Românii în presa britanică

Publicat în Dilema Veche nr. 510 din 21-27 noiembrie 2013
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

● Pe parcursul anului trecut, în Marea Britanie, numărul de furturi din ATM-uri s-a triplat. Informaţiile oferite de poliţia britanică sugerează că un procent de peste 90% din aceste furturi sînt comise de imigranţii români – scrie Daily Mail. De asemenea, în primele patru luni ale acestui an, au fost înregistrate 7572 de bancomate sparte, numărul crescînd cu 2553 faţă de perioada precedentă a anului trecut.

● Hoţii de buzunare din cauza cărora s-a închis Muzeul Luvru de la Paris sînt români – susţine cotidianul britanic The Sun. Într-un articol intitulat „Temerile în Marea Britanie cresc, după ce bandele de români au dus la închiderea Luvrului“, tabloidul aminteşte că angajaţii muzeului au refuzat să mai lucreze într-o zi de miercuri, îngrijoraţi de creşterea numărului de hoţi de buzunare, printre care se numără şi copii, care fură atît de la turişti, cît şi de la angajaţii muzeului. Bande similare ar putea să ajungă şi în Marea Britanie, căci se estimează că în 2014 vor veni 12.770 de români şi bulgari, după ce restricţiile Uniunii Europene vor fi ridicate. În realitate, numărul ar putea să fie mult mai mare, mai arată cotidianul amintit.

● 10 octombrie 2013. Doi români au fost arestaţi în Marea Britanie, după ce au furat cantităţi impresionante de gumă de mestecat. Autoritaţile britanice au confirmat apariţia unui val de furturi de gumă de mestecat din supermarketuri – scrie thisissouthdevon.co.uk. Potrivit publicaţiei, românii duceau prada în România, unde o vindeau comercianţilor locali, care ofereau clienţilor gume ca rest, în loc de monede.

● 12 noiembrie 2013, Daily Mail: „După ridicarea restricţiilor pentru români, doar capra mai rămîne în sat.“ Liderul partidului britanic UKIP, Nigel Farage, nu a ratat ocazia să speculeze cuvintele rostite de primarul unei comune din judetul Timiş, România, care a declarat pentru Daily Mail că jumătate din populaţia comunei sale se va muta în Marea Britanie, după ridicarea restricţiilor, la 1 ianuarie 2014. Ulterior, edilul a explicat că jurnalista britanică a înţeles greşit că jumătate din populaţia comunei vrea să plece în Anglia la muncă, precizînd că el a afirmat că jumătate din romii din comună vor să facă acest lucru, fiind vorba despre 100 de persoane.

● Jurnaliştii de la Daily Mail afirmă că Marea Britanie rămîne principala destinaţie a tinerilor din România care vor să muncească în afara ţării, întărind astfel îngrijorarea că britanicii se vor confrunta cu un aflux de imigranţi, la sfîrşitul lui 2013, odată cu ridicarea restricţiilor. Preşedintele Camerei Comunelor din Marea Britanie, John Bercow, a efectuat recent o vizită la Bucureşti, prilej cu care a declarat că imigranţii est-europeni au mai multe aptitudini şi dau dovadă de mai mult „angajament“ faţă de muncă decît o fac britanicii.

● Ambasadorul român la Londra, Ion Jinga, explică, într-un amplu articol din Huffington Post, că românii văd în Marea Britanie un model şi sînt bine integraţi în această ţară, unde comunităţile-gazdă le preţuiesc contribuţia. Aşadar, spune diplomatul, românii care trăiesc în Marea Britanie nu pot înţelege de ce au devenit ţinte într-un joc politic şi de presă.

● Londra, 12 noiembrie 2013. Un hoţ român a fost prins de poliţiştii britanici. Bărbatului i s-au pus cătuşele pe stradă, chiar în faţa unui grup de români, iar aceştia, urmărind scena, au pus o manea la casetofonul maşinii în care se aflau. Hoţul a început să rîdă şi să danseze, în timp ce aştepta maşina poliţiei ca să fie transportat la secţie – scrie Daily Mail, sub titlul „Justiţia este o glumă?“. 

(sursa: ziare.com)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

ciorba de dovlecei jpeg
Este rețeta perfectă pentru Postul Crăciunului! Cum pregătim cea mai bună ciorba de dovlecei, în doar câțiva pași simpli
Deja începem să înaintăm în luna noiembrie, iar cum Postul Crăciunului se apropie cu pași repezi, este important să știm ce fel de rețete delicioase putem pregăti pentru noi și pentru familia noastră! Iar ciorba de dovlecei este un preparat gustos, perfect pe timp de post!
georgia alegeri/ FOTO:X
Alegerile ca loc strategic de confruntare în războiul hibrid împotriva democraţiei - cazul Georgiei şi al Republicii Moldova
Georgia este o ţară de dimensiuni reduse, situată între Turcia şi Federaţia Rusă. Nu se află la intersecţia unor rute importante de transport şi nici a unor reţele importante energetice.
accident Timisoara mp4 thumbnail png
O fetiţă de zece ani a murit după ce maşina în care se afla a fost izbită de o alta. Greșeala care a dus la tragedie
O fetiţă a murit într-un accident rutier care a avut loc, marţi, după ce maşina în care se afla a fost izbită de un alt autoturism, într-o intersecție din Timișoara.
Bursele start png
Cum transformi talentul artistic al copilului tău în meserie. Bursele stART: 10 ani de artă și visuri realizate
Bursele stART, program desfășurat de Școala de Valori în parteneriat cu Provident Financial România, cu sprijinul Ministerului Educaţiei, susține de 10 ani dezvoltarea talentelor elevilor de liceu.
Greseala in etapa de demacheriere  Sursa foto shutterstock 1670788486 jpg
Greşeală în etapa de demachiere. Dermatologii recomandă evitarea folosirii zilnice a acestui produs!
Îndepărtarea corectă a machiajului este esențială pentru o piele sănătoasă și frumoasă, dar optarea pentru o soluţie rapidă de demachiere nu este întotdeauna şi cea mai potrivită pentru ten.
3 jpeg
Fundația DMS lansează inițiative durabile pentru un viitor mai bun în România
Fundația DMS, organizație nonguvernamentală și nonprofit dedicată dezvoltării durabile și educației ecologice, își începe oficial activitatea.
Regina Camilla Foto Getty Images (1) jpg
Copil racit FOTO Shutterstock
Dr. Mihaela Bilic spune de ce nu este bine să protejați în exces copiii: „Vor fi palizi, fragili, bolnăvicioși și alergici la toate!”
Copiii trebuie să crească în contact cu natura, cu mâini nespălate și nasuri înfundate, și nu protejați în exces. Altfel, vor fi palizi, fragili, bolnăvicioși și alergici la toate, susține cunoscutul nutriționist Mihaela Bilic.
Roxana Minzatu, foto captura FB FB png
Comisarul European Roxana Mânzatu evită să spună dacă a avut autorizație de construire pentru extinderea casei achiziționate de la stat cu 17.000 de lei
Roxana Mînzatu, viitorul vicepreședinte al Comisiei Europene, a explicat, vineri, în fața jurnaliștilor, cum soțul ei a cumpărat și modernizat casa din centrul Brașovului care a făcut obiectul unui investigații Snoop.