Scrisoare deschisă către creatorii de artă urîtă

Publicat în Dilema Veche nr. 499 din 5-11 septembrie 2013
Scrisoare deschisă către creatorii de artă urîtă jpeg

Versiunea scurtă: Nu-ţi vinzi arta? Atunci plăteşte-o tu!

Versiunea lungă: Boon, deci crezi că nimeni nu înţelege arta ta, nu? Crezi că geniul tău scapă tuturor pentru că lumea încă n-a ajuns la nivelul de iluminare cu care să-i străbată tonurile de gri trist pe verde murdar care o compun? Ai sentimentul că noi nu sîntem în stare decît să mîncăm cutiile de conserve pe care tu, la trei ani după ce le-am aruncat, le găseşti la gunoi, le adaugi un nas şi doi ochi din nasturi şi le expui sub titlul Familie de refugiaţi în căutarea liniştii subtile 2? Crezi că un film în care îţi pui toate angoasele ca rufele la uscat în balcoanele muncitoreşti şi de la care lumea normala iese tristă, imbufnată şi întrebîndu-se cîte beri îşi putea lua de banii de bilet este, în mod necesar un film necesar pentru societate, care e o proastă că vrea să se distreze sîmbătă seara la o comedie?

Atunci eşti pe drumul cel bun spre adevărul pe care n-ai curajul să-l priveşti în faţă: Nu există un drept divin de a face lucruri urîte.

Cine zice asta? Eu. Eu, care vrei să plătesc din taxele mele ca tu să stai acasă şi să te consumi în dilema dacă ar trebui să scrii de cinci ori pe pagina cuvîntul p...a sau dacă e suficient de patru ori, şi toată lumea a înţeles că treaba asta e exact lovitura de geniu de care avea nevoie scenariul tău de debut, la 10 ani de la terminarea facultăţii.

Dar stai, cine sînt eu, ce critic de artă mi-a dat dreptul să emit judecăţi de valoare?

Unul singur: plăcerea mea estetică. Bucuria mea, care provine doar şi numai din abilitatea ta de a-ţi transmite emoţia, dragă muzicianule atonal la care n-am să mă întorc niciodată la concert, nici măcar cînd o să am chef să rîd! Ca să-ţi fie şi mai clar, dragă sculptorule de ţevi de beton armat aşezate una peste alta: nu mă interesează marfa ta! Şi nu există artist dacă nu există client. Pentru că artistul – cel putin cel care aşteaptă de la societate recunoaştere şi dragoste şi bani – nu e Mesia în aşteptarea unei biserici, e un prestator de servicii. Nu e un salvator pe mare care trebuie să existe şi dacă nimeni nu se îneacă. Nu e un pompier, pe care îl plăteşti să aştepte incendiul, nu doar să-l stingă. Artistul, dragul, meu, în caz că nu ţi-au spus încă la şcoală (pentru că acolo au cu totul alte teorii) e un medic de suflete. E un reparator de tristeţi. E un mecanic al maşinăriilor noastre interioare. El vine pe lume s-o facă mai frumoasă, nu s-o mînjească cu trei pete maro şi să ne roage să ne uitam pînă înţelegem.

Artistul e un prestator de servicii care ţin de plăcerea noastră, nu de a lui! Ne gîdilă în mod plăcut urechea, îl plătim. Nu ne place, nu putem fi forţaţi. Taxa pe artă nu poate fi o taxă de protecţie: nu poate exista o indemnizaţie pentru a îngrozi, dezgusta, plictisi şi scoate din sărite – în numele artei!

„Dar stai, ce anume e frumosul?” – te aud spunînd cu superioritatea celui care ştie deja vreo zece teorii estetice peste numărul de ani din buletin. Şi asta mi se pare la mintea cocoşului (o expresie care ne aduce aminte în mod fericit de faptul că nu-ţi trebuie minte să apreciezi un penaj drăguţ). E simplu: frumos e ceea ce se vinde! Frumos e ceea ce spune portofelul meu, ca sa fiu cît se poate de mitocan. Al meu şi-al ăluia care scoate banii din buzunar c-aşa vrea el, nu că îl obligă legea.

Şi chiar, de ce ne-am obliga să întreţinem arta cînd încă n-am vindecat cancerul? Pînă la urmă, ce nevoie socială există de a susţine o clasă de încrezuţi şi obosiţi, striviţi de sistem (cum se plîng), oameni care aşteaptă să fie premiaţi că nu-s înţeleşi, în loc să se zbată ca arta lor să se explice singură?

