Scurt ghid de orientare turistică prin poezia ultimilor ani

Publicat în Dilema Veche nr. 424 din 29 martie - 4 aprilie 2012
Scurt ghid de orientare turistică prin poezia ultimilor ani jpeg

Am întrebat trei critici din trei generaţii diferite care sînt, în opinia lor, cele mai bune volume de poezie apărute la noi în ultimii doi-trei ani. Răspunsurile lor pot funcţiona drept recomandări pentru cineva care-ar vrea să citească nişte poezie bună şi nouă, dar nu ştie de unde să înceapă. (L. V.)

Alex GOLDIŞ

Probabil că cea mai bună veste despre poezia recentă e că ea a obligat observatorul vieţii literare să renunţe la catalogările pe generaţii şi pe vîrste creatoare. Dacă acum zece ani fenomenul părea să fie acaparat în totalitate de douămiişti, în calitate de newcomeri, azi nu se mai poate vorbi de un grup monolitic în curs de afirmare. Asta, pe de o parte, pentru că poeţii douămiişti încep să-şi descopere vocea proprie şi nu se mai simt ameninţaţi nici de scriitorii anteriori, nici de cei care vin după. Prin activitatea din cenacluri, cluburi de lectură sau bloguri, Claudiu Komartin, Radu Vancu, Răzvan Ţupa sau Ştefan Manasia încurajează un spirit ecumenic, menit să pună în dialog poetici dintre cele mai diferite. E loc acum, mai mult decît niciodată, şi pentru Nora Iuga, Angela Marinescu sau Ion Mureşan, dar şi pentru val chimic, Stoian G. Bogdan sau M. Niţescu. Pe de altă parte, tinerii nu mai sînt interesaţi să debuteze în grup, de vreme ce există acum mijloace de promovare mult mai eficiente. Oricît ar suna de ciudat, blogurile sau reţelele de socializare contribuie, mai mult decît credem, la afirmarea individuală în poezie. Aşa că n-are rost, revenind la întrebarea dvs., să-mi organizez nici eu topul în funcţie de generaţii şi reputaţii. Voi transcrie pur şi simplu cîteva must-have-uri din ultimii ani: Ştefan Manasia (Cartea micilor invazii şi Motocicleta de lemn), Andrei Dósa (Cînd va veni ceea ce este desăvîrşit), Ion Mureşan (cartea Alcool), Mircea Cărtărescu (Nimic), Radu Vancu (Sebastian în vis), Vlad Moldovan (Blank). 


Paul CERNAT

O listă personală cu zece volume de versuri originale, dispuse într-o ordine oarecum aleatorie, ar începe obligatoriu cu cartea Alcool de Ion Mureşan. Celelalte titluri – repet, într-o ordine mai mult sau mai puţin aleatorie – ar fi Motocicleta de lemn de Ştefan Manasia, Regele dimineţii de Alexandru Muşina, Orice. uverturi & reziduuri de Sorin Gherguţ, Cînd va veni ceea ce este desăvîrşit de Andrei Dósa, Nimic de Mircea Cărtărescu, Unelte de dormit de Ioan Es. Pop, Ţinutul Celălalt de Ruxandra Cesereanu şi Marius Conkan, umilirea animalelor de val chimic, Instituţia moartă a poştei de Ionuţ Chiva. Rămîn prin apropiere, nu neapărat în această ordine, Sebastian în vis de Radu Vancu, Marfă reîncărcată de Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Sorin Gherguţ, Dan Pleşa şi Bogdan O. Popescu, Ritmuri de îmblînzit aricioaica de Doina Ioanid, Pavor nocturn de Dan Sociu şi Refuz fularul alb! de Marius Ianuş. Aruncînd o privire pe „ce-a ieşit“, constat o tendinţă de, scuzaţi preţiozitatea, reliricizare post-minimalistă de o diversitate frapantă. Din punctul meu de vedere, cel mai bun volum de poezie al ultimilor doi-trei ani aparţine unui „optzecist“, iar emulaţia o dau, cum e şi firesc, „douămiiştii“…


