Să fim cool!

Publicat în Dilema Veche nr. 1012 din 31 august – 6 septembrie 2023
image

Cool (în engleza veche, col), în sens literal, nu înseamnă prea multe: nici rece, dar nici cald, ci răcoros. La figurat, însă, adjectivul a dezvoltat o serie de înțelesuri: e atestat încă din secolul al XIV-lea ca „arătînd răceală, apatie sau aversiune”; substantivul corespunzător este folosit, pe la 1650, pentru „absența confuziei mentale sau a surescitării”, la 1670 pentru „absența sentimentelor calde”, iar o „îndrăzneală calmă” e menționată în jurul lui 1750, conform dicționarelor. Limbajul comun de azi le reține pe toate („calm”, „liniștit”; „indiferent”, „rece”, „apatic”; „obraznic”, „impertinent”). Începînd cu anii 1930 și avînd ca punct de plecare limbajul familiar al populației afro-americane, la cele de mai sus se adaugă sensul (apreciativ) de „modern”, care se va extinde în deceniul următor: dicționarul etymonline.com precizează că întrebuințarea curentă a adjectivului cool, ca termen general de aprobare, datează de la sfîrșitul anilor 1940, cînd e promovat intens în rîndul iubitorilor de jazz, mai întîi cu referire la acest gen muzical, apoi la orice lucru demn de admirație (minunat, grozav, excelent).

Cuvîntul și-a lărgit enorm clasa lexicală, uzul și răspîndirea geografică (a traversat de mult granițele americane), dovedind o longevitate și o actualitate greu de egalat de epitetele și interjecțiile echivalente (cuvintele din slang – registrul expresiv, colorat și inventiv de care aparține și cool – se demodează repede, au, de regulă, o viață scurtă, trecătoare, răspunzînd nevoii de noutate a vorbitorilor). El e și adjectiv, și substantiv, și verb, și interjecție, acoperind multiple niveluri de referință. Se folosește și în loc de OK (ca aprobare). Apoi, te declari (singur) cool (I’m cool) pentru a refuza politicos o ofertă a interlocutorului; îl incluzi pe acesta (We’re cool) ca să exprimi faptul că nu există nici o animozitate între tine și el. O perioadă de cooling-off este pauza de comunicare în care intră două părți aflate în dispută, pentru reducerea ostilității. Mai mult, despre un om foarte stăpîn pe sine, rațional, echilibrat, spui că e as cool as a cucumber (literal:„răcoros ca un castravete”).

Cu precădere, comparația din urmă, foarte veche și încă nedemodată, poate surprinde. Farlex opinează că expresia, atestată încă de pe la 1600, s-ar putea baza pe faptul că, pe caniculă, interiorul castravetelui rămîne mai rece decît aerul, observație populară confirmată, în vremurile moderne, de măsurători agronomice care ar fixa temperatura acestuia la o diferență de 20 de grade în minus față de mediul ambiant. Călina Gogălniceanu oferă, în Dicționar de expresii englezești, o posibilă explicație pentru asocierea dintre un om și un castravete prin faptul că leguma în cauză „produce balonare, deci un disconfort care ar contribui la scăderea elanului pentru orice acțiune”, de unde indiferența, nepăsarea și lipsa de entuziasm. 

Asocierea unei calități a mediului și lucrurilor exterioare (răcoarea) cu o însușire mentală (calmul ori absența supărării), pe care o vedem în sensurile figurate ale cuvîntului cool, ar putea fi, cred, tributară medicinei occidentale a Evului Mediu. Învățăturile lăsate de Galenus, ultimul mare medic al Antichității, împletite cu patologia lui Hipocrate și cu teoria lui Aristotel despre nașterea și degradarea corpurilor, explicau că omul e alcătuit din patru umori asociate cu patru calități și patru elemente: sînge (cald și umed, asociat cu elementul aer), flegmă (rece și umedă, asociată cu elementul apă), bilă (fierbinte și uscată, asociată cu elementul foc) și atrabilă/bilă neagră (rece și uscată, asociată cu elementul pămînt). Excesul unei umori impregna temperamentul: sanguin (vesel, optimist, expansiv); flegmatic (calm, răbdător); coleric (nerăbdător, furios); melancolic (trist, sensibil). Dacă ne uităm la cum se leagă calitatea „rece” cu însușirea „calm” în temperamentul flegmatic, s-ar putea să avem răspunsul.

