntului a emis o decizie prin care s-a stabilit o nouă organizare a sistemului educaţional după modelul din URSS. În anul 1948-1949, instituţiile din învăţămînt superior au fost încadrate cu personal didactic după anumite norme tranzitorii. În contextul epurărilor masive de la nivelul corpului profesoral, operate mai ales începînd din toamna lui 1947, ministerul de resort, în acord cu alte departamente/ministere, putea să numească suplinitori de catedre de conferinţe, decani şi rectori, persoane cu reputaţie ştiinţifică de specialitate din afara catedrelor didactice ale învăţămîntului superior sau să transfere personalul didactic de la o facultate la alta. Prin aceste norme, profesorii epuraţi/pensionaţi au fost înlocuiţi, în multe cazuri, mai ales în domeniul ştiinţelor sociale, cu demnitari comunişti, politruci, foşti lectori de la învăţămîntul de partid, neavînd deloc reputaţie ştiinţifică.

În raport cu Secţia de filosofie de dinainte de 1948, noua Facultate de Filosofie avea un profil diferit, alt plan de învăţămînt, cu alte catedre şi alţi profesori. La Catedra de marxism-leninism au fost numiţi: Leonte Răutu însuşi, Gheorghe C. Stere, Sorin Toma, Constanţa Crăciun, Constantin Nicuţă (profesori), Eugen Rodan, Paul Niculescu-Mizil, Vasile Dinu ş.a. (conferenţiar). Cum au fost selectaţi profesorii pentru catedrele facultăţii? Cu prilejul unei expuneri din 5-8 ianuarie 1949, Leonte Răutu preciza în faţa activiştilor PMR că de selectarea şi confirmarea propunerilor de profesori (la Filosofie, la catedrele de marxism-leninism şi economie politică) se ocupă chiar Gh. Gheorghiu-Dej şi Ana Pauker. Răutu le cerea secretarilor judeţeni mai multă vigilenţă: „Unele judeţene au trimis [propuneri de] profesori. [Comitetul judeţean de partid] Iaşi, de pildă, a trimis pe cineva pe care nu [îl] putem aproba. Se vede că tov[arăş]ii nu s-au interesat îndeajuns. Aici [subl. n.] tov. Gheorghiu, tov. Ana i-au văzut [subl. n.] pe fiecare profesor aproape“. Nu este foarte clar ce înţelege Răutu prin aici; cu alte cuvinte, dacă desemnează sau nu Facultatea de Filosofie a Universităţii „C.I. Parhon“ din Bucureşti, cu catedrele şi profesorii propuşi (şi dacă cei doi lideri ai PMR au văzut doar dosarele politice ale candidaţilor sau i-au văzut în persoană pe profesorii in spe). Sau, mai probabil, desemnează locul (Bucureşti) unde se decide cine va fi profesor universitar predînd la Filosofie marxism-leninism şi economie politică, pe baza analizării dosarului de cadre.

Cel mai probabil, au existat mai multe sesiuni de selecţie a cadrelor didactice. Graţie mărturiei profesorului Paul Cornea (membru al UTC încă din ilegalitate), aflăm cîteva amănunte despre recrutarea profesorilor pentru materia socialism ştiinţific: „Odată cu reforma învăţămîntului, în 1948, nu mai ştiu cînd exact, am fost chemat la Leonte Răutu. Facultatea de Litere şi Filosofie practic nu mai exista. (...). Erau mai mulţi chemaţi. Stătea de vorbă pe rînd, cu fiecare dintre noi. Nu îi mai ţin minte pe ceilalţi. Cred că era chemat odată cu mine şi I.N. Bălănescu. Poate mai era şi altcineva, nu mai ştiu. Am intrat la el, iar Răutu – într-o dispoziţie jovială – mi-a spus: «Uite, tovarăşe Cornea, noi încercăm să schimbăm situaţia din învăţămînt şi avem nevoie să pregătim lucrurile. Prin urmare, aş vrea să ştiu la ce catedră vrei să predai dumneata: la Socialism ştiinţific sau la Literatura română?». Iar eu am răspuns imediat: «La Literatura română!». Răutu m-a privit cu curiozitate, nu a zis nimic, a făcut acolo un semn, pe hîrtiile pe care le avea, a bifat şi mi-a fixat destinul. (...). Am refuzat să predau la socialism ştiinţific, deoarece eu apreciam că era o materie prea ideologizată pentru mine“. Aşa a devenit un profesor respectat la Facultatea de Filologie (Litere), însă prima opţiune putea fi Filosofia extrem de ideologizată.