Ion POP

În stil telegrafic, dat fiind spaţiul minim de care dispunem, e de spus că în ultimii trei ani starea poeziei româneşti n-a fost deloc rea, în ciuda vremilor nevoiaşe în mai toate privinţele. Dintre „seniorii“ liricii noastre, scriu în continuare foarte bine Ana Blandiana, Angela Marinescu, Constantin Abăluţă, Gheorghe Grigurcu (aceştia doi, încă subevaluaţi de o critică inerţială), Şerban Foarţă rămîne un mare maestru al artelor combinatorii. Pe alte file de calendar, Mircea Cărtărescu a cam stricat socotelile ierarhice ale „douămiiştilor“ cu al său foarte minimalist Nimic, Al. Muşina a dat o excelentă carte în Regele dimineţii, Ion Mureşan a făcut unanimitate de elogii cu cartea Alcool, Ioan Moldovan a revenit frumos cu Mainimicul, Viorel Mureşan ne-a oferit şlefuite Poeme de platină; de peste Prut, Emilian Galaicu-Păun a făcut pod durabil cu optzeciştii de dincoace prin Arme grăitoare, Andrei Zanca e de reţinut cu Zicudul, Matei Vişniec, stînd La masă cu Marx, e tot un poet de excelentă clasă. Nume ce nu pot lipsi din „Catalog“ sînt şi Mircea Petean, Traian T. Coşovei, Nichita Danilov, Liviu Ioan Stoiciu, Ioan Es. Pop, Letiţia Ilea, Paul Aretzu, Mircea Bârsilă, Nicolae Coande. Ultimele, din păcate, două cărţi ale lui Ion Zubaşcu sînt documente poetice şi umane de mare forţă. Dinu Flămând şi-a consolidat poziţia printre poeţii de prim-plan. Încă insuficient preţuit rămîne, îmi pare, Vasile Baghiu. Cei de la ’90-2000 au ieşit în faţă, cred, mai ales cu Ştefan Manasia (vezi şi recenta Motocicletă de lemn), Teodor Dună (De-a viul), Robert Şerban (Moartea parafină), Radu Vancu (Sebastian în vis), Vasile Leac (Toţi sînt îngrijoraţi). Să nu-l uit pe Marin Mălaicu-Hondrari. Printre debutanţii de ultimă oră, numele cel mai remarcabil este, cred, al Medeei Iancu cu a sa Divină tragedie. Dar ar mai fi atîtea de adăugat... Mai retrasă în „nişe“, ca sfinţii, sau chiar în catacombe, citită mai mult prin subteranele publice, cum am putea numi reţelele de Internet, poezia românească e totuşi vie şi nu se va lăsa, cred, descurajată de atîtea rele „condiţii obiective“. 

Foto: Marius Chivu

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image png
Val de reacții la adresa Cristinei Șișcanu după ce a declarat că nu lasă familia să intervină între ea și Mădălin Ionescu: „Dar ce ți-au făcut? Sau îi atenționezi aici?”
Cristina Șișcanu a încins din nou spiritele pe internet, în urma unei postări pe care a făcut-o pe Facebook. Vedeta a povestit că atât ea, cât și Mădălin Ionescu, nu au permis niciodată altor persoane să intervină în relația lor, chiar dacă făceau parte din familie.
sectie votare jpg
Ghidul alegerilor de duminică, pentru viitorul preşedinte
Duminică are loc primul tur al alegerilor prezidenţiale din România. Secţiile de votare vor fi deschise între orele 7.00 – 21.00. Click! vă spune tot ce trebuie să ştiţi despre această zi. Dacă nici un candidat nu obţine în primul tur 50 la sută plus 1 din numărul voturilor valabil exprimate, are lo
lovituri Beirut/ FOTO:AFP
Aviaţia israeliană a bombardat intens sudul Beirutului. Lovituri și în estul Libanului, unde au murit 22 de oameni
Aviaţia israeliană a bombardat pe tot parcursul zilei de jou periferia de sud a capitalei libaneze Beirut, considerată un bastion al grupării Hezbollah, precum şi estul Libanului, unde 22 de persoane au fost ucise, potrivit autorităţilor libaneze.
amabasada romaniei chisinau
Alegeri prezidențiale 2024. Unde pot vota moldovenii cu cetățenie română
Moldovenii cu cetățenie română își vor putea exercita dreptul electoral în cadrul a 59 de secții de votare, care vor fi deschise timp de trei zile, adică în perioada 22-24 noiembrie.
banner viorel lis png
Viorel Lis, internat de 2 săptămâni în spital. Cât de gravă este situația fostului edil al Capitalei
Vești neplăcute legate de starea de sănătate a lui Viorel sunt făcute de soția sa, Oana Lis. Fostul edil al Capitalei se află internat, pe patul de spital, de mai bine de două săptămâni. Informațiile complete le aflați din rândurile de mai jos.
Vulturii s au impus in Norvegia FOTO Federatia Romana de Baschet jpg
Naţionala masculină de baschet a României a câştigat în Norvegia, în precalificările CM 2027
Naţionala masculină de baschet a României a învins formaţia Norvegiei cu scorul de 75-62 (26-20, 17-18, 12-12, 20-12), joi seara, la Oslo, într-un meci din Grupa B a precalificărilor pentru Cupa Mondială FIBA din 2027.
botosani jpg
Campioana FCSB, pusă cu botul pe labe în Botoșani
FC Botoşani a obţinut joi seară o victorie dramatică în faţa campioanei FCSB, cu scorul de 1-0 (0-0), joi seara, pe teren propriu, într-un meci restant din etapa a 4-a a Superligii de fotbal.
image png
Ce spun preoții despre copiii pierduți în timpul sarcinii: de ce nu e bine ca părinții să lor să le pună nume
Unul dintre cele mai tragice evenimente din viața unui copil îl reprezintă pierderea unui copil. Indiferent dacă această tragedie se întâmplă în timpul sarcinii sau după, cert este că durerea este nemăsurabilă indiferent de moment. Legat de bebelușii care au murit în timpul sarcinii, preoții recoman
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
Prințul Harry s-a tatuat! Videoclipul cu Ducele de Sussex a devenit viral pe rețelele de socializare
Prințul Harry, în vârstă de 40 de ani, l-a lăsat pe Jelly Roll, în vârstă de 39 de ani, să îl tatueze pe gât. Imaginile au fost publicate chiar pe rețelele de socializare și au devenit rapid virale. Filmulețul dezvăluie că superstarul muzicii country va fi titularul ceremoniei de închidere a viitoar