„Să te dezlănțui într-un mod controlat” – interviu cu Cătălin MOROȘAN

Publicat în Dilema Veche nr. 952 din 7 – 13 iulie 2022
image

Cătălin Moroșan (cunoscut sub numele de Moroșanu) e unul dintre cei mai cunoscuți luptători de kickbox din România, pugilist de categorie grea și fost jucător de rugby. A absolvit Facultatea de Drept, iar în 2012 a devenit și consilier județean la Iași. Supranumit „Moartea din Carpați“, are în palmares 48 de victorii (din care 28 prin KO) și 12 înfrîngeri. Deține recordul pentru cea mai lungă serie de victorii consecutive (17) din istoria Superkombat, între anii 2011 și 2016. A cîștigat și o ediție a concursului Dansez pentru tine. Am stat de vorbă cu el despre răutatea din sporturile de contact.

E posibil să practici un sport de contact fără răutate?

Eu consider că în orice sport ai nevoie de răutate, dar de o răutate constructivă, sportivă, nu o răutate-răutate.

Știu că faceți acte de caritate. Care e motivația acestor acte? De ce simțiți nevoia să-i ajutați pe alții?

Pentru că viața mi-a oferit multe lucruri. Gîndiți-vă că eram un om normal și destinul a făcut să primesc multe lucruri pe pămîntul ăsta, iar datoria mea e să dau, la rîndul meu, ceea ce am primit. Consider că trebuie să facem lucruri bune și eu le fac din suflet.

Presupun că aveți o satisfacție cînd faceți lucruri bune, cînd ajutați pe cineva, nu-i așa?

Clar există și o satisfacție, dar atunci cînd faci o faptă bună, de obicei, nu trebuie să se afle, trebuie s-o ții numai pentru tine, nu trebuie să știe toată lumea, cam asta e ideea. Dar uneori eu am fost împins să fac asemenea lucruri pe care a trebuit să le mediatizez ca să se strîngă bani. Dacă nu le mediatizam, nu se strîngeau bani pentru cazurile sociale.

Deci există o satisfacție cînd faci bine. Nu e paradoxal că, de bună seamă, satisfacție simți și cînd faci KO un adversar în ring, cînd îl pui la pămînt cu o lovitură?

Acolo e o satisfacție sportivă. Nu e o satisfacție statică, să zici: mamă, ce i-am făcut. Nu e o răutate din aceea de stradă. În plus, toți cei din sporturile de contact sînt foarte principiali și au o anumită conduită în tot ce fac. E o diferență foarte mare între satisfacția de a cîștiga un meci în ring și satisfacția de a face rău unei persoane pe stradă sau altcuiva, într-un mod gratuit.

Totuși, o lovitură, fie ea și în ring, provoacă rău.

Dar n-are nici o legătură una cu alta. În orice sport apar lovituri, și la fotbal cînd dai o lovitură la gleznă și cînd dai un pumn la box sau o lovitură de genunchi la kickbox.

Boxați în general în mod calculat sau uneori simțiți furie în ring? Vi s-a întîmplat să vă enerveze mai tare un adversar?

E foarte bine să-ți dezvolți furia, dar trebuie s-o folosești în mod controlat, pentru că nu poți să încalci regulile. Și în ring, și în viață sînt reguli de respectat.

Vi s-a întîmplat vreodată să vi se facă milă de un adversar? Apare sentimentul ăsta în ring?

Normal că apare. În momentul cînd îl lovești prea tare sau îl pui la pămînt, ai milă, e normal. E un sentiment uman. După ce l-ai învins ai uneori și milă, dar ai și un respect. Îți spui că gata, pînă aici a fost limita sportului.

Vi s-a întîmplat să întîlniți vreun adversar pe care să-l simțiți că e cu adevărat rău, să vă inspire teamă cu răutatea lui?

Nu, n-am avut niciodată senzația asta. Am simțit răutate sportivă, dar nu răutate adevărată. N-am întîlnit un rău absolut. Iar răutatea de zi cu zi, pe care o știm cu toții, n-are nici o legătură cu cea sportivă, sînt lucruri total diferite. Dar în nici un sport nu poți să fii moale, trebuie să ai acea răutate sportivă care se transformă de fapt în energie, în ambiție. Nu e o răutate normală, așa cum o percepe lumea de obicei. Și la tenis, cînd servești, trebuie să ai nervul ăla pe care-l pui acolo ca să iasă o lovitură bună. Dacă n-ai asta, nu poți să faci nimic, n-ai să cîștigi nimic, nu doar la K1 sau la rugby, dar nici la tenis sau la fotbal. Acea răutate trebuie amestecată însă cu un focus foarte bun asupra a ceea ce trebuie să faci în momentul în care ești în competiție.

Adică răutatea asta nu trebuie exercitată haotic.

Da, trebuie să te dezlănțui într-un mod controlat.

interviu realizat de Andrei MANOLESCU

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

F16 FOTO MApN jpg
Planul pentru Centrul F-16 din România unde se antrenează piloţi ucraineni și români. „Rezultatele sunt clare”
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a semnat joi, 12 decembrie, împreună cu omologul olandez, Ruben Brekelmans, o scrisoare de intenție care reafirmă angajamentul celor două state de a consolida și extinde pe viitor colaborarea în cadrul Centrului European de Instruire F-16 din România.
politia arges foto ipj arges
Poliţist reţinut pentru trafic de influenţă, fals şi uz de fals. Cât i-a cerut unui șofer ca să-l ajute să-și primească înapoi permisul suspendat
Un agent de poliţie din Câmpulung Muscel a fost reţinut într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.
Dan Grecu cosr colan jpg
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Donald Trump a fost adus la realitate: promisiunea de pace rapidă în Ucraina se dovedește a fi mult mai greu de îndeplinit
Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a declarat recent că nu va abandona Ucraina în eforturile sale de a pune capăt războiului cu Rusia.
Dorin Recean Parlament Chisinau FOTO Multimedia parlament md jpg
Chișinăul intră în stare de urgență pe fondul șantajului energetic. Premierul Recean: Moscova urmărește destabilizarea Rep. Moldova
Republica Moldova intră în stare de urgență în domeniul energetic pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 16 decembrie. 56 de parlamentari au votat în favoarea măsurii, după ce premierul Dorin Recean a explicat motivele instituirii acesteia, printre care se numără și faptul că Transnistria ar p
image png
Celebra prezentatoare de știri din România care refuză să doarmă cu soțul în același pat: „Somnul este sfânt pentru mine”
Octavia Geamănu și Marian Ionescu formează unul dintre cele mai cunoscute cupluri din showbizul românesc. Sunt împreună de 9 ani, însă există o serie de reguli de la care nu se abat pentru a menține relația vie.
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
Puterea cristalelor, recunoscută și de familia regală britanică
Provenite din adâncurile pământului, pietrele prețioase au o compoziție chimică aparte, care le conferă unicitate și valoare. Pot pietrele naturale să ne ofere energia necesară vindecării?
Dan Grecu cosr colan jpg
Marea cumpănă din viața lui Dan Grecu: a stat două săptămâni în comă din cauza unei conserve
Decedat la 12 decembrie 2024, la vârsta de doar 74 de ani, fostul mare gimnast și antrenor Dan Grecu a trecut printr-o mare cumpănă în 1997. El a stat două săptămâni în comă din cauza unei conserve!
furtuna nori negri kremlin shutterstock
Regimul lui Putin, tot mai aproape de colaps în stil sovietic decât ne-am imagina
Ucraina pierde încet conflictul de trei ani pe câmpul de luptă. Rusia pierde încet conflictul economic într-un ritm aproximativ egal.