Școala nu e o simplă instituție cu săli înalte

Irina-Roxana GEORGESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
image

De-a lungul celor aproape 29 de ani de cînd am luat contact cu școala – mai întîi ca elevă, trecînd apoi prin etapele universitare firești, pînă ce am devenit profesoară –, școala s-a îmbogățit cu multe nuanțe, a catalizat idei, a spulberat prejudecăți, a motivat, a frustrat, a devenit un loc al dialogului, al căutării stabilității. A fost sinonimă cu emulația, curiozitatea, efervescența, empatia, seriozitatea, prietenia, a implicat inițiative, profesionalism, demnitate, onestitate, corectitudine, libertate, onoare, dreptate, prudență, atitudine civică și multe altele. 

Din punctul meu de vedere, școala ne pregătește pentru viață. Ne învață să găsim soluții. Ne uniformizează, e adevărat, pînă la un punct, de unde fiecare are puterea/libertatea de a inova, de a trăi cît mai demn, de a schimba ceea ce nu funcționează mai întîi în spațiul său privat, apoi în comunitatea în care trăiește. 

Școala nu e o simplă instituție cu săli înalte, ci o întreagă lume în care se reunesc personalități, se formează caractere, au loc mici drame, se petrec tot soiul de evenimente în devenirea unui tînăr, de aceea este important ca între școală și familie/comunitate să existe un dialog firesc. Munca unui profesor nu se limitează la cele cinci sau șase ore dintr-o zi obișnuită de lucru: fiecare clasă are specificul său, nici o oră nu seamănă cu alta, deși conținuturile pot fi similare. Proiectarea activității, y compris respectarea programei şcolare, a normelor de elaborare a documentelor de proiectare şi adaptarea activităților la particularităţile clasei sînt coroborate cu proiectarea experiențelor de învăţare care presupun utilizarea diverselor resurse tehnice. Școala este, adesea, confundată cu testele și examenele, dar aceasta e o perspectivă reducționistă și găunoasă.

Profesorul diseminează, evaluează și valorizează activitățile realizate la clasă, pentru dezvoltarea unei competențe foarte importante, aceea de „a învăța să înveți”. De asemenea, are datoria de a asigura transparenţa criteriilor de evaluare, promovînd deopotrivă autoevaluarea şi interevaluarea.

Școala încurajează, în mod normal, organizarea şi desfăşurarea activităţilor extracurriculare, de la vizite la muzee la întîlniri cu diverse personalități din domenii conexe. Prin fiecare cadru didactic, școala monitorizează comportamentul elevilor şi gestionarea situaţiilor conflictuale, prin manifestarea atitudinii morale și civice, alături de respectarea și promovarea deontologiei profesionale. Ar fi de spus, în acest sens, că atît aspectele psihologice, cît și provocările tehnice și didactice din pandemie au reconfigurat felul în care ne raportăm la spațiul privat și la sala de clasă. Mi-aș dori să putem vorbi cu lejeritate despre starea de bine a elevului, care este, de altfel, organic legată de starea de bine a profesorului și de relația acestuia cu mediul în care lucrează.

În copilărie, părinții ne spuneau mie și fratelui meu că, așa cum ei merg la serviciu, noi, copiii, mergem la școală – asta era „slujba” noastră. Sigur că aveau dreptate: nu doar pentru că de-a lungul unei zile de școală aveam în orar șase-șapte ore (cît o zi de lucru), mai ales că, odată reveniți acasă, ne și apucam de teme, pentru ca a doua zi să o luăm de la început, ci și pentru că, în definitiv, prin faptul că ne trezeam devreme, că aveam o mulțime de teme, participam la tot soiul de competiții, școala era (este) „un rău necesar”. Profesorii noștri – unii dintre ei, foarte exigenți, dar tocmai prin asta, neverosimil de hipnotici – spuneau despre nota 10 (fără să își ascundă cîtuși de puțin aroganța) că e nota lui Dumnezeu, nota 9 e a profesorului, iar elevii pot aspira cel mult la 8, dar asta nu m-a împiedicat să învăț fizică (și, în mod surprinzător, să-mi amintesc și acum legile termodinamicii, deși am devenit profesoară de limba și literatura română) sau pe frate-meu să lucreze în domeniul satelitar sau să cunoască cele mai performante tehnologii. Ce vreau să spun? Că nota are relevanța ei momentană, că nu este un scop în sine. Nu ne definește o notă, ci felul în care ne construim ca oameni. Prototipul profesorului sever îmi amintește mereu de basmul lui Creangă: „și unii ca aceștia sînt trebuitori pe lume cîteodată, pentru că fac pe oameni să prindă la minte”. Toate contextele de viață sînt, în definitiv, contexte de învățare: nu neapărat într-o sală de clasă, ci și pe stradă, la cinema, în metrou sau în trafic, în general. Cred că ar trebui să învățăm să prețuim munca în toate formele ei, de la felul în care este măturată strada la prima oră a dimineții la felul în care ajunge pîinea feliată în coșul nostru de cumpărături. De la felul în care rostim „mulțumesc” sau „îmi cer iertare” la modalitățile de a-l trata pe celălalt.

Frecvent, elevii întreabă: „La ce-mi folosește să învăț matematică sau să citesc literatură sau să studiez filozofie sau istorie sau geografie?“. Răspunsul este la îndemîna fiecăruia: pentru a deveni oamenii pe care părinții noștri, vecinii noștri, apoi propriii copii să se poate baza. Înțelegînd tabloul, putem conecta elemente particulare și doar cunoscînd în detaliu mecanismele fine ale acestor roți care sînt ideile noastre, personalitățile noastre, istoria recentă, putem lega firesc relații stabile și reale cu alții ca noi. Școala ne învață și că „errare humanum est”, dar și că persistența în eroare este tragică.

A cam trecut epoca în care profesorul era „stăpîn la ora sa”, autarhie prost înțeleasă de cele mai multe ori. Noile tehnologii îl fac pe profesorul de azi un om al timpului său, integrat într-o lume în continuă schimbare. Oricît de seducătoare/vehemente/puternice sînt încă versurile celor de la Pink Floyd – „Teacher, leave those kids alone” –, cred că nici ele nu mai sînt de actualitate. Cred că școala viitorului este cea a colaborării, a firescului, a respectului reciproc și a dorinței de a prețui oamenii și acțiunile lor pline de însemnătate. Oricum, totul e deșertăciune.

Irina-Roxana Georgescu este profesoară de limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Sfîntul Sava“ din Bucureşti și scriitoare.

Foto: wikimedia commons

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.