„Să te dezlănțui într-un mod controlat” – interviu cu Cătălin MOROȘAN

Publicat în Dilema Veche nr. 952 din 7 – 13 iulie 2022
image

Cătălin Moroșan (cunoscut sub numele de Moroșanu) e unul dintre cei mai cunoscuți luptători de kickbox din România, pugilist de categorie grea și fost jucător de rugby. A absolvit Facultatea de Drept, iar în 2012 a devenit și consilier județean la Iași. Supranumit „Moartea din Carpați“, are în palmares 48 de victorii (din care 28 prin KO) și 12 înfrîngeri. Deține recordul pentru cea mai lungă serie de victorii consecutive (17) din istoria Superkombat, între anii 2011 și 2016. A cîștigat și o ediție a concursului Dansez pentru tine. Am stat de vorbă cu el despre răutatea din sporturile de contact.

E posibil să practici un sport de contact fără răutate?

Eu consider că în orice sport ai nevoie de răutate, dar de o răutate constructivă, sportivă, nu o răutate-răutate.

Știu că faceți acte de caritate. Care e motivația acestor acte? De ce simțiți nevoia să-i ajutați pe alții?

Pentru că viața mi-a oferit multe lucruri. Gîndiți-vă că eram un om normal și destinul a făcut să primesc multe lucruri pe pămîntul ăsta, iar datoria mea e să dau, la rîndul meu, ceea ce am primit. Consider că trebuie să facem lucruri bune și eu le fac din suflet.

Presupun că aveți o satisfacție cînd faceți lucruri bune, cînd ajutați pe cineva, nu-i așa?

Clar există și o satisfacție, dar atunci cînd faci o faptă bună, de obicei, nu trebuie să se afle, trebuie s-o ții numai pentru tine, nu trebuie să știe toată lumea, cam asta e ideea. Dar uneori eu am fost împins să fac asemenea lucruri pe care a trebuit să le mediatizez ca să se strîngă bani. Dacă nu le mediatizam, nu se strîngeau bani pentru cazurile sociale.

Deci există o satisfacție cînd faci bine. Nu e paradoxal că, de bună seamă, satisfacție simți și cînd faci KO un adversar în ring, cînd îl pui la pămînt cu o lovitură?

Acolo e o satisfacție sportivă. Nu e o satisfacție statică, să zici: mamă, ce i-am făcut. Nu e o răutate din aceea de stradă. În plus, toți cei din sporturile de contact sînt foarte principiali și au o anumită conduită în tot ce fac. E o diferență foarte mare între satisfacția de a cîștiga un meci în ring și satisfacția de a face rău unei persoane pe stradă sau altcuiva, într-un mod gratuit.

Totuși, o lovitură, fie ea și în ring, provoacă rău.

Dar n-are nici o legătură una cu alta. În orice sport apar lovituri, și la fotbal cînd dai o lovitură la gleznă și cînd dai un pumn la box sau o lovitură de genunchi la kickbox.

Boxați în general în mod calculat sau uneori simțiți furie în ring? Vi s-a întîmplat să vă enerveze mai tare un adversar?

E foarte bine să-ți dezvolți furia, dar trebuie s-o folosești în mod controlat, pentru că nu poți să încalci regulile. Și în ring, și în viață sînt reguli de respectat.

Vi s-a întîmplat vreodată să vi se facă milă de un adversar? Apare sentimentul ăsta în ring?

Normal că apare. În momentul cînd îl lovești prea tare sau îl pui la pămînt, ai milă, e normal. E un sentiment uman. După ce l-ai învins ai uneori și milă, dar ai și un respect. Îți spui că gata, pînă aici a fost limita sportului.

Vi s-a întîmplat să întîlniți vreun adversar pe care să-l simțiți că e cu adevărat rău, să vă inspire teamă cu răutatea lui?

Nu, n-am avut niciodată senzația asta. Am simțit răutate sportivă, dar nu răutate adevărată. N-am întîlnit un rău absolut. Iar răutatea de zi cu zi, pe care o știm cu toții, n-are nici o legătură cu cea sportivă, sînt lucruri total diferite. Dar în nici un sport nu poți să fii moale, trebuie să ai acea răutate sportivă care se transformă de fapt în energie, în ambiție. Nu e o răutate normală, așa cum o percepe lumea de obicei. Și la tenis, cînd servești, trebuie să ai nervul ăla pe care-l pui acolo ca să iasă o lovitură bună. Dacă n-ai asta, nu poți să faci nimic, n-ai să cîștigi nimic, nu doar la K1 sau la rugby, dar nici la tenis sau la fotbal. Acea răutate trebuie amestecată însă cu un focus foarte bun asupra a ceea ce trebuie să faci în momentul în care ești în competiție.

Adică răutatea asta nu trebuie exercitată haotic.

Da, trebuie să te dezlănțui într-un mod controlat.

