Revoluţie şi restauraţie

Publicat în Dilema Veche nr. 717 din 16-22 noiembrie 2017
Revoluţie şi restauraţie jpeg

Nenumărate secole și milenii, oamenii au privit noul cu suspiciune, ba chiar cu teamă. Inovația – în obiceiuri, în unelte, în îmbrăcăminte, în arte etc. – părea destabilizatoare și periculoasă; așa că numai ceea ce capătase confirmarea timpului și a generațiilor trecute era văzut drept sigur și benefic. Încă pentru greci, un popor care s-a dovedit atît de inovator, cuvîntul neoterismos (adică „inovație“) avea o conotație destul de negativă, mai ales în politică; iar expresia latină corespunzătoare, res novae, însemna de-a dreptul „rebeliune“ și „revoltă“, atentat la ordinea moștenită. Ce să mai spunem despre alte popoare ale Antichității? În dialogul Timaios al lui Platon, aflăm că un preot egiptean i ar fi zis lui Solon, legislatorul Atenei, în chip de reproș, că „grecii sînt mereu copii, neexistînd grec bătrîn“. Astfel, grecii ar fi „tineri la suflet“, fiind lipsiți de o învățătură neclintită de milenii. Ceea ce era de preț, venerabilul, aparținea, deci, egiptenilor imobili în tradițiile lor, cel puțin așa cum apăreau ei înaintea grecilor lui Platon.

Inovația a fost, poate, de-a lungul istoriei o excepție în ordinea firii omenești și deloc regula: căci chiar grecii, după vreo trei-patru secole de invenții în toate domeniile (literatură, politică, artă, științe), renunță la elanul inovativ și se trag înapoi dinaintea unei ulterioare explorări a necunoscutului. Științele și artele devin repetitive, imitarea maeștrilor trecutului – a „clasicilor“ – e instituită drept dogmă. Grecii și romanii devin „egipteni“. Iar atunci cînd totuși apar inovații notabile, în mod curios ele sînt puse sub autoritatea celor vechi și prezentate drept explicări și clarificări ale textelor acestora. „Spusele acestea ale noastre“ – scria Plotin, altminteri un foarte original filozof – „nu sînt noi, nu au fost acum rostite, ci demult, dar nu au fost dezvoltate; iar afirmațiile de acum sînt explicitările acelor vechi teorii și ele confirmă, luînd scrierile lui Platon drept mărturie, că aceste doctrine sînt vechi.“ Alții procedau încă și mai radical: introduceau idei noi compunînd scrieri pe care le atribuiau vechilor înțelepți (așa-numitele „apocrife“). Numai astfel, acoperit de patina fasificată a vechiului, mai putea pătrunde noul în lume.

Mai ales începînd cu modernitatea timpurie, această combinație dintre teama de nou și dorința tot mai nestăvilită de el a condus, cu deosebire în viața social-politică, la ceea ce putem numi restaurația revoluționară: inovația, ba chiar revoluția sînt prezentate (poate chiar gîndite) drept ample restaurări ale unui trecut magnific (bineînțeles, în mare măsură reconstruit ad hoc), între timp, pesemne, uitat, obliterat, neglijat. Renașterea însăși se vede pe sine drept restaurația Antichității clasice în literatură și arte, după presupusul interludiu întunecat al Evului Mediu. În cadrul Reformei protestante, Luther pretinde că revine la creștinismul apostolic, după interludiul „păgînismului catolic“, iar protestanții englezi îl salută pe regele Eduard al VI-lea drept „noul Iosia“, regele regatului Iuda (care, la rîndul lui, restaurase legea lui Moise). Revoluționarii francezi vor să-i imite, pînă la maimuțăreală, pe vechii romani republicani, ori pe greci; spre exemplu, abatele Grégoire le lansează îndemnul deopotrivă revoluționar și restauraționist: „Să unim curajul Spartei cu geniul Atenei!“ Mai tîrziu, revoluționarii de la 1848 îi imită pe cei de la 1789 – așa cum observa și K. Marx –, iar în secolul următor, bolșevicii ruși vor gîndi încă în termenii istorici jalonați de Revoluția Franceză.

În Germania, apostolii „revoluţiilor naţionale“ – de la Fichte şi pînă la Paul de Lagarde şi Carl Schmitt – denunţau pe toate tonurile influenţa pretins corupătoare a civilizaţiilor franceză, engleză sau „iudaică“, opunîndu-le pe germanul ancestral, aşa cum fusese el descris odinioară – bineînțeles idealizat masiv – de Tacit în De Germania şi pentru a cărui „restaurare“ militau cu fanatism. Iar nazismul a încercat să slăbească creştinismul prin restaurarea unei presupuse religii vechi germanice sau ariene, subminată – credeau ei – între timp de „creştinismul semit“.

