Sarah Jessica Parker şi bănuţii de covrigi

Mihaela NICOLAE
Publicat în Dilema Veche nr. 590 din 4-10 iunie 2015
Sarah Jessica Parker şi bănuţii de covrigi jpeg

Îndes în sacoşă, în ultimul moment,

, de James Bowen, şi

de Parinoush Saniee. Să am ca premiu pentru cei de la a IX-a care au citit deja, cu adevărat, cîteva capitole din

romanul lui Nicolae Filimon. 

La începutul orei, dintre „cititori“, Aida e cea mai convingătoare. Ne spune cu entuziasm de ce i-a plăcut Nicole Krauss,

Aşteptările mele sînt depăşite. Ce elevi am! Ce profesor grozav trebuie că sînt! Aida are şi un caiet grozav, de student la Arte, cu desene şi decupaje, ilustrări ale lucrurilor pe care le discutăm. La sfîrşitul caietului a lipit o fotografie: ea, la mare, se văd valurile, se vede nisipul, totul în alb-negru. Fotografia este făcută în tabăra în care tocmai am fost cu ei, la Eforie Nord. O laud şi îi spun, pentru toată clasa, că prin creativitate ieşim din anonimat şi din plictiseală.

Apoi discutăm despre Rossini în lectura lui Nicolae Filimon, primul nostru cronicar muzical, despre

, belcanto şi opera bufă. Băieţii conectează Internetul şi eu pregătesc boxa-minune (o port după mine, în geantă), ca să ascultăm o secvenţă muzicală. Şi-mi place cum decurge ora, elevii par numai ochi şi urechi, le place sunetul muzicii, aşa cum îmi place şi mie… 

Dar între iluzie şi deziluzie, în viaţa de profesor, nu-i decît un pas. La un moment dat, în plin avînt profesoral, ies din filmul cu pisici aristocrate: descopăr că unul dintre băieţi nu şi-a scris tema. Totuşi, se apără el, a completat cîteva rînduri în jurnalul orei de română (un fel de temă permanentă), ceva despre Sarah Jessica Parker, o chestie despre dragoste, nu înţeleg bine ce. Am vorbit noi la oră despre Sarah-şi-nu-ştiu-mai-cum? Nu, n-am vorbit, dar i-a plăcut citatul şi l-a luat de la Bianca, deci Bianca este de vină. Şi descopăr repede crudul adevăr: jumătate de clasă nu are temă, deloc – avuseseră de relatat, în zece rînduri, povestea hatmanului Cărăbuş din

…, un fante de mahala, o poveste pe care o ştiau deja, o citiserăm în clasă, trebuia doar pusă pe hîrtie. Ce elevi am! Ce profesor groaznic sînt! Mă gîndesc să ies, pur şi simplu, din clasă, aşa sînt de dezamăgită. Să fac o scenă de melodramă nu-mi stă în fire. Să trec cu vederea, nici asta nu pot, că nu-şi mai scriu temele în veci! Şi am şi ora următoare la ei. Noroc că se sună şi, coborînd două etaje, îmi mai trece supărarea. În cancelarie, o colegă îmi povesteşte cu haz că a avut asistenţă la oră, a venit directorul, iar jumătate de clasă a apărut, molfăind din sandviciuri, încă vreo zece minute după aceea. 

Mă întorc în clasă ştiind că nu pot sta supărată pe ei, dar mă prefac că sînt, nu-i privesc, mă uit în podea şi le predau. Ca într-un joc de-a şoarecele şi pisica, îmi prind privirea şi-mi zîmbesc larg, spunîndu-mi, fără să-mi spună, că este momentul să ne-mpăcăm, ce atîta tevatură şi cu tema asta, n-au timp, nu le plac temele, profesorii ar trebui să înţeleagă că şi zece rînduri sînt multe uneori! Am găsit o soluţie: uite cum facem, nu pun 2, dar cine nu a scris acasă o să scrie acum, în clasă, în ultimele minute ale orei. Mă întreb cu cine semăn mai bine în asemenea momente: cu Don Quijote? Cu Sisif? Cred totuşi că cel mai rău e să fii Sancho Panza! Să nu ai aşteptări de nici un fel.  

