"România este un loc mai bun“ - interviu cu Jonathan SCHEELE

Publicat în Dilema Veche nr. 534 din 8-14 mai 2014
"România este un loc mai bun“   interviu cu Jonathan SCHEELE jpeg

În cei şapte ani de la aderarea României la Uniunea Europeană au mai apărut, uneori destul de apăsat, întrebări legate de cît de pregătit a fost Bucureştiul pentru acest proces. Sînteţi în cea mai bună poziţie să evaluaţi dubiile legate de meritul României de a fi membru cu drepturi depline al UE.

Eu cred că România a meritat întotdeauna să fie parte a Uniunii Europene. Întrebarea este mai curînd dacă 2007 a fost momentul potrivit, dacă ar fi trebuit să se întîmple mai tîrziu sau tot ce trebuia îndeplinit înainte de aderare a fost făcut. Răspunsul la această a doua întrebare este clar, nu, nu s-a întîmplat aşa şi de aceea există Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Dacă ne uităm înapoi la 2007 şi la lucrurile care au fost făcute de Guvernul României şi de alţi actori europeni în acest proces, poate că multe chestiuni ar fi trebuit rezolvate în 2007. Dar întrebarea cea mai importantă este dacă, aderînd în 2007, România a fost în poziţia de a fi folosit oportunitatea pe care aderarea i-a oferit-o, aceea de a dezvolta România sub toate aspectele. Iar răspunsul la această întrebare este că România nu a folosit oportunitatea aderării în măsura în care ar fi fost de dorit să o facă.

În 2012, cînd aţi vorbit despre România, la cinci ani după integrare, aveaţi un ton foarte optimist. Cîteva luni mai tîrziu, Comisia Europeană a pus serios la îndoială angajamentul României faţă de valorile europene şi statul de drept, urmare a acţiunilor Guvernului de atunci. Apoi au fost evenimentele din Ungaria, şi ele criticate de Comisia Europeană. Întrebarea este dacă nu cumva şi UE are nevoie de noi şi instrumente pentru a preveni derapaje precum cele ale Bucureştiului în 2012, ori ale Ungariei.

Ar fi fost de dorit ca UE să fi avut instrumente. Există însă o balanţă între suveranitatea naţională şi cît de departe sînt pregătite statele membre să accepte decizii ale instituţiilor europene. Există aceeaşi problemă şi în chestiunile economice. Este o situaţie complicată. Sîntem în faţa unor guverne care au dreptul de a formula politici şi a lua decizii. Şi aici mai vine şi întrebarea cîtă legitimitate pot avea instituţiile europene. Dacă ne uităm la situaţia din Ungaria, fie că ne place sau nu ce face Viktor Orbán în Ungaria, el este produsul unui proces democratic. Şi mai trebuie să ne uităm şi la echilibrul politic. Acţiunile lui Viktor Orbán nu au fost condamnate de unii membri ai grupului său politic, din cadrul Partidului Popular European din Parlamentul European. În timp ce alte acţiuni au fost condamnate. Dar acest lucru reflectă o judecată a partidelor politice. Este aşadar un echilibru extrem de complicat de care trebuie ţinut cont. Este însă la fel de clar că ce s-a întîmplat în vara lui 2012 în România nu a fost cu siguranţă un semnal bun transmis pentru Guvernul de la Bucureşti şi pentru angajamentul democratic al acestuia.

V-aţi gîndit că Mecanismul de Cooperare şi Verificare se va dovedi cel mai eficient instrument de presiune pentru România şi că încă mai este nevoie de el, după şapte ani de la aderare?

Aş fi sperat să nu-l mai aveţi. Şi este dezamăgitor... MCV a fost, dacă vreţi, partea a doua a mecanismului de salvgardare iniţial gîndit pentru a preveni fenomene de derapaj, a fost o chestiune mai largă, care a mers mai departe de domeniul justiţiei şi al administraţiei publice. A fost o modalitate prin care am dorit ca reformele administraţiei şi justiţiei să fie păstrate.

Analişti şi diplomaţi străini, în special din statele membre vechi ale UE, încă întreabă cîtă vreme va mai trebui să existe mecanisme de presiune (tehnice sau politice), astfel încît lucrurile să evolueze sau să nu derapeze la Bucureşti. Şi acesta este un răspuns greu de dat... Cum aţi răspunde dumneavoastră?

Depinde de cît de puternică este societatea civilă, dar societatea civilă într-un sens mult mai larg, şi, prin urmare, de cît de eficientă este presiunea internă. Credeţi că aveţi o coaliţie de interese suficient de puternică printre reprezentanţii clasei de mijloc ai societăţii, printre organizaţiile neguvernamentale, inclusiv printre reprezentanţii partidelor politice, care să apere şi să susţină foarte puternic statul de drept? Întotdeauna am susţinut că un aspect-cheie pentru a avea un stat de drept puternic este o clasă de mijloc puternică. Dacă eşti bogat, dar statul de drept nu funcţionează, există riscul ca dreptatea să poată fi cumpărată. Clasa de mijloc este prima interesată în menţinerea şi funcţionarea statului de drept. Aşadar, România nu va mai avea nevoie de presiune externă ori presiunea externă nu va mai determina nici o schimbare atunci cînd presiunea internă, de care este foarte mare nevoie, va fi suficient de puternică. Însă acest proces ia mult timp. În Europa de Vest, avem de-a face cu societăţi care au sisteme şi instituţii relativ stabile din 1945, iar în unele cazuri există organizaţii care funcţionează de 100 de ani sau chiar mai bine. Astfel că, nu e de mirare că, la numai 25 de ani de la căderea comunismului în România (nici atît încă) nu este coagulată această coaliţie de interese care să susţină puternic statul de drept şi care, din interiorul societăţii, să fie suficient de puternică astfel încît să prevină interese ascunse, care vor exista întotdeauna, fie că este vorba despre oameni de afaceri ori politicieni. Aveţi în continuare un sistem politic în România mult prea personalizat, şi se vede acest lucru din mişcarea continuă a membrilor politici de la un partid la altul.

