Realitatea e un zid cu reclame

Publicat în Dilema Veche nr. 381 din 2 - 8 iunie 2011
Realitatea e un zid cu reclame jpeg

- argument -

Totul în jur e marketing. Viaţa tinde să fie o reclamă. Realitatea a devenit un spam. 

Trăim vieţi-reclamă cu idealuri-reclamă într-un oraş-reclamă: primeşti reclame pe mobil şi în inbox; deschizi o revistă şi trei sferturi din conţinut sînt reclame; la televizor pare că reclamele au acelaşi spaţiu ca emisiunile; la radio asculţi mai multe jingle-uri decît melodii; mergi la cinema în mall şi filmul nu începe decît după ce ai halit cîteva calupuri bune de reclame (de ce mai plătim atîta pe bilet?!); cînd accesezi un site trebuie mai întîi să închizi cu grijă toate ferestrele cu reclame care ţi se deschid în faţă, cutia poştală e burduşită de pliante, broşuri, flyere şi bilete xeroxate cu tot felul de oferte, anunţuri, promoţii; intri în super/hipermarket şi eşti înconjurat de rafturi, vitrine, bannere, postere şi afişe cu oferte şi promoţii; străzile sînt străjuite de panouri; blocurile şi clădirile sînt acoperite de meşe; în metrou, podeaua, treptele, scaunele, totul e îmbrăcat în reclamă; în autobuze, troleibuze, tramvaie, monitoarele rulează încontinuu clipuri şi anunţuri (atunci de ce abonamentul e aşa scump!?); cumperi ceva dintr-o farmacie/supermarket şi în pungă ţi se strecoară nişte pliante... 

Is there anybody out here?  

Colaboratorii acestui dosar încearcă să răspundă la cîteva întrebări esenţiale: care-i starea marketingului românesc, ce păcate are de ispăşit? Care este relaţia românilor cu marketingul şi ce efect are asupra noastră? A omorît marketingul presa? Mai există şi poate supravieţui arta (muzica, literatura) fără marketing?  

Este marketingul o fatalitate sau există un exces şi zilele-i as we know it îi sînt numărate? Sau e ca-n pseudo-profeţia insider-ului Jef I. Richards: „Moartea publicităţii? Cred că apare în Cartea Apocalipsei. Este ziua cînd oamenii de pretutindeni vor fi mulţumiţi cu greutatea lor, cu părul lor, cu pielea lor, cu garderoba lor şi cu propria aromă“.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

mihai neamtu
Mihai Neamțu, un nou derapaj. Le-a calificat „vrăjitoare” și „cățele” pe trei femei din conducerea UE
Deputatul AUR Mihail Neamțu le-a calificat pe Kaja Kallas, Christine Lagarde și Ursula von der Leyen, trei oficiale europene, drept „vrăjitoare” și „cățele”.
Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck (foto: Muzeul Municipiului București)
Două muzee din București își redeschid porțile pentru vizitatori
Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici și Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck, care fac parte din structura Muzeului Municipiului București, își redeschid porțile pentru vizitatori începând cu ziua de 2 aprilie 2025.
filip jianu getty jpeg
Polițiști pe cal in Danemarca FOTO Shutterstock
Salariile polițiștilor în Europa: de la 700 de euro la peste 5.700 de euro. Ce țări plătesc cel mai mult și unde se câștigă cel mai puțin
Poliția joacă un rol esențial în menținerea ordinii publice și asigurarea siguranței cetățenilor, iar guvernele europene alocă resurse considerabile în fiecare an pentru această activitate, însă nu peste tot la fel.
Victor Ponta lansare 5 FOTO INQUAM
Ponta: „Sunt în stare să rezolv toate problemele”. Fostul lider PSD își recunoaște greșelile
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a susținut în cadrul unei vizite la Constanța că România se află într-o criză profundă. Potrivit fostului lider PSD, statului îi lipsesc persoane cu experiență în domeniile administrației și diplomației, necesară în cazul dificultăților
Frații Tate, sursă foto: Instagram
Ce mașini urmează să le înapoieze DIICOT fraților Tate, după ce le-a confiscat timp de aproape un an
În urma unei cereri formulate către DIICOT, frații Tate își vor recupera mașinile de lux confiscate.
IN ID288116 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Guvernul n-a renunțat la ideea de a trimite un emisar special în SUA. Cine e favorit SURSE
Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a scăpat de remaniere, însă premierul Marcel Ciolacu nu a renunțat la ideea ca România să trimită la Washington un înalt reprezentat pentru relația cu SUA.
O femeie bea ceai - indulcitor artificial FOTO Shutterstock
Îndulcitorii artificiali și riscurile ascunse: stimulează apetitul și derutează creierul
Organizația Mondială a Sănătății a emis o recomandare în mai 2023 care spune să nu se utilizeze înlocuitori de zahăr pentru pierderea în greutate.
dumitru coarna sursa
Dumitru Coarnă şi-a dat demisia din SOS din cauza „blestemelor” Dianei Şoşoacă
Liderul deputaţilor S.O.S. România, Dumitru Coarnă, a anunţat luni că îşi dă demisia din grupul parlamentar "din cauza injuriilor, blestemelor" pe care preşedintele S.O.S. România, Diana Şoşoacă, le-a adresat electoratului suveranist.