Tot din trecut și-au cules modelele şi revoluţionarii lui Castro din Cuba, deşi altminteri pariau pe viitor: se revendicau de la Revoluţi-a din Mexic, de la Cesar Augusto Sandino din Nicaragua şi de la republicanii din Războiul civil din Spania. Revoluţionarii sandinişti de mai tîrziu din Nicaragua au reînviat modelul Mexicului şi al Cubei. Iar pentru extrema dreaptă românească (N. Iorga, Nae Ionescu, Nichifor Crainic) care preconiza totuși „revoluţia naţională“, referirea restauraţionistă se făcea la valorile imaginare tradiţionale ale satului ori ale ortodoxiei care ar fi fost „distorsionate“, chipurile, de invazia modernităţii şi de liberalism. Astfel, Nae Ionescu voia revoluția prin restaurarea ancestralului, propunînd „o decuplare a noastră de politica mondială; o închidere a noastră, cît mai departe împinsă, în graniţele noastre; o luare în considerare a realităţilor românești; o scădere provizorie a standardului de viaţă la nivelul acestor realităţi; şi aşezarea temeiurilor unui stat românesc de structură ţărănească…“

Se pare însă că în ultimele decenii, în perioada pe care uneori o numim „postmodernism“, reticențele față de nou s-au redus considerabil. Mai mult, noul este promovat (în reclame, în media, în politică, în arte) ca un bine în sine, aproape indiferent de conținutul său substanțial. Noutatea cere să fie adoptată cu orice preț, numai pentru simplul motiv că este noutate (sau așa se pretinde). Invers decît în trecut, acum vechiul (ba chiar restaurația, cînd e cazul) a devenit cel care tinde să se ascundă, și anume sub veșmîntul noului: reacționarii și conservatorii, bineînțeles, n-au încetat să existe, dar pentru a se justifica în ochii altora, ba și ai lor proprii, clamează și ei „revoluția“. În orice caz, termeni precum „nou“, „revoluție“, „inovativ“, „creativ“ etc. și-au lărgit într-asemenea măsură sfera, încît s-au degradat și pot acoperi aproape orice măruntă realizare.

Multă vreme noul s-a strecurat timid în lume, aproape sufocat de vechi; azi, devenit impertinent, sufocă el vechiul. Dar nu cumva, degradîndu-se prin nelimitare, se va sufoca și pe sine însuși? 

Andrei Cornea este eseist, scriitor și publicist. Predă la Universitatea din București. Cea mai recentă carte publicată: romanul istoric Lanțul de aur, Humanitas, 2017.

Foto: flickr

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

trump elon musk gettyimages jpg
„Nebunesc și distructiv”. Musk, atac furibund la adresa lui Trump: „Oferă pomană industriilor din trecut”
Miliardarul Elon Musk a criticat ultima versiune a vastului proiect de lege al președintelui SUA Donald Trump privind impozitele şi cheltuielile, pe care l-a numit „complet nebunesc şi distructiv”.
cafea, foto shutterstock jpg
Un bucătar celebru dezvăluie rețeta secretă pentru cea mai delicioasă și energizantă cafea de vară: „Un deliciu, ce răcoritoare e!”
În zilele toride, tot ce îți poți dori este o băutură rece, delicioasă, care să îți ofere energie pe tot parcursul zilei. Prin urmare, ce-ai spune dacă ai încerca rețeta chefului Paul Constantin, care se poate face foarte simplu, din câteva ingrediente accesibile?
Netflix, foto shutterstock jpg
Ce filme și seriale de top poți urmări pe Netflix în iulie 2025. Cele mai tari premiere pe care nu trebuie să le ratezi
Luna iulie aduce premiere spectaculoase pe Netflix: de la continuări mult așteptate, la comedii, thrillere și titluri clasice.
avion f 16 ucrainean jpg
Ucraina a pierdut un avion F-16 într-un atac al forțelor ruse. Ultimul gest al pilotului înainte de moarte
Un pilot ucrainean a fost ucis, iar avionul său de vânătoare F-16 a fost pierdut în timp ce respingea un atac nocturn de amploare cu rachete și drone lansat de Rusia, a anunțat duminică armata ucraineană.
plaja fumat tigari foto shutterstock
Țara europeană în care fumatul este interzis pe plaje, în parcuri sau lângă școli, de la 1 iulie: „Unde sunt copii, tutunul trebuie să dispară”
Ministrul Muncii, Sănătății, Solidarității și Familiei din Franța, Catherine Vautrin, a anunțat interzicerea fumatului pe plaje, în parcuri sau în apropierea școlilor începând cu 1 iulie 2025.
carabinieri foto shutterstock
Doi frați români din Italia, jefuiți de trei polițiști. Agenții au pătruns în casa lor și le-au furat 35.900 de euro dintr-o casetă de valori
Trei agenți ai poliției italiene și un cetățean albanez au fost arestați, după ce au jefuit doi frați români. Pe lângă acuzația de jaf, cei trei polițiști sunt cercetați și pentru efectuarea unei percheziții ilegale.
David Popovici, foto Facebook jpg
David Popovici a primit o nouă poreclă după ce a obținut medalia de aur la Campionatul European U23. Americanii l-au comparat cu un supererou
David Popovici (20 de ani) a primit o nouă poreclă din partea americanilor, după ce a obținut medalia de aur în proba de 100 m. liber la Campionatul European de înot pentru tineret (U23) de la Samorin.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Tradiții și superstiții de Sfinții Petru și Pavel. Ce este complet interzis să faci pe 29 iunie pentru a evita cumpenele
Sfinții Petru și Pavel, prăznuiți în fiecare an pe 29 iunie, sunt printre cei mai importanți sfinți ai creștinismului, iar în popor ziua lor este încărcată de tradiții, obiceiuri și superstiții care îmbină credința cu elemente de mitologie populară.
Victoria Stoiciu FB jpg
Senatoarea PSD Victoria Stoiciu critică excluderea Organizației de femei liberale de la vot. „Este trist și îngrijorător”
Senatoarea PSD Victoria Stoiciu a criticat decizia PNL de a exclude Organizația de femei liberale de la vot în Biroul Politic Național, în contextul în care doar două femei fac parte din Guvernul actual.