Ritualuri, iniţieri, (mică) industrie

23 octombrie 2013
Ritualuri, iniţieri, (mică) industrie png

- argument -

Pe la ├«nceputurile mele ├«n redac┼úia Dilemei (care ├«nc─â nu era veche...), am f─âcut un num─âr despre gospodine. ┼óin minte c─â, fiind foarte t├«n─âr─â pe atunci, aveam o percep┼úie aproape total negativ─â asupra acestora. Negativ─â ┼či ┼čablonard─â: gospodina era o doamn─â gras─â, cu p─ârul scurt ┼či pus pe moa┼úe, care judeca aspru t├«n─âra genera┼úie ┼či, printre altele, punea mur─âturi.  

Cu timpul ┼či cre┼čterea ├«n v├«rst─â, mi-am dat seama, evident, c─â ÔÇ×gospodin─âÔÇť nu e neap─ârat un termen peiorativ. C─â toate lucrurile pe care numitele gospodine le f─âceau ÔÇô ┼či, ├«ntr-o oarecare m─âsur─â, le mai fac ÔÇô, toamna, de pild─â, ├«┼či aveau rosturile lor, nu doar utilitare, ci ┼či ritualice. C─â ce puneau ├«n borcanele de mur─âturi ÔÇô ┼či cum le puneau ÔÇô nu era ├«nt├«mpl─âtor, ci se f─âcea conform unor ritualuri ┼či practiciÔÇŽ de c├«nd lumea.  

Pe de alt─â parte, toamna ├«n sine a fost mereu un anotimp pe care ÔÇô cel pu┼úin la ┼čcoal─â ÔÇô l-am receptat (ne-a fost inoculat) ├«n ┼čabloane: mereu era aurie ┼či bogat─â, mereu, toamna, se coceau toate cele ┼či c─âdeau, poetic, frunzele... Noroc cu Top├«rceanu, dar ┼či cu Bacovia, c─â au mai r─âsturnat din cli┼čee...

Cli┼čee care, p├«n─â la urm─â, ├«n vremuri de destul─â restri┼čte, precum cele pe care le tr─âim, nu s├«nt at├«t de rele: e bine s─â se fac─â recoltele, s─â fie bel┼čugul care ne sup─âra ├«n compuneri. ├Än via┼úa real─â, am v─âzut ce r─âu e s─â nu fie a┼ča...

┼×i am mai v─âzut, iar─â┼či, ce r─âu e s─â pierzi leg─âtura cu natura ┼či cu ciclurile ei. S─â nu mai m─ân├«nci mur─âturi ┼či zacusc─â puse de bunica sau de mama acas─â, pentru c─â toate astea s-au pierdut. ┼×i s─â le cumperi pe toate de la supermarket, cu E-uri sau f─âr─â, ├«ntr-o aproape deplin─â necuno┼čtin┼ú─â de cauz─â...

P├«n─â la urm─â, privite cu al┼úi ochi, ai altei v├«rste, aceste ritualuri de toamn─â ┼či preg─âtirile pentru iarn─â s├«nt semne de ini┼úiere. Cele care ├«nc─â mai ┼čtiu s─â le fac─â s├«nt ni┼čte ini┼úiate. Tocmai de aceea cump─âr─âm de la ele, c├«nd ├«┼či deschid magazine bio sau eco, cu hran─â naturist─â, sau c├«nd vin cu ele la t├«rgurile de slow food.  

├Äncet-├«ncet, produsele tradi┼úionale ale bunicii au devenit industrie ÔÇô mic─â industrie. Le cump─âr─âm la pre┼úuri destul de piperate ┼či ├«n mici ┼či delicate borcane, de pe unde reu┼čim s─â le g─âsim. Dosarul de fa┼ú─â ├«┼či propune s─â observe ├«n ce m─âsur─â ├«nlocuim proviziile home made cu o... industrie gospod─âreasc─â de mic consum. Cum, de ce ┼či c├«t facem asta. ┼×i dac─â e cazul s─â punem ├«ntrebarea: ÔÇ×E bine sau e r─âu a┼ča?ÔÇť (Iaromira Popovici)

Ilustraţie de Ion BARBU

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.
Cavalerismul desuet al r─âzboiului jpeg
Cavalerismul desuet al r─âzboiului
A╚Öa cum, ├«n plin─â fervoare cre╚Ötin─â, occidentalii au fost capabili de masacre, ├«n plin ev evolu╚Ťionist au demonstrat c─â s├«nt ├«n stare de regresiuni la fel de ample.
În urma tehnologiei jpeg
În urma tehnologiei
Regresul din educa╚Ťie se reflect─â ├«n succesul unor agresivi analfabe╚Ťi func╚Ťional, deveni╚Ťi influencer-i pentru genera╚Ťiile de m├«ine.
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism jpeg
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism
Conspira╚Ťionismul nu e altceva dec├«t ├«ntoarcerea la g├«ndirea magic─â paranoid─â, ├«n care for╚Ťe dincolo de controlul nostru ne controleaz─â ╚Öi ne manipuleaz─â.
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală jpeg
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală
Potopul, cutremure, r─âzboaie ╚Öi alte evenimente majore duc la dispari╚Ťia dramatic─â a unor civiliza╚Ťii ╚Öi culturi, dup─â care lumea re├«ncepe din nou.
Histria jpeg
Histria
├Änc─âlzirea prin pardoseal─â, at├«t de utilizat─â ├«n perioada roman─â, p─ârea un mare pas ├«nainte ├«n ale instala╚Ťiilor anilor 1990.
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare! jpeg
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare!
Arhitectural vorbind, ai fi în stare să trimiţi mesaje în viitor.
Economia de r─âzboi jpeg
Economia de r─âzboi
Este destulă frică în lume, pentru că nimeni nu se aștepta să trăiască în același timp o pandemie și un război pe care un nebun se chinuie să-l transforme într-unul planetar.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
O dup─â-amiaz─â de var─â
Neputin╚Ťa, anxietatea, moartea celor dragi, boala, dezn─âdejdea, felul ├«n care ├«i protej─âm pe copii, despre toate au scris invita╚Ťii mei.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.