O ultimă observație. Dincolo de teoria umorilor, care ține acum de istorie, metaforele din jurul lui cool se bazează pe experiența fizică a omenirii cu furia și cu alte emoții negative, „fierbinți”. Ar trebui să vedem aici o confirmare a ipotezei lansate de George Lakoff și Mark Johnson, conform căreia metaforele provin din trup și par să fie expresii verbale ale răspunsului instanțiat neural de creierul uman în urma interacțiunii cu mediul. Medicina modernă descrie cu exactitate mecanismul care leagă acest tip de emoții de căldură: hormonii stresului sînt eliberați în sînge, inima își intensifică ritmul, iar vasele se îngustează, astfel că tensiunea arterială crește, iar corpul se încălzește foarte repede. Sîngele (după Galenus, cald!) circulă cu viteză și năvălește în cap, iar omul, din cool-head, devine opusul, hot-head. Mintea se împrăștie, iar omul ajunge repezit, cu acțiuni nesăbuite, iraționale.

Cooler heads will prevail, spune un proverb englezesc: cine e mai calm decît ceilalți (cu capul mai rece...) învinge mereu. Așadar, let’s be cool!

Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

harta glob pexels jpg
Unde să fugi în caz de război. Care sunt cele mai sigure țări
Pe măsură ce conflictele globale escaladează, nu este nerezonabil să ne gândim la planuri de urgență. Unele țări ies în evidență ca paradisuri sigure în fața conflictelor, inclusiv unele care se află la doar trei ore de zbor de Regatul Unit.
pastile 1 jpeg
Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conţin substanţe stupefiante şi psihotrope
Senatorii au adoptat, luni, 4 noiembrie a.c., un proiect de lege ce vizează necesitatea constrolului a unor medicamente care conţin substanţe stupefiante şi psihotrope.
bebelusi scaled jpg
Spitalul Grigore Alexandrescu oferă screening gratuit pentru bebelușii cu displazie de șold
Medicii de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” oferă gratuit ecografii pentru șoldul bebelușilor cu vârsta de până la 3 luni. Această investigație este foarte importantă pentru a depista din timp eventuale probleme ale articulației șoldului.
banner oana lis png
Ce diferență de vârstă uriașă este între Oana și Viorel Lis. Cum s-au căsătorit, de fapt, cei doi: „Ne-a împins așa puțin de la spate”
Oana și Viorel Lis sunt exemplul clar că dragostea trece peste orice obstacol. Cu toate că între cei doi este o diferență destul de mare de vârstă, sunt împreună de mai bine de două decenii, timp în care au trecut atât prin momente bune, cât și mai puțin bune. Invitată în cadrul emisiunii „40 de înt
autospeciala politie jpg
Opt persoane, arestate după o bătaie în Cluj-Napoca
Opt persoane cu vârste cuprinse între 18 și 47 de ani au fost arestate de către poliție după ce s-au bătut pe o stradă în Cluj-Napoca.
control medical permis conducere
Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația
10.000 de cazuri de cancer oral se înregistrează anual în Marea Britanie, iar medicii spun că marea majoritate a cazurilor o reprezintă actele sexuale orale.
arestata
O femeie care spiona pentru armata lui Putin a primit 15 ani închisoare pentru înaltă trădare în Ucraina
Kievul a anunțat, luni, că a condamnat o femeie din estul Ucrainei la 15 ani de închisoare pentru înaltă trădare. Aceasta le-a transmis ruşilor informaţii privind desfăşurarea de forţe ucrainene şi amplasamentul punctelor de control.
index webp
Specialist obstetrică-ginecologie: „Cancerul de col este cel mai frecvent, cel de ovar este unul tăcut“
Unul dintre cele mai răspândite tipuri de cancer din România este cel de col uterin – din totalul celor diagnosticate în Europa într-un an, aproape 10% provin de la noi. Cel mai periculos, însă, este cancerul ovarian, acesta fiind depistat de cele mai multe ori în stadii avansate.
bani jpeg
Se oferă tichete sociale de Crăciun. Ce documente trebuie depuse pentru a intra în posesia banilor
Cum deja începem să ne apropiem de sărbătorile de iarnă, autoritățile din țara noastră vin cu o veste bună pentru o anumită categorie de români! Aceștia urmează să primească un ajutor financiar din partea statului, pentru a acoperi o parte din cheltuielile pentru masa de Crăciun.