Scrisoarea traducătorilor din Spania

Xavier MONTOLIU PAULI
Publicat în Dilema Veche nr. 436 din 21-27 iunie 2012
Scrisoarea traducătorilor din Spania jpeg

Stimate cititor de literatură,

Înainte de toate vreau să spun că nu sunt român, deşi tot ceea ce este românesc nu îmi este străin. Mai concret limba şi literatura, iar în mod special, literatura. Am citit, în româneşte, autori clasici şi contemporani, pe unii dintre autorii contemporani i-am cunoscut în România, dar pe majoritatea lor i-am cunoscut în oraşul meu: la festivaluri, tîrguri de carte, în librării şi la alte evenimente culturale şi artistice.

Am putut să mă apropii şi să îi cunosc pentru că vorbeam limba lor. Alţii s-au apropiat pentru că vorbeau o limbă de circulaţie internaţională. Din acest motiv, după ce i-am cunoscut, le-am manifestat dorinţa mea de a putea fi citiţi şi în limba mea, în cazul în care încă nu erau deja traduşi.

Chiar despre asta este vorba, stimate cititor, despre traducerile din limba română. Vizibilitatea şi prestigiul culturii române în exterior se consolidează cu traducerile din literatura sa, traduceri care s-au bucurat în ultimii ani de o creştere exponenţială, cauzată de necesitatea de a cunoaşte literatura română - necesitate care se extinde în mod evident la cultura română - atît de mult timp segregată de cea europeană, şi care mulţumită în special impulsului Institutului Cultural Român nu a ajuns doar în oraşul meu, ci chiar ocupă un loc în Europa: locul său corect şi binemeritat.

Toţi cei care nu cunosc literatura românească, şi sunt mulţi, au posibilitatea de a i se aproxima prin traduceri. Nu degeaba Horia-Roman Patapievici vorbeşte despre traducători în general, şi despre traducătorii din limba română în particular ca despre îngeri de pază: tăcuţi şi delicaţi. Şi simţim gratitudine; ne facem treaba în continuare, urmîndu-ne deviza: dacă vorbeşti cu cineva într-o limbă pe care o cunoaşte, ajungi la capul său, dar dacă îi vorbeşti pe limba sa, îi ajungi la inimă.

Uneori tăcut alteori mai puţin tăcut, încercînd însă să fie delicat, ICR-ul a construit în panorama europeană o constelaţie de delegaţii pornind de la un mod de a concepe gestiunea culturală ca şi vitrină a culturii române, gestiune care este percepută de către alte institute europene de promovare a limbii şi a literaturii ca un natural şi coerent interlocutor.

Cînd sunt întrebat ceva în legătură cu România, cînd sunt întrebat cum sunt românii, obişnuiesc să răspund că nu îi cunosc pe toţi. Şi adaug că “România nu a existat ... că a existat o ţară frumoasă, şi mai ales nişte oameni simpli pe care-i chema, Marin Sorescu, Paul Celan, Mihai Sebastian, Varujan Vosganian,  Svetlana Cîrstean, Ileana Mălăncioiu, Leţia Ilea, Mircea Cărtărescu, Ana Blandiana, Nicolae Steinhardt, Camil Petrescu, Filip Florian, Mateiu Caragiale, Elena Constante, Pavel Dan, Elena Constante, Mircea Eliade, Emil Cioran, Florina Ilis, Ion Vianu, Max Blecher, Mihai Eminescu, Dan Lungu, Panai Istrati, Ioan Es. Pop, Petru Cimpoieşu, Gabriela Adameşteanu, Norman Manea... pînă ce s-a ajuns la peste 50 de cărţi traduse. Traduceri care au fost posibile mulţumită politicilor culturale practicate de către ICR.
 
Doresc, dorim, ca succesul tot mai mare al ICR-ului, pretutindeni unde este prezent, să fie privit drept de către cititori şi cetăţeni ca şi o politică de calitate, nu numai culturală, ci – cum deja şi este – de prezentare a României in străinătate, în continuare. 

15 iunie 2012


Scrisoarea redactată de Xavier Montoliu Pauli a mai fost semnată de Corina Oproae, Enrique Nogueras, Oana Ursache, Marian Ochoa, Dan Munteanu Colán, Eugenia Alexe Munteanu, Alberto Madrona, Viorica Patea, Arnau Pons, José Damián González Barros

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Liceul – o instituție
A devenit cumva liceul o instituție care să-i pregătească pe adolescenții de acum în mod real pentru viață?
p 10 jpg
Greva din învățămînt. Cîteva gînduri despre solidaritate
Mie, ca părinte și om care nu plănuiește să părăsească în curînd România, greva din aceste zile îmi dă un soi speranță.
p 11 jpg
image png
Foști copii, viitori adulți
Elevii de azi, mai ales cei din mediul urban, văd traseul școlar orientat către o țintă prestabilită: facultatea.
image png
„Părinții tăi știu ce vrei să faci?”
Din adolescență îmi aduc aminte mai degrabă de cărți și de personaje decît de oameni și întîmplări.
image png
"Liceenii" și liceenii
Atunci, de ce ne purtăm acum ca și cum am fi fost? Și, mai mult, ca și cum ne e dor să fim ceea ce n-am fost?
p 13 jpg
După douăzeci de ani
La finalul anului şcolar e întotdeauna linişte.
image png
Concert pentru o școală bună
Întîmplarea asta m-a lovit, ca sabia colonelului Lawrence din proza lui Eliade, drept în creștet.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Creșteri și descreșteri
Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, „Ce-am fost și ce-am ajuns”.
Sever jpg
Cazaban jpg
„Adame, unde ești?“ Imagini și simboluri ale căderii omului
Semnificativ foarte este faptul că Adam și Eva nu au rămas cu rezultatul artizanatului lor grăbit și ipocrit, legat de conștiința propriei vini.
Stoica jpg
Ungureanu jpg
Bătaia cea ruptă din rai
Toată această conştiinţă a violenței creează o imagine a societății românești
Popa jpg
Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei
Sigur, Putin încearcă să justifice ideologic acest război, însă justificările sale sînt străvezii, inconsistente, necredibile.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.

Adevarul.ro

image
Alimentul banal care face minuni în grădină. Soluția nu poluează, vă scapă de insecte și este foarte ieftină
Otetul alb are multiple întrebuințări. Pe lângă utilizarea în bucătărie, cu ajutorul acestuia se pot curăța și lustrui diverse obiecte, sau poate fi folosit ca erbicid în grădină. Mai mult decât atât, nu poluează mediul înconjurător și nu are efecte negative asupra organismului uman.
image
Turistă dezgustată de ce a văzut pe o celebră insulă celebră din Grecia: „Te simți ca în lumea a treia” VIDEO
Turista a povestit pe TikTok experiența sa în timpul vacanței pe care a petrecut-o în insula Corfu, una dintre cele mai mari din Grecia.
image
Supervulcanii, bomba cu ceas a planetei. O erupție uriașă poate arunca omenirea în Evul Mediu sau să-i provoace extincția
Catastrofele naturale nu au ocolit Terra și au provocat mai multe extincții de-a lungul a sute de mii și milioane de ani. Vlad Manea, doctor în științele pământului cu studii postdoctorale la Caltech, Laboratorul de seismologie, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, unde poate duce o erupție.

HIstoria.ro

image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.
image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit