Școala paralelă: forme și cadre

Oana BOCA STĂNESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
image

Primul duș rece legat de școala românească l-am primit acum opt ani de la Carmen, mama unui fost coleg de grădiniță de-al fiului meu. În vara în care băieții noștri au terminat clasa pregătitoare, Carmen m-a anunțat că ea și soțul ei au decis să se mute împreună cu cei trei copii ai lor în Australia. Fata lor cea mare tocmai absolvise clasa a VIII-a, luase examenul de capacitate cu brio și intrase la liceul la care visase. O reușită, am putea zice. Da, „tehnic” vorbind, așa era. Doar că mama Carmen a văzut dincolo de succesul acesta, iar în spatele lui stătea o adolescentă în depresie. Toți anii de meditații, tot stresul care a acompaniat cei patru ani de gimnaziu la o școală competitivă din București au adus-o pe tînăra adolescentă în acest punct. 

Carmen și familia ei au plecat în Australia în vara acelui an, dar am rămas în legătură, ne mai scriem din cînd în cînd. Este fericită cu hotărîrea luată, spune că simte că și-a salvat copiii. 

Din păcate, decizia familiei lui Carmen de acum aproape un deceniu a devenit un fenomen în creștere în România ultimilor ani, cînd tot mai multe familii părăsesc România fix din același motiv: pentru „a-și salva copiii” școlari. Nu mai au răbdare să-i trimită abia la facultate în afara țării, ci aleg acum, urgent, un alt sistem de învățămînt pentru copiii lor. 

„Dar de cine trebuie salvați copiii?”, vă veți întreba, poate. Vă răspund eu, un părinte cu doi copii la gimnaziu, dintre care unul, în clasa a VIII-a: de școală și de școala paralelă.

Despre neajunsurile școlii românești, despre reforme care fie nu mai încep, fie te lovesc deodată în plex, propunînd reguli noi în timpul jocului, nu mai povestesc și eu, că s-a scris intens vara aceasta. O să vă povestesc aici mai multe despre școala paralelă, deși nici acesta nu este un subiect tocmai nou. 

Școala paralelă este o creatură cu aer urban, care se hrănește masiv din banii familiilor din sectorul middle-class, dar mai ales cu energia și timpul liber al elevilor. Ea acoperă o plajă simptomatică largă. Una dintre formele acute o reprezintă caracatița numită sistemul de meditații la negru, o formă de învățare care se derulează în paralel cu școala propriu-zisă. 

Școala paralelă se vede în listele de cheltuieli lunare ale familiilor și în tranzacțiile cash dintre părinți și profesorii meditatori. De cele mai multe ori, școala paralelă le aduce un succes meritat, dar cu multe sacrificii copiilor, dublat de un succes indecent, total nemeritat, școlilor unde aceștia sînt înscriși. 

Școala aceasta paralelă presară tare mult stres în jurul ei. Și încurajează paranoia: într-o lume în care nu știi cu cine și cum se pregătește în secret colegul tău de clasă care plănuiește să dea la același liceu ca tine, imaginația poate să lucreze tocmai în favoarea ta. 

Adeseori mă întreb, dar mi-e frică să aflu răspunsul, ce înțeleg adolescenții noștri din dublul discurs pe care îl practicăm în fața lor: pe de o parte, pledăm pentru un comportament moral, atît noi, cît și profesorii, iar pe de cealaltă parte îi trimitem cu bani în plic săptămînal înspre meditațiile din școala paralelă. Sau cum văd ei evaluarea la clasă făcută de profesorul care îi oferă lui sau colegilor meditații în privat? Și cum se construiește spiritul civic, cînd noi am ales să ne salvăm individual? Sînt întrebări legitime, într-o țară în care ne plîngem adesea de lipsa modelelor, de lipsa inițiativelor civice și a solidarității...

Următoarea formă de școală paralelă despre care vă voi povesti este cea care se desfășoară în multitudinea de centre de pregătire școlară, mici povești antreprenoriale locale, care au înflorit mai ales după pandemie și după conștientizarea faptului că învățarea se poate face și în format online. Aici lucrurile sînt transparente în plan financiar: te înscrii și plătești online, cu acte în regulă. Ce rămîne de multe ori o necunoscută este numărul copleșitor de mare al copiilor care pot participa deodată la un astfel de curs. Forma aceasta de școală paralelă este ca un soi de mers la sală, fiind preferată de părinții care vor să-și țină copiii în formă de-a lungul gimnaziului – se întîmplă și la primar, dar mai rar. Cînd situația devine dramatică, în clasa a VIII-a adică, atunci cei mai mulți dintre părinți se înrolează în sistemul caracatiță, cu meditator privat. 

Școala paralelă se întîmplă și la liceu. Am o prietenă al cărei fiu a intrat la unul dintre cele mai bune colegii din București, exact la specializarea pe care și-o dorea: informatică în limba engleză. Din păcate, odată cu începerea anului școlar avea să afle că datele legate de clasa aceasta specială sunau bine doar pe hîrtie: în practică, profesorul de la materia de bază era mai slab pregătit decît bobocii de-a noua. Așa că, pe celebrul grup de WhatsApp, părinții au decis angajarea unui profesor bun care, sîmbătă de sîmbătă, parcurge programa școlară cu elevii în cadrul școlii lor paralele.

Fiul meu, proaspăt intrat în clasa a VIII-a, face și el meditații atît la limba română, cît și la matematică. De ce? Din multe motive, dar în principal de frică, teama aceea că nu facem tot ce fac absolut toți părinții din jur pentru a-i fi bine copilului. Și mai facem asta și pentru că multe noțiuni n-au fost fixate la ore: într-o clasă de 33 de copii, nici un profesor nu are cum să parcurgă și programa încărcată, apoi să se asigure și că fiecare dintre elevi în parte a înțeles tot ce s-a predat. 

„Școala românească produce generații întregi de copii depresivi”, mi-a spus, în iunie 2014, Carmen, mama care a emigrat în Australia. Atunci n-am știut nici s-o contrazic, nici să-i dau dreptate. Nici acum nu am un răspuns clar, deși simt uneori că anxietatea începe să se insinueze și în viața copiilor noștri: încet, pe furiş, ca un tîlhar. 

Oana Boca Stănescu este mama Sarei-Iudit (12 ani) și a lui Marc (14 ani). Manager cultural și consultant în comunicare.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

horoscop jpg
Zodii care vor avea parte de un miracol la începutul lunii februarie. Au parte de protecție Divină și urmează 6 luni de noroc pe toate planurile
Astrologia anunță vești fantastice pentru trei zodii care vor începe luna februarie sub o stea norocoasă. Aceste semne zodiacale vor beneficia de o protecție Divină, iar următoarele șase luni vor aduce realizări impresionante pe toate planurile
COVID 19/ Trump suspendă călătoriile din Europa către SUA jpeg
Discursul lui Trump reprezintă „un puternic şut în fund” pentru Europa. Declarația ministrului francez al Apărării
Discursul rostit luni de Donald Trump la învestirea sa în calitate de preşedinte al SUA constituie "un puternic şut în fund pentru capitalele europene", a declarat marți ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.
Banner Bella Santiago
La ce emisiune vor să mai participe Bella Santiago și Nicu Grigore, cuplul de la Power Couple: „Aș vrea să mergem și la...”
Bella Santiago și Nicu Grigore, concurenți la „Power Couple” sezonul 2, sunt căsătoriți din 2017, cu toate că au făcut nunta abia în 2023. Cântăreața și soțul ei au mărturisit că probele din cadrul show-ului găzduit de Dani Oțil au fost grele, însă, recent, au dezvăluit că ar mai accepta o mică prov
sauna jpg
10 secrete ale scandinavilor pentru o viață săntosă! Află-le și tu!
Stilul de viață scandivan este sănătos și ascunde secrete care te pot inspira și pe tine.
Djokovici Alcaraz jpg
LIVE / Meciul începutul de an: Djokovici - Alcaraz, în sferturi la Australian Open
Între Djokovici și Alcaraz este o distanță de 16 ani.
anglia png
Motivul pentru care o româncă stabilită în Anglia dorește să revină în țară. „Eu sunt de patru ani jumătate aici”
Nenumărați români aleg să plece dincolo de hotare în căutarea unui trai mai bun, însă, câteodată, se lovesc de probleme la care nici nu s-ar fi gândit.
profimedia 0683847339 jpg
Ucraina a arestat trei comandanți, pe care îi acuză de neglijență pe frontul din Harkov
Serviciul de securitate al Ucrainei a arestat trei comandanți care sunt acuzați de neglijență în legătură cu organizarea necorespunzătoare a apărării în regiunea Harkov, unde rușii au lansat o ofensivă în mai 2024, relatează presa ucraineană.
uitare_shutterstock 364310372 jpg
Ce cauze duc la uitare?
Problemele cu memoria pot fi frustrante, dar nu toate ar trebui să te îngrijoreze. Uneori, ele pot fi un semnal al unor probleme de sănătate care pot fi tratate. Iată ce condiții ar putea contribui la uitare și ce poți face pentru a-ți îmbunătăți memoria.
femeie haine dulap shutter jpg
Ingredientul din bucătărie pe care trebuie să-l pui în dulap. Păstrează mirosul frumos al hainelor și ține moliile la distanță
Bicarbonatul de sodiu, un ingredient bine-cunoscut pentru utilizările sale multiple în bucătărie și curățenie, poate deveni și aliatul tău de încredere în îngrijirea hainelor.