Mă grăbesc spre casă, mai am de citit cîteva pagini din

un roman minunat al Mariei Stepnova, de făcut un eseu despre exilul lui Ovidiu la Tomis, de corectat nişte lucrări… Mă opresc în piaţă, lîngă şcoală, să cumpăr covrigi. Doamna de la tejghea insistă să-mi dea restul, pînă la ultimul bănuţ, fiindcă ştie (de unde?) că sînt profesoară şi a auzit şi dumneaei că profesorii au salarii mici. Vreau să-i dau replica, dar nu găsesc cuvîntul, aş vrea să-i spun că nu e chiar aşa, dar nu mă lasă, îmi tot îndeasă bănuţii ăia de aramă în palmă. 

Mihaela Nicolae este profesoară de limba şi literatura română la C.N. „Mihai Eminescu“ din Buzău. 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Victor Ponta FOTO Mediafax
Ce spune Victor Ponta despre exit-poll-urile de la alegerile prezidențiale: „Rezultatul final va fi altul”
Candidat independent la alegerile prezidențiale 2025 și fost premier în perioada 2012-2015, Victor Ponta a comentat primele rezultate estimative date de către trei case de sondare, ce îl plasează pe locul al patrulea.
Crin Antonescu votează în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Crin Antonescu, prima reacție după închiderea urnelor: „Victoria nu poate fi decisă de exit poll-uri”
Crin Antonescu, candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a susținut o declarație de presă duminică seara, la scurt timp după închiderea urnelor, în care a transmis un mesaj de prudență și responsabilitate, în contextul publicării primelor exit poll-uri.
Conferința susținută la închiderea urnelor și comunicarea primelor rezultate exit-poll de către candidatul independent Nicușor Dan, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după afișarea primelor exit poll-uri: „Să ne raportăm cu prudenţă la rezultatele exit poll-urilor pe care le vedem”
Nicușor Dan, candidatul independent la alegerile prezidențiale din 2025, a transmis duminică seară un mesaj echilibrat și responsabil, după publicarea primelor exit poll-uri care îl plasează, la egalitate sau foarte aproape, cu Crin Antonescu, în lupta pentru calificarea în turul al doilea.
George Simion și Calin Georgescu votează în Mogoșoaia, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
George Simion anunță că îi rămâne devotat lui Călin Georgescu: „România are nevoie de viziunea lui”
Candidatul AUR, George Simion, a transmis un mesaj pe Facebook, după rezultatele exit-poll care îl clasează în finala pentru Cotroceni. „Îmi voi respecta cuvântul, pentru că România are nevoie de înțelepciunea lui”, a transmis liderul AUR.
George Simion și Calin Georgescu votează în Mogoșoaia, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
George Simion nu a vorbit live după câștigarea primului tur: „Astăzi am scris istorie”
George Simion, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), a ales să nu apară în fața presei sau susținătorilor în seara primului tur al alegerilor prezidențiale din 2025, preferând să transmită o primă reacție pe contul său de TikTok.
Atunci când îți dorești o vacanță care să aibă de toate, e un must să treci Dubaiul pe wish list-ul tău
Elena Lasconi votează în București. FOTO Inquam Photos / Mălina Norocea
Elena Lasconi refuză să demisioneze. Întrebată pe cine preferă în turul 2 a zis, râzând, Brad Pitt
Elena Lasconi, candidata care a obținut aproximativ 4% din voturi în alegeri, a refuzat să comenteze posibilitatea unei demisii, menționând că așteaptă rezultatul final.
Nicusor Dan la vot jpg FOTO INQUAM PHOTOS/ George Călin
Nicușor Dan îndeamnă la prudență după rezultatul exit poll-urilor. „Să aşteptăm numărătoarea exactă a voturilor”
Candidatul independent în alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, a îndemnat la prudență, după ce primele rezultate ale exit poll-urilor au fost făcute publice.
colaj george simion, crin antonescu, victor ponta, nicusor dan   foto FB jpg
Cum comentează analiștii primele rezultate ale alegerilor prezidențiale. „Românii au fost împărțiți în două mari tabere”
Conform primelor rezultate exit-poll la turul I al alegerilor prezidențiale 2025, trei case de sondare îl plasează pe George Simion, candidatul AUR, pe primul loc. Bătălia pentru locul al doilea este foarte strânsă între Crin Antonescu și Nicușor Dan.