Să fim cool!

Publicat în Dilema Veche nr. 1012 din 31 august – 6 septembrie 2023
image

Cool (în engleza veche, col), în sens literal, nu înseamnă prea multe: nici rece, dar nici cald, ci răcoros. La figurat, însă, adjectivul a dezvoltat o serie de înțelesuri: e atestat încă din secolul al XIV-lea ca „arătînd răceală, apatie sau aversiune”; substantivul corespunzător este folosit, pe la 1650, pentru „absența confuziei mentale sau a surescitării”, la 1670 pentru „absența sentimentelor calde”, iar o „îndrăzneală calmă” e menționată în jurul lui 1750, conform dicționarelor. Limbajul comun de azi le reține pe toate („calm”, „liniștit”; „indiferent”, „rece”, „apatic”; „obraznic”, „impertinent”). Începînd cu anii 1930 și avînd ca punct de plecare limbajul familiar al populației afro-americane, la cele de mai sus se adaugă sensul (apreciativ) de „modern”, care se va extinde în deceniul următor: dicționarul etymonline.com precizează că întrebuințarea curentă a adjectivului cool, ca termen general de aprobare, datează de la sfîrșitul anilor 1940, cînd e promovat intens în rîndul iubitorilor de jazz, mai întîi cu referire la acest gen muzical, apoi la orice lucru demn de admirație (minunat, grozav, excelent).

Cuvîntul și-a lărgit enorm clasa lexicală, uzul și răspîndirea geografică (a traversat de mult granițele americane), dovedind o longevitate și o actualitate greu de egalat de epitetele și interjecțiile echivalente (cuvintele din slang – registrul expresiv, colorat și inventiv de care aparține și cool – se demodează repede, au, de regulă, o viață scurtă, trecătoare, răspunzînd nevoii de noutate a vorbitorilor). El e și adjectiv, și substantiv, și verb, și interjecție, acoperind multiple niveluri de referință. Se folosește și în loc de OK (ca aprobare). Apoi, te declari (singur) cool (I’m cool) pentru a refuza politicos o ofertă a interlocutorului; îl incluzi pe acesta (We’re cool) ca să exprimi faptul că nu există nici o animozitate între tine și el. O perioadă de cooling-off este pauza de comunicare în care intră două părți aflate în dispută, pentru reducerea ostilității. Mai mult, despre un om foarte stăpîn pe sine, rațional, echilibrat, spui că e as cool as a cucumber (literal:„răcoros ca un castravete”).

Cu precădere, comparația din urmă, foarte veche și încă nedemodată, poate surprinde. Farlex opinează că expresia, atestată încă de pe la 1600, s-ar putea baza pe faptul că, pe caniculă, interiorul castravetelui rămîne mai rece decît aerul, observație populară confirmată, în vremurile moderne, de măsurători agronomice care ar fixa temperatura acestuia la o diferență de 20 de grade în minus față de mediul ambiant. Călina Gogălniceanu oferă, în Dicționar de expresii englezești, o posibilă explicație pentru asocierea dintre un om și un castravete prin faptul că leguma în cauză „produce balonare, deci un disconfort care ar contribui la scăderea elanului pentru orice acțiune”, de unde indiferența, nepăsarea și lipsa de entuziasm. 

Asocierea unei calități a mediului și lucrurilor exterioare (răcoarea) cu o însușire mentală (calmul ori absența supărării), pe care o vedem în sensurile figurate ale cuvîntului cool, ar putea fi, cred, tributară medicinei occidentale a Evului Mediu. Învățăturile lăsate de Galenus, ultimul mare medic al Antichității, împletite cu patologia lui Hipocrate și cu teoria lui Aristotel despre nașterea și degradarea corpurilor, explicau că omul e alcătuit din patru umori asociate cu patru calități și patru elemente: sînge (cald și umed, asociat cu elementul aer), flegmă (rece și umedă, asociată cu elementul apă), bilă (fierbinte și uscată, asociată cu elementul foc) și atrabilă/bilă neagră (rece și uscată, asociată cu elementul pămînt). Excesul unei umori impregna temperamentul: sanguin (vesel, optimist, expansiv); flegmatic (calm, răbdător); coleric (nerăbdător, furios); melancolic (trist, sensibil). Dacă ne uităm la cum se leagă calitatea „rece” cu însușirea „calm” în temperamentul flegmatic, s-ar putea să avem răspunsul.

O ultimă observație. Dincolo de teoria umorilor, care ține acum de istorie, metaforele din jurul lui cool se bazează pe experiența fizică a omenirii cu furia și cu alte emoții negative, „fierbinți”. Ar trebui să vedem aici o confirmare a ipotezei lansate de George Lakoff și Mark Johnson, conform căreia metaforele provin din trup și par să fie expresii verbale ale răspunsului instanțiat neural de creierul uman în urma interacțiunii cu mediul. Medicina modernă descrie cu exactitate mecanismul care leagă acest tip de emoții de căldură: hormonii stresului sînt eliberați în sînge, inima își intensifică ritmul, iar vasele se îngustează, astfel că tensiunea arterială crește, iar corpul se încălzește foarte repede. Sîngele (după Galenus, cald!) circulă cu viteză și năvălește în cap, iar omul, din cool-head, devine opusul, hot-head. Mintea se împrăștie, iar omul ajunge repezit, cu acțiuni nesăbuite, iraționale.

Cooler heads will prevail, spune un proverb englezesc: cine e mai calm decît ceilalți (cu capul mai rece...) învinge mereu. Așadar, let’s be cool!

Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.