Românii în presa britanică

Publicat în Dilema Veche nr. 510 din 21-27 noiembrie 2013
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

● Pe parcursul anului trecut, în Marea Britanie, numărul de furturi din ATM-uri s-a triplat. Informaţiile oferite de poliţia britanică sugerează că un procent de peste 90% din aceste furturi sînt comise de imigranţii români – scrie Daily Mail. De asemenea, în primele patru luni ale acestui an, au fost înregistrate 7572 de bancomate sparte, numărul crescînd cu 2553 faţă de perioada precedentă a anului trecut.

● Hoţii de buzunare din cauza cărora s-a închis Muzeul Luvru de la Paris sînt români – susţine cotidianul britanic The Sun. Într-un articol intitulat „Temerile în Marea Britanie cresc, după ce bandele de români au dus la închiderea Luvrului“, tabloidul aminteşte că angajaţii muzeului au refuzat să mai lucreze într-o zi de miercuri, îngrijoraţi de creşterea numărului de hoţi de buzunare, printre care se numără şi copii, care fură atît de la turişti, cît şi de la angajaţii muzeului. Bande similare ar putea să ajungă şi în Marea Britanie, căci se estimează că în 2014 vor veni 12.770 de români şi bulgari, după ce restricţiile Uniunii Europene vor fi ridicate. În realitate, numărul ar putea să fie mult mai mare, mai arată cotidianul amintit.

● 10 octombrie 2013. Doi români au fost arestaţi în Marea Britanie, după ce au furat cantităţi impresionante de gumă de mestecat. Autoritaţile britanice au confirmat apariţia unui val de furturi de gumă de mestecat din supermarketuri – scrie thisissouthdevon.co.uk. Potrivit publicaţiei, românii duceau prada în România, unde o vindeau comercianţilor locali, care ofereau clienţilor gume ca rest, în loc de monede.

● 12 noiembrie 2013, Daily Mail: „După ridicarea restricţiilor pentru români, doar capra mai rămîne în sat.“ Liderul partidului britanic UKIP, Nigel Farage, nu a ratat ocazia să speculeze cuvintele rostite de primarul unei comune din judetul Timiş, România, care a declarat pentru Daily Mail că jumătate din populaţia comunei sale se va muta în Marea Britanie, după ridicarea restricţiilor, la 1 ianuarie 2014. Ulterior, edilul a explicat că jurnalista britanică a înţeles greşit că jumătate din populaţia comunei vrea să plece în Anglia la muncă, precizînd că el a afirmat că jumătate din romii din comună vor să facă acest lucru, fiind vorba despre 100 de persoane.

● Jurnaliştii de la Daily Mail afirmă că Marea Britanie rămîne principala destinaţie a tinerilor din România care vor să muncească în afara ţării, întărind astfel îngrijorarea că britanicii se vor confrunta cu un aflux de imigranţi, la sfîrşitul lui 2013, odată cu ridicarea restricţiilor. Preşedintele Camerei Comunelor din Marea Britanie, John Bercow, a efectuat recent o vizită la Bucureşti, prilej cu care a declarat că imigranţii est-europeni au mai multe aptitudini şi dau dovadă de mai mult „angajament“ faţă de muncă decît o fac britanicii.

● Ambasadorul român la Londra, Ion Jinga, explică, într-un amplu articol din Huffington Post, că românii văd în Marea Britanie un model şi sînt bine integraţi în această ţară, unde comunităţile-gazdă le preţuiesc contribuţia. Aşadar, spune diplomatul, românii care trăiesc în Marea Britanie nu pot înţelege de ce au devenit ţinte într-un joc politic şi de presă.

● Londra, 12 noiembrie 2013. Un hoţ român a fost prins de poliţiştii britanici. Bărbatului i s-au pus cătuşele pe stradă, chiar în faţa unui grup de români, iar aceştia, urmărind scena, au pus o manea la casetofonul maşinii în care se aflau. Hoţul a început să rîdă şi să danseze, în timp ce aştepta maşina poliţiei ca să fie transportat la secţie – scrie Daily Mail, sub titlul „Justiţia este o glumă?“. 

(sursa: ziare.com)

