Realitate negociată

Publicat în Dilema Veche nr. 614 din 18-25 noiembrie 2015
Realitate negociată jpeg

Continuăm investigaţia de­spre „Cum locuim“ în­ce­pu­tă în Dosarul de săptămîna trecută. Dacă în primă instanţă ne-am concentrat pe (sub)dezvoltarea oraşului şi pe dimensiunea economică şi socială a locuirii, acum propunem o abordare umană. Cum ne raportăm la casă şi la oraş?

Blocurile construite de stat în anii ’70-’80, după principiile unui spaţiu locativ calculat pe măsura „omului nou“, reprezintă astăzi, în marile oraşe şi mai ales în Bucureşti, esenţialul fondului de locuit. În deceniile care au trecut de la construirea lor, oamenii au încercat în fel şi chip să îmblînzească betonul, să adapteze spaţiul gîndit de alţii la propriile nevoi, să transforme un bloc dezumanizant într-o casă locuibilă. De la micile îmbunătăţiri interioare realizate încă (plăci de faianţă, parchet, zugrăveală de calitate etc.) pînă la marile modernizări şi renovări (izolare exterioară), toate s-au făcut în scopul unei mai bune locuiri. Trăim astăzi mai bine în blocurile comuniste? „Aici nu miroase a comunism“, spune un interlocutor la o anchetă despre noile cartiere rezidenţiale. În ultimii ani au apărut, mai ales la periferiile aerisite ale oraşelor, cartiere dezvoltate de investitori privaţi. Casele şi blocurile din aceste cartiere dau aparenţa despărţirii de trecut: finisaje de calitate, design care exprimă optimism etc. Dar nu e oare şi acest gen de cartier tot o formă de raţionalizare, de uniformizare a locuirii? Sînt chiar atît de altfel noile zone de locuit? Trăim într-adevăr mai bine sau doar ne bucurăm de nou? De fapt, locuirea presupune o permanentă negociere cu realitatea. Sau cu propriile reprezentări ale realităţii.

În fine, pentru că nu sîntem doar locuitori ai oraşului, ci şi cetăţeni ai săi, am întrebat doi activişti în ce măsură sînt oamenii conştienţi de faptul că buna locuire e şi o misiune a cetăţenilor, nu doar a autorităţilor. O veste bună: de cîţiva ani, participarea civică în chestiuni ce ţin de administraţia locală e tot mai intensă. 

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Papa Leon FOTO Profimedia
Papa Leon al XIV-lea, avertisment despre pericolele unei lumi fără credință, la prima slujbă în calitate de suveran pontif
Papa Leon al XIV-lea a săvârșit vineri prima sa slujbă în calitate de lider al bisericii catolice.
cazinou constanta 5 jpg
Cazinoul din Constanța își redeschide porțile! Bijuteria arhitecturală de la malul mării și-a recăpătat strălucirea de altădată
Cazinoul din Constanța își redeschide porțile! După ani de așteptare, lucrări minuțioase și emoție, simbolul orașului este din nou pregătit să primească oameni, pași, priviri și aplauze. „Un vis a devenit realitate”, a transmis Primăria.
papa leon gettyimages jpg
Leo al XIV-lea, primul papă american, are o viziune în contradicție cu politica „America First” a lui Trump
Robert Prevost, originar din Chicago, a fost ales Papa Leo al XIV-lea, devenind primul american care preia conducerea Bisericii Catolice. Viziunea noului papă pare să se afle în contradicție cu principiile „America First”.
Dana Săvuică a pozat pentru revista Playboy în anul 1999 jpeg
De ce i-a permis tatăl Danei Săvuică să devină prima româncă ce a pozat în Playboy: „Nu mai sunt fata lui tata”
Dana Săvuică, prima româncă ce a apărut în Playboy, a dezvăluit adevăratul motiv pentru care tatăl său i-a dat acordul să pozeze, deși anterior îi interzisese să devină actriță.
72486270 1004 webp
Cum i-a pierdut Simion pe bugetari în favoarea lui Nicușor Dan
În dezbaterea de patru ore de la Euronews, Nicușor Dan a jucat rolul profesorului care explică, demonstrează și îl încurcă pe George Simion. Politica externă și de apărare este falia divergentă între cei doi.
alegeri prezidentiale 2024 tur 1 olt   foto alina mitran (39) jpg
Start al campaniei electorale pentru turul II. AEP, îndemn la o campanie corectă, integră și transparentă
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat începerea campaniei prezidențiale pentru turul II, după validarea rezultatelor de către CCR.
durere de stomac 2473263261 jpg
Un gastroenterolog dezvăluie ce trebuie să mâncăm pentru sănătatea intestinului și a ficatului
Un microbiom intestinal sănătos susține funcția imunitară, produce vitamine esențiale și reglează inflamația, în timp ce un ficat sănătos detoxifică organismul, metabolizează nutrienții și reglează hormonii, susțin medicii.
image png
Bill Gates nu vrea să moară bogat: intenționează să doneze 99% din avere până în 2045
Bill Gates, fondatorul Microsoft, a declarat că intenționează să doneze 99% din vasta sa avere în următorii 20 de ani.
image jpeg
Andreea Perju, o nouă căsătorie după divorț?! Ce se întâmplă cu viața personală a actriței: „Nu sunt ancorată în fricile trecutului”
Andreea Perju, declarații despre divorțul de tatăl fetițelor sale, dar și despre căsătoria cu noul ei partener.