interviu realizat de Andrei MANOLESCU

Foto: wikimedia commons

Viețile netrăite jpeg
Păsările par că știu mereu unde să se ducă
Păsările par că știu mereu unde să se ducă. Nu e nimic neclar în zborul lor. E o limpezime care mă emoționează.
p 10 jpg
Muze. Gemüse*
La sat e important ce ai, unde ai, cît ai, de unde ai. Prezența ta este vizibilă celorlalți, iar întrebări care sînt mai mult decît evitate la oraș devin aici punctele principale în funcție de care ești privit.
foto  Daniel Mihăilescu jpg
„O grădină cu deschidere la mare și ocean” – interviu cu scriitoarea Simona POPESCU
Grădina de la țară a bunicilor Ana și Nicolae, magică. Era, mai departe, via, cu strugurii grei, parfumați, după care urmau lanurile de porumb, un labirint verde.
p 12 sus jpg
„Începutul a fost nevoia de evadare în afara cotidianului urban” – interviu cu Mona PETRE, autoarea proiectului „Ierburi uitate”
„Ierburi uitate. Noua bucătărie veche”, apărută toamna trecută la Editura Nemira, este o încununare, după o decadă, a muncii mele de cercetare și experimentări culinare, una dintre manifestările fizice ale acestui efort lung de peste zece ani.
p 13 jpg
O grădină ca o viață. De la ghivecele studențești cu violete de Parma și cactuși la grădina apocalipsei și cea a degetelor verzi
Așa că Grădina Apocalipsei, a cărei creștere am început-o în mod simbolic odată cu intrarea în lockdown-ul din 15 martie 2020, întotdeauna va avea o legătură ascunsă cu o grădină în care am așteptat toată copilăria mea să intru, giardino meraviglioso, grădina misterelor, grădina Bomarzo.
Dmitri Nabokov's garden in Montreux jpg
„Să nu uităm că toate formele sînt în natură” – interviu cu artista vizuală Chantal QUÉHEN
Grădina face parte dintr-o construcție, o compoziție ca un tablou. Monet a excelat în asta la Giverny. Poate că asta m-a adus la peisaj, dar imaginația mea a dat totul peste cap.
p 14 jpg
Fascinația lucrurilor mici
Într-o notă similară, îmi place să folosesc fotografia de aproape a naturii pentru a urmări viața dincolo de ceea ce vedem în grabă.
Rustic fence (Unsplash) jpg
Trăim într-un multivers aici, pe Pămînt
Bunica mea vorbea cu animalele, iar eu o priveam fascinată, ca pe o mare vrăjitoare, și eram convinsă că și ele o înțelegeau.
p 21 jpg
„Sălbăticia devine un vis de intimitate, siguranță, control și libertate” interviu cu Oana Paula POPA, cercetătoare la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa“
Micuții care astăzi stau să ne asculte poveștile cu animale sperăm să se transforme în adulți responsabili, în sufletele cărora au fost sădite, de la vîrste fragede, semințe din care vor rodi respect și dragoste pentru natură.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Omul sfințește locul?
Un loc banal, dar cu oameni calzi, primitori, devine în memorie un loc minunat, la fel cum un loc unde am avut experiențe proaste legate de oamenii de acolo se poate transforma într-un loc detestabil. Totuși, ce înseamnă pînă la urmă spiritul locului?
p 10 sus Martin Heidegger jpg
Locul mîndru, locul relevat, locul primit de la primărie
În arhitectură locul construirii este parte în diferite ecuații de ordine; de la căsuța din Pădurea Neagră la templu, de pildă, la Martin Heidegger, considerat inspiratorul unei întregi direcții din arhitectura contemporană.
p 11 Casa lui Marguerite Duras la Neauphle jpg
Turism ficțional
Oamenii dragi care nu mai sînt devin și ei niște personaje ficționale, ca și locurile în care i-am însoțit.
Oprirea, s  Mandrestii Noi, r n Sangerei, Republica Moldova Bus stop, Mandrestii Noi Village, Sangerei District, Republic of Moldova (50098746828) jpg
O capsulă a viitorului
Dar dacă nu am apucat să cunosc o altă Moldovă decît pe cea din copilăria mea și dacă Moldova copilăriei mele e dată uitării, nu e cumva Moldova din mine un fel de capsulă a timpului?
p 12 sus jpg
Pe teren
Așadar, uneori, locul despre care scrii e vedeta, dar – de cele mai multe ori – locul nu poate fi separat de oameni, de poveștile lor, de viața lor. Se influențează reciproc.
p 13 jpg
Tango
Tangoul a fost și opera exilaților. Iar eu de oamenii aceia mă simt legat mai mult decît de oricare alții, chiar dacă nu am fost niciodată nici în Argentina, nici în Uruguay și încă îmi caut curajul să-mi împlinesc destinul de a merge acolo chiar la căderea cortinei.
Sozopol view jpg
Cum ne-am petrecut vacanța de vară – fragmente de jurnal –
Pînă la Histria nu sîntem cruțați aproape deloc, drumul e dur, pietre mici și ascuțite supun pneurile unui atac permanent, dar, cum-necum, reușim să ajungem.
p 14 jpg
Ghid practic: cum să ajungi acasă
Pariul scrisului a apărut de-abia cînd mi-am zis că e cazul să mă implic cu orașul în care m-am născut.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Nu mai citiți nimic!
Noua lege a Educației face cititul opțional, un prim pas înainte de a scoate cu totul educația din școală. În locul reformei, s-a ales abandonul.
3251104421 3a5f60ad8c k jpg
„Porții mici și gustoase”
Oamenii vor continua să citească, dar acea lume veche a dispărut. Hîrtia – dispare. Știrile – dispar.
CeMaFac ro, #TuCeFaciAcum?, taxiuri gratuite jpeg
Ce citesc tinerii adulți între BookTok și wattpad
Știm ce se citește, ce se caută, ce așteptări au și ne-am însușit și un limbaj specific.
p 1 jpg
Liste alternative
Mulți citesc literatura străină în original, în special în limba engleză, chiar și atunci cînd au la dispoziție traducerile românești.
p 12 jpg
Alfabetul imaginilor pentru cultura din spatele blocului
Sînt picături într-un ocean, sticle cu răvașe aruncate-n mare.
p 13 jpg
Gîndirea critică morală și alte fantezii de deșteptat copiii
Cum educăm, cum ne autoeducăm și cum ne lăsăm astăzi educați pentru a ne forma abilitățile morale de mîine?
p 14 jpg
Lecturi alternative din romanul românesc modern
Care ar trebui să fie scopul acestor lecturi formatoare? Să creeze oameni care să funcționeze moral?

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.