Mîntuirea biogeografică jpeg
Dulciuri, seriale, rugăciuni
În același timp, „discursul consolator” are, pentru omul zilelor noastre, o problemă de plauzibilitate.
p 10 jpg
Vechea artă a consolării
În timpurile moderne, la finalul secolului al XVIII-lea, treptata secularizare a dus la dispariția literaturii consolatorii, dar nevoia de consolare nu a pierit.
index jpeg 2 webp
Cea mai frumoasă consolare din lume
Și atunci, ce îi rămîne jurnalistului ca alinare? Ce îl ține pe el în mișcare? În existența sa profesională?
Saint Ambrose MET DT3022 jpg
Pretenția alinării universale
Există, desigur, unii creștini care, în fața pierderilor suferite, „dansează“ datorită bucuriei învierii.
index jpeg webp
Cînd consolarea are șanse să devină reală
Pentru a ne redobîndi viața, El nu s-a sfiit să urce pe cruce și să-l trimită la noi pe Mîngîietorul, Duhul (Spiritul) Adevărului.
Consolation of Ariadne MET ap18 42 jpg
Cu c de la căldură și nu doar pentru elefanți și delfini
S-ar putea spune că acceptarea suferinței și înțelegerea faptului că orice trăiește moare aduc consolare în cele mai multe situații.
p 13 jpg
Rețelele consolării. Scurtă incursiune în modul de existență în-durere
Acțiunea de a consola nu înseamnă doar a oferi sprijin emoțional, ci și a conlucra în a crea sau re-crea noi legături.
640px Sorrento buidings jpg
Il Grande Premio di Consolamento…
„Gogu a plecat în lume și a luat cu el și salariile voastre pe cinci luni. Doar știți prin ce a trecut, trebuia să se consoleze și el cu ceva”.
Immanuel Kant  Aquatint silhouette  Wellcome V0003180 jpg
Cît de mult ne pot consola filosofii?
Lecția pe care o putem extrage din schimbul de scrisori între Kant și Maria von Herbert este că filosofii ne pot consola în măsura în care nu vor forța aplicarea în practică a adevărurilor existențiale pe care le descoperă.
5832910afis jpg
În plină stradă
Arta publică din România este prea puțin susținută, reglementată sau mediată, fapt ce relevă porozitatea comprehensiunii și receptării conceptului, zdruncinînd atît semnificația, cît și scopurile artei înseși.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Arta ca exagerare
„În artă, cînd nu știm ce vedem, reacționăm prin exagerare”.
p 10 Guerrilla Girls WC jpg
Eco-activismul și arta
Astfel, activiștii speră că dacă ne pasă de artă suficient de mult încît să vrem să protejăm arta, vom găsi modalități pentru a ne salva planeta.
p 11 WC jpg
Palimpseste temporare
La urma urmei, armele artiștilor și ale activiștilor sînt aceleași, iar salvarea se află în mîinile și în conștiința noastră.
Racism is not patriotism sign in Edison, NJ jpg
Rasismul ca reacție a publicului cinefil
Cert este că, în ultimii ani, mainstream-ul hollywoodian traversează o încercare de emancipare, prin care vrea să se dezică de vechile obiceiuri.
index jpeg 2 webp
Curaj
Cum facem asta? Semnăm petiţiile împotriva persecuţiilor, participăm la proteste. Ne exprimăm. Orice fărîmă contează.
p 13 Ashraf Fayadh YouTube jpg
Cuvintele, mai puternice decît dictatorii
Fiindcă adevărul cuvintelor noastre vorbește despre libertate, pe cînd adevărul cuvintelor dictatorilor vorbește despre frică.
p 14 J K  Rowling jpg
Voldemort pe Twitter?
J.K. Rowling nu este „too big to fail”, dar este „too big to cancel”.
E cool să postești jpeg
Lucrurile bune, trecute cu vederea
Potrivit lui Leibniz, răul există în lume, însă doar relativizîndu-l îl putem transforma într-un instrument prin care putem conștientiza și construi binele, care este, de altfel, singura cale pentru progres.
index jpeg webp
Cum și de ce să găsești partea plină a știrii
ar dacă mai devreme vorbeam despre libertatea jurnaliștilor sau a editorilor de a alege ce știri dau mai departe, nu trebuie să uităm că și publicul are libertatea să aleagă. Important e să aibă de unde alege.
Cloud system moving into Chatham Sound png
Depinde doar de noi
Altă veste bună din 2022 vine tot din emisfera sudică. În unele zone din Marea Barieră de Corali din Oceanul Pacific, cercetătorii au observat o însănătoșire și o extindere a recifurilor de aici.
p 11 WC jpg
Liberul-arbitru și paradoxul „poluării bune”
Dar chiar și dacă nu vrem să facem nimic, partea plină a paharului este că noi avem șanse bune să murim de moarte bună, în aproape aceleași condiții climatice în care am trăit.
p 12 Tarkovski, Nostalgia jpg
Pandemie cu final ca-n filme
Am strîns puncte din tot felul de grozăvii ale pandemiei, așteptînd vaccinul, așteptînd remediul, așteptînd vestea eliberatoare. Și, în cele din urmă, am cîștigat, tancul american a apărut.
p 13 M  Chivu jpg
Copilul călare pe porc sau falsul conflict dintre tradiție și modernitate
Generația mea poate a făcut mai multe sau mai puține. Am făcut ce am putut. Însă viitorul este deja aici. Iar cei care pot prelua ștafeta sînt și ei aici.
06F2AB41 2CE7 4E53 9857 4D9205D89939 1 201 a jpeg
2022, cu bune
Gura mea de aer: cu acel zîmbet curat, te privește fix în ochi și, pe un ton apăsat, îți spune: „Tati, te iubesc!”.

Adevarul.ro

image
Când ajunge din nou în România un val de aer polar: unde se anunță ger cumplit, cât mai ninge la munte
Trei zile de iarnă autentică se anunță în mai multe județe din zona de munte. Meterologii anunță ninsori puternice și viscol. Începând de duminică însă un val de aer polar lovește România. Sunt așteptate temperaturi de până la minus 20 de grade Celsius.
image
Trufia îngroapă România. De ce nu putem fi cel mai de preț aliat pentru Occident: „Suntem ca ruda aia săracă...”
România nu reușește să profite de oportunităţi și să-și exploateze potențialul. Marius Ghincea, profesor la Universitatea Johns Hopkins, explică ce-i lipsește României.
image
Netflix, accesat doar din propria locuinţă. Compania ia măsuri drastice: care va fi singura excepţie
Netflix urmează să ia măsuri drastice, astfel încât utilizatorii să nu îşi mai poată împărţi contul cu alte persoane. Decizia a venit, după ce datele statistice au arătat că peste 100 de milioane de utilizatori din întreaga lume folosesc, de fapt, contul altcuiva.

HIstoria.ro

image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.