Funcţia politică te face profesor universitar

Gradul de ideologizare a Facultăţi de Filosofie este dat de funcţiile politice ale profesorilor: şef al Direcţiei de Propagandă şi Agitaţie, membru al CC al PMR, deputat în Marea Adunare Naţională (Leonte Răutu); prim-vicepreşedinte al Curţii Supreme de Justiţie şi deputat, procuror general (Gheorghe C. Stere); redactor-şef la Scînteia şi membru al CC al PMR (Sorin Toma); preşedintă a Uniunii Femeilor Democrate şi membră a Prezidiului MAN (Constanţa Crăciun). Constantin Nicuţă pare singurul cadru didactic universitar cu o oarecare îndreptăţire academică pentru a fi integrat în rîndurile corpului profesoral. Nicuţă fusese asistentul lui Petre Andrei (profesor de sociologie la Universitatea din Iaşi). Totuşi, diverse mărturii consemnează imaginea unui profesor Nicuţă profund schimbat cu timpul, care arăta „groaznic“ în comparaţie cu profilul de dinainte de 1944. Ca şi alţi „ieşeni“ (Andrei Oţetea, Constantin Balmuş), Nicuţă a devenit după 23 august 1944 membru al PNP şi s-a transferat de la Universitatea din Iaşi la Universitatea din Bucureşti. Dintre cadrele didactice ale Facultăţii de Litere şi Filozofie din Bucureşti a fost recuperat la puţin timp şi Alexandru Posescu; de fapt, cel din urmă şi C. Nicuţă par să fie singurii profesori ai vechii facultăţii de Litere şi Filosofie (Secţia filosofie) care au supravieţuit în noua structură (un procent infim de 3,5%).

Cristian Vasile este cercetător ştiinţific dr. habil. la Institutul de Istorie „N. Iorga“, Academia Română. Cea mai recentă carte publicată: Viaţa intelectuală şi artistică în primul deceniu al regimului Ceauşescu, 1965-1974 (Humanitas, 2014). Recent a coordonat volumul intitulat „Ne trebuie oameni!“ Elite intelectuale şi transformări istorice în România modernă şi contemporană“ (Cetatea de Scaun, 2017). Are în pregătire o carte despre Cercetarea umanistă din institutele Academiei între 1948 şi 1965.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

banner buletin de bucuresti png
Mircea Diaconu și Partidul Comunist Român. A fost nevoit să joace în roluri de activist și proletar și făcut membru cu forța
Mircea Diaconu a fost actorul preferat al partidului comunist în roluri de „tovarăș” model, a omului nou, dedicat doctrinei, patriot, care construia socialismul în România. Actorul a mărturisit după 1989 că a fost obligat să devină membru de partid în timpul facultății.
ChatGPT FOTO Shutterstock jpg
Un fost angajat OpenAI a fost găsit mort. Denunțase anterior încălcări ale drepturilor de autor legate de ChatGPT
Un fost cercetător OpenAI, în vârstă de 26 de ani, a fost găsit mort în apartamentul său din San Francisco. Acesta denunțase încălcări ale drepturilor de autor legate de ChatGPT. Poliția a stabilit că decesul este o sinucidere
O femeie a murit după ce a intrat cu maşina într o autoutilitară oprită Foto ISU jpg
Accident cumplit pe A2. O tânără a murit după ce a intrat cu maşina într-un utilaj care trasa marcaje rutiere
O femeie din Tulcea şi-a pierdut viaţa într-un accident petrecut pe autostrada A2, pe sensul de mers Constanţa – Bucureşti. Aceasta a intrat cu mașina într-un utilaj care trasa marcaje rutiere pe carosabil.
cozi ceausescu jpg
Românii, înfometați sistematic în numele științei. Cât trebuia să mănânce un om conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
Într-o perioadă în care economia României era în colaps, regimul Ceaușescu a impus un program drastic de raționalizare alimentară, justificat drept o măsură „științifică” pentru sănătatea populației.
Cum alegi cadoul de Crăciun potrivit diferitelor personalități mp4 thumbnail png
Cum alegi cadoul de Crăciun potrivit diferitelor personalități Sfaturi utile de la Andreea Verde, PR-Manager Alice Books
Andreea Verde, PR-Manager Alice Books are recomandări pentru părinți, tineri, pasionați de SF pentru toți cei care se regăsesc în universul cărților
banner buletin de bucuresti png
Marii actori ai României din „Buletin de București” care s-au întâlnit în cer. Pentru Mircea Diaconu s-a tras ultima cortină
Cinematografia românească a fost îmbogățită, de-a lungul decadelor, de artiști de geniu, care au transformat filmele în opere memorabile și teatrul în adevărate sanctuare ale artei.
artificii descoperite perchezitii bals   foto IPJ Olt (2) jpeg
Aproximativ două tone de materiale pirotehnice descoperite în Olt la o singură adresă: artificii de scenă, comercializate ilegal
Polițiștii din Olt, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Balș, au făcut percheziții într-un dosar în care cercetează comercializarea ilegală de obiecte pirotehnice, descoperind aproape două tone de artificii care urma să fie puse ilegal pe piață.
orasul 5 min danemarca  jpg
„Orașul de cinci minute”, conceptul care a stârnit o uriașă indignare, se extinde în Europa. Cum arată
Nu se întâmplă des ca lumea urbanismului și a managementului traficului să fie cuprinsă de controverse, însă în ultimii ani conceptul inofensiv de „oraș de 15 minute” a stârnit indignare pe forumurile online, în rândul politicienilor cinici și pe străzile unor orașe britanice precum
Politie Spania FOTO Rene Bonilla Shutterstock jpg
O fetiță româncă din Spania a fost vândută de părinți pentru 5.000 de euro. A fost oferită drept „soție” unui tânăr
Părinții unei fete românce din Spania au fost arestați în Cádiz după ce au vândut copila în schimbul a 5.000 de euro. Minora a fost forțată să se căsătorească și să trăiască într-o dubă timp de doi ani.