Un bilanţ nu e întotdeauna un moment în care listezi doar ce nu ai făcut. Care sînt cele mai bune lucruri pe care România le-a făcut ca membru al UE?

Cetăţenii României au libertatea de a călători şi de a munci oriunde, poate că standardul de viaţă nu este cu mult mai bun faţă de aşteptările cetăţenilor de dinainte de aderare, însă din multe puncte de vedere România este o ţară mai bună faţă de cea de dinainte de 2007. România mai trebuie să lucreze însă pentru a crea o tradiţie în exercitarea influenţei sale la nivel european şi să exerseze continuu această influenţă. Aşadar, România este un loc mai bun şi va continua să fie un loc mai bun. Aveţi instituţii eficiente şi independente, cum ar fi Banca Naţională, una din cele mai solide şi stabile. Alte instituţii funcţionează de asemenea fără influenţă politică, într-un fel care era de neconceput dacă ne întoarcem la anii ’90. Mai este însă un drum lung pînă ca administraţia publică şi structurile administrative să funcţioneze la nivelul la care cetăţenii României ar merita, însă calitatea de membru a UE e un factor pentru menţinerea acestor instituţii independente, ceea ce este parte a statului de drept. 

Jonathan Scheele a lucrat în cadrul Comisiei Europene din 1974 pînă în 2012. Din 2001 pînă în 2006, a fost şeful delegaţiei Uniunii Europene în România. A avut un rol important de-a lungul negocierilor de aderare cu UE, fiind foarte prezent în spaţiul public şi mediatic românesc şi o figură foarte populară în România – a ales să fie un diplomat activ şi implicat, folosind bine poziţia sa oficială şi influenţa funcţiei. Ulterior, între 2007 şi 2010, a fost director pentru politici de transport în cadrul Comisiei Europene. Ultima sa poziţie ca funcţionar european, înainte de a se pensiona, a fost cea de şef al Reprezentanţei Comisiei Europene în Marea Britanie. În prezent, este cercetător asociat la South East European Studies Oxford (SEESOX).

a consemnat Bianca TOMA  

Apariţia acestui text a fost realizată cu asistenţa Uniunii Europene, în cadrul unui grant oferit de Parlamentul European în domeniul comunicării. De conţinutul acestui articol este responsabilă doar revista Dilema veche şi nu se poate considera sub nici o formă că textul reflectă punctul de vedere al Uniunii Europene.

Proiectul BeEU - 8 organizaţii mass-media pentru un Parlament este cofinanţat de Uniunea Europeană.

Cumpărături la ușa ta, ajutor în lupta cu COVID 19, învățare online jpeg
Educația între două crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educație, un adevărat cataclism care a scos la iveală, fără cosmetizare, situația dramatică a educației.
E cool să postești jpeg
Starea firească a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat relațiile de încredere, ci, mai nou, și războiul din Ucraina, dezbinarea ideologică împărțind lumea în două tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesară, dar dificilă „înrădăcinare“ democratică
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democrației.
p 1 jpg
E normal să fim normali?
Tinerilor de azi trebuie să le spunem „Zîmbiți – mîine va fi mai rău!“.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomică
Viața socială nu înseamnă doar armonie perfectă, iar rolul solidarității nu este de a suprima competiția, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea să meargă la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educației
Închiderea școlilor și pandemia de COVID-19 au avut consecințe negative atît asupra progresului educațional al copiilor, cît și asupra sănătății emoționale a acestora și, mai mult, asupra siguranței lor online.
Bătălia cu giganții jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma să fie cea de A Treia Romă, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma să fie cea de-A Treia Romă, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acasă și în țările subjugate), dar încă și mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu Țarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin mărturiile familiei, am cunoscut prima fațetă a URSS-ului. A doua fațetă am descoperit-o prin cercetare și jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă tampon între (fosta) URSS și NATO jpeg
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă-tampon între (fosta) URSS și NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
„Comunismul pătrunde în societate precum cancerul într un corp“ – interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului – trei întrebări pentru Thierry WOLTON
„Pentru Putin, Marele Război pentru Apărarea Patriei a asigurat prestigiul URSS în secolul XX și, prin urmare, al Rusiei.”
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV jpeg
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV
„Pentru țări precum Polonia, România, Slovacia, războiul va continua să fie o știre pentru că se întîmplă chiar la granițele lor.“
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa arădeană
Frumosul municipiu de pe malul Mureșului a devenit în mod natural capitala conferințelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Există indiscutabil o relaţie între fenomenul ideologic şi fenomenul transformărilor sociale.
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană jpeg
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană
Prima observaţie pe care aş face-o este că nu trebuie să căutăm noutatea cu orice preţ.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
În secolul al XVII-lea, în următoarele ocurenţe ale formulei „Moscova, a treia Romă”, sesizăm o inversare a raportului dintre Biserică și imperiu.
Kundera după Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera după Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politică vs Europa geopolitică jpeg
Europa politică vs Europa geopolitică
Încercarea Europei Centrale de a-și găsi o identitate politică undeva între Germania şi Rusia a fost şi continuă să fie sortită eşecului.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cum e azi, cum era odată
Regresul nu poate exista decît în condițiile în care credem că există și progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.