Nici una. Şi, dincolo de asta, mai cred că marile talente vin cu înţelegerea că arta e în primul rînd comunicare. Şi că nu poate exista comunicare fără două capete ale firului: emiţător şi receptor. Iar între arta subvenţionată şi aia vîndută există exact diferenţa între blocurile sociale şi cele plătite de proprietar: primele sînt urîte şi murdare şi nimeni nu stă acolo de plăcere!

Şi-atunci mă întorc la întrebarea dintîi: are dreptul artistul să primească bani de la stat, adică de la oameni care muncesc cu un rost, pentru o operă în care nimeni nu găseşte vreun sens? Hai că e uşor răspunsul. Începe cu N, se termina cu U şi între ele n-are decît un şir nesfîrşit de drame omeneşti: puţin talent, enorm orgoliu!

Lucian Mîndruţă este jurnalist, director de creaţie la Mediafax Group. Îl găsiţi la www.mindruta.ro

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Brandul fast fashion chinez Shein FOTO SHUTTERSTOCK
Fată de 13 ani cu „cicartice pe viață” din cauza unui produs de frumusețe de la Shein la preț redus: „Țipa de durere, medicii au fost șocați”
O femeie din Marea Britanie susține că fiica ei de 13 ani va rămâne cu o „cicatrice pe viață”, după ce și-a vărsat pe picioare lipici pentru unghii achiziționat de la magazinul online Shein, la preț redus.
ciucă png
Nicolae Ciucă – Favoritul Administrației Americane, conform unei analize DW
O recentă analiză publicată de Deutsche Welle subliniază că Nicolae Ciucă, candidatul Partidului Național Liberal la președinția României, este favoritul cercurilor politice conservatoare din Statele Unite.
zodii norocoase webp
Zodiile a căror viață se va schimba total, în acest weekend. Ce îi așteaptă pe acești nativi
Acest weekend se anunță a fi unul plin de schimbări și surprize pentru câțiva nativi din zodiac. Influențele astrologice vor aduce momente importante, decizii neașteptate și ocazii deosebite care vor transforma complet viața unor zodii.
spalare prosoape shutterstock 2476051985 jpg
Cât de des ar trebuie să-ți speli prosoapele?
Probabil că ai folosit un prosop de mai multe ori înainte să-l pui la spălat, gândindu-te că încă arată curat.
WhatsApp Image 2024 11 08 at 07 14 15 jpeg
Incendiu de proporții la o pensiune turistică din Delta Dunării. Pompierii au intervenit cu trei ambarcațiuni speciale
Un incendiu puternic a izbucnit vineri dimineața o unitate turistică din Delta Dunării. La fața locului au intervenit trei ambarcațiuni ale pompierilor.
dementa shutterstock 2319917153 jpg
Ce semn al demenței se vede când urci sările?
Deși majoritatea oamenilor asociază demența și boala Alzheimer cu pierderea memoriei și cu alte tulburări cognitive, există și simptome fizice care pot fi observate cu mult înainte ca problemele mentale să devină evidente.
Reghecampf jpeg
Reghecampf caută ieșirea din „mocirlă“ în Africa: culisele unei prăbușiri cu maneliști și acuze de bișniță
Laurențiu Reghecampf a prins una din ultimele șanse de a-și relansa cariera de antrenor, începută spectaculos, dar intrată pe o pantă descendentă și din cauza unor scandaluri extrafotbalistice.
trafic jpg
Soluții pentru fluidizarea traficului din Capitală! Ar putea sau nu să înceapă cursurile la ore diferite. Interviu cu ministrul Educației VIDEO
Ligia Deca, ministrul Educației, a spus, într-un interviu în EXCLUSIVITATE pentru Click! și Adevărul.ro, dacă este sau nu posibil ca în București cursurile să înceapă la ore diferite, pentru fluidizarea traficului. Ministrul Educației a prezentat trei măsuri concrete și cum ar putea fi implementate.
centrul de agrement agafton jpg
Cum a devenit o fostă tabără comunistă o destinație turistică tot mai căutată. Rețeta succesului pentru complexul de la capătul României
O tabără comunistă lăsată în paragină mai bine de un deceniu reușește să-și trăiască a doua tinerețe. Locația a fost transformată într-o destinație turistică extrem de căutată. Acum găzduiește tabere tematice, evenimente naționale și chiar teambuilding-uri.